Audi Coupe B3 S2 group N (1993)
Group A
Group N
Production

Homologation number: N 5467

Έκδοση δρόμου (Auto Express 279, 9/1990

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ: Η ΑΟΥΝΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΑΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΟΥΠΕ. Ο ΓΑΜΟΣ ΑΥΤΟΣ, ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ, ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ TON ΑΓΩΝΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ: ΑΟΥΝΤΙ ΚΟΥΠΕ S2.
ae1.jpg
Όταν μάθαμε ότι το τελευταίο δημιούργημα του Ίνγκολσταντ θα λεγόταν S2, ονομασίες όπως Άουντι Κουάτρο, Σπορ Κουάτρο, Σπορ Κουάτρο S1, μας ήρθαν στο νου. Μια ερώτηση μας προβλημάτισε: αυτός ο κωδικός S2 είναι απλώς μια αναφορά στο αγωνιστικό παρελθόν ή μήπως ο διάδοχος των Άουντι που είχαν ανοίξει το δρόμο στα περίφημα Γκρουπ Β, είναι προ των πυλών;
Η απάντηση δεν άργησε να δοθεί, αφού το S2 αντικαθιστά το Κουάτρο με το «παλιό» αμάξωμα, το οποίο στην τελευταία έκδοσή του στέγαζε κάτω από το καπό τον 5κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με τις 20 βαλβίδες που συναντάμε, εξάλλου, και στο κουπέ S2.
Η παρουσίαση του S2 καθησυχάζει όλους όσους ανησυχούσαν για τις επιδόσεις των Άουντι. Είναι αλήθεια, ότι οι νέες σειρές 80 και 90, τα κουπέ που στηρίχτηκαν σ' αυτές και το V6, αποκάλυπταν μια έμφαση της Άουντι στην άνεση. Το κουπέ S2 διαθέτει την πλέον εξελιγμένη έκδοση του 5κύλινδρου κινητήρα της Άουντι, αυτόν που κινεί και το 200 Κουάτρο 20V. Διαφορετικός από του Σπορ Κουάτρο, αφού έχει ατσάλινο και όχι αλουμινένιο μπλοκ, μεγαλύτερο κυβισμό (2.226 αντί για 2.144 κ.εκ.) και 80 ίππους λιγότερους (220 αντί για 300), ο κινητήρας του S2 είναι εφοδιασμένος με δύο καταλυτικούς μηχανισμούς και πίεση στο τούρμπο 0,75 μπαρ (και όχι 0,83 -όπως στο 200- για να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με τα οκτάνια της -αμόλυβδης- βενζίνης. Σύμφωνα με την Άουντι, η μείωση αυτή της πίεσης δε δημιουργεί προβλήματα στην ιπποδύναμη (220 ίπποι στις 5.900 σ.α.λ.) και στην ανώτερη τιμή της ροπής στρέψης (31,5 χλγμ. στις 1.950 σ.α.λ.).
ae2.jpg

Επιδόσεις

Οι επιδόσεις που αναγγέλλει η Άουντι είναι εξαιρετικές. Κρίνετε μόνοι σας: τελική ταχύτητα 248 χλμ./ώρα, 1.000 μ. από θέση στάσης σε 26"5 και 0-100 σε 6Ί (!). To S2 ζυγίζει 1.420 κιλά (100 περισσότερα από το Κουάτρο 20V των 170 ίππων). Η σχέση βάρους/ιπποδύναμης είναι της τάξης των 6,5 κιλών/ίππο, ίδια δηλαδή με του πρώτου - πρώτου Κουάτρο που δεν κάλυπτε το χιλιόμετρο σε λιγότερο από 28".
Θα μας πείτε, το Σπορ Κουάτρο κάλυπτε το χιλιόμετρο σε 25". Βεβαίως, δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι ζύγιζε 990 κιλά, διέθετε 300 ίππους, είχε δηλαδή μια αναλογία κιλών/ίππους μόλις 3,35.

Απ’ έξω κι από μέσα

Εξωτερικά, λίγα πράγματα θα είχε να παρατηρήσει κάποιος. Το καπό και η μάσκα θυμίζουν τα αντίστοιχα εξαρτήματα του V8. Τα φουσκωμένα φτερά του Άουντι Κουάτρο παλιάς γενιάς, έχουν εγκαταλειφθεί, επιλογή που δίνει λιγότερο επιθετικό χαρακτήρα στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, ένα στοιχείο ξεχωρίζει αποφασιστικά το S2 από τους όποιους προκατόχους του: οι διαστάσεις των τροχών 18 ίντσες, με ζάντες 7" ειδικά κατασκευασμένες από τη Ρόναλ, που συνδυάζονται με λάστιχα 205/55 με ένδειξη Ζ της Κλεμπέρ. Τα λάστιχα αυτά (C 55 Ζ) έχουν εξελιχθεί από τη γαλλική εταιρεία για το S2.
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ξεχωρίζει το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι που συναντάμε και στο 80 16V και ένας πίνακας οργάνων πληρέστατος, εφοδιασμένος με όργανα με λευκό φόντο. Τα μανόμετρα είναι άσχημα τοποθετημένα (χαμηλά στην κεντρική κονσόλα κοντά στο λεβιέ ταχυτήτων), ωστόσο το σύνολο του ταμπλό ξεφεύγει από την παραδοσιακή αυστηρότητα των Άουντι.
ae3.jpg

ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΣΠΟΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

To S2 δεν είναι ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μάλλον σαν πιο γρήγορη έκδοση του Κουάτρο 20V των 170 ίππων. Αρωγοί σε αυτή την άποψη -εκτός του κινητήρα- έρχονται οι αναρτήσεις, τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης. Για τις πρώτες, οι αλλαγές περιορίζονται σε σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ, σε αντιστρεπτικές ράβδους μεγαλύτερης διαμέτρου και σε μια μπάρα θόλων. Τα φρένα παραμένουν ίδια ως προς την έκδοση των 170 ίππων: αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός, απλοί πίσω με σύστημα ABS στο στάνταρ εξοπλισμό. Στο σύστημα διεύθυνσης συναντούμε υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα, ο βαθμός της υποβοήθησης της οποίας ρυθμίζεται ως προς την ταχύτητα του αυτοκινήτου (σύστημα servotronic).
Ομοίως, αλλαγές δεν υπάρχουν στη γεωμετρία των αναρτήσεων, ούτε στο σύστημα τετρακίνησης διαρκούς εμπλοκής (Τόρσεν στο κέντρο και με το χέρι ρυθμιζόμενο, πίσω διαφορικό κάτω από τα 25 χλμ./ώρα). Το «μεγάλο» κιβώτιο ταχυτήτων του 200 δεν τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο, γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα θα απαιτούσε αλλαγές στο χώρο του κινητήρα, όχι εύκολες. Έτσι, το S2 διαθέτει το κιβώτιο των 80 και 90 που -με βάση τα στοιχεία του εργοστασίου- αξιοποιεί πολύ καλά την επιπλέον ροπή του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα. Η ροπή βγαίνει στις 2.000 σ.α.λ. και εκτός του χρόνου απόκρισης και της κάπως απότομης εμπλοκής σε λειτουργία του μικρού υπερτροφοδότη Κ.Κ.Κ. ο κινητήρας του S2 ανεβάζει τις στροφές του σαν ατμοσφαιρικός κινητήρας μεγαλύτερου κυλινδρισμού. Η ανώτατη θεωρητική ταχύτητα σε κάθε σχέση έχει ως εξής: 1 η-2η: 57χλμ./3.300 σ.α.λ., 2η-3η: 108/2.400, 3η-4η: 163/1.850, 4η-5η: 221/1.500. Και από αυτή την άποψη, λοιπόν, το κιβώτιο ταχυτήτων αξιοποιεί τις δυνατότητες του κινητήρα.
To S2 δεν έχει πολλούς ανταγωνιστές. Στο επίπεδο των επιδόσεων που αναγγέλλει η Άουντι βρίσκουμε την Πόρσε 944 S2, το Μάζντα RX-7 τούρμπο ή ακόμα την Αλπίν Λε Μαν. Το σύστημα τετρακίνησης αποτελεί πλεονέκτημα σε σχέση με τον προαναφερθέντα ανταγωνισμό. Αν, όμως, διευρύνουμε τη σύγκριση και στις σπορ μπερλίνες, το Φορντ Σιέρα Κόσγουορθ 4x4 είναι ένας ισχυρότατος ανταγωνιστής. Το Κουπέ S2, δεν είναι λοιπόν το σούπερ- κουάτρο που ορισμένοι περίμεναν. To S2 δεν είναι ο διάδοχος του S1, υπάρχει πάντως μια μακρινή συγγένεια. To S2 δεν είναι παρά εξέλιξη του κουπέ που ξέρουμε καλά.
Η εμφάνισή του δε θα δημιουργήσει μια επανάσταση όπως το πρώτο Κουάτρο. Το γεγονός αυτό, δεν αλλοιώνει, βέβαια, την εξαιρετική ποιότητα του αυτοκινήτου.
ae4.jpg

audi-coupe-s2-005.jpg Πηγή