Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
Article from 4T 264, 9/1992
Κείμενο: Δημ. Πρωτονοτάριος Φωτογραφίες: Κ. Δημητρέλλης
To 1990 η εταιρία Συγγελίδης Α.Ε. κάνει έντονη την παρουσία της στη σκηνή των ελληνικών αγώνων με το «μικρό» Σιτροέν ΑΧ στο Ενιαίο. Σε δύο χρόνια τα Citroen ΑΧ, εκτός από το Ενιαίο, εμφανίζονται και στις κατηγορίες Ν και Α. Φέτος το Citroen Volcane στην κατηγορία Ν και το ΑΧ στην κατηγορία Α προσπαθούν για το καλύτερο στους αγώνες ταχύτητας. Παρουσιάζουμε το αυτοκίνητο πιστεύοντας ότι αποτελεί μία καλή επιλογή για τον αγωνιζόμενο που θέλει να μείνει κοντά στην ελληνική πραγματικότητα…
Το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί και εξελιχθεί από το αγωνιστικό τμήμα της αντιπροσωπείας, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Γ. Σακελλαριάδης. Οι επεμβάσεις είναι απλές και οικονομικές -αν λάβουμε βέβαια υπ' όψη τη σχέση τιμής προς απόδοση- δεδομένου ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά τόσο στον τομέα των επιδόσεων όσο και στον τομέα της αξιοπιστίας.
Γνωρίσαμε το αυτοκίνητο στην πίστα του Π. Φαμπιάτου, του ανθρώπου που τα οδηγεί στους αγώνες και ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε από τον τρόπο που η ομάδα δουλεύει επάνω στα αυτοκίνητα. Επαγγελματισμός, προσοχή στη λεπτομέρεια, επιμονή και μεθοδικότητα είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τους τεχνικούς και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά η εξέλιξη και οι επιτυχίες.
Στο Σιτροέν ΑΧ που τρέχει στην ομάδα Α το "παιχνίδι" είναι πιο ελεύθερο. Ο κινητήρας έχει κυβισμό 1293 κ.εκ. με συμπίεση 11.3:1, ισχύ 127 ίππων στις 7.800 σ.α.λ. και ροπή 13.7 Kg.m. Κάθεται σε ενισχυμένες βάσεις, έχει άλλον εκκεντροφόρο, διπλά ελατήρια βαλβίδων και διαφορετικά κοκοράκια, ρυθμιστές βαλβίδων και βέβαια, βαλβίδες με ανθεκτικότερο κράμα. Τα έμβολα είναι σφυρήλατα Mahle με διωστήρες και βίδες διωστήρων ελαφρότερου κράματος. Η αναπνοή του κινητήρα εξασφαλίζεται από δύο Βέμπερ 40 DCOM και υπάρχει ηλεκτρική αντλία βενζίνης, ψυγείο και βελτιωμένη αντλία λαδιού, ενισχυμένος δίσκος και πλατό, ενώ η εξάτμιση μετά την πολλαπλή είναι από 2 σε 1. Το διαφορικό είναι μπλοκέ 40%, το κιβώτιο ταχυτήτων «παίζει» με πολλές σχέσεις για κάθε περίπτωση και η τελική σχέση διαφέρει ανάλογα με το προφίλ των ελαστικών. Τα ημιαξόνια είναι ενισχυμένα και η κρεμαγιέρα είναι πιο κοντή (2,25 στροφές). Η εμπρόσθια ανάρτηση αποτελείται από σωληνωτά τριγωνικά ψαλίδια και ρυθμιζόμενα Μακ Φέρσον. Τα ελατήρια είναι 30 N/mm και τα αμορτισέρ Μπιλστάιν 400/150 N/mm. Τα Top-mounts είναι αλουμινένια και η αντιστρεπτική 21χιλ. Πίσω, η ράβδος στρέψης είναι 21.2 χιλ. και η αντιστρεπτική 25 χιλ για στεγνή άσφαλτο και 19 χιλ. για βρεγμένη. Τα αμορτισέρ είναι πάλι Μπιλστάιν 380/160 N/mm. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν τέσσερα δισκόφρενα, τα εμπρός αεριζόμενα, διαμέτρου 278,5 χιλ. με τέσσερα ανισομεγέθη έμβολα και τα πίσω 223 χιλ. με δύο έμβολα. Τα τακάκια είναι Φερόντο, τα σωληνάκια αεροπορικού τύπου και υπάρχει υποβοήθηση με αντλία 22.2 χιλ. Το χειρόφρενο είναι υδραυλικό με κατανεμητή πίεσης.
Σχήμα 1: Το Σιτροέν AX Gr A της Συγγελίδης Α.Ε. στα χέρια του Παναγιώτη Φαμπιάτου, στρίβει με ταχύτητες που… ζάλισαν το φωτογράφο μας.
Σχήμα 2: Μόνο τα απαραίτητα υπάρχουν στο μοναχικό εργαστήρι του οδηγού του Σιτροέν ΑΧ.
Σχήμα 3: Μακ Φέρσον, αλουμινένιο γόνατο και τριγωνικό ψαλίδι. Λύση απλή και αποτελεσματική.
Στο δρόμο
Με το Σιτροέν ΑΧ για την ομάδα Α τα συμπεράσματα είναι ίδια, αλλά σε… άλλη κλάση. Το αυτοκίνητο είναι πραγματικά, «φονέας γιγάντων» κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Η ιστορία του στο αγωνιστικό προσκήνιο της περασμένης χρονιάς αλλά και της φετινής το αποδεικνύει.
Το ΑΧ είναι απόλυτο και θέλει έμπειρα χέρια για να οδηγηθεί γρήγορα. Όταν ο κινητήρας "μπει στη ροπή του", τα πάντα εξελίσσονται σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Το ελαφρύ και κοντό αμάξωμα με τη μικρή αδράνεια δίνει μεγάλη ευελιξία και μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος. Η πλήρης ακαμψία του ραμμένου αμαξώματος, οι μικρές διαδρομές της σκληρής ανάρτησης και η κοντή κρεμαγιέρα αφήνουν ελάχιστα περιθώρια στον οδηγό για λάθη. Το ΑΧ στρίβει μόνο αν οδηγείται επάνω στις ιδανικές γραμμές, με το πόδι θαρρετά επάνω στο γκάζι και τα χέρια να σημαδεύουν στο σωστό σημείο. Το μπλοκέ διαφορικό και η άφθονη ισχύς υπόσχονται να το βγάλουν από τη στροφή γρήγορα και να το προετοιμάσουν για την επόμενη. Τα φρένα είναι αποτελεσματικά και η κατανομή της πίεσης με σωστές αναλογίες. Το Σιτροέν γυρίζει με το φρένο όπως επιθυμεί ο οδηγός, ενώ όταν ζεσταθούν τα λάστιχα το ανεπιθύμητο μπλοκάρισμα γίνεται δύσκολα και μόνο σε στιγμές… πανικού. Κοντολογίς, το ΑΧ σε έκδοση Gr A, είναι ένα αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο σ' αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένο, δηλαδή για τους ελληνικούς αγώνες ταχύτητας. Χωρίς εξωτικά και ευαίσθητα υλικά, με έξυπνες και δοκιμασμένες ιδέες και λύσεις και με μοναδική, γι' αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, αξιοπιστία. Το ΑΧ δεν παρουσιάζει βλάβες κι αυτό έχει πολλά να πει σε όσους ενδιαφέρονται για αγώνες με σίγουρους τερματισμούς και χωρίς περιττά έξοδα (που ούτως ή άλλως είναι πολλά). Εκτός όμως από αυτό, το Σιτροέν ΑΧ είναι ένα γρήγορο αυτοκίνητο στην πίστα, που θα τους βοηθήσει να σταθούν ψηλά και μέσα στο συναγωνισμό, χάρη στις αποτελεσματικές προσπάθειες της αγωνιστικής ομάδας της Σιτροέν.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας
Κύλινδροι: 4 σε εγκάρσια σειρά 4 σε εγκάρσια σειρά
Κυβισμός: 1294 κ. εκ.
Βαλβίδες: 2 ανά κύλινδρο
εκκεντροφόροι: 1 ΕΕΚ/Οδοντ. ιμάντας
Τροφοδοσία: Δύο διπλά καρμπυρατέρ
Μεγ. αχύς: 127 PS DIN/7.800 σαλ.
Μεγ. ροπή: 13,7 kg.m/σαλ αναλ. ρύθμ.
Ανάρτηση
Εμπρός: Ανεξάρτητη τύπου Μακ- φέρσον, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος.
Πίσω: Ανεξάρτητη, διαμήκης υστ. βραχίονες, εγκάρσιοι ράβδοι στρέψης, οριζόντια αμορτισέρ, αντιστρ. ράβδος.
Φρένα
Εμπρός: Αεριζ. δίσκοι 278,5 χιλ.
Πίσω: Δίσκοι 223 χιλ.