Citroen AX Sport group N (1988)

Specifications

Group/Class N/1 Homologation number: N5347
Years active 1988 - 1991 Homologation start: 1/1/1988
Engine
Type TU2 straight 4cyl located front transverse
Capacity 1294 cc WRC: 1294 cc
Bore x Stroke (mm) 75.0 x 73.2
Compression ratio 9.6:1
Output power - torgue 95 HP / 6800 rpm 11.4 kgm (112 Nm) / 5000 rpm
mean gas pressure 1088 kPa
Main bearings 5
Materials block: iron cylinderhead: light alloy
Cams/valves 1 overerhead camshaft (SOHC) 2 valves/1cyl. - 8 valves
Aspiration natural, 2 Solex ADDHE 40 carburetors.
From 1990: Weber DCOM 40 carburetors
Ignition electronic
Cooling system watercooled
Lubrication system
Transmission
Type front wheel drive 5 speed gearbox
Gearbox ratios 1st: 3.418/1
2nd: 1.950/1
3rd: 1.357/1
4th: 1.054/1
5th: 0.854/1
Diffrential ratio 4.286/1
Clutch dry, single disk
Chassis
Type steel monocoque with roll-cage
Front suspension Mac pherson strut with lower wishbone and anti-roll bar
Rear suspension trailing arm with torsion bars and anti-roll bar
Steering system rack and pinion 3.2
Brakes front disks 235mm diameter,
rear drums 165mm diameter
servo, double circuit
Dimensions
length: 3.500 m (137.8 in) width: 1.600 m (63.0 in) height: 1.340m (52.8 in)
wheelbase: 2.286 m (90.0 in) front track: 1.397 m (55.0 in) rear track: 1.321 m (52.0 in)
Rims - tires 5.5" x 14"
Weight 715 kg front 63.4% - rear 36.6%
Weight/power 7.5 kg/HP
Fuel tank 43lt
Drag coefficient 0.33

Article from Auto Express (GR) 282, 1/1991

Συντάκτης: Νίκος Τσάδαρης
Φωτογραφίες: Σ. Κάγκας- - Γ. Κακολύρης
ax0.jpgΤο Ενιαίο ξαναζεί! Οι οδηγοί του ΣΟΑΑ, μετά το «χάσιμο» της Corolla GT, το «θάψιμο» του 205 Rally, επιτέλους, είδαν σωστά και χάρη στην ενδιαφέρουσα προσφορά της «Συγγελίδης Α.Ε.» κατέληξαν στη διετή λύση του Citroen Αx Sport για τους αγώνες του ενιαίου. Η επιλογή αυτή έγινε ακόμη καλύτερη, όταν αποδείχθηκε έμπρακτα πλέον πως το ενδιαφέρον του αντιπροσώπου δεν ήταν μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό. Οι Μάριος Δελεβάντε και Γιώργος Σακελαριάδης (όλοι θα θυμάστε το γνωστό «επιστήμονα» απ’ τα παλαιότερα Α.Ε.) έδωσαν μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων τους και του χρόνου τους στην υπόθεση ενιαίου (ο δεύτερος, μάλιστα και αγωνιστικά), πράγμα που αναμφίβολα έκανε της αρχική προσφορά πλουσιότερη και τους 12 περίπου ιδιοκτήτες AX Sport με λιγότερο άγχος.
Οι πολλές αγωνιστικές μας υποχρεώσεις το 1990, είναι αλήθεια, μας κράτησαν κάπως μακριά απ’ το ενιαίο, όμως δεν ήταν δυνατόν να παραγνωρίσουμε μιας μεγάλης έκτασης προσπάθεια, που άφοβα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε σαν τη συνέχεια του θεσμού του ενιαίου (παιδί του ΣΟΑΑ απ’ το 1975) μετά την εποχή του 1979! (Λάντα). Τα Citroen του 1990 συνεχίζουν το θεσμό, παίρνοντας τη σκυτάλη απ’ τα Αλφασούντ ti, τα Οτομπιάνκι Άμπαρθ, τα Μάζντα 323 και τα Λάντα 2101 δέκα και πλέον χρόνια μετά την τελευταία πετυχημένη διοργάνωση. Τη σκυτάλη αυτή θα διατηρήσουν και τη χρονιά που άρχισε, ενώ απ’ τα μέσα του ’90 είναι ήδη γνωστό ότι η αντιπροσωπία θα είναι ακόμα κοντύτερα στους αγωνιζόμενους, υποστηρίζοντας επιπλέον ολοκληρωτικά ένα γκρουπ Α αυτοκίνητο που θα οδηγεί ο φετινός πρωταθλητής ενιαίου Παναγιώτης Φαμπιάτος (δεν διαβάσατε λάθος, πρόκειται για τον πολυπρωταθλητή καρτ). Υποστήριξη θα έχει και ο Ν. Καμμένος, που φέτος κινήθηκε ταχύτατα σε αναβάσεις και σιρκουΐ με το AX Sport του αποσυρθέντα Κ. Κιοσέογλου.
ax1.jpg
Σχήμα 1: Χαρούμενη νότα ο προσεγμένος χρωματισμός των «ενιαίων» που είναι άψογα προετοιμασμένα.Ας δούμε, όμως, τι είναι αυτό το πετυχημένο αυτοκίνητο και τι προσφέρει στον οδηγό του. Το Α.Ε. για το σκοπό αυτό δεν έκανε ένα συνηθισμένο τεστ σε κάποια ειδική της Αττικής, αλλά προχώρησε περισσότερο και στον τελευταίο αγώνα ταχύτητας στην Τρίπολη το αυτοκίνητο που είχε φέτος στη διάθεση του ο Γιώργος Σακελαριάδης. Η ρεαλιστική αυτή δοκιμή έγινε εφικτή, χάρη στη διάθεση για συνεργασία σ’ όλους τους τομείς της «Συγγελίδης Α.Ε.» και τις νέες ιδέες που αντιπροσωπεύουν εκεί εκτός του υιού Συγγελίδη, οι Μάριος και Γιώργος.
ax2.jpg
Σχήμα 2: 95 ίππους για τον προσκεκλημένο αυτού του θέματος.Τεχνικά το AX Sport με κινητήρα 1294 κ.εκ. αποδίδει 95 ίππους στις 6.800 σ.α.λ., έχει ροπή 11,5 kg.m. στις 5.000 σ.α.λ. και ζυγίζει μόλις 715 κιλά. Το πανάλαφρο και μικρό σε διαστάσεις Citroen επιταχύνει 0-100 χλμ. σε 8,8", φθάνει την τελική των 185 χλμ./ ώρα και σταματά χάρη σ' ένα συνδυασμό δίσκων -ταμπούρων υπέρ αρκετό για το βάρος και τις επιδόσεις του.
ax3.jpg
Σχήμα 3: Στο πορτ μπαγκάζ έχει μείνει η ρεζέρβα ενώ φαίνεται και ο κλωβός ασφαλείας.Στο Βασικό αυτοκίνητο έχουν προστεθεί για λόγους ασφαλείας και λειτουργικότητας ένα ρολ- όβερ-μπαρ, δύο μπάκετ, ζώνες Sabelt 6 σημείων, πυροσβεστήρας, άγκιστρα εμπρός - πίσω μπάρα θόλων μπροστά, ηλεκτρικός διακόπτης, μπαλαντέζα συνοδηγού και ένα VHF της Comptel απαραίτητο για τη σωστή επικοινωνία με τα σέρβις ή τον υπεύθυνο χρονομέτρη (στα σιρκουί). Στον τομέα των αναρτήσεων έχουν γίνει κάποιες διαφοροποιήσεις με αμορτισέρ Μπιλστάιν και άλλα ελατήρια, κόστους μεταξύ 150-200.000 δραχμών, ενώ το ενιαίο ακουμπά το έδαφος με τέσσερα Μισελέν MXV φορεμένα στις σιδερένιες ζάντες του στάνταρ εξοπλισμού. Το αυτοκίνητο αυτό, οδηγήσαμε στην τελευταία Τρίπολη, έχοντας να αντιμετωπίσουμε περισσότερους από δέκα ετοιμοπόλεμους - ψημένους οδηγούς ενιαίου με τα δικά τους αντίστοιχα «όπλα» και φυσικά χάσαμε. Το ζητούμενο, όμως δεν ήταν αυτό, ούτε το γιατί χάσαμε, αφού τελικά… κερδίσαμε. Ένα σωστό τρόπο δοκιμής αγωνιστικών αυτοκινήτων (που βέβαια δεν είναι εφικτός με το '91 γεμάτο αγωνιστικές υποχρεώσεις για τους Ν.Τ. - Η.Κ. - Σ.Κ.) και μια θαυμάσια εμπειρία μ' ένα αυτοκίνητο που προσφέρει πολλές αγωνιστικές συγκινήσεις με ελάχιστο οικονομικό κόστος. To ΑΧ Sport είναι ένα πραγματικό Gti «συμβατικού πολέμου» ικανό να γράψει εντυπωσιακούς χρόνους σε ειδικές διαδρομές και πίστες, ευχαριστώντας ταυτόχρονα και γιατί όχι; …διδάσκοντας τον οδηγό του.
Εύχρηστο με τέλεια φρένα, ακριβέστατο τιμόνι και ικανοποιητικό κιβώτιο, το μικρό αυτοκίνητο θέτει την όχι ευκαταφρόνητη δύναμή του (7,6 κιλά/ίππο) εξ ολοκλήρου στη διάθεση του οδηγού που μπορεί να εξαντλήσει τα όρια εαυτού και αυτοκινήτου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και να κάνει πραγματικό αγώνα. Ουδέτερο, υποστροφικό ή υπερστροφικό (ανάλογα με το ζητούμενο) το ΑΧ Sport είναι αυτοκίνητο κορυφής στην κλάση των 1.300 κ.εκ. τουλάχιστον στην άσφαλτο και ιδανικό για αγώνες ενιαίας μορφής.
ax4.jpg
Σχήμα 4: Υποστηρικτές
ax5.jpg
Σχήμα 5: Το εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν διαφέρει πολύ από το αντίστοιχο παραγωγής.Όπως, όμως, και να έχει το πράγμα, εργαλείο νίκης ή σχολείο, το ΑΧ Sport είναι ένα αυτοκίνητο αγωνιστικών προδιαγραφών, υποστηριζόμενο από μια αντιπροσωπία με διάθεση για απόκτηση εμπειρίας και συμμετοχή (ευχαριστούμε, φίλε Γιώργο, μηχανικέ της Συγγελίδης για τη βοήθεια σου στην Τρίπολη) στον υποσχόμενο ανταποδοτικότητα χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού (μην ξεχνάτε τις φετινές τηλεοπτικές μεταδόσεις, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τον ειδικό Τύπο με τις άφθονες σελίδες για αγώνες). Μια νέα εποχή στους αγώνες ενιαίου άνοιξε με τα Citroen και θα συνεχιστεί, τουλάχιστον, και φέτος, μια εποχή που υπόσχεται συνέχεια στο θεσμό και ένα ακόμη αντιπρόσωπο μόνιμο στο χώρο.
Το ένα ΑX Sport, μαζί με τα έντεκα αδέλφια του, μας κέρδισε εκείνο το παγωμένο Σάββατο στην Τρίπολη αγωνιστικά και δημοσιογραφικά. Έγινε ένα απ' τα αγαπημένα μας αυτοκίνητα και δοθείσης ευκαιρίας δεν θα αρνηθούμε την πρόσκληση - πρόκληση για μια επόμενη εμπειρία. Μια πρόκληση που είναι για όλους όσους επιθυμούν αγώνες στα ίσια, ευχάριστους και φθηνούς. Αγώνες ενιαίου αυτοκινήτου, αγώνες απ' τον Σύνδεσμο Οδηγών Αγώνων για τους οδηγούς του, με την υποστήριξη -συμμετοχή αντιπροσώπων- εισαγωγέων που γνωρίζουν το σύγχρονο τρόπο διαφήμισης - παρουσίασης των προϊόντων τους και την ανυπολόγιστη αξία της έμμεσης διαφήμισης.
ax6.jpg

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΜΠΙΑΤΟΣ

Ο πολυπρωταθλητής καρτ, ιδιοκτήτης της πίστας καρτ του Ασπρόπυργου και Πρωταθλητής Ενιαίου 1990. «Ακαθορίστου» ηλικίας ο Παναγιώτης, βρίσκεται στους αγώνες απ' το 1969, οργανώνοντας, προωθώντας και κερδίζοντας νίκες και πρωταθλήματα (οκτώ) στα καρτ, αποφάσισε φέτος να ασχοληθεί με το αυτοκίνητο. Αποτέλεσμα συνεχείς νίκες στο ενιαίο αλλά και στην κατηγορία Ν, ένα πρωτάθλημα και μια εξασφαλισμένη συνέχεια στο χώρο για το 1991. Not bad και αν τα ονόματα Κυρίτσης, Καμιτσάκης, σας λένε τίποτε σκεφτείτε να κάνετε κάποια θητεία στους αγώνες καρτ προτού ασχοληθείτε με το αγωνιστικό αυτοκίνητο.


Article from 4T 243, 12/1990

Του Στράτη Χατζηπαναγιώτου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Σταυρόπουλος

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ: Οι αγώνες με αυτοκίνητα ενιαίου τύπου ξαναζούν χάρη στο Σιτροέν ΑΧ και στην Ελληνική αντιπροσωπεία του Γαλλικού εργοστασίου.

«Καλός οδηγός ο Νικόλας». «Έλα τώρα αν είχε το αυτοκίνητο του ο Κώστας θα του έριχνε μισό γύρο».
Τέτοιες φράσεις ακούγονται συχνά στους Ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου όπου κακά τα ψέματα όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν αλλά τους λείπει το… «εργαλείο».
Οι ίδιοι βέβαιά όταν οι καιροί αλλάζουν και αποκτούν «εργαλείο» νίκης αλλά δεν κερδίζουν αντιπαραθέτουν χίλιες δυο δικαιολογίες.
«Έχει καλύτερα λάστιχα, κινητήρα εργοστασιακό, κάνει μία εβδομάδα δοκιμές κ.λ.π.» Γκρίνια λοιπόν στο χώρο; Όχι ακριβώς. Απλά αυτή είναι η ομορφιά των αγώνων αυτοκινήτου. Όλοι πιστεύουν ότι μπορούν αλλά δεν είναι δυνατόν όλοι να κερδίσουν.
Πού μπορούν ΟΛΟΙ θεωρητικά να κερδίσουν;
Στους αγώνες με ίδια αυτοκίνητα. Σαφώς οι δικαιολογίες ακόμη και στο «Ενιαίο» συνοδεύουν τους χαμένους. Όμως κακά τα ψέματα, σε αυτήν τη μορφή αγώνων και μετά από αλλεπάλληλες αναμετρήσεις ο ουδέτερος και αντικειμενικός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
243-1.jpg
Σχήμα 1: Ευχάριστο και γρήγορο το ΑΧ σπορ ξαναζωντάνεψε τους αγώνες ενιαίου τύπου τον πιο τίμιο θεσμό των αγώνων αυτοκινήτου.
243-2.jpg
Σχήμα 2: Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Στη φωτογραφία οι απεσταλμένοι μας με το ζεύγος Φαμπιάτου, το Γιώργο Σακελαριάδη και τα δυο Χάγκεν-ΑΧ που προετοιμάζονται στην αντιπροσωπεία. Μαζί τους και ένα… καρτ.Στην Ελλάδα το Ενιαίο είναι μία παλιά υπόθεση.
«Γέννημα θρέμμα» του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου ο τίμιος αυτός θεσμός έκανε την εμφάνιση του το 1975 με τις Άλφα Ρομέο, Αλφασούντ ti. Τότε η Ελληνική αντιπροσωπεία του Ιταλικού εργοστασίου προσφέρει αυτό το κάτι διαφορετικό στο χώρο. Οι Μιχάλης Μοσχούς, Γιάννης Μπελεγρής, Γιάννης Λέκκας, Ιαβέρης, Άστεριξ και λοιποί «θεοί» της εποχής αναμετρήθηκαν επί ίσοις όροις στο Τατόϊ αρκετές φορές. Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν αντίστοιχη σε ποιότητα και ενθουσιασμό. Μόνο με τα Αουτομπιάνκι Άμπαρτ, δύο χρόνια αργότερα η εικόνα ήταν αντίστοιχη αλλά Ενιαίο χωρίς αγώνες ταχύτητας είναι καταδικασμένο από την αφετηρία. Λίγο αργότερα τα Λάντα 1200 δεν είχαν τις δυνατότητες της Σουντ ή του Α112 και ο θεσμός πήρε διαφορετικό δρόμο.
Αρκετές δεκάδες των Σοβιετικών αυτοκινήτων ξεχύθηκαν στην «πίστα»(;) της Ρόδου και στις ειδικές διαδρομές των ασφάλτινων Ράλλυ. Δυστυχώς μόνον τα 10-12 αυτοκίνητα «πολεμούσαν» με οδηγούς τους Βαλεντή, Κόκκινη, Παπασταθόπουλο, Κορρέ, Καλογιαννίδη και άλλους.
Οι υπόλοιποι «συνάδελφοι» αγόρασαν, κυκλοφόρησαν και πούλησαν ξεχνώντας τα περί υγιούς αντιμετώπισης κ.λ.π. Η συνέχεια ήταν ακόμη δυσκολότερη. Λάθος επιλογές αυτοκινήτων, «κακοί» αγωνιζόμενοι περίεργα συμφέροντα μηχανικών και άλλες «λεπτομέρειες» χαντάκωσαν το ενιαίο.
243-3.jpg
Σχήμα 3: Στοv εσωτερικό χώρο έχουν γίνει τροποποιήσεις ώστε να προσαρμοστεί ο απαραίτητος για την ασφάλεια του οδηγού εξοπλισμός.Ίσως για την «κατάντια» ευθύνεται και ο μαρασμός των αγώνων ταχύτητας. Ίσως η νοοτροπία αρκετών. Ίσως όλα μαζί. Ευτυχώς για όλους πριν δύο χρόνια η αεροπορία άναψε το πράσινο φως για αγώνες ταχύτητας στην Τρίπολη, ενώ στήθηκε(;) και η πίστα στο Αιγίνιο. Δραστήρια μέλη του Δ.Σ. του ΣΟΑΑ (Γιώργος Παπαδόπουλος, Δήμος Ριζικάρης, Νίκος Πασταθόπουλος κ.λ.π.) ευαισθητοποιήθηκαν ώστε να δώσουν ζωή στους αγώνες Ενιαίου. Πριν 12 μήνες οι οδηγοί μέλη του ΣΟΑΑ, χάρη σε μία έξυπνη κίνηση του προέδρου του Συνδέσμου Γιάννη Λέκκα που απέκλεισε «πονηρές» προσφορές, βρέθηκαν προ ενός ιδιαίτερα Ευρωπαϊκού διλήμματος. Πεζό 205 Ραλλύ ή Σιτροέν ΑΧ σπορ ήταν το προς ψήφιση ερώτημα. Τα δύο Γαλλικά «μίνι GTi» ήταν ό,τι καλύτερο για το θεσμό σε συνδυασμό με την Τρίπολη και το Αιγίνιο.
Αντίστοιχα οι δύο αντιπροσωπείες έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον.
Πού κρίθηκε η επιλογή; Στις προσφορές. Τα «λιοντάρια» της Λ. Κηφισού είδαν το θεσμό εμπορικά ενώ διψασμένοι για το κάτι περισσότερο οι άνθρωποι της Λ. Συγγρού αγκάλιασαν το θεσμό προσφέροντας τα… πάντα!
243-4.jpg
Σχήμα 4: Καμία επέμβαση στον κινητήρα. Οι 95 ίπποι/6800 σ.α.λ. επαρκούν για τα 735 κιλά του αυτοκινήτου
243-5.jpg
Σχήμα 5: Μην τρομάζετε. Σε καιρό ειρήνης το αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καθημερινό μέσο μετακίνησης.

Οι Έλληνες οδηγοί που διαθέτουν κοφτερό μυαλό και φιλότιμο ψήφισαν με κλειστά μάτια το ΑΧ. αυτοκίνητο που θα μείνει στις πίστες και το 1991! Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών της αντιπροσωπείας Συγγελίδης Α.Ε, Μάριου Δελεβάντε και Γιώργου Σακελλαριάδη με μέλη του Δ.Σ. του ΣΟΑΑ και με πυρήνα ενδιαφερόμενων οδηγών, 10-12 ίσως και περισσότερα ΑΧ κατάλληλα προετοιμασμένα παρατάχθηκαν στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Τρίπολης! Η «ιστορία» επαναλήφθηκε τέσσερις φορές και ενώ απομένουν ακόμη δύο αγώνες στις 8 και 9 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα. Αντίστοιχα αρκετά ΑΧ σπορ πήραν τα βουνά και συμμετείχαν σε Αναβάσεις (αρχηγός τους ο Ν. Καμμένος που συμμετέχει με τη βοήθεια της αντιπροσωπείας) ενώ άλλα βρέθηκαν στις αφετηρίες των ασφάλτινων Ράλλυ. Κοινά τους χαρακτηριστικά; Το χαμηλό κόστος, οι λίγες μετατροπές και η αξιοπιστία. Τα πολύχρωμα ΑΧ με τα πολλά αυτοκόλλητα που παρακολουθείτε από την κρατική η την ιδιωτική TV (τέσσερις απ' ευθείας μεταδόσεις είναι ο απολογισμός) λίγο διαφέρουν από το ΑΧ σπορ που δοκιμάσαμε για σας πριν ένα χρόνο στο τεύχος Ιανουαρίου 1990.
Οι διαφορές αρχίζουν από τον εξοπλισμό ασφαλείας. Ένα ρολ μπαρ ένα ή δυο καθίσματα μπάκετ, ζώνες 4 σημείων, πυροσβεστήρας και πύροι ασφαλείας για τα καπό μπροστά-πίσω στοιχίζουν έως 300.000 δραχμές. Σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη επεμβάσεις έχουν γίνει μόνο στην ανάρτηση.
Αν θέλετε ένα αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές με επιτυχημένη προσαρμογή σε όλες τις μορφές των ασφάλτινων αγώνων τέσσερα αμορτισέρ της Μπιλστάϊν με τέσσερα ελατήρια ελληνικής κατασκευής στοιχίζουν περίπου 170.000 δραχμές. Αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε «λύσεις Φαμπιάτου» σε τεχνικές επιλογές (σε οδηγικές ξεχάστε το, είναι ασυναγώνιστος) τέσσερα αμορτισέρ της OSRAV με αντίστοιχα ελατήρια στοιχίζουν 100.000 δραχμές. Μετά από όλα αυτά είστε έτοιμοι να πάρετε σήμερα ένα βιβλίο διαδρομής ασφάλτινου Ράλλυ ώστε να αποκτήσετε πείρα και αργότερα να ταξιδέψετε στο βωμό της αλήθειας, στην Τρίπολη. Εκεί θα έχετε στα χέρια σας ένα ευχάριστο, γρήγορο, αποτελεσματικό και ιδιαίτερα αξιόπιστο αυτοκίνητο.
Οδηγήσαμε το ΑΧ της αντιπροσωπείας, αυτοκίνητο που οδηγεί στους αγώνες ο Γιώργος Σακελλαριάδης, στην πίστα καρτ του Παναγιώτη Φαμπιάτου στον Ασπρόπυργο (ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για τον άνθρωπο «Ελληνικό κάρτ»). Στο στενό δρόμο δεν τρομάξαμε από τη δύναμη του κινητήρα ούτε εντυπωσιαστήκαμε από τις αγωνιστικές σχέσεις, που δεν διαθέτει το κιβώτιο.
Το ασημί-κόκκινο αυτοκίνητο με την καλή ανάρτηση και τα λάστιχα της παραγωγής δεν έκαψε την άσφαλτο αλλά στην προσπάθειά μας να… γεμίσουμε την πίστα με… χώμα (μπούκα από εδώ, μπούκα από εκεί και το ζεύγος Φαμπιάτου ψάχνει για σκούπες) μας ικανοποίησε σαν σύνολο. Ο κινητήρας με τις προδιαγραφές της παραγωγής φτάνει και περισσεύει ενώ επαρκεί και το κιβώτιο. Το ακριβέστατο τιμόνι και τα πολύ καλά φρένα συνδυάζονται περίφημα με την αγωνιστική ανάρτηση.
Το μίνι GTi γίνεται μίνι βόμβα ικανή να εκραγεί στα χέρια του καλού οδηγού.
Οι θεατές της Τρίπολης γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοούμε ενώ άποψη έχουν και οδηγοί καλών Πεζό 205 Ραλλύ γκρουπ Ν που περνούν δύσκολες στιγμές στην αντιπαράθεση τους με τα ΑΧ σε ασφάλτινες διαδρομές. Εκεί κάπου κατά τη γνώμη μας είναι και το μυστικό. Το ΑΧ σπορ σε προδιαγραφές Ενιαίου είναι ένα αυτοκίνητο ικανό, με τέσσερα αγωνιστικά λάστιχα, να διεκδικήσει δάφνες και στην κλάση των 1300 κ.εκ. της ομάδας Ν. Αντίστοιχα η λύση προσφέρεται για νέους που θέλουν να ξεκινήσουν σωστά και να αποκτήσουν υγιείς βάσεις στο χώρο. Η εμπειρία τους από 1 -2 χρόνια σε αγώνες ενιαίου τύπου με το ΑΧ θα τους χρησιμεύσει αύριο όταν θα προσπαθήσουν για το κάτι περισσότερο. Μακάρι το 1991 τα 12 ΑΧ να γίνουν 20. Δύο φορές μακάρι οι νέοι που σήμερα στριφογυρίζουν στη φιλόξενη πίστα του «Φάμπι» να πάρουν το μήνυμα και εκμεταλλευόμενοι τη θετική παρουσία της Συγγελίδης Α.Ε. να περάσουν στην άλλη όχθη. Αυτή είναι και η φυσική σειρά των πραγμάτων. Ουδείς ουρανοκατέβατος με «τέρας» επιβίωσε όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με οδηγό που διαθέτει καλές βάσεις, μόλις ο τελευταίος απέκτησε το αντίστοιχο «τέρας».
Για όσους πιστούς και μία αποκλειστική είδηση. Το 1991 το μήνυμα πέρασε στη Λ. Συγγρού και ο Παναγιώτης Φαμπιάτος θα περάσει από το ΑΧ σπορ γκρουπ Ν σε ένα ΑΧ σπορ γκρουπ / πάντα με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας. Ζητείται νικητής λοιπόν στους αγώνες ενιαίου το 1991 μια μορφή αγώνων πραγματική πρόκληση για σύγκριση!.

ΠΑΝ. ΦΑΜΠΙΑΤΟΣ

Ο Παναγιώτης Φαμπιάτος ξεκίνησε ην αγωνιστική ίου καριέρα ίο 1969, στηρίζοντας και οργανώνοντας το γνωστό τότε, στην Ελλάδα, άθλημα ου kart. Κατέκτησε οκτώ Πανελλήνια Πρωταθλήματα και βρέθηκε μπροστά από οδηγούς που βρίσκονται ήμερα στην F1, σε Ευρωπαϊκούς αγώνες kart, παλεύοντας στην πρώτη θέση. Με αλλεπάλληλες νίκες τα Πρωταθλήματα Ενιαίου και κατηγορίας Ν στους αγώνες ταχύτητας, αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο οδηγού αγώνων πίστας και μία απόδειξη ου ότι οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα μιας σωστής εξέλιξης οδηγικής τεχνικής που αποκτάται μέσα από τους αγώνες kart.
Ο Παναγιώτης Φαμπιάτος, πιστεύοντας ότι η ασφαλής και ορθή συμπεριφορά στην καθημερινή καθώς και στην αγωνιστική οδήγηση είναι αποτέλεσμα σωστής εκπαίδευσης από την πρώτη επαφή του οδηγού με το αντικείμενο, βρίσκεται πάντα στην πίστα kart στον Ασπρόπυργο (τηλ. 5575989), πρόθυμος να βοηθήσει με τις πολύτιμες συμβουλές του τους νέους που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν σωστά τους αγώνες, ή να ψυχαγωγηθούν οδηγώντας ένα από τα ενοικιαζόμενα kart-Δ.Π.


Έκδοση δρόμου (4T 203, 8/1987)

Συντάκτης: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Η παράδοση συνεχίζεται: Οδηγούμε για σας το διάδοχο των Σίμκα Ραλλύ 3 και Σαμπά Ραλλύ.
ΤΑΛΜΠΟ Σαμπά Ραλλύ τέλος. Το νέο Σιτροέν ΑΧ, στην έκδοση σπορ, αντικαθιστά στην αγορά, στις καρδιές των νέων και στους αγώνες το παλιότερο αυτοκίνητο της PSA. Βέβαια η κληρονομιά είναι βαριά αφού στον ίδιο αυτό χώρο παλαιότερα έζησαν αυτοκίνητα όπως τα R12 Γκορντίνι, όλη η σειρά των Σίμκα Ραλλύ και στη χώρα μας τα NSU ΤΤ, τα τελευταία χρόνια τα Στάρλετ και «σήμερα» τα Σουζούκι Σουίφτ GTi.
Αντίστοιχα εμπορικά η Σιτροέν, με τη σπορτίβικη έκδοση του ΑΧ στοχεύει και στην αγορά των Φιέστα XR2, VW Πόλο GT, Όπελ Κορσα SR, δηλαδή αυτοκινήτων με διαφορετικό χαρακτήρα, που απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρουν μόνον οι επιδόσεις αλλά και η άνεση.
Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στη γαλλική αγορά στις αρχές του χρόνου και αρκετοί Ευρωπαίοι συνάδελφοι το δοκίμασαν τον περασμένο Μάρτιο. Στη χώρα μας, η σειρά ΑΧ θα εισαχθεί το Φθινόπωρο ενώ είναι άγνωστο αν θα μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να προμηθευτεί το ΑΧ Σπορ. Όμως ο νόμος που απαλλάσσει τα αγωνιστικά αυτοκίνητα από τους δασμούς, με τα καλά του και τα κακά του στοιχεία, είναι μια πραγματικότητα και πιθανόν αρκετοί Έλληνες αγωνιζόμενοι να εισάγουν μελλοντικά το ΑΧ Σπορ μόνο για αγώνες.
Το αυτοκίνητο μπορεί να διακριθεί στους ελληνικούς αγώνες, αφού ανήκει στην προνομιούχο κλάση των 1300 κυβικών εκατοστών, είτε σε έκδοση ομάδας Ν (χωρίς ουσιαστικές μετατροπές) είτε στην ακριβότερη ομάδα Α.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Σιτροέν ΑΧ Σπορ δεν έχει ακόμη δελτίο αναγνώρισης (ομολογκασιόν) από τη FISA αφού δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαιτούμενα 5000 αυτοκίνητα. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι το Φθινόπωρο η FISA θα το αναγνωρίσει ενώ οι άνθρωποι της Σιτροέν Κομπετισιόν επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή της Καρόλ Βερνιό (σ.σ. πιστεύουμε ότι η Γαλλίδα είναι πολύ γρήγορη για να παραμείνει στην ομάδα του πολύ ρομαντικού Γκι Βεριέ) και των άλλων πιστών της φίρμας στο Μόντε '88 τον προσεχή χειμώνα.
sx1.jpg
Σχήμα 1: Ουδέτερη με τάσεις ανάλογες με τις διαθέσεις του οδηγού είναι η συμπεριφορά στο δρόμο του Σιτροέν ΑΧ Σπορ. Προσέξτε την κλίση του αμαξώματος.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Οδηγούμε για σας το ΑΧ Σπορ που με 7,5 μόνο κιλά ανά ίππο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους αγώνες, τουλάχιστον σε επίπεδο ομάδας Ν.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Δεν ενοχλεί η λιτότητα. Ενοχλούν όμως οι ακτίνες του τιμονιού, το μέτριο κάθισμα και τα λάθος τοποθετημένα πεντάλ. Προσέξτε το φτωχό αλλά λειτουργικό ταμπλό.Όμως τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι και καθυστερούν την αγωνιστική παρουσία του αυτοκινήτου δεν εμπόδισαν τον Κυριάκο Κιοσέογλου να κάνει την κίνηση και να εισάγει στη χώρα μας ένα Σιτροέν ΑΧ Σπορ. Ο καλός αυτός φίλος του περιοδικού, γνωστός στο χώρο από τις διακρίσεις του με αυτοκίνητα ενιαίου τύπου, «έφερε» αυτό το άγνωστο αυτοκίνητο πρώτα για το κέφι του και στη συνέχεια για τη διαφήμιση της εμπορίας αυτοκινήτων που του ανήκει.
Συναντηθήκαμε με οδηγό και αυτοκίνητο ένα ζεστό απόγευμα του Ιουλίου στην περιοχή που περιλαμβάνει τη Στεφάνη, τα Σκούρτα, τον Αλίαρτο δηλαδή διαδρομές όπου συναντάς όλων των ειδών τις κλίσεις του δρόμου, όλων των ειδών τα οδοστρώματα και όλων των ειδών τις στροφές. Με την πρώτη ματιά το ΑΧ Σπορ κερδίζει τον Π.Ο. οπτικά, καθώς η εικόνα που βλέπεις σε προδιαθέτει για άλλου είδους εμπειρίες που ξεπερνούν τη σπορτίβικη οδήγηση. Το αυτοκίνητο είναι εξωτερικά εντυπωσιακό. Λευκό, με ίδιου χρώματος σπόιλερ μπροστά - πίσω, με φτεράκια που προεξέχουν, με μία μικρή αεροτομή πάντα ίδιου χρώματος που μόλις προεξέχει από την πίσω πόρτα, με φώτα ομίχλης ενσωματωμένα στο μπροστινό σπόιλερ με τα μαύρα τζάμια και με την ένδειξη ΑΧ SPORT γραμμένη με κόκκινα γράμματα στις πόρτες, ο αντικαταστάτης του Σαμπά Ραλλύ στα χαρτιά είναι πανέτοιμος να διεκδικήσει τα πρωτεία και στο δρόμο. Συνεχίζοντας την εξωτερική εξέταση του «δικού μας» αυτοκινήτου διακρίνεις το δεξιό εξωτερικό καθρέπτη και τις ζάντες αλουμινίου που έχουν αντικαταστήσει τις λευκού χρώματος σιδερένιες ζάντες που περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό. Ο ιδιοκτήτης - ξεναγός μας διευκρινίζει ότι στο δικό του αυτοκίνητο, με αύξοντα αριθμό παραγωγής 305, έχει τοποθετηθεί ένα κιτ για… VIΡ, που εκτός από τις παραπάνω διαφορές περιλαμβάνει και εσωτερικά πιο προσεγμένη ταπετσαρία, βελτιωμένη κόρνα, και πρόσθετη κονσόλα γύρω από τον επιλογέα των ταχυτήτων. «Τα παραπάνω έξτρα, που τοποθετήθηκαν στο αυτοκίνητο μου κατά λάθος, στοιχίζουν 4.000 γαλλικά φράγκα μαζί βέβαια με τους τροχούς» ήταν τα λόγια του ιδιοκτήτη, που έδειχνε να σκέπτεται σε τι θα του φανούν χρήσιμα όλα αυτά στη «μάχη» των ελληνικών αγώνων. Για να ολοκληρώσουμε με τα εξωτερικά, όλη η φιλοσοφία του αυτοκινήτου φαίνεται μόλις ανοίξεις την τρίτη πόρτα πίσω. Για να ακριβολογούμε δεν πρόκειται για πόρτα αλλά για ένα κομμάτι κρύσταλλο προσαρμοσμένο σ' ένα απλό μεταλλικό έλασμα. Αμέσως καταλαβαίνουμε γιατί το ΑΧ Σπορ, όπως άλλωστε και όλα τα ΑΧ, είναι τόσο ελαφρά και ζυγίζει μόλις 710 κιλά!
Η άποψή μας για την αγωνιστική φιλοσοφία του αυτοκινήτου ολοκληρώνεται μόλις ανοίγουμε την πόρτα του οδηγού. Στο εσωτερικό όλα είναι λιτά. Η σωστή αναφορά στην περίπτωση του ΑΧ Σπορ δεν είναι «λείπουν όλα τα περιττά» αλλά ότι «υπάρχουν αυστηρά μόνον τα πολύ απαραίτητα». Ο εξοπλισμός θεωρήθηκε ακόμη και από
Γάλλους συναδέλφους υπερβολικά φτωχός. Είναι γεγονός ότι στο εσωτερικό του ΑΧ Σπορ κυριαρχεί το… μέταλλο που είναι ντυμένο σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Η εικόνα όμως αυτή δεν μας ξένισε γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα εξυπηρετούσαν οι βαριές και ακριβές επενδύσεις τον οδηγό ιδιοκτήτη της μικρής Σιτροέν. Όπως γράψαμε το αυτοκίνητο δεν απευθύνεται στον «ερασιτέχνη» Π.Ο. αλλά σε ανθρώπους που συμμετέχουν την Κυριακή σε αγώνες και τις καθημερινές μετακινούνται «χωρίς αύριο» για την προσωπική τους ευχαρίστηση.
sx4.jpg
Σχήμα 4: Τα διπλά Σολεξ κλέβουν την παράσταση στο χώρο του κινητήρα. Όμως το κουτί - φίλτρο αέρα μειώνει την απόδοσή τους και κυρίως αλλοιώνει τον κλασικό θόρυβο που τόσο αρέσει στους απανταχού πιστούς.

Ακριβό παιχνίδι σε λάθος εποχή θα παρατηρήσει ο αυστηρός αναγνώστης, για να απαντήσουμε όμως ότι δεν είναι παρά ένα αυτοκίνητο 1300 κυβικών εκατοστών, απαγορευμένο μόνο στον Έλληνα καταναλωτή. Και οι προδιαγραφές του κινητήρα των 1294 κυβικών εκατοστών; Δεν είναι κανένας άλλος από τον αντίστοιχο 1360 του ΑΧ 14 TZS με 66 λιγότερα κυβικά εκατοστά. Η σμίκρυνση επιτυγχάνεται με τη διαφοροποίηση διαδρομής και διαμέτρου (75x73,2) κάτι που κάνει τον κινητήρα σχεδόν «τετράγωνο». Η σχέση συμπίεσης είναι 9,6:1 και επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση διαφορετικών «πομπέ» εμβόλων. Αντίστοιχα έχουν γίνει λεπτές, αγωνιστικής φιλοσοφίας, εργασίες στο καπάκι όπου έχουν ανοιχτεί - γυαλιστεί οι θάλαμοι καύσης, οι αυλοί εισαγωγής κι εξαγωγής και έχουν εξελιχτεί οι βαλβίδες. Όμως η βασική διαφορά είναι η αντικατάσταση του Βέμπερ 34 της ΑΧ 14 με δύο διπλά καρμπιρατέρ Σόλεξ 40 χιλιοστών! Η εισαγωγή, που δέχεται τα παραπάνω «καλούδια» είναι αλουμινένια και στο σύνολο την εικόνα χαλάει ένα κακά σχεδιασμένο και τοποθετημένο (ελλείψει χώρου) φίλτρο αέρα. Βέβαια όσοι θα συμμετάσχουν σε αγώνες ομάδας Α θα ξεπεράσουν το πρόβλημα μετατρέ-ποντας αυτό το εκτός τόπου και φιλοσοφίας εξάρτημα. Αντίστοιχα έχει εξελιχτεί η πολλαπλή εξαγωγής, έχει μεγαλώσει η διάμετρος της εξάτμισης και έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός αποσιωπητήρας. Το παραπάνω τετρακύλινδρο σύνολο, που για την εξέλιξή του ευθύνεται ο Ντάνιελσον, αποδίδει 95 ίππους στις 6.800 στροφές με μέγιστη ροπή 11,5 Kg.m στις 5.000 στροφές.
Η παραπάνω ιπποδύναμη περνάει στο δρόμο με ένα κιβώτιο πέντε σχέσεων που διαθέτει μία κοντή πρώτη (3,42) και τις άλλες σχέσεις κοντά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η δεύτερη είναι 1,95, η τρίτη 1,36, η τέταρτη 1,05 και η πέμπτη 0,85. Το σύνολο γίνεται ιδιαίτερα «κοντό» αφού η τελική σχέση 4,29 και τα χαμηλά λάστιχα 175 σειράς 60 των 13 ιντσών επιτρέπουν ακόμη και στην πέμπτη ταχύτητα να ξεπερνάει τις 6.600 στροφές.
Στην ανάρτηση του αυτοκινήτου έχουν εφαρμοστεί απλές και λειτουργικές λύσεις. Κλασικά λοιπόν γόνατα τύπου ΜακΦέρσον μπροστά, με αντιστρεπτική δοκό 21 χιλιοστών, και υστερούντες βραχίονες με εγκάρσιες ράβδους στρέψης πίσω, με αντίστοιχη αντιστρεπτική δοκό 14 χιλιοστών. Απλό είναι και το σύστημα διεύθυνσης, με κρεμαγιέρα που θέλει 3,15 στροφές από τέρμα σε τέρμα για έναν ελάχιστο κύκλο στροφής διαμέτρου 10,6 μέτρων. Το αυτοκίνητο των 710 κιλών δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο για να σταματήσει. Τα μπροστινά δισκόφρενα διαμέτρου 238 χιλιοστών δεν είναι αεριζόμενα ενώ πίσω υπάρχουν ταμπούρα 165 χιλιοστών.
Ολοκληρώνουμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το βάρος είναι μοιρασμένο 63,4% μπροστά και 36,6% πίσω ενώ η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι 7,5 - μια τιμή που ανταγωνίζεται αυτοκίνητα με μεγαλύτερους κινητήρες. Τέλος γι' αυτούς που θα κάνουν ταξίδια ή θα συμμετάσχουν σε αγώνες ταχύτητας (και αυτό στην Ελλάδα απαγορεύεται) η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 43 λίτρα.

Στο δρομο

Επιστροφή όμως στα Σκούρτα και στο τύπου μπάκετ κάθισμα του Σιτροέν ΑΧ Σπορ. Μία ματιά στο οδόμετρο και η ένδειξη 200 χιλιόμετρα μας υποχρεώνει να είμαστε προσεκτικοί με το πεντάλ της βενζίνης του «άστρωτου» κινητήρα.
Μπροστά μας ο πίνακας των οργάνων πράγματι είναι πολύ λιτός. Το ταχύμετρο δεσπόζει στο κέντρο με τελική ένδειξη 200 ενώ αριστερά υπάρχει το απαραίτητο στροφόμετρο με την κόκκινη γραμμή να αρχίζει στις 7.200 στροφές και να τελειώνει στις 8.000. Δεξιά ένα διπλό όργανο δείχνει πόσα καύσιμα βρίσκονται στο ρεζερβουάρ και ποια είναι η θερμοκρασία νερού του κινητήρα. Προσπαθούμε να βολευτούμε στα καθίσματα και από το σύνολο κάθισμα, τιμόνι, πεντάλ, επιλογέας ταχυτήτων, όργανα ελέγχου μόνο τα δύο τελευταία είναι ανάλογα του αυτοκινήτου. Αν ποτέ αγοράσετε ένα ΑΧ Σπορ είτε για αγώνες είτε για βόλτα (ξέρετε… τότε που θα γίνουν τα αυτοκίνητα φθηνότερα…) αλλάξτε αμέσως τα καθίσματα και το τιμόνι και μετατρέψτε τα πεντάλ. Οι Γάλλοι δεν είναι με τα καλά τους. Αυτοκίνητο με σπορτίβικο αγωνιστικό χαρακτήρα και το τιμόνι είναι φουτουριστικού τύπου. Το μέγεθος είναι σωστό όμως αυτά τα φαρδιά μπράτσα δεν κάνουν ούτε για επίδειξη στη… «Φόκα Νέγκρα». Αντίστοιχα το κάθισμα δείχνει όμορφο οπτικά και λειτουργικό όταν κινείσαι προσεκτικά. Από εκεί και πέρα όμως, ακόμη και όταν οδηγείς για το φωτογράφο των 4Τ, το κάθισμα είναι λίγο για να μη γράψουμε καμιά χειρότερη έκφραση. Όσον αφορά τα πεντάλ, είναι αδύνατον να κάνεις φρένο - γκάζι εκτός αν το πόδι σου είναι τεράστιο.
Όμως αρκετά για τα μειονεκτήματα. Το Σιτροέν ΑΧ Σπορ έχει και πολλά θετικά στοιχεία με βασικό του προτέρημα τη χαρά που δίνει στον οδηγό όταν στρίβει σε αργές, και μέτριες στροφές. Πιο απλά μέχρι εκεί… το αυτοκίνητο είναι διασκεδαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλές.
Είναι βασικά ουδέτερο με τάσεις άλλοτε υποστροφής και άλλοτε υπερστροφής. Όχι δεν μπερδευτήκαμε, ούτε η ζέστη μας επηρέασε. Όταν το οδηγείς γρήγορα αλλά ήρεμα και γνωρίζεις καλά το δρόμο, το αυτοκίνητο είναι ουδέτερο. Όταν βιάζεσαι αλλά ξέρεις τι κάνεις και κυρίως χρησιμοποιείς μία ταχύτητα παραπάνω στο κιβώτιο, το αυτοκίνητο στο όριο υπερστρέφει αλλά ελέγχεται περίφημα. Τέλος όταν νομίζεις ότι πηγαίνεις γρήγορα και «γκαζώνεις» άγαρμπα ανεβάζοντας αλόγιστα στροφές, η λευκή «βομβίτσα» φεύγει «με τα μούτρα» και τρομάζεις. Υπάρχει και η λύση να το «γυρίζεις από πριν» αλλάζοντας ξαφνικά γωνίες, κάτι που εντυπωσιάζει αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αντίστοιχα χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή στα πολλά χιλιόμετρα όπου τέσσερα αμορτισέρ - ελατήρια πιο σκληρά θα έδιναν καλύτερη αίσθηση και μεγαλύτερη ασφάλεια. Και από στροφή σε στροφή; Έχει ο κινητήρας 95 ίππους; Σαφώς οι ίπποι είναι πραγματικοί. Ακόμη εκπλήσσεσαι με τον κινητήρα που δίνει την εντύπωση ότι έχει περισσότερα κυβικά εκατοστά. Θα περίμενες ότι ένας σχετικά «πιεσμένος» κινητήρας 1300 κ.εκ. και 95 ίππων θα δούλευε άσχημα χαμηλά και θα εμφάνιζε τη δύναμή του στις ψηλές στροφές. Όμως ο κινητήρας της Σιτροέν λειτουργεί περίφημα και μπορείς να σημειώσεις υψηλές μέσες ταχύτητες χωρίς να ξεπερνάς τις 5.500 στροφές.
Βέβαια σ' αυτό βοηθάει η πολύ καλή κλιμάκωση του κιβωτίου. Αλλάζοντας από δεύτερη σε τρίτη και από τρίτη σε τέταρτη νομίζεις ότι έχεις στη διάθεσή σου αγωνιστικό κιβώτιο ταχυτήτων! Η «κοντή», πρώτη ταχύτητα βοηθάει για γρήγορο ξεκίνημα, στη συνέχεια οπλίζεσαι με υπομονή μέχρι να γεμίσει η δεύτερη και αμέσως μετά… η ευτυχία. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και το Σουζούκι GTi, αλλά ο πιο εξελιγμένος κινητήρας του συγχωρεί υπερβολές με τη βελόνα του στροφόμετρου στο κόκκινο.
Και για να στρίψεις πως επιβραδύνει; Ήταν το τελευταίο ερώτημα πριν περάσουμε στη γλώσσα των αριθμών και των συγκρίσεων. Χωρίς να μας εντυπωσιάσουν, τα φρένα δεν μας απογοήτευσαν ούτε μας προβλημάτισαν. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η αίσθηση είναι κακή αλλά τα αποτελέσματα ικανοποιητικά. Ποτέ δεν κινδυνεύεις και η ζωή σου γίνεται ακόμη πιο εύκολη από τη στιγμή που θα τα συνηθίσεις και θα βρεις τη χρυσή τομή στο φρενάρισμα. Συμπερασματικά το νέο όπλο των Γάλλων νεαρών, των πιστών της κλάσης 1300 και το πιθανό (;) αυριανό «ενιαίο» είναι στη βάση αντάξιο των προκατόχων του. Όμως το Σαμπά για παράδειγμα (τελικά έχει μείνει στην καρδιά μας η βόλτα - γνωριμία με το Γιάννη Μπελέγρη στην Πεντέλη) έχει στο ενεργητικό του πολλά χρόνια εξέλιξης και δίνει την αίσθηση πιο αγωνιστικής κατασκευής. Το μέλλον όμως ανήκει στα λευκά Σιτροέν με τις κόκκινες ενδείξεις ΑΧ Σπορ, που θα περάσουν και αυτά από πολλά στάδια εξέλιξης.
Για να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα της γαλλικής προσπάθειας στο χώρο, σημειώνουμε τις επιδόσεις που είναι αντάξιες, του χαρακτήρα του αυτοκινήτου και είναι προϊόν του Cx (0,33) και της αναλογίας κιλών ανά ίππο (7,5). Ας αρχίσουμε με το κλασικό 0 - 100, όπου το ΑΧ Σπορ θέλει, χρησιμοποιώντας και την τρίτη ταχύτητα, 9" μια τιμή μόλις ταχύτερη του Σουζούκι GTi. Η ιαπωνική κατασκευή, με αναλογία κιλών ανά ίππο 7,6, είναι ο βασικός «αντίπαλος» του ΑΧ Σπορ, ενώ είναι γεγονός ότι τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των δύο έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες αναγνώστες αφού τα Σουζούκι έχουν κάνει την εμφάνισή τους τόσο στους ελληνικούς δρόμους όσο και στους ελληνικούς αγώνες. Επιστροφή λοιπόν στους αριθμούς και στα 0 -160 το Σιτροέν με χρόνο 30" είναι 4" γρηγορότερο από τον αντίπαλο του! Ακόμα από θέση στάσης για τα πρώτα 400 μέτρα το Σουζούκι με χρόνο 16"40 είναι μόλις ταχύτερο του Σιτροέν που κάνει 16"50. Για τα 1000 μέτρα οι χρόνοι είναι η τελική ταχύτητα (181).
Σημαντικά όμως ταχύτερο είναι το Σιτροέν ΑΧ Σπορτ στις ρεπρίζ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 80 έως 100 με τέταρτη το ΑΧ κερδίζει ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο ενώ αντίστοιχη είναι η διαφορά και από 40 έως 120 με πέμπτη. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπόλοιπος συναγωνισμός μένει πολύ πίσω και αυτοκίνητα όπως το Αουτομπιάνκι Υ10 Τούρμπο, το Φορντ Φιέστα XR2 με ένα σαφώς μεγαλύτερο κινητήρα (όχι ισχυρότερο), το Πεζό 205 XS, το Όπελ Κόρσα GT και το VW Πόλο GT ανταγωνίζονται το ΑΧ Σπορ μόνο σε επίπεδο εξοπλισμού και ανέσεων.
Και όλα αυτά τα στοιχεία σε πόσα χρήματα μεταφράζονται; Στη Γαλλία το αυτοκίνητο κοστίζει 70.000 Φράγκα περίπου. Εδώ άγνωστο πόσα, ενώ κατά πληροφορίες μας για κάποιον που θέλει να το εισάγει μόνον για αγώνες θα στοιχίσει σχεδόν 1.500.000! Πιστεύουμε ότι η τιμή είναι υπερβολική αν υπολογίσει κανείς ότι το Σουζούκι με κόστος στην Γαλλία 85.000 γαλλικών φράγκων στοιχίζει στον Έλληνα οδηγό αγώνων μόλις περισσότερο από 1.000.000 δραχμές! Πιστεύουμε ότι η υγιής παρουσία ενός οδηγού όπως ο Κυριάκος Κιοσέογλου που θα έχει και τη συμπαράσταση της αντιπροσωπίας θα ευαισθητοποιήσει το γαλλικό εργοστάσιο και μέσω της ελληνικής αντιπροσωπίας θα υπάρξουν προσφορές για τους Έλληνες αγωνιζομένους ώστε τα ΑΧ Σπορ εκτός από τις επιδόσεις να είναι ανταγωνίσιμα και σε επίπεδο τιμής.