Citroen ZX Rally Raid (1990)
1563_citroen-zx-rallye-raid.jpg Πηγή

Click here

Article from 4T 238, 8/1990

Του Πάνου Φιλιππακόπουλου

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ: Για την επιστροφή της στους αγώνες η Σιτροέν διάλεξε το χώρο της "μεγάλης περιπέτειας" και του νέου πρωταθλήματος που δημιουργήθηκε από τη FISA για την επόμενη χρονιά.

Ο ΠΕΠΛΟΣ τού μυστηρίου που κάλυπτε την αποστολή μας στο Παρίσι στις αρχές Ιουλίου μετά από πρόσκληση του αγωνιστικού τμήματος της Σιτροέν, μας έδινε το δικαίωμα για κάθε είδους υποθέσεις. Το βέβαιο ήταν ότι η Σιτροέν μας είχε καλέσει για να μας αναγγείλει την επιστροφή της στους αγώνες.
Κανένας κατασκευαστής που σέβεται τον εαυτό του σήμερα δεν παραλείπει να έχει και κάποιες αγωνιστικές δραστηριότητες και μια και η άλλη εταιρία του γκρουπ, η Πεζό, αποφάσισε να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σπορ πρωτοτύπων, το βέβαιο ήταν ότι η Σιτροέν θα στρεφόταν προς τα ράλλυ. Με τι αυτοκίνητο όμως;
Η παρουσίαση, που έγινε με κάθε επισημότητα στην έδρα της Σιτροέν στο Παρίσι, με αποκάλυψη του σκεπασμένου(!) αυτοκινήτου υπό τα όμματα της ανώτατης ηγεσίας της εταιρίας, δηλαδή των προέδρων της PSA και της Σιτροέν, ήταν οπωσδήποτε μια κάποια έκπληξη. Η Σιτροέν ΖΧ, όπως ονομάζεται το νέο αγωνιστικό όπλο της εταιρίας δεν ήταν μια ΒΧ για ράλλυ όπως είχαν προβλέψει μερικοί συνάδελφοι, ούτε ένα "άγριο" ΑΧ για το γκρουπ Α, όπως έλεγαν μερικοί άλλοι. Δεν ήταν καν ένα αυτοκίνητο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ.
Αποφασίζοντας να ποντάρει στην ιδέα της περιπέτειας, η Σιτροέν δημιούργησε ένα ξεχωριστό μοντέλο για τα "ράλλυ περιπέτειας" όπως το πασίγνωστο πλέον Παρίσι- Ντακάρ, σκοπεύοντας να συμμετάσχει από του χρόνου στο σχετικό πρωτάθλημα που οργανώνει για πρώτη φορά από του χρόνου η FISA. Και με τί ομάδα! Μια και η Πεζό μετακινήθηκε στα σπορ πρωτότυπα έγινε μεταγραφή στη Σιτροέν ολόκληρης της ομάδας που έκανε το 1-2 με τα Πεζό στο φετινό Παρίσι-Ντακάρ. Έτσι, για το ένα αυτοκίνητο το πλήρωμα θα είναι οι Μπγιόρν Βάλντεγκααρντ- Φρέντ Γκάλαχερ και για το άλλο οι Άρι Βάτανεν-Μπρούνο Μπέργκλουντ, ενώ σε ορισμένους αγώνες θα υπάρξει ενίσχυση και μ' ένα τρίτο αυτοκίνητο με τους Τζάκι Ιξ-Κριστιάν Ταρέν. Παράλληλα η εταιρία ενίσχυσε το αγωνιστικό τμήμα της, που είναι ανεξάρτητο από το αντίστοιχο και διευθυντής του είναι ο Γκι Φρεκλέν, προσλαμβάνοντας νέους μηχανικούς και τεχνικούς. Το προσωπικό της Σιτροέν Σπορ φτάνει αυτήν τη στιγμή τα 81 άτομα και θα έχει φτάσει τα 109 μέχρι το 1991.
Όταν μιλάμε για "ξεχωριστό" αυτοκίνητο δεν εννοούμε φυσικά ότι τα πάντα σ' αυτό είναι καινούργια, αφού τα μηχανικά του μέρη αλλά και οι διαστάσεις του ελάχιστα διαφέρουν απ' αυτά των Πεζό που μέχρι "και φέτος έτρεχαν στους αντίστοιχους αγώνες. Το αμάξωμα όμως είναι νέο, με πολλά από τα στοιχεία που θυμίζουν την οικογένεια της Σιτροέν, παρ' όλο που δεν έχει άμεση ομοιότητα με κανένα από τα μοντέλα παραγωγής (αν και μερικοί ξένοι συνάδελφοι υποστηρίζουν ότι το αυτοκίνητο αυτό δεν αποκλείεται να έχει μεγαλύτερη συγγένεια -μιλώντας πάντα για το αμάξωμα βέβαια- με τη μελλοντική FX ή όπως αλλιώς θα λέγεται, που πρόκειται να παρουσιαστεί του χρόνου.
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Σιτροέν ΖΧ λοιπόν, βλέπουμε ότι το αυτοκίνητο φοράει το γνωστό κινητήρα 1,9 λίτρων της οικογένειας XU της PSA στην υπερτροφοδοτούμενη 16βάλβιδη έκδοση, με ισχύ 320 ίππων (235 kW) στις 5000 στροφές (αν και ο μέγιστος αριθμός στροφών φτάνει τις 8000) και ροπή 51 Kg.m (490 Nm) στις 4000 στροφές.
Ο συμπλέκτης είναι ξηρός διπλόδισκος και το κιβώτιο είναι 6 σχέσεων (εκτός της όπισθεν φυσικά). Το αυτοκίνητο έχει φυσικά κίνηση και στους 4 τροχούς με κεντρικό συνεκτικό συμπλέκτη Φέργκιουσον για την κατανομή της ροπής μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα, που διαθέτουν και οι δύο μπλοκέ διαφορικό.
Οι αναρτήσεις έχουν εμπρός- πίσω διπλά σύνολα αμορτισέρ-ελατηρίων που στηρίζονται στα επάνω ψαλίδια, ενώ πίσω υπάρχει ένα ακόμα αμορτισέρ σε κάθε τροχό, που ακουμπάει επίσης στο επάνω ψαλίδι. Το σύστημα διεύθυνσης είναι υδραυλικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα των 2,5 στροφών από τέρμα σε τέρμα, ενώ τα φρένα είναι αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός-πίσω με 4 εμβολάκια για τον καθένα. Το βάρος του αυτοκινήτου είναι 1350 κιλά. Για τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα για τη ΖΧ δεν είναι καθόλου φορτωμένο, αφού πρόκειται κυρίως για αναγνώριση του πεδίου της μάχης. Έτσι, η πρώτη της επίσημη εμφάνιση ήταν προγραμματισμένη για τον αγώνα της Μπάχα Αραγκόν στην Ισπανία πριν λίγες μέρες, ενώ η φετινή της αγωνιστική δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή της στο ράλλυ Φαραώ της Αιγύπτου. Για του χρόνου βέβαια προβλέπεται πλήρης συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα με στόχο από την αρχή τη νίκη.
9_20100428_090128.jpg Πηγή
Σχήμα 1: Σκίτσο "φάντασμα" της Σιτροέν ΖΧ, όπου διακρίνονται με αρκετές λεπτομέρειες οι τεχνικές λύσεις που έχουν επιλεγεί. Εδώ η ομοιότητα με τα Πεζό 405 Τούρμπο 16 είναι περισσότερο εμφανής.
9_20100428_090202.jpg Πηγή
Σχήμα 2: Το αυτοκίνητο θυμίζει κάποια στοιχεία της "οικογένειας" Σιτροέν, ιδίως από μπροστά, αν και η "καρδιά" του προέρχεται από την Πεζό. Η εμπειρία του γκρουπ στους αγώνες αυτού του είδους εγγυάται σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια.
citroen_zx_wrc_1990.jpg Source