Βιομηχανία ελαστικών

…ελαστική ιστορία (Auto Express 258, 1/1989)

…ΟΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΝΤΑΝΛΟΠ ΣΤΟ ΒΙΤΛΙΧ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΗΝ 21η ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΕΣΣΕΝ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ.

Μια αποστολή στη Δ. Γερμανία είναι ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα εμπειρία. Όταν αυτή η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στο εργοστάσιο της Ντάνλοπ στο Βίτλιχ και στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου στο Έσσεν όταν έχει κάποιος την ευκαιρία να βρίσκεται τρεις ημέρες με τους ανθρώπους της Ντάνλοπ και να απολαμβάνει τη φιλοξενία τους όταν, τέλος, τα ωραία και ενδιαφέροντα αυτά πράγματα κοσμούνται από πλήθος πληροφοριών για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής ελαστικών και στηρίζονται από πληθώρα δοκιμών, το πράγμα δεν είναι μόνον ενδιαφέρον, είναι και «δημοσιογραφικά» γαργαλιστικό.

Ντάνλοπ: 1888-1988 λίγα ιστορικά

John_Boyd_Dunlop_418px.jpg
Η Ντάνλοπ γιορτάζει φέτος τα 100 της χρόνια. Στις 7 Δεκεμβρίου 1988, ο Τζων Μπόιντ Ντάνλοπ πήρε «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» για το πνευστό - λάστιχο με αέρα. Το πρώτο ελαστικό με αέρα είχε εφευρεθεί το 1845 από το Σκώτο μηχανικό τρένων Ρ.Β. Τόμπσον. Η εφεύρεσή του ξεχάστηκε μετά το θάνατο του, το 1873. Το ελαστικό του Τόμπον ήταν απλούστατο. Ένα κομμάτι λάστιχο καλυμμένο από πανί και προσαρμοσμένο στην εξωτερική περιφέρεια ενός ξύλινου τροχού. Το 1888, ο γιος του Ντάνλοπ, ο δεκάχρονος Τζων, ζήτησε από τον πατέρα του «περισσότερο γρήγορο και άνετο το τρίκυκλο του». Ο πατέρας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του γιου με τον καλύτερο τρόπο: προσάρμοσε στο τρίκυκλο ποδήλατο του γιου, τρεις τροχούς με ξύλινη περίμετρο και γύρω-γύρω υφασμάτινο υλικό, ενισχυμένο με τμήματα ελαστικού. Από τους τροχούς αυτούς προήλθε ο τροχός «mummy», που διήνυσε 2.000 μίλια χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα. Το 1889, ο Β. Χιουμ, ένας νέος φιλόδοξος ποδηλάτης μετείχε στους αγώνες ποδηλασίας, στο Κουίν Κόλετζ Σπορς του Μπέλφαστ με ποδήλατο που διέθετε τροχούς του Ντάνλοπ. Οι θεατές γέλασαν με τα «περίεργα» ελαστικά, αλλά ο Χιουμ γέλασε τελευταίος και καλύτερα απ' όλους: κατατρόπωσε τους πάντες. Από το σημείο αυτό και πέρα τα πράγματα εξελίχτηκαν γρήγορα. Στις 7 Δεκεμβρίου 1889, το πρώτο εργοστάσιο ελαστικών Ντάνλοπ εγκαινιάζεται στο Δουβλίνο. Το 1892, το εργοστάσιο μετακομίζει στη Μ. Βρετανία, αρχικά στο Κόβεντρυ και εν συνεχεία στο Μπίρμινγχαμ. Πολλές εξελίξεις σημειώθηκαν από τότε.
ae1.jpg
Σύρματα στα λάστιχα (1900) και την ίδια χρονιά σκληρά πλαϊνά. Ζάντες «με σηκωμένα» πλαϊνά. Ελαστικά τιούμπλες και ράντιαλ και πολλά - και γνωστά - άλλα. Το 1985, το γκρουπ των ευρωπαϊκών εργοστασίων αγοράστηκε από τη «Σουμιτόμο Τάιρς» της οποίας μέχρι τότε η Ντάνλοπ έλεγχε το 40% των μετοχών. Το Νοέμβριο του 1986 η «Σουμιτόμο Ντάνλοπ» (όπως λεγόταν πια η εταιρεία) αγόρασε και τις μετοχές των αμερικανικών εργοστασίων D.T.C. και έτσι οι Ιάπωνες επεκτάθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική.
Είναι -βέβαια- γνωστό το πολύ μεγάλης ακτίνας τόξο δραστηριοτήτων της Ντάνλοπ: από ελαστικά (μεταξύ των άλλων, με λάστιχα Ντάνλοπ εφοδιάζονται κατ' αποκλειστικότητα και τα Κονκόρντ) μέχρι θερμοφόρες, περνώντας από δάπεδα γηπέδων και παπούτσια.
Το αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναχωρεί στις 8.35 για Φραγκφούρτη. Στο σκάφος και μερικοί γνωστοί έλληνες δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου και άνθρωποι της Ντάνλοπ. Απολαμβάνουμε τις περιποιήσεις της Ο.Α., συζητάμε και ενημερωνόμαστε. Τέσσερις ώρες αργότερα φτάνουμε στη Φραγκφούρτη. Μας υποδέχεται ο Διευθυντής της Ντάνλοπ Γερμανίας, Πωλ Βιξ και παίρνουμε μια πρώτη γεύση της φιλοξενίας των ανθρώπων της εταιρείας. Αναχωρούμε οδικώς για Τρίερ και η πρώτη μέρα μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα κουραστική.
Ένα ωραίο γεύμα το βράδυ μας αποζημιώνει κάπως. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την επίσκεψη μας στο εργοστάσιο του Βίτλιχ.

Στο Βίτλιχ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Βίτλιχ. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το εργοστάσιο με συνοδούς ανθρώπους της Ντάνλοπ Ευρώπης αλλά και με την παρουσία ενός Ιάπωνα. Μπαίνοντας στο εργοστάσιο μας υποδέχεται η ελληνική σημαία, κάτι που δείχνει τη σωστή αντίληψη περί δημοσίων σχέσεων που έχουν οι υπεύθυνοι της Ντάνλοπ. Το εργοστάσιο του Βίτλιχ είναι ένα από τα πιο σύγχρονα του είδους. Πρώτη εντύπωση: η καθαριότητα χειρουργείου που επικρατεί παντού. Στους χώρους αναμείξεων, ας πούμε, δε συναντήσαμε πουθενά τσουβαλάκια με σκόνες. Υπάρχουν απλούστατα δεξαμενές με γόμες διαφόρων συνθέσεων που προωθούνται προς τους αναμεικτήρες. Αντίστοιχα, τα ζυγιστήρια των διαφόρων τμημάτων, όπου διαπιστώνεται το, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, βάρος των διαφόρων αναμείξεων αποβάλλουν αυτόματα κάθε τι περιττό. Εντύπωση μας έκαναν ακόμα τα πολύπλευρα Centrifedal moulds, που έχουν αντικαταστήσει τα παλιά γνώριμα καλούπια, τις γνωστές «αχιβάδες». Το σύστημα των Centripedal moulds «αγκαλιάζει» τα λάστιχα. Καινούριες είναι ακόμα οι μηχανές περιτύλιξης της συρμάτινης δέσμης. Εκτός της καθ' εαυτού διαδικασίας παραγωγής είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα στάδια ελέγχου των έτοιμων προϊόντων και διάφορα τεστ ελέγχου. Τα λάστιχα ελέγχονται ένα - ένα. Αυτά που προορίζονται για επιβατικά αυτοκίνητα περνούν από μηχάνημα που ελέγχει τον οβαλισμό, το όριο καθέτων και πλαγίων δυνάμεων (γνωστό σαν radial and lateral force variation) σε μεγάλη ταχύτητα κ.ά.
Αντίστοιχος έλεγχος γίνεται και στα λάστιχα άλλων κατηγοριών. Εξίσου μεγάλη έμφαση δίνεται από την Ντάνλοπ στους ελέγχους των πρώτων υλών στο χημείο, αλλά και στους ελέγχους των υλών μετά την ανάμειξη.
sunbeam-1000-hp-land-speed-record-car-daytona-1927-diecast-model-car-bizarre-bz456-p.jpg
Σχήμα: 1927:203 μίλια την ωρα με ελαστικά Ντάνλοπ (Sunbeam 1000HP)

Δύο κατηγορίες τεστ

Η Ντάνλοπ έχει υιοθετήσει δύο βασικές κατηγορίες τεστ. Τα πρώτα γίνονται στα πλαίσια των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, τα δεύτερα σε πίστες δοκιμών ή σε συνθήκες οδικής κυκλοφορίας. Στα τεστ που γίνονται μέσα στο εργοστάσιο ελέγχονται σε κυλίνδρους η κωνικότητα, η συμπεριφορά των ελαστικών κάτω από διάφορες συνθήκες, οι γωνίες ολίσθησης, η κατανομή του βάρους στο σημείο επαφής («ίχνος» επαφής) και πολλοί άλλοι τομείς από τους οποίους καθορίζεται η σωστή συμπεριφορά ενός ελαστικού. Στα τεστ που γίνονται εκτός εργοστασίου ελέγχεται το κράτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο, ιδιαίτερα κάτω από οριακές καταστάσεις, η συμπεριφορά του ελαστικού υπό επιτάχυνση ή επιβράδυνση, η λειτουργία των ελαστικών στο παρκάρισμα και στο βρεγμένο δρόμο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι - με βάση την ενημέρωση που μας έγινε - διάφοροι τύποι ελαστικών της Ντάνλοπ καλύπτουν περίπου 3,6 εκ. χιλιόμ. το χρόνο για τεστ διαρκείας που φορούν πολλοί διαφορετικοί τύποι και μάρκες αυτοκινήτων, ανάλογα και με τις διάφορες συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτου. Συνήθως, στα τεστ διαρκείας δοκιμάζονται λάστιχα σε δύο αυτοκίνητα συγχρόνως, τα οποία οι τεχνικοί αλλάζουν από το ένα στο άλλο. Οι μετρήσεις περνούν στη συνέχεια από κομπιούτερ, το οποίο «μετρά» το βαθμό τριβής και το βαθμό φθοράς του ελαστικού, μεταξύ άλλων.
Ας γυρίσουμε στο εργοστάσιο - παρέα με τους εξυπηρετικούς ανθρώπους της Ντάνλοπ - για να σημειώσουμε ότι η ρομποτοποίηση της διαδικασίας παραγωγής δεν είναι διαδεδομένη. Η πλήρης εφαρμογή των μεθόδων αυτόματου ελέγχου της παραγωγής είναι σχέδιο της Ντάνλοπ μάλλον μακροπρόθεσμο. Φαίνεται ότι οι ιθύνοντες της εταιρείας εξακολουθούν να πιστεύουν στην καθοριστική σημασία της ανθρώπινης πρωτοβουλίας…

Στην πίστα δοκιμών

Η πίστα δοκιμών στις εγκαταστάσεις της Ντάνλοπ της Δυτικής Γερμανίας, είναι η δεύτερη μεγάλη πίστα δοκιμών της εταιρείας στην Ευρώπη. Η άλλη βρίσκεται στο Γιορκσάιρ της Μ. Βρετανίας. Για την πίστα δοκιμών της Δ. Γερμανίας δε μας δόθηκαν ακριβή στοιχεία. Τονίστηκε όμως, ότι οι προδιαγραφές είναι ανάλογες μ' αυτές της πίστας της Μ. Βρετανίας. Σας μεταφέρουμε, λοιπόν, κάποια γενικά στοιχεία για την πίστα αυτή.
Το όλο έργο ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις: σιρκουί για δοκιμές σε στεγνό, διαδρομή (ευθεία) για δοκιμές φρένων σε βρεγμένη ευθεία και, τέλος, διάδρομοι κατάλληλοι για δοκιμές σε βρεγμένο οδόστρωμα με στροφές, με τη χρησιμοποίηση φρένου ή χωρίς φρένο. Η πίστα αυτή έχει χρηματοδοτηθεί κατά βάση από την Ντάνλοπ, η οποία δαπάνησε συνολικά περίπου 2 εκατ. λίρες στερλίνες. Στην πίστα δοκιμών της Δ. Γερμανίας είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε σε τεστ δοκιμών ελαστικών, κάτω από τα χρώματα (και εδώ!) της ελληνικής σημαίας. Είχαμε -ακόμα- την ευκαιρία να οδηγήσουμε δύο Μπε-Εμ-Βε (κόκκινη και κυπαρίσσι) εφοδιασμένες η μία με ελαστικά Ντάνλοπ και η άλλη με ελαστικά άλλης εταιρείας. Α! Και μια λεπτομέρεια. Οι άνθρωποι της Ντάνλοπ μας έκαναν ερωτήσεις για να μας αποδείξουν πόσες λεπτομέρειες για τα ελαστικά -ακόμα και μεις οι «ειδικοί», όπως μας χαρακτήρισαν με ευγένεια- δεν ξέρουμε. Γνωρίζετε π.χ., φίλοι αναγνώστες, ότι άσχετα σε ποιους τροχούς μεταδίδεται η κίνηση των αυτοκινήτων σας, όταν αλλάζετε δύο λάστιχα πρέπει να αλλάζετε πάντα τα πίσω; Οι άνθρωποι της Ντάνλοπ επέμεναν σ' αυτό το σημείο και εξήγησαν ότι η καλή πρόσφυση των πίσω τροχών είναι καθοριστικότατη για την καλή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
pista.jpg
Σχήμα: Οι πίστες δοκιμών της Ντάνλοπ είναι από τις καλύτερα σχεδιασμένες και εξοπλισμένες στον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα τεστ υδρολίσθησης.

Η έκθεση του Έσσεν

Η επίσκεψή μας στο εργοστάσιο και την πίστα δοκιμών της Ντάνλοπ τελειώνει με καλές εντυπώσεις. Νωρίς, το απόγευμα, κουρασμένοι αλλά ικανοποιημένοι, φεύγουμε για Κολωνία. Το βράδυ στο ξενοδοχείο μας η κούραση δεν κρύβεται… Μας περιμένει εξάλλου μια ακόμα γεμάτη και ενδιαφέρουσα μέρα.
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 8.30 το πρωί φεύγουμε για το Έσσεν. Σκοπός της εκδρομής: η επίσκεψη στην 21η έκθεση αυτοκινήτου του Έσσεν. Στις 10 το πρωί φτάνουμε στην πύλη της έκθεσης, όπου γίνεται το «σώσε». Μια τεράστια ουρά υπομονετικών γραφικών γερμανών νέων περιμένουν να δουν τις περίεργες κατασκευές που εκτίθενται στην έκθεση. Αυτοκίνητα - πισίνες, αμερικανικά «αυτοκινητάκια» σπίτια, σκαραβαίοι με δύο καμπίνες οδήγησης κολλημένη η μία πίσω από την άλλη, Κάντιλακ διακοσμημένες με γραμματόσημα, τσόπερ - αυτοκίνητα, «κιτς» κατασκευές και λειτουργικότατες ευρεσιτεχνίες.
Το ενδιαφέρον των Γερμανών για την έκθεση ήταν πολύ μεγάλο. Το πλήθος των επισκεπτών, παρά τη χαμηλή θερμοκρασία απολάμβανε τα εκθέματα και φαινόταν ενημερωμένο για τους κατασκευαστές αλλά και για σχέδια κατασκευών που δεν είχαν ακόμα υλοποιηθεί και θα παρουσιαστούν… του χρόνου. Φεύγουμε στις τρεις το μεσημέρι από την έκθεση, ζαλισμένοι, εντυπωσιασμένοι και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. «Σε τι χρησιμεύουν αυτές οι μυστήριες κατασκευές;» Και όμως, σε μια χώρα που η αυτοκίνηση δεν είναι απλά μέσο μετακίνησης, αλλά βρίσκεται για τα καλά συνδεδεμένη με την κοινωνική ζωή των κατοίκων, οι «μυστήριες» αυτές κατασκευές δείχνουν τα διαρκώς διευρυνόμενα όρια μιας φαντασίας που της δίνεται χώρος να υπάρξει και να δημιουργήσει.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, αναχωρούμε για Ελλάδα. Η θαυμάσια περιήγησή μας στη Δ. Γερμανία χαλάει την τελευταία στιγμή. Μια κλοπή της τσάντας μας, λίγο πριν φύγουμε για το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης μας αφήνει χωρίς πολλά προσωπικά χαρτιά και φωτογραφίες από την επίσκεψη, παρά τις προσπάθειες (και πάλι!) των ευγενέστατων ανθρώπων της Ντάνλοπ.


Επίσκεψη σε εργοστάσιο και πίστα δοκιμών της Ντάνλοπ στη Δ. Γερμανία (4Τ 220, 1/1989)

Συντάκτης: Δημήτρης Διατσίδης

Στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Ντάνλοπ στο Βίτλιχ, παρακολουθούμε τη διαδικασία παραγωγής ελαστικών. Στην πίστα δοκιμών του ίδιου εργοστασίου, οδηγούμε στο βρεγμένο τα προϊόντα της Ντάνλοπ και παρακολουθούμε ενδιαφέρουσες μετρήσεις για την υδρολίσθηση.

Η βάση για το μέλλον της παραγωγής ελαστικών δεν βρίσκεται στην αυτοματοποίηση και τη χρησιμοποίηση ρομπότ, όπως θα περίμενε κανείς για τη βιομηχανική περίοδο που έρχεται. Το μέλλον, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ντάνλοπ, βρίσκεται στην εξειδίκευση και την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εργαζομένων στην ολοένα πολυπλοκότερη διαδικασία παραγωγής των ελαστικών. Πράγματι η γενική εντύπωση από την επίσκεψη στο Βίτλιχ είναι ότι ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος μοχλός της λειτουργίας των υπερσύγχρονων εντυπωσιακών μηχανημάτων από τα οποία «βγαίνουν» τα μαύρα στρογγυλά αντικείμενα που είναι η βάση της κίνησης των περισσοτέρων οχημάτων στον πλανήτη μας.
Η ιστορία της Ντάνλοπ είναι τόσο παλιά όσο η ανακάλυψη του πρώτου «φουσκωτού» ελαστικού από το Σκωτσέζο Τζον Μπόυντ Ντάνλοπ το 1888. Με το ελαστικό αυτό που χρησιμοποίησε ο γιος του στο τρίκυκλο του, ήταν πολύ γρηγορότερος από τους φίλους που είχαν ελαστικά από συμπαγές λάστιχο. Ο Ντάνλοπ ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία που ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και την παραγωγή ελαστικών που 100 χρόνια αργότερα έχουν φθάσει σ' ένα πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης ακολουθώντας την εξέλιξη των οχημάτων. Το 1893 στο Χάναου της Γερμανίας ιδρύθηκε εργοστάσιο της Ντάνλοπ και ξεκίνησε παράλληλα η ανάπτυξη τεχνολογίας των ελαστικών. Το 1971 κατασκευάστηκε το εργοστάσιο στο Βίτλιχ που είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο. Το 1985 η Ιαπωνική εταιρία Σουμιτόμο αποκτά τον έλεγχο των μετοχών όλων των εργοστασίων της Ντάνλοπ στον κόσμο και συνεχίζει την προσπάθεια για ποιοτική παραγωγή. Στο Βίτλιχ ο στόχος είναι η παραγωγή ελαστικών για αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, μια και υπάρχουν πιέσεις από τις κατασκευάστριες εταιρίες της Γερμανίας που απαιτούν ποιοτικά ελαστικά για πρώτη τοποθέτηση στα οχήματά τους. Για να εγκριθεί ένας τύπος ελαστικών για κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο περνάει διάφορα αυστηρά τεστ ώστε να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις των μηχανικών που σχεδίασαν το αυτοκίνητο. Αφού ο τύπος του ελαστικού πάρει την «ομολογκασιόν» αρχίζει η διαδικασία παραγωγής στην οποία πρέπει να κρατηθούν ακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν εγκριθεί.
Τα διάφορα στάδια της παραγωγής που παρακολουθήσαμε είχαν ως κοινό γνώρισμα τους αυστηρούς συνεχείς ελέγχους, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το τελικό προϊόν που φθάνει στον καταναλωτή είναι σίγουρα υψηλής ποιότητας. Τέλος, κάθε ελαστικό δοκιμάζεται σε ειδικούς κυλίνδρους σε εικονικές συνθήκες κίνησης με διάφορα φορτία.
Το πιο ενδιαφέρον μέρος της επίσκεψης στο Βίτλιχ ήταν η δοκιμή στην πίστα του εργοστασίου, όπου οδηγήσαμε σε συνθήκες βρεγμένου δρόμου, αυτοκίνητα με ελαστικά της Ντάνλοπ και του ανταγωνισμού. Η πίστα δοκιμών του εργοστασίου θεωρείται η πιο σύγχρονη της Ευρώπης από πλευράς εξοπλισμού, περιλαμβάνοντας εκτός των εγκαταστάσεων για δημιουργία τεχνητής βροχής, ένα σύστημα υπολογιστών για τις μετρήσεις των διαφόρων δεδομένων. Υδρολίσθηση στην ευθεία ή σε στροφή, κράτημα στο βρεγμένο, φρενάρισμα είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να μετρηθούν και να εκτυπωθούν σε πίνακες. Αρχικά μας έγινε επίδειξη από τους δοκιμαστές της Ντάνλοπ ως προς την υδρολίσθηση σε στροφή και την επίδραση των φθαρμένων ελαστικών. Το εντυπωσιακό συμπέρασμα από την επίδειξη, αλλά και από πολλές μετρήσεις που έχουν γίνει είναι, ότι τα καινούργια ελαστικά πρέπει να τοποθετούνται στους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από το αν η μετάδοση είναι μπροστά ή πίσω. Αυτό γίνεται γιατί η υποστροφή που δημιουργείται λόγω της υδρολίσθησης, όταν είναι φθαρμένα τα μπροστινά ελαστικά, μπορεί να διορθωθεί. Αντίθετα αν τα φθαρμένα ελαστικά είναι πίσω η υπερστροφή είναι τόσο έντονη που χάνεται ο έλεγχος του αυτοκινήτου και η κατάληξη είναι ένα θεαματικό τετ-α-κε που ήταν ακίνδυνο στην πίστα, αλλά είναι βέβαια φοβερά επικίνδυνο όταν συμβεί στο δρόμο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αλλάξετε ελαστικά, αν πάρετε μόνο δύο καινούργια, φροντίστε να τα τοποθετήσετε πίσω κι ας φωνάζει για το αντίθετο ο άνθρωπος του βουλκανιζατέρ.
Μετά αυτήν την επίδειξη οδηγήσαμε τα νέα Ντάνλοπ "D8" που είναι σχεδιασμένα με στόχο καλό κράτημα στο βρεγμένο και διαπιστώσαμε πόσο καλή δουλειά μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας. Συγκρίνοντάς τα με άλλα ελαστικά του συναγωνισμού τοποθετημένα σε ίδιου τύπου αυτοκίνητο η διαφορά στην αίσθηση και την απόδοση ήταν αισθητή υπέρ αυτών της Ντάνλοπ.
Βέβαια δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις επιδόσεις των συγκεκριμένων ελαστικών και στο στεγνό ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη συγκριτική εικόνα. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος ανάπτυξης ελαστικών αυτοκινήτων κ. Πέτερ Σπόναγκελ είναι δύσκολο ένα ελαστικό να αποδίδει το ίδιο καλά σε όλες τις συνθήκες. Σχεδιάζοντας ένα τέτοιο προϊόν παίρνονται υπόψη οι απαιτήσεις των κατασκευαστών των οχημάτων και γίνεται συμβιβασμός μεταξύ των διαφορετικών παραμέτρων ώστε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις επιδόσεις σε διαφορετικού είδους οδοστρώματα.
Έτσι ένα ελαστικό που κρατάει πολύ καλά στη στεγνή άσφαλτο μπορεί να είναι ανεπαρκές για κίνηση σε χιόνι και αντίστροφα ένα ελαστικό για χιόνι μπορεί να έχει χαμηλό όριο ταχύτητας στην άσφαλτο. Η επίσκεψη στο Βίτλιχ έφθασε στο τέλος της με την επεξήγηση των ηλεκτρονικών συστημάτων μετρήσεων στον πύργο ελέγχου της πίστας και με την υπόσχεση από μέρους μας ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα εκεί για μια ολοκληρωμένη δοκιμή κάποιων ελαστικών.