
Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
Article from 4T 317, 2/1997
κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης (Ρεπόρτερ)
Τα πίσω, εμπρός: Φορντ Έσκορτ 2000 RS. Αυτοκίνητο με παράδοση που έγραψε ιστορία στους ελληνικούς αγώνες την περίοδο 1975-1985, σε διάφορες εκδόσεις. Κινητήρας μπροστά, κίνηση πίσω και ζήτω η οδήγηση, όντας ευχάριστο αλλά και εύκολο για το χρήστη. Διατηρείται το βασικό αυτό στοιχείο στη σύγχρονη έκδοση με το δίλιτρο 16βάλβιδο κινητήρα των 200+ ίππων και τη μετάδοση της κίνησης μόνο μπροστά;
ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ την αγωνιστική ομάδα των αδελφών Καλογρίτσα και δοκιμάσαμε το κόκκινο-κίτρινο Έσκορτ που μοιράζονται οι Δημήτρης Καραμήτρος-Γεώργιος Πρίντεζης. Πρόκειται για σύνολο που δημιουργήθηκε χάρη στην ευαισθησία για το χώρο που χαρακτηρίζει τους ντίλερ της Φορντ και γνωστούς εμπόρους ελαστικών, αλλά και χάρη στη σοβαρότητα του οδηγού, που, όπως διαπιστώσαμε, δεν του λείπει το ταλέντο και το πείσμα για να πετύχει το ακατόρθωτο. Κόντρα στο κατεστημένο και μάλιστα από τη μεγάλη πόρτα, με στόχο τη σοβαρή παρουσία και δεν έλειψαν ορισμένοι καλοί χρόνοι «με όλους μέσα». Λεπτομέρειες δεν άφησαν το συνδυασμό να διακριθεί και αρκεί να δοκιμάσεις το Έσκορτ, για να διαπιστώσεις ότι πρόκειται για καθαρόαιμη πολεμική μηχανή που απαιτεί πλήρη εμπλοκή, αφοσίωση και υψηλό οικονομικό προϋπολογισμό για την εξέλιξη και τη συντήρησή της.
Σχήμα 1: Ο 16βάλβιδος δίλιτρος κινητήρας διαθέτει και την απαιτούμενη ισχύ ψηλά, ώστε να μη μένει "εκτός", και τη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, για να βοηθάει τον οδηγό να κινηθεί γρήγορα, χωρίς να ταλαιπωρείται.
Σχήμα 2: Ο επιλογέας του σειριακού κιβωτίου έξι σχέσεων της Κουέιφ αρχικά σε προδιαθέτει να παίξεις μαζί του, αλλά αργότερα ανακαλύπτεις ότι η χρήση του απαιτεί καθαρό μυαλό και αποφασιστικές κινήσεις, αν και η αξιοπιστία του είναι αποδεδειγμένη.
Από το μπάκετ
Σε απομονωμένο δρόμο της Αττικής, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεσαι χώρο και ιδανικές συνθήκες προκειμένου να αποκτήσεις σχέσεις (τουλάχιστον) αγάπης με ένα καλό αγωνιστικό αυτοκίνητο της F2, πόσο μάλλον με το Έσκορτ που διαθέτει σειριακό 6άρι κιβώτιο-σπαζοκεφαλιά.
Ευτυχώς ο κινητήρας διαθέτει αρκετά καλή ροπή στις χαμηλές και στις μεσαίες στροφές, οπότε έχεις περιθώρια για επιφανειακές διαπιστώσεις. Οι άνθρωποι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάρτηση και στα φρένα, ενώ οι επιλογές τους σε κινητήρα και κιβώτιο προκαλούν για να διεκδικήσεις την κορυφή. Χρειάζεται όμως χρόνος, χρήμα και, το κυριότερο, υπομονή.
Σχήμα 3: Το λιτό αλλά πλήρες "γραφείο" των Καραμήτρου-Πρίντεζη χαρακτηρίζεται από εργονομία ώστε το πλήρωμα να μπορεί απερίσπαστα να "πυροβολεί" στις ειδικές διαδρομές.
Σχήμα 4: Η ασφάλτινη ανάρτηση της Μότορσπορτ, προσαρμοσμένη στους ελληνικούς δρόμους και οι τετραπίστονες δαγκάνες των αεριζόμενων εμπρός δισκοφρένων αποτελούν μερικά από τα καλά σημεία του αυτοκινήτου.
Καλό κουράγιο
Σπανίζουν σήμερα τέτοιες περιπτώσεις. Μικρές ευέλικτες ομάδες σοβαρές μέσα και έξω από το χώρο που ζητούν τη διάκριση προσπαθώντας σκληρά εφ’ όλης της ύλης. Μακάρι να έχουν τη δύναμη και την πίστη ότι θα πετύχουν και να συνεχίσουν. Οι ελληνικοί αγώνες έχουν την ανάγκη προσπαθειών όπως αυτή των αδελφών Καλογρίτσα, των Καραμήτρου-Πρίντεζη και των συνεργατών τους, που τους υποστηρίζουν με αγάπη, αφοσίωση, ενώ διαθέτουν και ικανότητες.
TAYTOTHTA
ΟΜΑΔΑ: Αφοι Καλογρίτσα
Χορηγοί: Αθήνα 9,84 FM στέρεο, Λιπαντικά B.P.
Οδηγός: Δημήτρης Καραμήτρος, συνοδηγός: Γεώργιος Πρίντεζης
Συντονιστής: Θωμάς Σερεμέτης
Μηχανικοί: Παντελής Στυλιάρας, Σταμάτης Τσεπέρκας, Γεώργιος Βυνιχάκης και Παναγιώτης Χριστοφιλόπουλος (φανοποιός)
AYTOKINHTO: Φορντ Έσκορτ RS 2000 16V γκρουπ A
Κινητήρας: (εξέλιξη: Mountune),1998 κ.εκ. (86 χιλ.Χ 86 χιλ., διάμετρος X διαδρομή), 230 ίπποι, με μέγιστη ροπή 23,4 kgm.
Κιβώτιο ταχυτήτων της Κουέιφ, σειριακό έξι σχέσεων
Ανάρτηση: Μοτοσπόρτ
Φρένα: εμπρός αεριζόμενοι δίσκοι διαμέτρου 325 χιλ., πίσω δίσκοι διαμέτρου 265 χιλ.
Τροχοί: Ζάντες Κομπομότιβ 7 ½” X 16”
Λάστιχα Πιρέλι 210-620-16
Βάρος: 1.050 κιλά
Article from 4T 281, 2/1994

Η Φορντ στη F2. O Γκόρντον Σπούνερ προετοίμασε ένα προσθιοκίνητο Έσκορτ RS2000, του οποίου το δελτίο αναγνώρισης θα εκδοθεί τον προσεχή Απρίλιο. Το κύριο χαρακτηριστικό του RS2000 θα είναι η ύπαρξη κιβωτίου ταχυτήτων με επιλογέα «sequential» και τεσσάρων πεντάλ, εκ των οποίων το νέο θα βρίσκεται αριστερά του συμπλέκτη και θα εκτελεί χρέη χειρόφρενου, για να διευκολύνει τον οδηγό να «γυρίζει» το αυτοκίνητο στις κλειστές στροφές.

Τέσσερα πεντάλ για τον καλύτερο έλεγχο του προσθιοκίνητου Φορντ.