Ford Focus Mk I WRC01
26793.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 380, 5/2002

Πρωτότυπο άρθρο
Κείμενο: Στράτης Xατζηπαναγιώτου
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

Αλατοπίπερο! Το κάτι παραπάνω. Το υλικό που κάνει τη διαφορά σε κάθε περίπτωση. Στους αγώνες αυτοκινήτου, είναι οι άνθρωποι και η εξαιρετική μηχανή που δημιουργούν τη μεγάλη ανατριχίλα.

«TPEXOYME Θερμαϊκού με το Focus», ο «EΛ-EM» δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. «Έλα να το οδηγήσεις στο shake down», συμπληρώνει ο «Λωρέτο», φίλος πραγματικός από τα πολύ παλιά. Πρόσκληση-πρόκληση, λοιπόν, και αποφεύγοντας αεροπορικώς τα μπλόκα των αγροτών, βρεθήκαμε στο Πανόραμα, σε χώρο ιερό σε σχέση με τους αγώνες αυτοκινήτου. Σε τέλειο οδόστρωμα και σε διαδρομή από αυτές που, δυστυχώς, δε βρίσκεις στην Αττική και στους γειτονικούς νομούς. Όλα αυτά λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος Ράλι. Σύμφωνοι! Τα WRC δεν προσμετρούν στο πρωτάθλημα, αλλά σοφά επιτρέπεται η συμμετοχή τους. Θα θέλαμε να δούμε τους Bωβό-«EΛ-EM» με γκρουπ N ή με F2. Στην πρώτη μάλιστα περίπτωση ξέρουμε το αποτέλεσμα. Δεν είναι, όμως, της στιγμής. Άλλωστε, η θέση μας είναι γνωστή. Ζούμε με το όνειρο μια μέρα να δούμε όλες τις δυνάμεις σε ένα επί ίσοις όροις παιχνίδι με αυτοκίνητα κατηγορίας N. Και τους νεότερους, βέβαια, με καλά 1600άρια.
sx1.jpg
Σχήμα 1: «Ο συμπλέκτης είναι πολύ δύσκολος, θα σβήσει…» Δεν έσβησε, αλλά αφήσαμε τα μισά από τα πολλά δισκάκια εκεί στο Πανόραμα, πίσω από το Ασβεστοχώρι, ώστε να το ξεκινήσουμε… ειρηνικά. Όλα αυτά λίγες ώρες πριν από το ράλι Θερμαϊκού, με ένα ιδιαίτερα δύσκολο στην κίνησή του αγωνιστικό αυτοκίνητο. Σύνολο σπαζοκεφαλιά, που κερδίζει χάρη στο καταπληκτικό σύστημα μετάδοσης, το οποίο εξαφανίζει κάθε ίχνος σπιναρίσματος.

Euromotor Focus WRC-2001

Μερικά «κλικ» καλύτερο από αυτό το Focus του Κάρλος Σάινθ, που οδηγήσαμε το 2000 αμέσως μετά το Ράλι Ακρόπολις. Οριακά λιγότερο εξελιγμένο από τα Focus της αγωνιστικής ομάδας, που θα δείτε σε λίγες εβδομάδες στις ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις. Λεπτομέρειες όλα αυτά και οι όποιες σκέψεις και ενδοιασμοί έχουν να κάνουν μόνο με το χρόνο αυτής της σύντομης δοκιμής επί ελληνικού εδάφους. Λεπτά της ώρας πριν από τον τεχνικό έλεγχο και λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση, ακριβώς τη στιγμή που το Μαρούσι ή η ομάδα του προέδρου-οδηγού αγώνων και βασικά πολιτικού μηχανικού κέρδιζε την πρόκριση στο Κύπελλο μπάσκετ από το νεοφώτιστο Πανελλήνιο. Μπάσκετ, αγώνες αυτοκινήτου αλλά και ποδόσφαιρο, αφού κάμποσοι από τους παρόντες «πετάγονται» σε πετυχημένες προσπάθειες της πράσινης ομάδας, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Κοινός παρονομαστής, η ένταση και, βέβαια, το πάθος, είτε συμμετέχεις είτε παρακολουθείς.
Καμία σχέση, βέβαια, όλα αυτά στην περίπτωσή μας, αφού επί του προκειμένου, εφόσον απολαύσαμε Αρμόδιο στο όριο, συνήθως με «EΛ-EM» παραπλεύρως (σ.σ.: σωστά, δεν έλειψαν και οι ευκαιρίας δοθείσης συνοδηγοί, για τον έναν ή τον άλλο λόγο), περιμέναμε τη σειρά μας. Ούτε για να συγκρίνουμε ούτε για να σχολιάσουμε. Απλώς, για να πάρουμε γεύση και για να απολαύσουμε το τιμόνι μιας εξαιρετικής μηχανής, αισθανόμενοι και όμορφα, αφού μας εμπιστεύονται «γιατί έτσι», χωρίς κανένα, μα κανένα συμφέρον, όπως άλλωστε προδίδει το «λευκό-μπλε» χρώμα του αυτοκινήτου.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν το μικρό τιμόνι των 32χλστ., σήμα κατατεθέν των προτιμήσεων του οδηγού, και τοποθετημένος στην κολόνα του τιμονιού επιλογέας των έξι σχέσεων του κιβωτίου.

«5η αριστερή, 100 και»

Είναι τρελός ο Mελετόπουλος («EΛ-EM»), σκεπτόμαστε, όταν μας υπέδειξε πώς και με ποια ταχύτητα θα πρέπει να κινηθούμε στη στροφή, σχεδόν ορθή γωνία, που διαγράφεται μπροστά μας, ύστερα από μια ευθεία ούτε 100 μ. Αρκούν και περισσεύουν, ώστε φτάνοντας τον κινητήρα στις 5.800 σ.α.λ. να εξαντλήσεις και τις έξι σχέσεις του κιβωτίου. Σπρώχνεις τον ιδιότροπο επιλογέα, τοποθετημένο στην κολόνα του τιμονιού, που λειτουργεί περίπου όπως το joy stick του Cordoba και της Corolla, και βέβαια φτάνεις στην 3η σχέση για να στρίψεις ασφαλώς. O κινητήρας είναι ρυθμισμένος στη θέση «1» και η απόδοσή του δεν εντυπωσιάζει, ενώ κακή είναι και η απόκριση στο πάτημα του γκαζιού. Τόσο κακή, που παραλίγο να γίνει το κακό, όταν δοκιμάσαμε να μανουβράρουμε χρησιμοποιώντας άτσαλα το κάθετα τοποθετημένο χειρόφρενο. Στο πάτημα του γκαζιού, ώστε οι τροχοί να τραβήξουν το βρετανικό χάτσμπακ, το 4κύλινδρο σύνολο, που εξελίσσει πλέον η Cosworth, δεν ανταποκρίθηκε, και μετά το βήξιμο ήρθε το σβήσιμο. Ευτυχώς, το δέντρο ήταν σε κάμποση απόσταση, οπότε δεν τρομάξαμε τον «EΛ-EM», που συμμετείχε μαζί μας σε ρόλο συνοδηγού-οικοδεσπότη. O ίδιος θυμήθηκε πως μπορούμε και με τους 300 και κάτι ίππους στα 1.200 και κάτι κιλά και άλλαξε τη ρύθμιση του κινητήρα (σ.σ.: στη θέση «3»), ώστε να επιστρέψουμε έχοντας διαθέσιμη όλη την ισχύ και, κυρίως, τη ροπή που επιτρέπει στο χρήστη να αλλάζει ταχύτητες νωρίς και να κινείται ανάλογα με την εμπειρία του και τις συνθήκες. Καμία σχέση με ρυθμό αγώνων, αλλά τα συμπεράσματα είναι σαφέστατα. O τρόπος που η ιπποδύναμη περνάει στο δρόμο από τα τρία ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικά είναι τέτοιος, που δημιουργεί την αίσθηση ότι το αυτοκίνητο δεν πηγαίνει. Ότι είναι αργό. Αλίμονο αν πιστέψεις ότι θα κάνεις χρόνους εκμεταλλευόμενος μόνο τον κινητήρα και το κιβώτιο, έχοντας και τη συμπαράσταση των φρένων. Το πλαίσιο, χάρη και στα αμορτισέρ της Raikart, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και απαιτεί από τον οδηγό προσπάθεια για να το αξιοποιήσει. Πρέπει να ξέρεις καλά το δρόμο και, βέβαια, να ξέρεις και να μπορείς να οδηγείς, ώστε να πας γρήγορα με δαύτο. Να το έχεις ξεκολλημένο, αλλά να μη χαζεύεις, και να δημιουργείς έχοντας τους τροχούς σε ευθεία στην έξοδο της στροφής. Όσοι ήταν στη Θεσσαλονίκη θα είδαν αυτόν το διαφορετικό Αρμόδιο Bωβό, που δε χαζεύει εδώ ή εκεί, παρά δημιουργεί. O χρόνος του συνδυασμού στα δεύτερα Oρμύλια (5.25) και ο τρόπος που κινήθηκε σε όλο τον αγώνα δημιουργούν προϋποθέσεις για διάκριση στο Ράλι Ακρόπολις, αρκεί βέβαια η ελληνική συμμετοχή να συμπεριληφθεί σε μια από τις σειρές κατεταγμένων οδηγών, ώστε να ξεκινήσει έχοντας δύο λεπτά διαφορά από τον προπορευόμενο. Χωρίς το πολυπόθητο δίλεπτο δεν υπάρχει ελπίδα καμιά.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία των Βωβού – «ΕΛ ΕΜ» με το λευκό μπλε, χωρίς χορηγούς, Focus (σ.σ.: κάκιστα γράψαμε πως υποστηρίζονται από τον παλιό τους χορηγό) στο ράλι Θερμαϊκού. Οι θεατές απόλαυσαν ένα διαφορετικό, πιο ουσιαστικό Βωβό, που ξέρει ότι για να πάει γρήγορα, όπως το απαιτεί το ιταλικό πρωτάθλημα και οι διεθνείς αγώνες στη χώρα μας, πρέπει να αξιοποιήσει και το μυαλό του. Ευτυχώς, το εκρηκτικό του ταπεραμέντο παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο.

Ιταλία IN, Ελλάς OUT

H έλλειψη συναγωνισμού και όχι, βέβαια, οι κανονισμοί με την τυπικά και μόνο κατάργηση των WRC ή με τη θέσπιση του μικτού πρωταθλήματος είναι ο λόγος που οι Bωβός-«EΛ-EM» ξενιτεύτηκαν. Μεγάλοι κερδισμένοι, οι ίδιοι άμεσα και οι ελληνικοί αγώνες έμμεσα, αφού η σημαντική τους βελτίωση και αναβάθμιση, που προέκυψαν λόγω του έντονου συναγωνισμού που αντιμετωπίζουν, τους τοποθετούν σε περίοπτη θέση σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα, όπου συμμετέχουν και διεκδικούν περισσότερα από πέντε, έξι WRC. Έντονος συναγωνισμός αλλά κανένα πρόβλημα για τους Ελληνάρες. Παρά την έλλειψη γνώσης του δρόμου σε σχέση με τους Ιταλούς πρωταθλητές είναι ανταγωνιστικοί, φτάνοντας να διεκδικούν ακόμα και την πρώτη θέση από τον ιπτάμενο Nαβάρα και το Subaru Impreza WRC-2001 που οδηγεί! Σαφώς είναι κρίμα που δε συμμετέχουν σε ένα πλήρες ελληνικό πρωτάθλημα, αφού τους στερείται ο Έλληνας θεατής. Είναι, όμως, καλύτερα να απολαμβάνεις Έλληνες καλά προπονημένους και δυνατούς σε αγώνες επιπέδου Ακρόπολις και EΛΠA, παρά να τους παρακολουθείς να κερδίζουν πρωταθλήματα με «δεμένα χέρια» ή με «ξεκούρδιστους» κινητήρες, ώστε να περιορίζεται και η φθορά των ελαστικών. Περισσότερο Αρμόδιο και Λώρη, αλλά και Ανδρέα και «Γάτο» και τους Iταλιάνους της ομάδας τους, από το signore Rafaelle μέχρι τους ragazzi, τον επόμενο μήνα, με την ευκαιρία του διήμερου Ράλι Aντριάτικο στην περιοχή του Pίμινι. Μείνετε συντονισμένοι.
sx4.jpg
Σχήμα 4: Προσοχή στη λεπτομέρεια από τους Ιταλούς τεχνικούς μιας ομάδας που δίνει μεγάλη σημασία στον πελάτη-οδηγό αγώνων. Βλέπετε, ο ιδιοκτήτης της ομάδας, άνθρωπος με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, συμμετέχει σε αγώνες και ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει καλή προετοιμασία και σεβασμός στο πλήρωμα.
sx5.jpg
Σχήμα 5: Εμπρός ανάρτηση