Ford Focus Mk I WRC (1999)
4913960896_631cec7ec9_z.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 351, 12/1999

Πρωτότυπο άρθρο
Κείμενο: N. Tσάδαρης
Φωτογραφίες: Θ. Ηλιόπουλος
351-1.jpg
Σχήμα 1: Έτσι ξαφνικά μας προέκυψε και Φόκους "βόλτας" WRC… λουκ με διακριτικά Μ-Sport. Οδηγός, ο… συνοδηγός Νίκι Γκριστ.

3 1/2 λεπτά με τον Colin McRae-McRush (rush: τρεχάλα, πιλάλα, σπουδή, βιασύνη, ορμή)
Μία και μόνη «βόλτα» μήκους 3,3 μιλίων στο μπάκετ του Nίκι Γκριστ στάθηκε αρκετή για να μετατρέψει ένα μακρύ -εκ πρώτης όψεως βαρετό- ταξίδι σε αξέχαστη εμπειρία ζωής. O καταλύτης της μετατροπής ακούει στο όνομα Kόλιν MακPέι και είναι ό,τι ταχύτερο σήμερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Pάλι.
Ταχύτερος, ναι. Aσφαλέστερος, όχι. Γι' αυτό και οι κακές γλώσσες τον αναφέρουν και σαν Kόλιν MακPας, από τη λέξη που μεταφράζουμε στον τίτλο. Και αυτός βέβαια σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να τους δικαιώσει. Αυτό έκανε πρόσφατα και στο Ράλι της Αυστραλίας, όπου ανησύχησε προς στιγμήν και αυτόν τον ίδιο τον Mάλκολμ Γουίλσον, που φοβήθηκε ότι ο εκρηκτικός οδηγός του, εκτός από την καταστροφή ενός ακόμη Φόκους WRC, τραυματίστηκε. Το ατύχημα μεταδόθηκε από το Γιούροσπορτ και η επέλαση του Kόλιν με το Φόκους, πάνω στη χλωρίδα της αυστραλιανής ηπείρου, είναι ίσως η τηλεοπτική ατραξιόν της χρονιάς. Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά. Λίγες ημέρες πριν από το Ράλι της Αυστραλίας μας δόθηκε η δυνατότητα να ζήσουμε μία ημέρα με την ομάδα M-Σπορ, την ομάδα δηλαδή του Γουίλσον, στην οποία η επίσημη Φορντ έχει αναθέσει-εμπιστευτεί το πρόγραμμα της συμμετοχής στο ΠΠP με το Φόκους WRC. Το ραντεβού δόθηκε στην περιοχή της Kούμπρια, κοντά στη φάρμα του Γουίλσον, όπου και το στρατηγείο της ομάδας. Και παρά τις ελπίδες μας, δε στάθηκε δυνατό να πλησιάσουμε τη θέση οδήγησης του Φόκους, καθώς το πρόγραμμα ήταν αυστηρά τυποποιημένο και η οποιαδήποτε παρέκκλιση θα σήκωνε θύελλα διαμαρτυριών από τους επιλεγμένους απ' όλο τον κόσμο συναδέλφους που παρευρίσκονταν. H περιγραφή της διαδικασίας είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταλάβετε το γιατί δεν είμαστε -αρχικά- και τόσο ενθουσιασμένοι, αφού χωρίς ίχνος διάθεσης σνομπισμού, δεν ήταν και όνειρο ζωής το να καθίσουμε και πάλι στο πλάι ενός από τους καλύτερους (ή έστω του καλύτερου) ράλιμεν του κόσμου. Στην Kούμπρια, λοιπόν, και η βαρεμάρα άρχισε να σπάει από το δείπνο εργασίας της προηγουμένης. Oι αγωνιστικές ομάδες έχουν μέσα τους ζωή και αυτό φαίνεται σε κάθε τους εκδήλωση. O Γουίλσον, ο Kόλιν, ο συνοδηγός του Nίκι Γκριστ και ο Mάρτιν Γουίτακερ της Φορντ Pέισινγκ, εναλλάσσονταν από τραπέζι σε τραπέζι και κολλούσαν στην ελληνική… παροικία, όπου έδειξαν σαφώς την προτίμησή τους τόσο για τις ομορφιές της χώρας μας, όσο και για το Ράλι Ακρόπολις. Μάλιστα ο Γουίλσον τάχθηκε εμφανώς υπέρ του εθνικού μας αγώνα, τον οποίο θεωρεί σαν τον κορυφαίο της ευρωπαϊκής ηπείρου και τόνισε ότι η νίκη σε αυτόν είναι κάτι, που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει και να ξαναέχει στην τροπαιοθήκη της. O ίδιος ενδιαφέρθηκε για τον αγώνα του 2000, και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν άκουσε ότι κέντρο θα είναι και πάλι η περιοχή των Δελφών-Ιτέας. Δήλωσε σαφώς την προτίμησή του για αφετηρία και τερματισμό σε κάποιο από τα παραδοσιακά σημεία της Αθήνας και συμπλήρωσε πως όσο σκληρός κι αν είναι ο αγώνας δίνει πολύτιμα στοιχεία στις ομάδες για την εξέλιξη της αντοχής και λειτουργικότητας των μηχανικών μερών, που δεν μπορούν να αποκομίσουν από κανένα άλλο ράλι του κόσμου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γκριστ, που θυμόταν αναλυτικά πολλές από τις ειδικές του Ακρόπολις, όταν πιθανολογούσαμε για τη διαδρομή του επόμενου χρόνου, ενώ αντίθετα ο Γουίτακερ έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις…
Κυκλάδες, ζητώντας τις προτάσεις μας, προκειμένου να περάσει εκεί το επόμενο καλοκαίρι του. Έκπληξη της βραδιάς η ομιλητικότητα του Kόλιν MακPέι, που όλα δείχνουν ότι μεγαλώνοντας (γεννήθηκε στις 5/8/68) βελτιώνει το επίπεδο επικοινωνίας του, επιτρέποντάς μας να τον χαρακτηρίσουμε έως και συμπαθή -κάτι δύσκολο για Έλληνα ύστερα από εκείνο το Ακρόπολις, όταν είχε κάνει μπάχαλο τον αγώνα, κλείνοντας την ειδική της Διποταμιάς, επειδή οι τεχνικοί έφοροι άφησαν ξεκούμπωτη την κοπίλια του καπό στην ανασυγκρότηση της Mακρακώμης, με αποτέλεσμα αυτό να ανοίξει στη συνέχεια, σπάζοντάς του το παρμπρίζ. Περασμένα ξεχασμένα και γι' αυτόν, που ρωτούσε με περιέργεια να μάθει πού θα κινηθεί το πρώτο Ακρόπολις της τρίτης χιλιετίας, ενώ το καλό μάς το φύλαγε για την επομένη…
351-2.jpg
Σχήμα 2: Mπερδεύεσαι μέσα στο κόκπιτ του Φόκους από τους πολλούς διακόπτες, όσο και από το βασικό πίνακα ενδείξεων, που μοιάζει με ηλεκτρονικό παιχνίδι. O λεβιές στη βάση της κονσόλας πάντως είναι το χειρόφρενο, ενώ οι ταχύτητες αλλάζουν δίπλα από το τιμόνι, όταν ο πιλότος κουνήσει το άσπρο… πόμολο.

Άλλα κόλπα…

Ξημέρωσε επιτέλους και όλη η κουστωδία by bus βρέθηκε στα όρη στα άγρια βουνά, όπου είχαν στηθεί τα δύο «μοτορχόμ» της ομάδας, ενώ κάτω από την μπλε τέντα μια ομάδα τεχνικών φρόντιζε με περισσή επιμέλεια το Φόκους, που είχε κερδίσει το Σαφάρι και ετοιμαζόταν να επιφορτισθεί το βάρος της σεμνής τελετής… H θερμοκρασία περιβάλλοντος κάπου κοντά στο μηδέν και πάνω που λέγαμε «άντε μπόρα είναι θα περάσει και θα γυρίσουμε επιτέλους στην πατρίδα»… νάσου και επιστρέφει (από την πρώτη βόλτα) ο MακPέι με συνοδηγό πανιασμένο δημοσιογράφο και το εμπρός αριστερό λάστιχο του Φόκους κομμάτια… «Ρε για δες…» είπαμε μέσα μας, «…ούτε σε ρυθμό δημοσίων σχέσεων δεν του γλυτώνει…». Την ίδια στιγμή, ατάραχοι οι τεχνικοί (μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια) έκαναν «νεκροψία», έσφιξαν βίδες και άλλαξαν τροχό, δίνοντας το OK στον οδηγό τους να συνεχίσει. Όπερ και εγένετο.
Ελάχιστα λεπτά αργότερα η γεμάτη αεραγωγούς πλώρη έσκασε μύτη από το τέλος της ειδικά επιλεγμένης διαδρομής, αλλά κάτι δε φαινόταν να πηγαίνει καλά. Το αμάξωμα έδειχνε «μπαταρισμένο» και όταν στήθηκε στο σημείο σέρβις, όλοι πρόσεξαν το κλαταρισμένο πίσω δεξιά λάστιχο. «A, ο τύπος το έχει πάρει στα σοβαρά» ξανασκεφτήκαμε, «για να δούμε μήπως δεν είναι και τόσο ρουτίνα». A propos, νάσου και ο Γκριστ με μια αρμαθιά χαρτιά, γεμάτα κολλυβογράμματα, ή μάλλον ιδεογράμματα, που ήταν οι σημειώσεις της διαδρομής των 3,3 μιλίων (επί 1.609 = 5.309,7 μέτρα) και τις οποίες πίστευε ότι θα μπορούσαμε να διαβάσουμε στον οδηγό του, για να καταλάβουμε -λέει- κάτι παρόμιο με αυτό που αισθάνεται αυτός στους αγώνες. Τον κοιτάξαμε δύσπιστα, διατυπώσαμε κάποιες αντιρρήσεις, του ζητήσαμε (νομίζαμε για πλάκα) δραμαμίνες -που όμως δεν είχε- και τελικά προσποιηθήκαμε ότι θα προσπαθήσουμε για να μην του χαλάσουμε το χατίρι, καθώς το είχε πάρει ζεστά και επί ένα τέταρτο έκανε ανάλυση των ιερογλυφικών του, μπας και καταλάβουμε τι θα διαβάζαμε.
Με όλα αυτά ήρθε και η σειρά μας να πάρουμε θέση στο πλάι του νεότερου σε ηλικία παγκόσμιου πρωταθλητή, φορώντας ένα από τα κράνη της ομάδας, που μας επέτρεπε να συνομιλούμε μαζί του την ώρα της επίδειξης. Nτριπλάραμε με δυσκολία τον κλωβό ασφαλείας, τα ηλεκτρονικά όργανα και τη βιντεοκάμερα, δεθήκαμε σφιχτά στη ζώνη έξι σημείων και έκπληκτοι ακούσαμε στο ίντερκομ τον MακPέι να μας καλωσορίζει στην… κόλαση (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων). «Καλώς τον φίλο μου τον Έλληνα, είναι η πρώτη σου φορά;» ρώτησε και αμέσως μετά πήρε τη… λάθος απάντηση: «Όχι, έχω πάει και με τον Άλεν, τον Mίκολα, τον Mπιαζιόν, τον Mπλόμκβιστ και μερικούς άλλους…».
«A, since it's not your first time…, ok lets go», μάσησε μέσα στα περίεργα δόντια του, ανοίγοντας το διακόπτη του ALS μαζί με άλλους δύο που έγραφαν stage (ψύξη ιντερκούλερ, φρένων κ.λπ.) και τράβηξε τον πλάι στο τιμόνι μοχλό ταχυτήτων, που ήταν «παλιάς» τεχνολογίας και ήθελε κίνηση, όχι επαφή. Το Φόκους κλότσησε μπροστά και αμέσως μετά προσπαθούσα να φανταστώ τι μορφασμούς έκανε το πρόσωπό μου από τα g της επιτάχυνσης… Κάτι σαν την ταινία «H Μάσκα» φανταστείτε, με αποχρώσεις έκπληξης και ολίγον τρόμου «6η αριστερή και στενό γεφύρι σε 6η δεξιά και αριστερή που κλείνει και φουρκέτα δεξιά…» έγραφαν οι σημειώσεις, όπως είδα… κατόπιν εορτής φυσικά, ανατριχιάζοντας γιατί θυμήθηκα ότι ο… τύπος στο διάστημα αυτό πρόλαβε να βάλει 6η πραγματική στο κιβώτιο, με όλα τα λεντάκια του στροφόμετρου αναμμένα! Σίγουρα ήμουν προετοιμασμένος για κάτι πιπεράτο, αλλά ό,τι κι αν θυμόμουν από το παρελθόν δεν είχε καμιά σχέση με αυτό εδώ το πράγμα. Έσφιξα κι άλλο τις ζώνες μου (διακριτικά γιατί… ντρεπόμουν να με δει) και έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν έχω κανένα λόγο να φοβάμαι, γιατί αυτός δε θα θέλει σε καμιά περίπτωση να ρισκάρει έστω και στο ελάχιστο όποια έξοδο ή ζημιά, σε μια δημοσιοσχεσίτικη βόλτα. Έτσι πίστευα ή μάλλον έτσι ήθελα να πιστεύω, ξεπερνώντας ότι και οι πέτρες όλου του κόσμου γνωρίζουν πως αυτός ειδικά ο MακPέι είναι «πυροβολημένος». Ξέχασα εντελώς τις σημειώσεις που κρατούσα στα χέρια μου και βάλθηκα να κάνω ζάπινγκ ανάμεσα στις κινήσεις του και στη φλουταρισμένη εικόνα του περιβάλλοντος χώρου που συνήθως έβλεπα από το παρμπρίζ, αφού από τα πλαϊνά παράθυρα εννιά στις δέκα έβλεπες τον εξ αντικειμένου στενό δρόμο να στενεύει ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της απίστευτης για την περίσταση ταχύτητας. Oύτε μία φορά δε σημαδέψαμε το βάθος του δρόμου, ούτε μία φορά δεν ακολούθησε ουδέτερες γραμμές, ούτε μία φορά δεν έδειξε να δυσκολεύτηκε και ούτε μία φορά δεν μπόρεσα -έστω και για κάποια δευτερόλεπτα- να ηρεμήσω από τις έντονες οριζόντιες, κατακόρυφες και διαγώνιες επιταχύνσεις. Δεν είδα ακόμη τα βίντεο, αλλά είμαι σίγουρος ότι το κορμί μου στηριγμένο γερά από τις φαρδιές ζώνες, θύμιζε ανδρείκελο σε «κρας τεστ» με λήψη καρέ καρέ. O Kόλιν οδηγούσε συνεχώς «οφ μπάλανς», με το αριστερό πόδι να κλοτσά κατά περίπτωση το πεντάλ του φρένου και το δεξί πατημένο γερά στο γκάζι, έτσι ώστε το στροφόμετρο να μην αδειάζει ποτέ. Οι ταχύτητες άλλαζαν σε ρυθμό πολυβόλου και οι κινήσεις στο τιμόνι ήταν λίγες, κοφτές και μετρημένες. Ακόμα και τη στιγμή που το 'χασε με 6η σε εκείνη τη μακριά αριστερή, το πρόσωπό του δε συσπάστηκε στο παραμικρό. Προσπάθησε με περισσότερο γκάζι, που όμως δεν είχε και πολύ, κλότσησε κάτι παραπάνω το φρένο και σιγουρέψαμε το… σκάσιμο με το πλάι στα ψηλά δέντρα και τότε έκανε το απρόσμενο… Ίσιωσε τη μούρη έξω από το δρόμο σε προσπάθεια μετωπικής αναμέτρησης με τους κορμούς και όταν σε κλάσματα του δευτερολέπτου το Φόκους βρήκε κάποια πρόσφυση, με μια και μόνη κίνηση το ξανάβαλε στο δρόμο και συνέχισε σαν να μη συνέβη τίποτα.
H συνέχεια ήταν πιο απλή… Κλειστές στροφές με ανάποδη κλίση, όπου ο Kόλιν οδηγούσε λες και ήθελε να ξηλώσει τους προφυλακτήρες και κερασάκι ένα στενό τσιμεντένιο ιδιαίτερα ανηφορικό κομμάτι, που το Φόκους ανέβηκε σαν εκείνα τα βρετανικά Xάριερ καθέτου απογειώσεως. O κύκλος ολοκληρώθηκε σε περίπου 3 1/2 λεπτά, χρονικό διάστημα που στάθηκε ικανό να αναθεωρήσουμε πλήρως τα περί ταξιδιού ρουτίνας και το γνωστό «ουάου το 'χω ξανακάνει», έγινε «πρώτη μου φορά…».
Πράγματι, 22 χρόνια αγώνων και 18 χρόνια δημοσιογραφίας στο αυτοκίνητο με ένα σωρό εμπειρίες, δε μου 'δωσαν ποτέ ανάλογο συναίσθημα. O άνθρωπος δεν παίζεται. Όσο μέσα κι αν είσαι στο χώρο, δεν μπορείς να καταλάβεις τι και πώς το κάνει. Είναι σαν να βλέπεις ένα ζωγράφο να ρίχνει πινελιές στο μουσαμά. Βλέποντας τις μεμονωμένες, νομίζεις ότι σχεδιάζει καρικατούρα, αν όμως δεις ολοκληρωμένο τον πίνακα, τότε καταλαβαίνεις. O Kόλιν MακPέι έχει το χάρισμα να οδηγεί στο όριο και πάνω από αυτό, είτε κάνει αγώνα, είτε γρήγορες βόλτες (;) τους προσκεκλημένους της ομάδας του. «Πώς σου φάνηκε;» ρώτησε στον επίλογο, μη μπορώντας να κρύψει ένα χαμόγελο (που πολύ μοιάζει με αυτό του Mπλόμκβιστ). «Καμία σχέση με ό,τι ήξερα» απάντησα ευθέως, «αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είσαι τόσο σίγουρος γι' αυτά που κάνεις» συνέχισα. «Είναι απλό, οδηγώ κάτω από το όριο, τώρα πήγαμε περίπου στα 9/10…» ήταν η απάντηση, που όσο κι αν ήξερα ότι είναι η αλήθεια, με σόκαρε. Δηλαδή τι γίνεται στα 10/10 και τι ακόμη στα 11 και 12/10 που πολλές φορές αναγκάζονται να οδηγήσουν όλοι οι μεγάλοι, προκειμένου να ξεχωρίσουν από τους άλλους… μεγάλους με τα σχεδόν ίδια αυτοκίνητα; H απάντηση απλή.
Γίνεται της Αυστραλίας για τον MακPέι, όπως είχε γίνει της Αυστραλίας και για τον Σάινθ, του Σαν Ρέμο για τον Mάκινεν, της Καταλονίας για τον Kάνκουνεν και πάει λέγοντας. Γιατί, το να είσαι μεγάλος, δε στο εξασφαλίζει μόνο το πηγαίο ταλέντο και η σκληρή δουλειά, χρειάζεται πολλές φορές και το ρίσκο, αυτό που αν σου κάτσει γράφει την ιστορία. Αν πάλι δεν κάτσει, τότε… γράφουν τα βίντεο σκηνές ολικής καταστροφής, που και αυτές είναι χρήσιμες, αφού αποδεικνύουν πόσο ψηλά είναι τα στάνταρ παθητικής ασφάλειας των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Εμείς ευτυχώς δεν τις ζήσαμε και έτσι τώρα εν ψυχρώ μπορέσαμε να ζήσουμε αυτά τα άλλα κόλπα τού, σίγουρα, ταχύτερου σήμερα εν ενεργεία ράλιμεν. Tου Kόλιν MακPέι-MακPας…