Ford Sierra Sapphire RS Cosworth 4x4 group N (1990)
Group A
Group N
Production

Homologation number: N 5414
Homologation start: 1/8/1990
Homologation end: 31/12/1999

Article from 4T 269, 2/1993

Πρωτότυπο άρθρο
Κείμενο: Θωμάς K. Ευθυμίου
Φωτογραφίες: Ρεπόρτερ Ε.Π.Ε, Χρήστος Καραγεωργάκης

Δοκιμάζουμε το Φορντ Σιέρα του Βασίλη Τσομπανόπουλου και διαπιστώνουμε ότι οι αγώνες στη Βόρειο Ελλάδα καλά κρατούν, τόσο σε επίπεδο οδηγών όσο, το κυριότερο, σε επίπεδο προετοιμασίας αγωνιστικών αυτοκινήτων.
H ΣΧΕΣΗ των αγώνων αυτοκινήτου με τη Βόρειο Ελλάδα είναι γνωστή, δυνατή και πολύχρονη. Κορυφαίοι οδηγοί της χώρας μας προέρχονται από το βορειοελλαδίτικο χώρο, μία από τις καλύτερες λέσχες διοργάνωσης αγώνων, ο ΑΟΘ, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία χρόνια ο Σ.Ο.Α.Β.Ε., έχει δραστηριοποιηθεί και στηρίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια των οδηγών.
Για την περίσταση, οδηγήσαμε και σας παρουσιάζουμε σε ένα μικρό συγκριτικό τεστ, το αυτοκίνητο Ομάδας N του Βασίλη Τσομπανόπουλου, το Φορντ Σιέρα Κόσγουορθ 4x4.
ford1.jpg
Σχήμα 1: Υπερστρέφει! Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι αφού ουσιαστικά το Σιέρα κινείται ανά πάσα στιγμή σε ελεγχόμενες γωνίες που ενθουσιάζουν οδηγό και θεατές.
ford2.jpg
Σχήμα 2: Οι επιδόσεις του αυτοκινήτου εξαρτώνται από την εμπλοκή της συμμετοχής και από τον οικονομικό προϋπολογισμό που διαθέτει η συμμετοχή αυτή.

H επιλογή του Σιέρα από τον Βασίλη Τσομπανόπουλο, έγινε με βάση τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου. O έμπειρος οδηγός ξεχώρισε χωρίς δυσκολία από το «πλήθος» (!;), την τετρακίνητη μπερλίνα, με το εξαιρετικό πλευρικό κράτημα και τα πολύ καλά φρένα.
Με τη βοήθεια του Λεωνίδα Κύρκου, ο πολυπρωταθλητής Βορρά, κατάφερε να προσαρμόσει το Σιέρα στις απαιτήσεις των χωμάτινων ελληνικών αγώνων, συνδυάζοντας τις λύσεις που προτείνει η Φορντ με επιλογές ικανές να ανταπεξέλθουν στα ελληνικά… βράχια.
Το αμάξωμα του Σιέρα ενισχύθηκε με φροντίδα και προσοχή από τον Γιάννη Ιωακειμίδη, με εξαιρετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ενώ το ράψιμο και η τοποθέτηση του ρολ-κέιτζ είναι επίσης δουλειά του ίδιου. Στο κόκπιτ τοποθετήθηκαν τέλος δύο μπάκετ καθίσματα της Σπάρκο.
Στο διαμέρισμα του κινητήρα, στο Σιέρα υπάρχει ο γνωστός υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας Κόσγουορθ που αποδίδει από 250 έως 300+ ίππους, στηρίζεται σε σκληρές για τις ανάγκες των αγώνων βάσεις και συνδυάζεται με εξάτμιση των 60 χιλ.
H κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς και η ροπή κατανέμεται 34% μπροστά, 66% πίσω. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί πίσω ελεγχόμενο διαφορικό.
Στον τομέα των αναρτήσεων, υπάρχουν εμπρός αμορτισέρ της Μπιλστάιν και εξελιγμένα ελατήρια της Spax. Πίσω το σύνολο είναι της Καγιάμπα. Οι αντιστρεπτικές δοκοί είναι παραγωγής, ενώ χρησιμοποιούνται σκληρά σάιλεντ μπλοκ.
ford3.jpg
Σχήμα 3: Χωρίς «περιττά» το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Διακρίνονται τα στάνταρ όργανα του «ταμπλό» παραγωγής. Προσέξτε το πόσο «νοικοκυρεμένη» δουλειά έχει γίνει στην τοποθέτηση του Ρολ Κέιτζ.

Στον ιδιαίτερα σημαντικό τρόπο επιβράδυνσης των συνόλων, το Φορντ Σιέρα χρησιμοποιεί αεριζόμενους δίσκους εμπρός, απλούς δίσκους πίσω και «φοράει» τακάκια της Φερόντο που συνεργάζονται με υγρά φρένων της Μοτούλ.
Τέλος, το σύνολο κινείται σε 15" ζάντες της Σπάρκο και ελαστικά της Μισλέν (γόμες FB90, F91 και F92).
Για να ολοκληρωθούν όμως οι εμφανίσεις της συμμετοχής στους Ελληνικούς αγώνες, χρειάστηκε η απαραίτητη οικονομική βοήθεια της εταιρίας του Φαίδωνα Σαρρή. Από πλευράς τεχνικής υποστήριξης, το Σιέρα προετοιμάζουν και συντηρούν οι Σωτήρης Βάτσος και Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Στο δρόμο

«Βλέποντας πριν από μήνες το μαύρο Σιέρα γκρουπ N του Λεωνίδα Κύρκου να στριφογυρίζει σαν τον άνεμο στην πίστα της Τρίπολης, μου γεννήθηκε η ιδέα αλλά και η ανάγκη, για καθαρά αγωνιστικούς λόγους, της δοκιμής ενός αντίστοιχου αυτοκινήτου. Αντίστοιχα πάντα ήθελα να δοκιμάσω ένα ιδιωτικό Νισάν Σάνι περισσότερο για να το συγκρίνω με τα πολλά Μάζντα 323 GTX που συμμετέχουν στους Ελληνικούς αγώνες, παρά με το δικό «μου» GTi-R, που λογικά έπρεπε και όπως αποδείχθηκε είναι, ένα καλύτερο αυτοκίνητο.
ford4.jpg
Σχήμα 4: Φορντ Σιέρα Κόσγουορθ, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής σχολής στο χώρο των ράλλυ, επί μακεδονικού εδάφους.
ford5.jpg
Σχήμα 5: Πολυβάλβιδο διαμάντι. Ο «πράσινος» κινητήρας προέρχεται από τα μαγικά στούντιο της Κόσγουορθ, που κινεί το τετρακίνητο «όπλο».

H «πρόσκληση» περιελάμβανε επίσκεψη στο Αιγίνιο, συνάντηση με πολλούς και καλούς βόρειους συμπολεμιστές και οδήγηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν στο πάλαι ποτέ «Κύπελλο Βορρά», ένας φίλος από τα παλιά ο «Τσομπάνος» και το «πουλέν» του «Ξιφομάχου» (λέγε με Γιάννη Ψηφίδη), ο συμπαθής και όπως αποδείχτηκε στο ΔΕΘ και ταχύς Νίκος Πολιτάνος.
Πρώτη επαφή με το «μακρύ» Σιέρα, ένα «βαρύ» σε αίσθηση αυτοκίνητο με άβολη θέση οδήγησης, που χρησιμοποιεί έναν πολύ καλό κινητήρα με άφθονη ροπή στις μεσαίες στροφές και ικανοποιητική δύναμη στις υψηλές. Το πολύ ελαφρύ τιμόνι απαιτεί κάμποσα χιλιόμετρα προσαρμογής, όσα και το σπογγώδες πεντάλ των φρένων που εντυπωσιάζουν σε αποτελεσματικότητα και αντοχή. O επιλογέας των ταχυτήτων δεν εντυπωσιάζει, αλλά οι σχέσεις σε συνδυασμό και με τη ροπή του κινητήρα έχουν επιλεγεί σωστά και βοηθούν τον οδηγό στα κλειστά κομμάτια που κυριαρχούν στις χωμάτινες ειδικές διαδρομές των ελληνικών αγώνων.
Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του, το Φορντ ευνοείται από το μακρύ του μεταξόνιο, τους τροχούς των 15 ιντσών και τη μεγάλη διαδρομή των αμορτισέρ, ενώ αποδεικνύεται και διασκεδαστικό χάρη στην κατανομή της ροπής που δημιουργεί τάσεις υπερστροφής.
H λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά λοιπόν, είναι το συμπέρασμα από τη δοκιμή του αυτοκινήτου εξελιγμένου με πολύ μεράκι από Έλληνες μηχανικούς που με την παρουσία του σε συνδυασμό με αυτή των πληρωμάτων, κοσμούν όχι απλά το Βόρειο αγωνιστικό χώρο αλλά γενικότερα τους αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο.

Κοστολόγιο

Κινητήρας
- Εξάτμιση 60mm 350.000.
- Σκληρές βάσεις μηχανής και σάιλεντ μπλοκ ψαλιδιών, 600.000 δρχ. συνολικά.

Ανάρτηση
- Γόνατα Μπιλστάιν με ρυθμιζόμενα πιατέλα εμπρός, 1.000.000 το σετ των δύο.
- Γόνατα Καγιάμπα 400.000 το σετ των δύο.
- Ελατήρια εμπρός 400.000 δρχ. το σετ των δύο.
- Ελατήρια πίσω 100.000 δρχ. το σετ των δύο.
- Σάιλεντ μπλοκ ψαλιδιών: δείτε τα ανωτέρω.

Φρένα
- Τακάκια Φερόντο 50.000 δρχ. το σετ των εμπρός-πίσω.

Ζάντες
- Sparco 40.000 δρχ./τμχ.

Ελαστικά
- Μισλέν 50.000 δρχ./τμχ.

Αμάξωμα
- Ράψιμο, ενίσχυση, Ρολ-Κέιτζ κ.λπ. 500.000 δρχ.
- Καθίσματα Μπάκετ Sparco 100.000 δρχ./τμχ.

Συμμετοχή
- Αγορά αυτοκινήτου και προετοιμασία (με εργατικά) 15.000.000 δρχ. περίπου.
- Συμμετοχή στο κύπελλο Βορείου Ελλάδος 8.000.000 δρχ. περίπου.


Article from 4T 256, 1/1992

Κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
256-1.jpg
Η κορυφαία στιγμή του rally editor, είναι όταν συνδυάζει την κάλυψη ενός αγώνα σε ξένη χώρα με τη δοκιμή ενός αυτοκινήτου ικανού να σε μετακινήσει γρήγορα και με ασφάλεια από την μία ειδική διαδρομή στην άλλη.
Στο πρόσφατο Ράλλυ RAC, στην τρίτη μας επίσκεψη-αποστολή στα Βρετανικά δάση τα τελευταία 6 χρόνια, επιλέξαμε ένα Φορντ Σιέρα Κόσγουερθ 4x4, αυτοκίνητο που έλειπε από τον προσωπικό κατάλογο του υπογράφοντος.
Βέβαια, κατά τη διάρκεια του αγώνα βρεθήκαμε και με ένα Χόντα NSX στα σοκάκια της Ουαλίας και της Σκωτίας, αλλά γι' αυτήν την ιστορία που επισκίασε στην καρδιά μας (σε συνδυασμό με το Σιέρα που την έκλεψε…) τις προσπάθειες των Κάνκουνεν, Σάινθ, διαβάστε άλλες γραμμές.
Το ανθρακί Σιέρα με τα 5000 μίλια στο οδόμετρο παρέλαβε ο άνθρωπος μας στο Λονδίνο Βασίλης Χαρίτος γνωστός και ως V.H.
Έχοντας δοκιμάσει, λόγω της συμβατικής πλευράς του επαγγέλματος, τα νέα Εσκορτ Φιέστα και τα προς αντικατάσταση Σιέρα των 1600 κ.εκ. γνωρίζουμε δυστυχώς ότι η Φορντ τουλάχιστον ακόμη δεν μπορεί να φτιάξει αυτοκίνητα ικανά να ευαισθητοποιήσουν ούτε το μέσο οδηγό.
Ξέρουμε όμως τί μπορούν να φτιάξουν οι άνθρωποι της όταν το θελήσουν, έχοντας δοκιμάσει το Σιέρα Κόσγουερθ RS παραγωγής και έχοντας διαβάσει τη γνωριμία του Κώστα Καββαθά, όπως και όλες τις αναφορές ξένων συναδέλφων που ξέρουν τί οδηγούν και τί γράφουν. Το αυτοκίνητο δεν έχει πείσει στις ειδικές διαδρομές, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η βάση αλλά η αγωνιστική ομάδα της Φορντ που ζει με τις αναμνήσεις και αρνείται την προσαρμογή στη δεκαετία που οδηγεί στο 2000.
Οι επιδόσεις του αγωνιστικού Σιέρα είναι θέμα που αφορά τις ειδικές σελίδες του περιοδικού και ξεφεύγει από το συγκεκριμένο σημείωμα.
Συνυπάρξαμε με το Φορντ Σιέρα 4x4 των 220 ίππων και είμαστε για τέσσερις ημέρες, που διανύσαμε 1500 μίλια, σι ευτυχέστεροι άνθρωποι των βρετανικών δρόμων.
256-2.jpg
Σχήμα 1: Φορντ Σιέρα Κόσγουερθ 4x4 κατά τη γνώμη μας το κορυφαίο, ανάμεσα στα αυτοκίνητα παραγωγής που με τις κατάλληλες μετατροπές συμμετέχουν στα Ράλλυ.
256-3.jpg
Σχήμα 2: Εύκολο, προβλέψιμο και αποτελεσματικό το Σιέρα με τον «κόκκινο» κινητήρα των 220 ίππων εντυπωσιάζει τόσο σε ρυθμούς Κόσγουερθ, όσο και σε ρυθμούς …Σκόρπιο.

Συνήθως με τρία άτομα και μερικές φορές με πέντε και πλήρη εξοπλισμό, το τετράθυρο αυτοκίνητο ήταν το ίδιο αποτελεσματικό, είτε το χρησιμοποιήσαμε σαν γνήσιο Κόσγουερθ, είτε σαν τρίλιτρο Σκόρπιο κατά τη διάρκεια της υποχώρησης λόγω κόπωσης ή λόγω Βρετανών αστυνομικών που χειρίζονται με ελληνικό τρόπο τα ραντάρ. Αν η Νισάν με το GTiR διαθέτει μία 3θυρη Ιντεγκράλε, η Λάντσια το πρωτότυπο σε κόκκινο χρώμα με 5 πόρτες και η Τογιότα μία 16βάλβιδη κουπέ SL 4x4 που παράγεται σε περιορισμένο αριθμό, η Φορντ διαθέτει το απόλυτο αυτοκίνητο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Δεν είναι μόνο ο κινητήρας με τα 30 Kg.m της ροπής στις 3500 σ.α.λ. και την εμφάνιση της δύναμης από τις 2600 σ.α.λ. που σε κερδίζει αλλά το σύνολο κινητήρας-κιβώτιο, τα φρένα, η τέλεια κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες ανάρτηση και η ποιότητα κατασκευής! Όχι δεν κάνουμε λάθος και το αυτοκίνητο δεν έτριζε ούτε όταν το επέστρεψε ο άνθρωπος μας προσθέτοντας και κάμποσα μίλια στο οδόμετρο το σαββατοκύριακο μετά τον αγώνα. Το σύστημα διεύθυνσης είναι ελαφρύ και στην αρχή δυσκολεύεσαι. Ξεπερνάς γρήγορα το …πρόβλημα, συνηθίζεις τον επιλογέα που δεν είναι ο χειρότερος της κατηγορίας και επιτίθεσαι αναγκάζοντας τον αντίπαλο, ακόμη και όταν είναι φημισμένος και οδηγεί γνήσιο σπορ… να υποκλιθεί. Μην περιμένετε περισσότερες λεπτομέρειες άλλωστε για μία αξιοπρέπεια ζούμε… Σε απλά αξιοπρεπείς ρυθμούς κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει το σκούρο σύνολο που κρύβει έξυπνα το μέγεθος του ακόμη και σε στενούς δρόμους.
Σε φαρδείς δρόμους στον πολυσύχναστο βρετανικό motorway το ταχύμετρο ξεπερνάει τα 120 μίλια με επικίνδυνη ευκολία αφού αντιλαμβάνεσαι την υπερβολή μόνο όταν το μάτι κατά λάθος αντικρύσει τον …ιαπωνικό πίνακα των οργάνων. Το μάτι δεν τρεμοπαίζει όταν διασταυρωθεί με το όργανο της βενζίνης γιατί, ευτυχώς για τον οικονομικό μας διευθυντή, το αυτοκίνητο παρ' όλο τον …παροξυσμό δεν ξεπέρασε τα 12 λίτρα για κάθε 100 χλμ. σε μία χώρα που η «πράσινη» βενζίνη αγγίζει τις 160 δρχ. το λίτρο. Οικονομικό, καλά φτιαγμένο, εντυπωσιακά γρήγορο με πολύπλευρο χαρακτήρα το Σιέρα Κόσγουερθ 4x4, προδίδει τις πραγματικές δυνατότητες της Φορντ και προαναγγέλει για το τί θα ακολουθήσει με το Έσκορτ Κόσγουερθ, τον επόμενο χρόνο.
Γιατί όχι και του χρόνου αφού, μετά από το διάλειμμα, βρήκαμε και τον προσωπικό μας ρυθμό εφ' όλης της ύλης.