Honda Civic EF9 VTEC group N (1990)

Article from 4T 281, 2/1994

κείμενο: Θωμάς Κ. Ευθυμίου
Φωτογραφίες: Θ. Ηλιόπουλος

Παρουσιάζουμε την αξιόλογη προσπάθεια μιας ομάδας Ελλήνων φοιτητών του Ε.Μ.Π., που με την ενεργό συμπαράσταση των αρχών της σχολής συμμετέχουν στους αγώνες αυτοκινήτου. Το Χόντα Σιβίκ VTEC ομ. Ν των αδελφών Κόρακα, μπορεί να «υπερηφανεύεται» ότι το συντηρούν και το εξελίσσουν τα πιο ικανά «θεωρητικά» χέρια στο χώρο…
sx0.jpg
ΤΟ ακούμε χρόνια τώρα να συμβαίνει στο εξωτερικό και μάλιστα με περγαμηνές. Παρακολουθούμε από την τηλεόραση την ανάμιξη των πανεπιστημιακών σχολών στους αγώνες αυτοκινήτου και διαπιστώνουμε ότι ακόμα και εργοστασιακές ομάδες ζητούν τη βοήθεια των «θεωρητικών» του είδους. Μέχρι που μία μικρή ομάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αρχικά άπειρη, αλλά με πολλή διάθεση και κέφι, έστησε με την αρωγή του πρύτανη του Ε.Μ.Π. Νίκου Μαρκάτου και την ενεργό συμμετοχή του καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών, Α. Κανάραχου, την πρώτη αγωνιστική ομάδα αυτοκινήτου στη χώρα μας. Το ζητούμενο δεν ήταν το «σπάσιμο των χρονομέτρων» των γύρων στους αγώνες ταχύτητας της Τρίπολης, ούτε και οι επιδόσεις ρεκόρ στο Παλλάδιο. Η υπομονή και η επιμονή που χαρακτηρίζει κάθε τεχνοκράτη-πανεπιστημιακό, έπρεπε να περάσει και στην αντίληψη της ομάδας και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Μπορεί η έλλειψη εμπειριών και ο περιορισμένος προϋπολογισμός να αποτελούσαν τροχοπέδη στην προσπάθεια της ομάδας αλλά η «έρευνα» στη χώρα μας είναι συνηθισμένη σ' αυτά. Με κόπο και συνεχή προσπάθεια και με την ιδιαίτερα χρήσιμη παρουσία του μηχανικού του αυτοκινήτου Αντώνη Σιδεράτου, το Χόντα Σιβίκ άρχισε σιγά σιγά να μεταφέρει στην πράξη τις μελέτες της ομάδας. Ποια είναι όμως τα τμήματα του αυτοκινήτου που εξελίχθηκαν ή εξελίσσονται μέσα από την τεχνογνωσία του Ε.Μ.Π.; Καταρχήν ο κινητήρας. Εδώ η βασική επέμβαση έχει γίνει στα ηλεκτρονικά. Τα «τσιπ» που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά δεν ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις ενός αυτοκινήτου που η χρήση του προορίζεται μόνο στους αγώνες. Έτσι χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα που υπάρχουν στον τομέα μηχανολογικών κατασκευών και αυτόματου ελέγχου, δημιουργήθηκαν νέα προγράμματα τα οποία δίνουν τη μέγιστη απόδοση. ανάλογα με τις συνθήκες και τις περιφερειακές ρυθμίσεις (π.χ. πίεση καυσίμου). Μελλοντικά μελετάται η σύνδεση φορητού Η/Υ με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτατη μεταβολή δεδομένων ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα.
Η εξάτμιση είναι φτιαγμένη σύμφωνα με πρόγραμμα ροής και κατασκευασμένη από ελαφρό ανοξείδωτο κράμα που ήρθε από τη Γερμανία.
Για το αμάξωμα, με αφορμή την αλλαγή κανονισμών και την υποχρεωτική αντικατάσταση του κλωβού ασφαλείας, μελετάται ήδη η κατασκευή νέου που υπολογίζεται με σύστημα πεπερασμένων στοιχείων για μέγιστη αντοχή, μέγιστη δυνατή ακαμψία του αμαξώματος και ελάχιστο βάρος.
Στον τομέα των αναρτήσεων, η προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι και για φέτος στα πλαίσια της βελτίωσης του αυτοκινήτου έχει ενταχθεί η αντικατάσταση των πίσω αμορτισέρ με άλλα ρυθμιζόμενα ως προς όλες τις παραμέτρους. Έτσι θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης προσαρμογής της ανάρτησης σε δύσκολες και «ιδιότροπες» ειδικές διαδρομές. Επίσης για καλύτερα αποτελέσματα μελετάται ήδη η τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου με στόχο την επίτευξη μέγιστων πλευρικών επιταχύνσεων. Τέλος στα λιπαντικά γίνονται συνεχείς μετρήσεις των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο, για να διαπιστωθεί η αντοχή και η αποτελεσματικότητά τους ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας. Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή παρουσίαση, να επισημάνουμε ότι πιστεύουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό που διαμορφώνει το χαρακτήρα και την ταυτότητα της ομάδας δεν είναι οι 14άρες ζάντες, ούτε η ανάρτηση της Λέντα και της Έιμπαχ και οι βάσεις μηχανής της Μούγκεν, που χρησιμοποιεί το Σιβίκ. Είναι το ανθρώπινο δυναμικό που χαρακτηρίζει την -χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά- προσπάθεια της ομάδας, της οποίας τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι θετικά. Όπως θετικά είναι τα αποτελέσματα που χαρακτηρίζουν την έρευνα και τις προσπάθειες των επιστημόνων σ' όλο τον κόσμο αιώνες τώρα. Αξίζει λοιπόν η μνεία των συντελεστών αυτής της προσπάθειας που αποδεικνύει ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που μπορούν να πουν ναι στις προκλήσεις και να «χαθούν» στον κόσμο των εργαστηρίων τους, πετυχαίνοντας αυτό που τόσο συνηθίζουμε να θαυμάζουμε στο εξωτερικό.
sx1.jpg
Σχήμα 1: Ο κινητήρας των 1.600 κ.εκ. που αποδίδει περίπου 160 ίππους στις 8000 σ.α.λ., αποτελεί ένα κινητό εργαστήριο για την ομάδα των ενθουσιωδών φοιτητών του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρα μας.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Λιτό και πρακτικό το εσωτερικό του Χόντα Σιβίκ. Ο κλωβός ασφαλείας είναι από τα πρώτα τμήματα του αυτοκινήτου που θα δεχτεί την επίδραση της εργασίας των φοιτητών, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Οι συντελεστές της ομάδας του ΕΜΠ.

Αγωνιστική ομάδα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Υπεύθυνος: Ανδρέας Κανάραχος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Σ. Στούρνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Ε. Λόης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Φ. Ζαννίκος. Λέκτορας Τμήματος Χημικών Μηχανικών
Οδηγός: Κ. Κόρακας, τελειόφοιτος φοιτητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π.
Συνοδηγός: Α. Κόρακας, τελειόφοιτος φοιτητής Τμήματος Μηχανολόγων ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ
Τεχνικό τμήμα
Εξέλιξη: Φώτης Αρμακός, Γιώργος Σαρρής, Τόσος Κόρακας. Κώστας Κόρακας
Δημόσιες σχέσεις: Θεοδωρος Πέππας
Συντήρηση επισκευές: Αντώνης Σιδεράτος, Σπύρος Αλαφογιώργος
Συντονισμός ομάδας: Σωτήρης & Βασίλης Τσολιάκος
Φανοποιός: Θανάσης Φωτομαράς
Ηλεκτρολόγος: Νίκος Μακρής
Χορηγοί: Ε.Μ.Π., Λιπαντικά Denicol (Χρήστος Τοσούλης), Ανταλλακτικό Honda (Πέτρος Πλατάνας)

Αγωνιστική Ομάδα Σπουδαστών Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου! (4T 272, 5/1993)

Οι σπουδαστές του Τομέα Μηχανολογικών κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου του ΕΜΠ, αποφάσισαν να μας βγάλουν από το «λήθαργο» της απραξίας και μπαίνουν δυναμικά στους αγώνες. Ετσι θα υποστηρίξουν την προσπάθεια του σπουδαστή του 9ου εξαμήνου και γνωστού αγωνιζόμενου Κώστα Κόρακα, στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Ασφάλτου 1993 με το Χόντα Σιβίκ VTEC, Ομάδας Ν. Της αιγίδας των σπουδαστών ηγούνται οι καθηγητές Α. Κανάχαρος και Κ. Σπέντζας. Συγχαρητήρια… και θα επανέλθουμε.