Hyundai Accent LC WRC2000
5340791295_8b9e596ea2_z.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 349, 10/1999

Πρωτότυπο άρθρο
κείμενο, φωτογραφίες: Μάρτιν Χολμς
απόδοση: Γ. Χαρπίδης

Κορεάτικη απειλή… Στην έκθεση της Φρανκφούρτης η Χιουντάι παρουσίασε την πρότασή της για τη μεγάλη κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι. Το Άξεντ WRC έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των «παγκόσμιων» και να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού, διαθέτοντας όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διάκριση.
349-0.jpg

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τη βρετανική MSD, για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της F2 με το Κουπέ κιτ καρ, η Χιουντάι αποφάσισε να εξελίξει το Άξεντ σε WRC και να συμμετάσχει στη μεγάλη κατηγορία του ΠΠΡ. Οι σκέψεις για τη συμμετοχή της Χιουντάι στο Πρωτάθλημα υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας του Κουπέ κιτ καρ και πολλά σημεία του αυτοκινήτου σχεδιάστηκαν με σκοπό την εύκολη μετάβαση από την κατηγορία F2 σε αυτή του WRC. Τελικά όμως προτιμήθηκε το Άξεντ, σαν ένα μοντέλο που στοχεύει σε μεγαλύτερη μερίδα αγοραστικού κοινού.
349-1.jpg
Σχήμα 1: Πριν από οκτώ χρόνια η Χιουντάι έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με Λάντρα προετοιμασμένα από τον Γουέιν Μπελ, ο οποίος είναι ακόμα ενεργό μέλος της ομάδας. Ο Μπελ ήταν αυτός που έδειξε στη Χιουντάι τις προοπτικές προβολής μέσα από τους αγώνες με τις επιτυχίες του στο πρωτάθλημα Αυστραλίας και τον τίτλο στην F2, που κατέκτησε στο πρωτάθλημα Ασίας- Ειρηνικού. Πριν από δύο χρόνια οε συνεργασία με τη MSD ξεκινά και η επίσημη εμπλοκή της Χιουντάι στο ΠΠΡ με τον Τζίμι Μακρέι να τερματίζει με ένα Άξεντ 1.6 στην έκτη θέση της F2 στο Ράλι RAC. Φέτος, ακολουθώντας όλους τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με το Κουπέ κιτ καρ, μάχεται για την κατάκτηση του τίτλου στην F2.

Το Αξεντ, πάνω στο οποίο εξελίχθηκε το αγωνιστικό, είναι ένα εντελώς καινούργιο τρίθυρο αυτοκίνητο τριών όγκων, λίγο μεγαλύτερο από την προηγούμενη έκδοση. Επειδή ο δίλιτρος κινητήρας δε χρησιμοποιείται σε μοντέλο παραγωγής, η FIA (όπως έκανε και με την Τογιότα) έδωσε άδεια για τη χρήση του κινητήρα, που τώρα χρησιμοποιεί το Κουπέ κιτ καρ εφοδιασμένο με υπερτροφοδότη της Γκάρετ. Το μικρό μέγεθος του αμαξώματος είναι μια σχεδιαστική πρόκληση. Το μεταξόνιο, μετά τις μετατροπές στην πίσω ανάρτηση, φθάνει στο ελάχιστο από τους κανονισμούς επιτρεπόμενο όριο των 2.400 χιλιοστών, αλλά με συνολικό μήκος 4.200 χιλιοστά το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο από εκείνο των Φορντ, Πεζό, Σέατ και Τογιότα. Στον τομέα των μηχανικών μερών ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επιλογή του κιβωτίου της Xtrac, επειδή παρουσιάζει δύο κύρια πλεονεκτήματα. Η τοποθέτησή του κατά το διαμήκη άξονα επιτρέπει την καλύτερη κατανομή βάρους, ενώ η ίδια η τεχνολογία του συστήματος, παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο της ροπής. Το σύ¬στημα χρησιμοποιείται ήδη από τα Φόκους και Πεζό, όμως και στα δύο αυτά αυτοκίνητα ο συμπλέκτης και ο σφόνδυλος έχουν τοποθετηθεί σχετικά μακριά από το στροφαλοφόρο, προκαλώντας κραδασμούς που μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιμετωπισθεί. Στο Άξεντ υπάρχει χώρος στο τμήμα του κινητήρα, ώστε ο σφόνδυλος και ο συμπλέκτης να τοποθετηθούν στην άκρη του στροφαλοφόρου, εξαλείφοντας έτσι το πρόβλημα. Το μπλοκ του κινητήρα είναι το ίδιο με του Κουπέ, αλλά η διάμετρος των κυλίνδρων έχει μεγαλώσει από 82 σε 84 χιλιοστά με αντίστοιχη μείωση της διαδρομής. Παρά το μικρό μήκος του μεταξονίου δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα στην τοποθέτηση του υπερσυμπιεστή και του συστήματος μετάδοσης. Ο εναλλάκτης αέρα βρίσκεται μπροστά από τον κινητήρα σε οριζόντια θέση κάτω από το καπό, με το ψυγείο του νερού σε κάθετη θέση ακριβώς από κάτω. Η νέα πίσω ανάρτηση έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να είναι εφικτή η τοποθέτηση του δοχείου καυσίμου μέσα στα όρια του μεταξονίου, με σκοπό την επίτευξη καλύτερης και πιο προβλέψιμης οδικής συμπεριφοράς. Στον τομέα της αεροδυναμικής ύστερα από πολλές δοκιμές αποδείχθηκε πως η πίσω αεροτομή έχει καλύτερα αποτελέσματα, όταν είναι τοποθετημένη στην τρίτη πόρτα παρά στην οροφή. Οι μπροστινοί αεραγωγοί επιτρέπουν την εισαγωγή ικανοποιητικής ποσότητας αέρα για την ψύξη, ενώ η κυκλοφορία του στο πίσω μέρος του κινητήρα γίνεται καλύτερα χάρη στην τοποθέτηση του κιβωτίου ταχυτήτων στο διαμήκη άξονα. Προς το παρόν το αυτοκίνητο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο εξέλιξης. Η πολιτική της ομάδας είναι η εξέλιξη να προχωρά με βάση την εμπειρία, που αποκτάται μέσα από τους αγώνες. Στην υπάρχουσα μορφή έχει μόνο κεντρικό ενεργό διαφορικό, ενώ στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν ενεργά διαφορικά εμπρός και πίσω.
349-2.jpg
Σχήμα 2: Η Χιουντάι σε αυτό το μεγάλο βήμα που επιχειρεί θα συνεχίσει τη συνεργασία με τις εταιρίες που στήριξαν τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία της. Μεταξύ αυτών η MSD, η οποία έχει αναλάβει την εξέλιξη και την τεχνική υποστήριξη του Άξεντ, η Μάουντιουν που είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη του κινητήρα και η Μισλέν που θα προμηθεύει τα ελαστικά. Η Γκάρετ που θα εφοδιάζει με υπερσυμπιεστές έχει μεγάλη εμπειρία για τις απαιτήσεις του χώρου των Ράλι, ενώ έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τη Χιουντάι σε άλλα προγράμματα. Ο κατασκευαστής του συστήματος πέδησης δεν έχει αποφασιστεί ακόμα οε αντίθεση με τον τομέα των αναρτήσεων, όπου η Χιουντάι θα εμπιστευθεί και πάλι την Όλινς.

Η Χιουντάι έχει ήδη υποβάλει αίτηση στη FIA για δελτίο αναγνώρισης του Άξεντ WRC με σκοπό τη συμμετοχή στο φετινό Ράλι RAC. Η ομάδα ελπίζει πως η διεθνής ομοσπονδία θα δεχθεί και μια επιπλέον αίτηση για το 2000 για το μοντέλο, που θα προκύψει μετά τις φετινές δοκιμές. Πάντως εάν η FIA εκδώσει δελτίο αναγνώρισης για να συμμετάσχει το Άξεντ στο RAC, αυτό θα αποτελέσει εξαίρεση, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος ένα αυτοκίνητο επιτρέπεται να συμμετέχει στο ΠΠΡ μόνο αν έχει συμμετοχή σε τέσσερις τουλάχιστον αγώνες την πρώτη χρονιά που εμφανίζεται και το RAC είναι ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς. Πάντως η ομάδα έχει προγραμματίσει τη συμμετοχή σε τουλάχιστον 12 αγώνες για το 2000, υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις της FIA. Το ακριβές πρόγραμμα δεν είναι ακόμα γνωστό, όμως θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως εάν είναι απαραίτητη η αποχή από κάποιους αγώνες αυτοί θα είναι το Μόντε Κάρλο και το Σαφάρι.
Ο Κένεθ Έρικσον και οΆλιστερ Μακρέι θα είναι οι δύο οδηγοί της ομάδας για όλους τους αγώνες, ενώ οι ίδιοι θα έχουν και την ευθύνη για την εξέλιξη του αυτοκινήτου. Αυτή τη στιγμή η Χιουντάι παλεύει για την κατάκτηση του τίτλου των κατασκευαστών στην F2 και η πορεία της μέχρι το RAC θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συμμετοχή ή όχι με το Άξεντ σε αυτό τον αγώνα. Η συμμετοχή θα εξαρτηθεί βέβαια και από τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης. Η διάκριση είναι σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο και απαιτεί σκληρή δουλειά ειδικά αυτή την εποχή, που ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος. Όμως σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γουέιν Μπελ (που είναι υπεύθυνος για την εμπλοκή της Χιουντάι στο χώρο των Ράλι) η Χιουντάι δεν έχει σαν σκοπό την παρουσία απλώς στο χώρο. Τα σχέδιά της είναι πολύ μεγάλα και έχει όλες τις προϋποθέσεις να τα πραγματοποιήσει.
349-3.jpg

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.998 κ.εκ. .
Μεγ.ισχύς 300 PS/σ.α.λ.
Μεγ.ροπή 52 Kg.m/σ.α.λ.
Κύλινδροι 4 σε σειρά
Βαλβίδες 4, 2 ΕΕΚ
Διάμετρος/διαδρομή 84X90
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση 4WD
Κιβώτιο Σειριακό 6 σχέσεων
Εμπρός Μηχανικό διαφορικό
Κεντρικό Αυτόματο διαφορικό
Πίσω Μηχανικό διαφορικό
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Γόνατα ΜακΦέρσον αμορτισέρ Ohlins
Πίσω Πολλαπλών συνδέσμων αμορτισέρ Ohlins
ΦΡΕΝΑ
Αεριζόμενοι Δίσκοι
Εμπρός Άσφαλτο/Χώμα 368/304 χιλ.
Πίσω Άσφαλτο/Χώμα 304/304 χιλ.
Ελαστικά MICHELIN
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος χ Πλάτος χ Ύψος 4200x1770x1332 χιλ.
Μεταξόνιο 2440 χιλ.
Μετατρόχιο εμπρός/πίσω 1550/1550 χιλ.
Βάρος 1230 κιλά