Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
Article from 4T 332, 5/1998
της Πόπης Παπαμιχαήλ
Στην Πορτογαλία έκανε επίσημο ντεμπούτο η ομάδα της Χιουντάι με οδηγούς τον Κένετ Έρικσον και τον Ουέιν Μπελ.
Η κορεάτικη ομάδα έχει προγραμματίσει να λάβει μέρος σε 10 αγώνες του ΠΠΡ, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού μας αγώνα.
Ο πολύ σοβαρός κορεάτης κατασκευαστής που δεν κρύβει την προοπτική κατασκευής Χιουντάι WRC (!), αποφάσισε τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα ώστε να αναβαθμίσει την εικόνα του και να δώσει δείγμα γραφής σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας για καλύτερη προσφορά στον αγοραστή. «Ήρθαμε για να μείνουμε», δήλωσαν οι άνθρωποι της Χιουντάι, που με την πρόσληψη του Έρικσον, ίσως έναν από τους καλύτερους εξελικτές στο χώρο, έκαναν το σοβαρότερο βήμα. Επίσης η ανάληψη της εξέλιξης του κιτ καρ από την έμπειρη MSD (συντηρούσε το Όπελ Άστρα του Μπρούνο Τιρί) και η μεταφορά της έδρας στο Hilton Keynes στη Βρετανία την καρδιά του μηχανοκίνητου σπορ, αποτελεί ακόμα ένα πειστήριο για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.
Όσο για το αυτοκίνητο, θέλει ακόμα, όπως και οι ίδιοι ομολογούν πολλή δουλειά για να ανέβει στο βάθρο των νικητών. Ο κινητήρας της έκδοσης γκρουπ Α απέδιδε γύρω στους 180- 200 ίππους, ενώ του kit καρ αποδίδει περίπου 250. Η FFD Ricardo έχει σχεδιάσει ένα ειδικό σύστημα μετάδοσης με εξατάχυτο «σειριακό» κιβώτιο και διαφορικό συνεκτικής σύζευξης το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικά εσωτερικά εξαρτήματα που έχουν ήδη δοκιμαστεί στα Ρενό Μεγκάν Μαξί. Η FIA απαγόρευσε τη χρήση της στάνταρ πίσω αεροτομής και αντ' αυτής έχει σχεδιαστεί μια μικρότερη που επιτρέπεται από τους κανονισμούς. Η ειρωνεία είναι ότι η στάνταρ πίσω αεροτομή επιτρέπεται στο γκρουπ Α! Το βασικό πρόβλημα του αυτοκινήτου είναι το βάρος και σε αυτό τον τομέα εργάζονται σκληρά κορεάτες και βρετανοί τεχνικοί.
Ο τεχνικός υπεύθυνος της MSD, ο Τιμ Άστον, μας δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το περσινό «ομολογκαρισμένο κιτ» του Χιουντάι Κουπέ μέχρι τον Ιούλιο και μετά θα διαθέτουν ένα εξελιγμένο κιτ καρ που θα έχει βελτιωμένη απόδοση. Στόχος τους είναι να αυξήσουν την ισχύ του κινητήρα και να βελτιώσουν τις αναρτήσεις. Ο Έρικσον θεωρεί τη συμμετοχή του πρόκληση. Οι οδηγικές ικανότητες του 41χρονου Σουηδού είναι γνωστές και οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται τις επιδόσεις του με VW Γκολφ. Οι Κορεάτες γνωρίζουν ότι οι αντίπαλοί τους στο πρωτάθλημα δεν είναι εύκολοι, ωστόσο ελπίζουν ότι το αυτοκίνητο μέχρι το τέλος της χρονιάς θα βελτιωθεί ώστε να κερδίσουν αγώνες. Ελπίζουμε ότι η Χιουντάι θα πετύχει τους φετινούς στόχους της για να πραγματοποιήσει γρηγορότερα τη συμμετοχή της στο ΠΠΡ με WRC. Δεν το κρύβουμε. Ζούμε για ένα πρωτάθλημα με οκτώ ή ακόμα και δέκα κατασκευαστές «στη μεγάλη κατηγορία». Ήδη είναι τέσσερις και από τα μέσα της φετινής χρονιάς με την είσοδο της Σέατ θα γίνουν πέντε. Προσθέστε την Πεζό που επιστρέφει, τη Χιουντάι που βρίσκεται προ των πυλών και τη Σκόντα που ονειρεύεται και ιδού η οκτάδα.
Μήπως δεν είναι πια όνειρο;
Περιμένει σκληρή δουλειά την ομάδα της Χιουντάι, αφού το στάδιο εξέλιξης του κιτ καρ είναι στην αρχή του. Από τα μέσα του Ιουλίου και μετά θα έχει βελτιωθεί σημαντικά το σασί (ελαφρύτερο) και η αεροδυναμική του αυτοκινήτου, με στόχο την καλύτερη απόδοση.