VAZ Lada Samara 2108 group A (1986)

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Article from 4T 240, 9/1990

Όλα γίνονται… Στους Ελληνικούς αγώνες βέβαια όπου η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από την αντικειμενική πραγματικότητα.
Κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Φωτό: Μιχάλης Σταυρόπουλος

Τα Λάντα Σαμάρα 1300 γκρούπ Α έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα από Σοβιετικούς μηχανικούς του τμήματος Ε&Ε της AUTOLADA. Πριν το Ράλλυ Ολύμπιο τα δύο Σαμάρα λύθηκαν, ενισχύθηκαν και δέχθηκαν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους εξαρτήματα. Το σύνολο προστατεύει και δένει ένα ρολκέϊτζ της Μάτερ.
sx1.jpg
Σχήμα 1: Τα δύο Λάντα Σαμάρα της Ηλιόπουλος ΕΠΕ και το Πεζό 205 Ραλλύ του Νίκου Ταγκούλη ήταν τα αυτοκίνητα της δοκιμής μας. Σημειώνουμε την αδικαιολόγητη απουσία του Χάρη Καλτσούνη.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Υποστρέφει αλλά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις λακκούβες το Λάντα Σαμάρα 1300 γκρουπ Α ένα καθαρά αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Πριν οι Ρώσοι μηχανικοί προσαρμόσουν στη ραμμένη καρότσα («ράφτης», ο Θωμάς Δημητριάδης), τα μηχανικά μέρη, οι αδελφοί Περικλής και Κώστας Πάλλας τοποθέτησαν την εξελιγμένη ηλεκτρική εγκατάσταση. Το σύνολο κινητήρας-κιβώτιο ήλθε έτοιμο μονταρισμένο από τη Ρωσία. Ο γνωστός κινητήρας των 1300 κ.εκ. με ένα διπλό καρμπιρατέρ, ηλεκτρονική ανάφλεξη και σχέση συμπίεσης 12:1 αποδίδει για την περίσταση 100 ίππους στις 7.200 σ.α.λ. με μέγιστη ροπή στρέψεως 11 Kg.m/5.000 σ.α.λ. Η ισχύς φθάνει στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου πέντε σχέσεων με μακριά 1η (2.923), «κλειστές» 2η (2.053), 3η (1.555), 4η (1.310) και 5η (1.129) και ενός ελεγχόμενου διαφορικού τύπου τόρσεν με τελική σχέση 4.5:1. Για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις έχει τοποθετηθεί μεταλλικός δίσκος συμπλέκτη και ενισχυμένα ημιαξόνια.
Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν τα μέρη της αναρτήσεως. Μπροστά τοποθετήθηκαν γόνατα τύπου Μακφέρσον της Μπιλστάϊν με πιο ψηλά ελατήρια ενώ πίσω τα ελατήρια της παραγωγής συνδυάστηκαν με αμορτισέρ της Μπιλστάϊν και αντιστρεπτική δοκό των 16 χιλιοστών.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Άποψη του πίσω μέρους του εσωτερικού του Σαμάρα, όπου έχουν αφαιρεθεί σχεδόν τα πάντα για να τοποθετηθούν τα ρολ-μπαρ και το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.

Σε ό,τι αφορά τα φρένα μπροστά τοποθετήθηκαν μεγαλύτερα αεριζόμενα δισκόφρενα και πίσω διατηρήθηκαν τα ταμπούρα της παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το χειρόφρενο είναι τύπου «fly off», ενώ το σύστημα των φρένων διαθέτει ρυθμιστή της πεδήσεως μπρος-πίσω! Στο εσωτερικό έχουν γίνει επίσης οι απαραίτητες εργασίες. Τα κόκκινα μπάκετ της Σπάρκο δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο με τις ίδιου χρώματος ζώνες 4 σημείων της Σάμπλετ. Στο ταμπλό έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο στροφόμετρο με «κόκκινο» στις 7.000 σ.α.λ. και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά όργανα (θερμόμετρα, όργανα πιέσεως κ.λ.π.). Από την πλευρά του συνοδηγού δεν λείπει τίποτα ενώ δεσπόζει το ηλεκτρονικό Χάλντα, πολύτιμος σύντροφος των Καφάογλου, Σταυρόπουλου. Τα έτοιμα αυτοκίνητα αφού «πάτησαν» σε τροχούς των 13 ιντσών (ζάντες Καμπανιόλο 5" 1/2x13", λάστιχα Μπρίτζστοουν 155x13 ή 16/70x13) και έδειξαν στη ζυγαριά 870 κιλά παραδόθηκαν στους εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρίας και στα πληρώματα Τσάδαρη-Καφάογλου και Μόκκα-Σταυρόπουλο. Δύο σωστά προετοιμασμένα αυτοκίνητα, δύο έμπειρα πληρώματα και η καλή διάθεση όμως δεν αρκούν για την επιβίωση ακόμη και στους «πτωχούς» Ελληνικούς αγώνες. Με τη συνέχεια ασχολήθηκαν δύο δραστήρια στελέχη της Ηλιόπουλος. Η κυρία Τζούλια Χαϊκάλη και ο κύριος Γιάννης Μουράτογλου οι οποίοι κατ' αρχήν οργάνωσαν μία ολιγομελή αλλά ευέλικτη και αποτελεσματική ομάδα μηχανικών. Τρεις έως πέντε μηχανικοί με επικεφαλής το Λουκά Μπρακατσούλα και συνεργάτες του τους Σωτήρη Μποζοκλανιάν, Πρόδρομο Τζίγγελη και Παναγιώτη Παύλου ασχολούνται σε μόνιμη βάση με την προετοιμασία των αυτοκινήτων! Τους παραπάνω πλαισιώνουν 6-10 μηχανικοί της Ηλιόπουλος κατά τη διάρκεια των αγώνων όπου χρησιμοποιούνται 4-6 αυτοκίνητα σέρβις. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι ασχολήθηκαν με την εξασφάλιση υποστηρικτών. Οι εταιρίες Μόμπιλ, ΕΚΚΑ και Μπριτζστόουν υποστηρίζουν την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα πληρώματα έχουν τα πάντα στη διάθεση τους χωρίς ΚΑΜΙΑ οικονομική επιβάρυνση. Η παραπάνω παρατήρηση σε συνδυασμό με την τεχνική κάλυψη των αυτοκινήτων από το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας χωρίς τη συμμετοχή εξουσιοδοτημένων και λοιπών «παραγόντων» μας επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε την ομάδα της Λάντα-Ηλιόπουλος ΕΠΕ σαν τη δεύτερη επαγγελματική αγωνιστική ομάδα στη χώρα μας.
sx4.jpg
Σχήμα 4: Οι δημοσιογράφοι δεν διαθέτουν μόνον γραφεία με κονδυλοφόρους, PC και μικρά μαγνητόφωνα. Το «γραφείο» των Τσάδαρη-Καφάογλου διαθέτει όλα τα απαραίτητα για μάχιμη δημοσιογραφία

Στο μπάκετ του Λάντα Σαμάρα αισθάνεσαι… όμορφα. Όλα είναι σωστά τοποθετημένα με μεράκι και εμπειρία. Δεν βολευόμαστε στα μπάκετ (Μόκκας-Τσάδαρης μας «ρίχνουν» 5-8 πόντους…) αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να «ακουμπήσουμε» τρία μεταποιημένα πεντάλ, έναν σφικτό γρήγορο και ακριβέστατο επιλογέα και το μεγάλο τιμόνι που είναι καλυμμένο με αλκαντάρα (Ν.Τ.) και δέρμα (Σ.Μ.) αντίστοιχα. Το στροφόμετρο «βγάζει» μάτια ενώ ο ήχος του κινητήρα διατηρεί το αγωνιστικό σου ενδιαφέρον χωρίς να σε εκνευρίζει. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνεις ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά πέρα από το χώρο οδηγού-συνοδηγού. Η ροπή του κινητήρα που κατά τη γνώμη μας δεν έχει 100 ίππους και οι τέλειες σχέσεις του κιβωτίου σου επιτρέπουν να κινείσαι σβέλτα. Οι εξελιγμένες αναρτήσεις, οι σωστές διαστάσεις μεταξύ των τροχών και οι δυνατότητές των Μπρίτζστοουν σου επιτρέπουν να στρίβεις γρήγορα και να «καταπίνεις» τις ανωμαλίες. Οι εντυπωσιακοί χρόνοι του αυτοκινήτου μας προβλημάτισαν στο Μαύρο Ρόδο. Οι δυνατότητες του αυτοκινήτου όταν τις ανακαλύψαμε στην Ανάβυσσο μας εντυπωσίασαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, είτε με το μπλοκέ τύπου τόρσεν είτε με το συμβατικό σοβιετικής κατασκευής που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του Μόκκα ποτέ δεν νιώσαμε κουραστικά «τραβήγματα» των μπροστινών τροχών. Προσοχή χρειάζεται κάποιες στιγμές που το αυτοκίνητο υποστρέφει οπότε πρέπει να «τσιμπήσεις» το πεντάλ του φρένου με το αριστερό πόδι, τεχνική που γνωρίζουμε ελάχιστα. Τί μας ικανοποιεί ιδιαίτερα; Η ελαστικότητα του κινητήρα, οι σχέσεις του κιβωτίου η άνεση του αυτοκινήτου στις ανωμαλίες και γενικότερα η αίσθηση ότι τίποτα δεν θα χαλάσει. Τί μας προβλημάτισε; Η έλλειψη δύναμης «ψηλά», η άρνηση της ουράς να μετακινηθεί (ίσως χρησιμοποιήθηκαν πολύ κακά λάστιχα μπροστά) και ορισμένες στιγμές τα φρένα.