Mitsubishi Lancer Evo III group N (1995)

Article from 4T 312, 9/1996

Πρωτότυπο άρθρο
κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
φωτογραφίες: Ralf Troemer, Ρεπόρτερ/Χ. Καραγιωργάκης

TO ΑΠΟΛΥΤΟ «Ν»: Ποιο «Ν» δηλαδή, πρόκειται για κατασκευή που συγκρίνεται μόνο με αυτοκίνητα γκρουπ A της περασμένης γενιάς. Το Μιτσουμπίσι Λάνσερ EVO-3, τέρας αντοχής, ταχύτατο και αποτελεσματικό, έχει απογοητεύσει το συναγωνισμό που ουσιαστικά δεν υφίσταται. Ταξιδεύουμε στη Γερμανία, στην έδρα της «μικρής» Ralliart και ανακαλύπτουμε το μυστικό της επιτυχίας.
sx1.jpg
Σχήμα 1: Νίντελ-Λάνσερ σόου στην Ελλάδα, αλλά και στην Αργεντινή. Έπεται συνέχεια στις 1000 Λίμνες, στην Αυστραλία, στην Ιταλία κλπ.

Ραλιάρτ Ευρώπης με έδρα την Αγγλία και ευθύνη συμμετοχής των Λάνσερ γκρουπ A στο ΠΠΡ, αλλά και Ραλιάρτ Γερμανίας με ευθύνη συμμετοχής του Λάνσερ στο «παγκόσμιο» της κατηγορίας N.
Τα περασμένα χρόνια ευτυχείς χειριστές οι Ρεκάλντε, Χολντερέιν και Μαδέρα (σπουδαίο ταλέντο) και σήμερα ο Ούβε Νίντελ. O 25χρονος αποθηκάριος της Κέρχερ, που με δύο νίκες στα Ράλλυ Ακρόπολις και Αργεντινής βρίσκεται πολύ κοντά στον τίτλο. Οι επιδόσεις του μάλιστα παίρνουν διαστάσεις θριάμβου αφού πέρα του ότι ήταν ταχύτερος του Ρεκάλντε με ίδια αυτοκίνητα ακόμη και στην Αργεντινή, είναι πάντα μακράν των πανάκριβων F2 κιτ καρ, ενώ δεν είναι μακριά από τα καλά ιδιωτικά αυτοκίνητα του γκρουπ A. Αυτά με την κίνηση παντού και κινητήρες που αγγίζουν ή ξεπερνούν τους 300 ίππους.
sx0a.jpg sx0c.jpg
sx0b.jpg
O κινητήρας σε έκδοση γκρουπ N δεν ξεπερνάει τους 260 ίππους, αλλά δεν είναι ο υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος 16βάλβιδος κινητήρας το δυνατό σημείο της κατασκευής. Αλλού κρύβεται η δύναμη… Στο πλαίσιο, αλλά και όχι μόνον. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι ένα καλό αυτοκίνητο με εξαιρετικό πλήρωμα είναι καταδικασμένο χωρίς την ανάλογη υποστήριξη.
Επίσκεψη λοιπόν στην έδρα της Ραλιάρτ Γερμανίας, στα περίχωρα της Φρανκφούρτης «κάτω από τη μύτη» της Όπελ.
sx2.jpg
Σχήμα 2: «Πατέρας» του αυτοκινήτου ο Νιλς Γιουνγκ εξηγεί ότι η κυριαρχία του Λάνσερ στην κατηγορία Ν, οφείλεται και στο βαθμό εμπλοκής. «Το Ιμπρέζα είναι επίσης εξαιρετικό, αλλά δεν ασχολούνται…» σχολίασε.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Στον πίνακα των οργάνων τα αναλογικά όργανα του κατασκευαστή συνδυάζονται με ψηφιακά της STACK για ακόμη περισσότερη πληροφόρηση.

RALLIART GERMANY

Αρχηγός ο Ίνγκολφ Ράις. Ιδιοκτήτης, ο βασικός μέτοχος της Μιτσουμπίσι Γερμανίας, που αποτελεί τον ισχυρότερο εκπρόσωπο των Ιαπώνων στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είπατε; Δεν είναι της στιγμής. Πάντως εμείς βρεθήκαμε προ -ευχάριστης- έκπληξης. Παρά το φιλικό της επίσκεψης τα πάντα ήταν τέλεια οργανωμένα και εντυπωσιαστήκαμε τόσο από τη φιλοξενία όσο και από την οργάνωση της ομάδας. Απίστευτο. Δεν πρόκειται για μία μικρή, ευέλικτη ομάδα επιπέδου κατηγορίας N, αλλά για ένα δυνατό σύνολο με υποδομή, που μπορεί άνετα να ανταπεξέλθει σε συμμετοχή επιπέδου γκρουπ A και μάλιστα σε αγώνες του ΠΠΡ.
Σε ένα χώρο 2.500 τ.μ. (σε δύο επίπεδα) έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα για την προετοιμασία και συντήρηση των Λάνσερ κατηγορίας N. Υπολογίστε ότι η ομάδα συμμετέχει σε επτά διαφορετικές μορφές αγώνων, από το ΠΠΡ και το Γερμανικό πρωτάθλημα Ράλλυ μέχρι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ότο κρος, διεκδικώντας παντού τον τίτλο. Το ανθρώπινο δυναμικό ξεπερνάει τους 30 τεχνικούς σε μόνιμη βάση, ενώ στους αγώνες προστίθενται άλλοι 30 συνεργαζόμενοι τεχνικοί. Χαρακτηριστικά στην Αργεντινή ταξίδεψε μαζί με το πλήρωμα μία ομάδα 30 ατόμων που επιβιβάστηκε σε δύο Παχέρο, σε δύο φορτηγά Μιτσουμπίσι και σε ένα Σπέις-γκίαρ ενός όγκου. O Νίντελ χρησιμοποιεί ένα ίδιο Λάνσερ για δοκιμές ενώ την υποστήριξη του Τρέλιες, που οδηγεί αυτοκίνητο της ομάδας, έχουν αναλάβει άλλοι συνεργαζόμενοι τεχνικοί. Ακόμη, η ομάδα διαθέτει ένα μεγάλο φορτηγό-αποθήκη, ένα αντίστοιχο φορτηγό για τις δοκιμές εξέλιξης που γίνονται πριν από κάθε αγώνα και ακόμη δύο φορτηγά υποστήριξης. «Μίντι Ραλιάρτ» λοιπόν σε σχέση με την ευρωπαϊκή ομάδα του Μάκινεν και είναι χαρακτηριστικό ότι τα πάντα σε σχέση με την εξέλιξη του Λάνσερ γίνονται στις εγκαταστάσεις της ομάδας.
sx4.jpg
Σχήμα 4: Στο χώρο των αποσκευών εκτός από το ρεζερβουάρ ασφαλείας έχει τοποθετηθεί και το δορυφορικό σύστημα που πληροφορεί τους οργανωτές για την ακριβή θέση του αυτοκινήτου. Ακόμη ένας αισθητήρας προδίδει το άνοιγμα του χώρου! Ουδέν κρυπτόν λοιπόν για τους επαγγελματίες…
sx5.jpg
Σχήμα 5: Το ανθρώπινο δυναμικό της ομάδας (σχεδόν 30 μηχανικοί) ενισχύεται στους αγώνες. Το Λάνσερ είναι και τέρας αξιοπιστίας αλλά στη νορμάλ κατηγορία οι προληπτικές αλλαγές εξαρτημάτων είναι απαραίτητες.

ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ ΛΑΝΣΕΡ EVO-3/N!

Ένα θαυμαστικό αντί για δέκα, ώστε να μην μας «κόψει» η διόρθωση. H πορεία της αγωνιστικής έκδοσης ξεκινάει από την Ιαπωνία. Τα αυτοκίνητα της παραγωγής διατίθενται μόνο με το τιμόνι δεξιά και για τη συνέχεια φροντίζει η γερμανική ομάδα.
Γενικό λύσιμο, αλλαγή θέσης του συστήματος διεύθυνσης, αρχική ενίσχυση του αμαξώματος και καλό ταξίδι. H συνέχεια στον Μάτερ λοιπόν όπου τοποθετείται το ρολ κέιτζ «δεκάδων σημείων», οι βάσεις για το ρεζερβουάρ ασφαλείας κ.λπ. Επιστροφή στην Ραλιάρτ όπου ολοκληρώνεται η ενίσχυση του αμαξώματος και τοποθετείται η ηλεκτρική εγκατάσταση και τα μηχανικά μέρη. Τα πάντα, έργο των Γερμανών! Ειδικότερα οι κινητήρες εξελίσσονται στο συνεργάτη τους Γκάτμο στα σύνορα με τη Γαλλία ώστε να λειτουργεί το δυναμόμετρο χωρίς περιορισμούς…
Πώς μεταφράζονται όλα αυτά στο δρόμο;
Με αποτελέσματα που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Σημειώστε, ότι τα Ιμπρέζα και τα Έσκορτ κερδίζουν μόνον όταν ο λύκος (το Λάνσερ) δεν συμμετέχει στην εκδήλωση και έχετε την πλήρη εικόνα των διαστάσεων αυτού του σεντάν, με την τεράστια πίσω αεροτομή και τον «τρύπιο» προφυλακτήρα με τους αεραγωγούς που θυμίζουν μαχητικό.
Εμείς τι να προσθέσουμε;
sx6.jpg
Σχήμα 6: Τα Λάνσερ EVO 3 έρχονται από την Ιαπωνία, λύνονται και στέλνονται στο Μάτερ για την τοποθέτηση του ρολ κέιτζ. Η συνέχεια στη Ράλιαρτ.
sx7.jpg
Σχήμα 7: Ο Ίγκοφ Ράις, αφεντικό της ομάδας, συνεργάζεται άψογα με τον Ούβε Νίντελ. Τον σχεδόν πρωταθλητή της κατηγορίας.

Εντάξει, θυμηθήκαμε εκείνη τη σπάνια αίσθηση που ζήσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της αγωνιστικής μας καριέρας (μακράν) πίσω από το «χωστό» τιμόνι του Νισάν Σάνι GTiR-N.
Το Λάνσερ χρησιμοποιεί το ίδιο βολάν ενώ οι διαστάσεις του Ούβε Νίντελ μας επέτρεψαν να βρούμε την ιδανική θέση, στο σταθερά τοποθετημένο Ρεκάρο του ολοκαίνουριου αυτοκινήτου, που θα χρησιμοποιήσει ο Γερμανός σχεδόν πρωταθλητής στις 1000 Λίμνες.
Δική μας λοιπόν η «πρώτη» του συγκεκριμένου Λάνσερ με αποστολή να εξασφαλίσει τον τίτλο και δεν έχουμε λόγους ώστε να προδώσουμε την εμπιστοσύνη. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να σκάψεις και να οργώσεις για να καταλάβεις. Άλλη αίσθηση η τετρακίνηση όταν συνδυάζεται με άφθονη ροπή και ανάρτηση χρυσάφι. Υπολογίστε, ότι αν και το βάρος αγγίζει τα 1.300 κιλά και η ισχύς δεν ξεπερνάει τους 260 ίππους δεν λείπει τίποτα από το χειριστή. Είναι εξαιρετικά ζυγισμένο, οι σχέσεις θυμίζουν τα γκρουπ 2 της δεκαετίας του ‘70, ο επιλογέας είναι απίστευτα ακριβής για γκρουπ N, ενώ το ιαπωνικό διαμάντι των 16 καρατίων με χωρητικότητα δύο λίτρα ακούει από τις 2.600-2.800 σ.α.λ.! Πρώτη σφαίρα στις 3.200 σ.α.λ. και στη συνέχεια αλλεπάλληλοι «πυροβολισμοί» μέχρι τις 6.000-6.200 σ.α.λ. Ουδείς λόγος ώστε να «βρεις κόφτη» στις 6.800 σ.α.λ. Επέβαλε η FIA περιοριστικό στόμιο 32 χιλ., αλλά κανένα πρόβλημα για τους τεχνικούς. Έχουν τον τρόπο ώστε ό,τι χάνουν «ψηλά» να το κερδίζουν χαμηλά βελτιώνοντας και άλλο την καμπύλη της ισχύος. Κερδίζουν μάλιστα και σε αντοχή του κινητήρα, αλλά και όχι μόνο αφού ταλαιπωρούνται λιγότερο τα μηχανικά μέρη στο σύνολό τους. Άλλαξαν προληπτικά κιβώτιο οι Γερμανοί στο Ακρόπολις (22 λεπτά η αλλαγή!), ενώ στην Αργεντινή έκαναν όλο τον αγώνα με το ίδιο κιβώτιο παρά την κόντρα του νεαρού με το γερόλυκο τοπικό ήρωα Χόρχε Ρεκάλντε. Αξιοπιστία και στα φρένα αφού αρκούν αλλαγές σε κάθε ανασυγκρότηση, ενώ για την ανάρτηση της Πρόφλεξ μόνο καλά λόγια έχουν να πουν οι άνθρωποι της ομάδας. Απορροφάει, πληροφορεί και δεν χαλάει. Τρία σετ αναρτήσεις ο Νίντελ στην Ελλάδα, δύο ο Τρέλιες και ορκίζονται ότι αρκεί ένα όταν κινείσαι σε ρυθμούς ελληνικής κατάταξης και δεν έχουμε λόγους να μην τους πιστέψουμε. Φημίζονται οι ολλανδικές ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και για την αντοχή τους. Μακάρι να καταφέρουμε να αποκτήσουμε και προσωπική άποψη. Μέχρι στιγμής με 5,5 ε.δ. «χλωμό» να έχουμε και προσωπική μαρτυρία.
sx8.jpg
Σχήμα 8: Ελαστικός κινητήρας με εκπληκτική ροπή και ποιος ασχολείται με την ισχύ; Υπολογίστε ότι είναι διαθέσιμη από τις 3000 μέχρι τις 6-6500σαλ και αντιλαμβάνεστε γιατί το Λάνσερ είναι κορυφαίο και σε κινητήρα
sx9.jpg
Σχήμα 9: Ralliart Germany. Δεν πρόκειται για «ομαδούλα» νορμάλ προδιαγραφών, αλλά για «κολοσσό» που συμμετέχει στο ΠΠΡ. Διαθέτουν τα πάντα σε ανθρώπους, αλλά και σε μηχανές.

Στις προσωπικές μαρτυρίες όσων με Λάνσερ γκρουπ N αναφερθήκαμε, θυμίζοντας τα αποτελέσματα. Να συμπληρώσουμε ότι ήδη εξελίσσεται η έκδοση EVO-4 οπότε δεν είναι θεωρητική η διάθεση των Γερμανών να πουλήσουν σε όποιον υποψήφιο πρωταθλητή κατηγορίας N ολοκαίνουριο Λάνσερ EVO-3 με 150.000 μάρκα. Κάντε υπολογισμούς. Εμείς επιστρέψαμε ευτυχείς αφού θυμηθήκαμε την αγαπημένη μας αίσθηση. Οι τέσσερις τροχοί «τραβούν» αρμονικά χάρη και στα ελεγχόμενα διαφορικά μπροστά-πίσω και την ίδια ώρα ο κινητήρας εκφράζει την αύξηση της ιπποδύναμης με αυτό το κάτι άλλο που μόνον ένας κινητήρας τούρμπο μπορεί να προσφέρει.
Στην ερώτηση F2 ή N δεν προκύπτει απάντηση. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
sx10.jpg