Nissan Almera N15 Kit Car (1997)

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ NISSAN ALMERA KIT-CAR (4T 327, 12/1997)

κείμενο-φωτογραφίες: Μάρτιν Χολμς
kit_nissan_almera.gif Πηγή

To νέο Αλμέρα κιτ-καρ εξελίχθηκε στην Αγγλία από τη Nissan Motorsports Europe, και ο συνεργάτης μας Μάρτιν Χολμς μας μεταφέρει τις εντυπώσεις οδηγού και μηχανικών από τις πρώτες δοκιμές.
Τρίτο κιτ-καρ από τη Νισάν μέσα σε μία χρονιά!
Το νέο Αλμέρα Κιτ-Καρ κάνει τις πρώτες του δοκιμές στα μέσα Οκτωβρίου, περίπου ένα χρόνο αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, και είναι πλέον έτοιμο για το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο RAC Rally. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι, αν και το Αλμέρα σαν καινούριο μοντέλο είναι ήδη δύο χρόνια στην παραγωγή, η Νισάν πρώτη φορά προλαβαίνει να παρουσιάσει στους αγώνες ένα πραγματικό κιτ-καρ εγκαίρως και παράλληλα με το μοντέλο παραγωγής.
Ύστερα από μια χρονιά επιτυχιών στην Αγγλία με το Σάνι GTi (με το οποίο μάλιστα ο Μαρκ Χίγκινς κέρδισε το πρωτάθλημα), το καινούριο αυτοκίνητο είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που αντικαθιστά, είναι περίπου 25 κιλά βαρύτερο, έχει όμως αρκετά κοινά σημεία με αυτό. Η εμπρός ανάρτηση του Αλμέρα είναι ίδια με αυτή του Σάνι, απλά κάποια κομμάτια έχουν ενισχυθεί από πλευράς αντοχής, ενώ υπάρχει λίγο μεγαλύτερη δυνατότητα ρυθμίσεων για διαφορετικές συνθήκες δρόμου. Πίσω υπάρχει ο μονοκόμματος άξονας που βρίσκουμε και στο Αλμέρα παραγωγής, ο οποίος διατηρήθηκε πιο πολύ για λόγους μάρκετινγκ και στην έκδοση κιτ-καρ.
Το μεταξόνιο είναι 10 εκατοστά μεγαλύτερο από ό,τι στο Σάνι, ενώ το μετατρόχιο είναι περίπου 2 εκατοστά μεγαλύτερο στην έκδοση για χώμα. Ο κινητήρας είναι ο ίδιος δίλιτρος με κωδικό SR20 που υπήρχε και στο Σάνι, με κάποιες εσωτερικές βελτιώσεις (ελαφρύτερος σφόνδυλος και λίγο διαφορετικό σύστημα εξάτμισης). Από το Σάνι προέρχεται και το κιβώτιο έξι σχέσεων της Hewland με τον συμβατικής διάταξης επιλογέα (που θεωρείται προτιμότερος ιδίως για τους χωμάτινους αγώνες). Η εξέλιξη του διαφορικού δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το βρετανικό πρωτάθλημα απαγορεύεται οποιαδήποτε έκδοση ενεργού διαφορικού ή ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης. Επειδή όμως η Νισάν στοχεύει και σε αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αρκετοί τύποι εξελιγμένων διαφορικών θα δοκιμαστούν στο άμεσο μέλλον, με τον έλεγχο της πρόσφυσης να λειτουργεί αρχικά με διακοπή στην ανάφλεξη του κινητήρα. Όταν ολοκληρωθεί η εξέλιξη του ενεργού διαφορικού όμως, τα δύο συστήματα θα συνδυαστούν σε ένα που θα φροντίζει για την καλύτερη δυνατή ελκτική πρόσφυση των κινητήριων τροχών. Η διαφορά μεταξύ της ασφάλτινης και της χωμάτινης έκδοσης είναι μεγάλη, σχεδόν πρόκειται για δύο διαφορετικά αυτοκίνητα αν ψάξει κανείς τις τεχνικές λεπτομέρειες, κυρίως στην ανάρτηση και στον κινητήρα. Ειδικά για τον κινητήρα, στόχος των μηχανικών είναι πλέον η ευστροφία σε συνδυασμό με διεύρυνση της ωφέλιμης περιοχής στροφών. Ήδη για το φετινό RAC ο κινητήρας θα φτάνει τις 8.750 σ.α.λ. (αντί για 8.500), ενώ ο στόχος για το μέλλον είναι οι 10.000 σ.α.λ. Οι βρετανοί μηχανικοί πιστεύουν ότι (αν δεν αλλάξουν στο μεταξύ οι κανονισμοί) κάτι τέτοιο θα είναι δυνατόν μέσα στο 1999, οπότε και μία μέγιστη ισχύς τουλάχιστον 300 ίππων θα είναι αναμενόμενη. Τότε όμως θα είναι παραπάνω από απαραίτητο το ενεργό διαφορικό και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης. Τα ελαστικά είναι της Γιοκοχάμα, 15 ιντσών για το χώμα και 18 ιντσών για την άσφαλτο. Προσωρινά η εξέλιξη των ελαστικών δεν έχει ολοκληρωθεί για τις «ειδικές» συνθήκες κάποιων ράλι όπως το Μόντε, η Σουηδία ή το Σαφάρι, οπότε η ομάδα θα προτιμήσει να εμφανίσει το Αλμέρα στους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος για την ερχόμενη χρονιά (ο προγραμματισμός προβλέπει συμμετοχή σε έξι ευρωπαϊκούς αγώνες για το 1998). Στόχος της ομάδας είναι να παρουσιάζει δύο αυτοκίνητα, το ένα με τον Μαρκ Χίγκινς και το δεύτερο με έναν τοπικό οδηγό όπου είναι δυνατόν.