Nissan Micra K10 Turbo (1987)

Έκδοση δρόμου (4T 182, 11/1985)

p6.jpg?ct=e5019162ab5a Πηγή
Πρέπει να ομολογήσω, ότι κάπου απολέσαμε κι εμείς τη θέα του δάσους και συλλάβαμε το περίφημο δέντρο του γνωστού ανεκδότου. Μέσα στη δίνη των μεγάλων γεγονότων (Έκθεση Φρανκφούρτης, ταξίδια, δοκιμές εξωτικών και καθημερινών αυτοκινήτων) παραβλέψαμε τα όσα μικρά αλλά σημαντικά παρουσιάστηκαν στο χώρο μας τους τελευταίους μήνες.
Για παράδειγμα αναφερθήκαμε πολλές φορές στο νέο Γκολφ Σίνκρο αλλά δεν γράψαμε λίγα λόγια παραπάνω γι’ αυτό. Δημοσιεύσαμε μια φωτογραφία (θαρρώ του Χανς Λίμαν) για το μίνι της Νισάν το Μαρτς (Μίκρα) τούρμπο αλλά δεν γράψαμε για το πραγματικά προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα των 987 κ.εκ. Υπάρχουν πολλά μικρά κι ενδιαφέροντα που πρέπει να αρχίσουμε να ξαναβλέπουμε καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, που είναι «νεκρή» περίοδος μια και όλοι εργάζονται για τα μοντέλα του Φθινοπώρου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί στα συστήματα «μάνατζμεντ» των κινητήρων έχοντας πει, ότι σε λίγο καιρό ακόμα και οι πιο μικροί κινητήρες θα πρέπει να «μάθουν» να συμβιώνουν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία τους μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Πάρτε σαν παράδειγμα τον κινητήρα του Μίκρα. Είναι μόλις «7 φορολογήσιμων ίππων» (987 κ.εκ.) αλλά αποδίδει… (έκδοση δρόμου) 86 ίππους JIS, και 12 Kg.m ροπής, 50% παραπάνω από ότι αποδίδει ο «ατμοσφαιρικός» κινητήρας. Ο διπλασιασμός της ισχύος έκανε επιτακτική την ανάγκη της αλλαγής των τοιχωμάτων των κυλίνδρων, των διωστήρων και της κεφαλής των κυλίνδρων που έχει τώρα διαφορετικής μορφής θαλάμους καύσης.
Ο στροβιλοσυμπιεστής κατασκευάζεται από την Χιτάτσι κι είναι μια απ' αυτές τις μικροσκοπικές γιαπωνέζικες φτερωτές που διαθέτουν το δικό τους σύστημα ψύξης ακριβώς όπως γίνεται στους μεγάλους στροβιλοσυμπιεστές που χρησιμοποιούν τα μεγάλα αυτοκίνητα. Ο στροβιλοσυμπιεστής είναι εφοδιασμένος με τη συνηθισμένη βαλβίδα ανακούφισης, που περιορίζει την πίεση στις 0.5 ATM. Για την περίπτωση που η βαλβίδα ανακούφισης δεν εργαστεί υπάρχει μια δεύτερη βαλβίδα στο θάλαμο διαστολής που ανοίγει όταν η πίεση φτάσει τις 0.6 ATM. Η σχέση συμπίεσης έχει ελαττωθεί στο 8.0:1 από το 9.5:1 του ατμοσφαιρικού κινητήρα. Ο κεντρικός μικροεπεξεργαστής ελέγχει τα ακροφύσια του ψεκασμού, το χρονισμό της ανάφλεξης, το ρελαντί και κάνει και τον απαραίτητο περιοδικό αυτοέλεγχο.Κάθε αυλός εισαγωγής έχει το δικό του ακροφύσιο που ψεκάζει το καύσιμο ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κινητήρα.
Μπορεί δηλαδή τα μπεκ να στείλουν καύσιμο στους δύο κυλίνδρους στη μια περιστροφή αλλά, στην επόμενη, να στείλουν στους άλλους δύο τη μισή ποσότητα γιατί τόση απαιτείται για να αποδώσει ο κινητήρας το έργο που απαιτείται εκείνη τη συ-γκεκριμένη στιγμή. Δε χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντική είναι αυτή η διεργασία γιο την οικονομία και την προσπάθεια για λιγότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, προσπάθεια στην οποία λαβαίνει μέρος και ο καταλυτικός μετατροπέας που διαθέτει ο κινητήρας!
Το αυτοκίνητο προσφέρεται με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε ή με αυτόματο κιβώτιο τριών ταχυτήτων.
Τι λέτε λοιπόν; Με ισχύ 86 ίππων και βάρος 995 κιλών το Νισάν Μίκρα τούρμπο πρέπει να είναι ένα ενδιαφέρον μικρό αυτοκίνητο για τις σημερινές συνθήκες κυκλοφορίας..
eng1.jpg
eng2.jpg
Σχήμα: Ο μικρός κινητήρας της Νισάν διαθέτει ένα τέλειο ηλεκτρονικό σύστημα μάνατζμεντ, επικεφαλής εκκεντροφόρο, ημισφαιρικούς θαλάμους καύσης (επάνω) αλλά και προηγμένο σύστημα ψεκασμού, με υδρόψυκτο στροβιλοσυμπιεστή και καταλυτικό μετατροπέα στην εξάτμιση (κάτω)