Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
Article from 4T 275, 8/1993
Κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Φωτογραφίες: Βασίλης Γιαννακόπουλος
ΑΣΤΡΑΨΕ KAI ΒΡΟΝΤΗΞΕ: Όπελ Αστρα GSi σε έκδοση γκρουπ A. Αυτή τη στιγμή το απόλυτο αυτοκίνητο στην κατηγορία, όπως το πιστοποιούν οι νίκες των Τιρί, Λιουέλιν και άλλων οδηγών σε όλη την Ευρώπη. Το δικό «μας» αυτοκίνητο μοιράστηκαν στα Ράλλυ Φθιώτιδας και Ακρόπολις οι Χάρης Καλτσούνης-Κώστας Έξαρχος, από τους βασικούς διεκδικητές του αντίστοιχου κυπέλλου.
Σχήμα 1: Χάρης Καλτσούνης, περίπου 30 χρόνια αγώνες, 20 χρόνια πίστης στην Όπελ, αρχικά σαν συνοδηγός του Πεσματζόγλου και τεχνικός της Ελφίνκο και σήμερα ένας από τους λίγους επίσημους ντίλερ του γερμανικού εργοστασίου.
Σχήμα 2: Την προσπάθεια των Καλτσούνη-Έξαρχου υποστηρίζουν η επιχείρηση του οδηγού, η GM Ελλάς και η Ντάνλοπ. Τρία ευέλικτα ημιφορτηγά Όπελ επανδρώνουν 6 έμπειροι μηχανικοί.
MIA εβδομάδα αργότερα, πάντα στην Ανάβυσσο στο χώρο της υπερειδικής διαδρομής, δοκιμάσαμε το Όπελ Αστρα GSi γκρουπ A σε έκδοση κλάμπμαν. H πολλή ζέστη δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να εκτοξεύσουμε μεγάλες ποσότητες σκόνης και κάμποσες πέτρες όντας στο στενό μπάκετ της Κορμπό, που χρησιμοποιεί το λευκό Αστρα των Καλτσούνη-Έξαρχου, ένα ομοιογενές αυτοκίνητο προσφορά της Όπελ στο σοβαρό ιδιώτη-αγωνιζόμενο που ξέρει τι θέλει σε επίπεδο αποτελεσμάτων και επιδόσεων.
Το δικό «μας» αυτοκίνητο προετοιμάστηκε αρχικά στο βρετανικό οίκο Χόκλι γνωστό από την εξέλιξη των Κόρσα 1.3 και 1.6. Στη συνέχεια ήρθε στη χώρα μας όπου προσαρμόστηκε στα δύσκολα ελληνικά χώματα από την ομάδα τεχνικών της επιχείρησης του οδηγού, που τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στον ολιγομελή κατάλογο αντιπροσώπων της Όπελ.
Πρώτη συμμετοχή των Καλτσούνη-Έξαρχου στο Ράλλυ Φθιώτιδος και πριν λίγες εβδομάδες, στο Ράλλυ Ακρόπολις. Στον ίδιο αγώνα, στα χέρια του Βέλγου Μπρουνό Τιρί «άστραψε και βρόντηξε» η καθαρόαιμη, σχεδόν εργοστασιακή έκδοση. Το πολύχρωμο χάτσμπακ με τα σήματα της Όπελ-Βελγίου, εντυπωσίασε τον ανώνυμο θεατή και έκλεψε τις καρδιές των ειδικών, πριν καταλήξει έξω
από το δρόμο. Την ίδια ώρα, το ελληνικό αυτοκίνητο αντιμετώπισε προβλήματα και βρέθηκε μακριά στη γενική κατάταξη.
Συναντήσαμε το συνδυασμό στη διαδρομή από το Διακόπι στους Πενταγιούς και εντυπωσιαστήκαμε από το «στήσιμο» της κατασκευής και από τις δυνατότητες του κινητήρα στην έξοδο των στροφών.
H 20χρονη φιλία μας με τον οδηγό λειτούργησε σαν πορτοκαλί φως και λίγες ημέρες μετά το P.A., άναψε πράσινο και βρεθήκαμε στην Ανάβυσσο για ακόμη μία γνωριμία με τη βινιέτα της αγωνιστικής.
Σχήμα 3: Ο δίλιτρος 16βάλβιδος κινητήρας που έχει εξελίξει ο βρετανικός οίκος Σουΐντον, αποδίδει θεωρητικά περί τους 200 ίππους στις 7700 σαλ. Ελαστικός και εύστροφος στις μεσαίες στροφές δεν εντυπωσιάζει στις υψηλές, όπου αδικείται και από τις μακριές σχέσεις του κιβωτίου της Κουέιφ.
Σχήμα 4: Τα απαραίτητα για άψογη πλοήγηση και μια ειδική θήκη για τα πόδια, όλα αυτά στην υπηρεσία του Κώστα Έξαρχου, πιστού συνοδηγού του Καλτσούνη τα τελευταία χρόνια.
Σχήμα 5: Μεταποιημένος πίνακας με πλήρη σειρά οργάνων, τιμόνι επενδεδυμένο με αλκαντάρα, καθίσματα της Κορμπό, ζώνες της Ουΐλιαμς και επιλογέας-πρόκληση, όλα αυτά στην υπηρεσία του οδηγού που θα αισθανθεί όμορφα πίσω από το τιμόνι.
Στο μπάκετ…
…ή πως συνεχίζουμε την περιήγησή μας στη νέα κατηγορία F2 και μάλιστα κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, αφού με διαφορά μίας εβδομάδας δοκιμάσαμε για σας τα δύο πιο αντιπροσωπευτικά μοντέλα.
«Μυρίζει» Αγγλία το εσωτερικό με τα μπάκετ της Κορμπό, τις ζώνες 6 σημείων της Ουϊλιαμς, τον επιλογέα με τη μηδενική διαδρομή στο κιβώτιο 6 σχέσεων της Κουέιφ και τον τροποποιημένο πίνακα οργάνων, όπου δεσπόζει το στροφόμετρο με την ανώτατη ένδειξη των 10.000 σ.α.λ.
H αυτοσχέδια, βρετανικών προδιαγραφών, εξάτμιση, περιορίζει το θόρυβο του δίλιτρου 16βάλβιδου κινητήρα που εξέλιξε ο φημισμένος οίκος Σουνίντον. Με διαφορετική ρύθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου και με άλλους εκκεντροφόρους σε σχέση με τον κινητήρα του Τιρί που ξεπερνάει τους 230 ίππους, το σύνολο αποδίδει περί τους 200 ίππους/7700 σ.α.λ. με τη μέγιστη ροπή να εμφανίζεται περίπου στις 4000 σ.α.λ. O κόφτης στροφών λειτουργεί στις 7800 σ.α.λ., αλλά δεν υπάρχει λόγος συχνής επικοινωνίας μαζί του αφού ο κινητήρας, ευτυχώς, εντυπωσιάζει σε ελαστικότητα.
Ευτυχώς, γιατί οι σχέσεις μετάδοσης είναι πολύ μακριές. Στην εργοστασιακή έκδοση η σχέση της 1ης είναι 2.8, ενώ στο δικό «μας» 2.3 και συνδυάζεται με διαφορικό 4.85. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιείς ακόμη και δύο σχέσεις λιγότερες από ότι στο Κλειώ στις ίδιες στροφές της διαδρομής.
«Μακρύ» σε σχέσεις, αλλά και σε μεταξόνιο το συγκεκριμένο Άστρα θα ικανοποιήσει τον καλό ιδιώτη, ερασιτέχνη ή ημιεπαγγελματία, ενώ ο οδηγός της εργοστασιακής ομάδας έχει στη διάθεσή του και άλλες επιλογές.
Ακριβές και γρήγορο το τιμόνι δεν κουράζει, ενώ αντιλαμβάνεσαι ανά πάσα στιγμή την πορεία των τροχών των 15 ιντσών με τα πολύ καλά λάστιχα της Ντάνλοπ (η ευχάριστη έκπληξη της δοκιμής) που κάνουν περίφημα τη δουλειά τους, τόσο πλευρικά όσο και σε ελκτική πρόσφυση.
Σχήμα 6: Αλουμινένιες πλύμνες, γόνατα Μακφέρσον με αμορτισέρ της Προόυφλεξ και προοδευτικά ελατήρια στην ανάρτηση του Άστρα που ικανοποιεί, αλλά και προβληματίζει όντας μαλακή στο όριο. Τα φρένα είναι υπεράνω κριτικής.
Σχήμα 7: Το ρολ κείτζ της Σέιφτι Ντιβάις έχει κολληθεί στο αμάξωμα για ακόμα περισσότερη ενίσχυση.
Σχήμα 8: Τροχοί 6x15 της Κομπομότιβ και λάστιχα Ντάνλοπ 185/65-15 που μας εντυπωσίασαν τόσο σε ελκτική πρόσφυση όσο και σε πλάγια. Η ένδειξη masterfit, προδίδει το τμήμα ταχύτατης και συνεχούς εξυπηρέτησης ιδιοκτητών Όπελ, που παραμένει στο παλιό κατάστημα του Καλτσούνη στη Λ. Μεσογείων.
Σε «σβέλτους» ρυθμούς, η ανάρτηση με τα προοδευτικά ελατήρια και τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της Προύφλεξ θα ικανοποιήσει με τις μεγάλες διαδρομές που παίζουν σημαντικό ρόλο και στην αξιοπιστία του αμαξώματος σε σκληρούς αγώνες, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις.
Αυξάνοντας ρυθμό, με το πόδι στο πάτωμα και τον κινητήρα στη μέγιστη ισχύ είτε με «μικρές» είτε με «μεγάλες» ταχύτητες στον επιλογέα, πρέπει να προσέχεις τα κακά κομμάτια αφού η ανάρτηση αποδεικνύεται μαλακή. Δεν τερματίζει, αλλά νιώθεις ανασφάλεια που δεν συναντάς στο Κλειώ, ενώ κάποιες στιγμές δεν συνδυάζεται αρμονικά το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου με το πίσω. Όλα αυτά στην προσπάθεια για το αποκαλούμενο όριο χωρίς τον πολύπειρο Χάρη Καλτσούνη στο δεξί μπάκετ. (Για τον οικοδεσπότη μας, σχεδόν 30 χρόνια ήρεμης, διακριτικής ευγενικής και πετυχημένης αγωνιστικής καριέρας που άνοιξε διαφορετικούς δρόμους και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ό,τι καλύτερο!)
Σε σύγκριση με τη γαλλική κατασκευή, το συγκεκριμένο Αστρα έκδοσης κλάμπμαν, ένα αυτοκίνητο 1080-1100 κιλών, είναι πιο «πολιτισμένο» σε σχέση με το Κλειώ του Λεωνίδα, τη γαλλική πολεμική μηχανή που θα διεκδικήσει τον τίτλο από την εργοστασιακή έκδοση της Όπελ το 1994.
Μέχρι τότε και επιστρέφοντας στα εγχώρια προϊόντα, το Όπελ με τις μακριές σχέσεις, τον ελαστικό αλλά λιγότερο ισχυρό, τουλάχιστον σε αίσθηση, κινητήρα, τη μαλακή ανάρτηση και τα πολύ καλά φρένα, αρκεί να συνηθίσεις την αρχική ασάφεια του πεντάλ, προσφέρεται για την ελληνική πραγματικότητα και την ομάδα του ντίλερ Καλτσούνη που έχει τη δυνατότητα εξέλιξης αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Πιο αγωνιστικό το Κλειώ, δείχνει πιο έτοιμο, αλλά απαιτεί διαφορετική εμπλοκή και οπωσδήποτε φυσική κατάσταση σε επίπεδο αθλητή για να αγγίξεις τα όριά του.
Τα δύο αυτοκίνητα, καλά φτιαγμένα, με προσοχή στη λεπτομέρεια, προδίδουν και τη γενικότερη φιλοσοφία των αυτοκινήτων της κατηγορίας. Ταχύτατα, αξιόπιστα, ευχάριστα για τον οδηγό και το θεατή, έχουν να ζηλέψουν μόνο την κίνηση στους τέσσερις τροχούς των αυτοκινήτων που διεκδικούν τη νίκη στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Τα Ρενό Κλειώ Ουϊλιαμς και Όπελ Αστρα GSi σε έκδοση γκρουπ A, είναι αγωνιστικά αυτοκίνητα με χρυσές προοπτικές και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές, ώστε να αναβαθμιστεί η κατηγορία και να παίξει σημαντικό ρόλο και στα εθνικά Πρωταθλήματα όπου η συμμετοχή υπεραυτοκινήτων του γκρουπ A έχει γίνει απαγορευτική.
Ήδη στην Ισπανία τα αυτοκίνητα της κατηγορίας F2 διεκδικούν το Πρωτάθλημα της χώρας, ενώ και άλλες χώρες προσανατολίζονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Στην Ελλάδα; Ίσως, κάποτε, αν και εφόσον… Υπομονή λοιπόν.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας
Κυβισμός: 1998κ.ε.
Ισχύς: 210HP/7750σαλ
Μετάδοση
Κιβώτιο: 6 σχέσεων, QUEIF
Διαφορικό: 90% μπλοκέ
Ανάρτηση
Εμπρός: Γόνατα Μακ Φέρσον, αλουμινένιες πλύμνες, αμορτισέρ Proflex, αντιστρεπτική ράβδος.
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας, αμορτισέρ Proflex, αντιστρεπτική ραβδος.
Φρένα
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 295χιλ.
Πίσω: Αεριζόμενοι δίσκοι 254 χιλ.
Τροχοί
Ζάντες: Compomotive 6x15