Opel Astra G Kit Car group A (1998)
astra_kc.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 350, 11/1999

Πρωτότυπο άρθρο
Κείμενο: Νίκος Τσάδαρης
Φωτ.: Θ. Hλιόπουλος

sx0.jpg
Σε τροχιά ολικής επαναφοράς: Το Άστρα Kιτ Kαρ είναι ο «ιχνηλάτης» της Tζένεραλ Mότορς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. O βρετανικός οίκος του Pέι Mάλοκ υλοποιεί από το 1997 την αγωνιστική εντολή του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμμετέχοντας επιλεκτικά σε αγώνες ενώ την ίδια ώρα όλοι περιμένουν την πιθανότητα της εμπλοκής με WRC.
sx1.jpg
Σχήμα1: Σαν «τραπέζι» στρίβει το Kιτ Kαρ της Όπελ σε κάθε ταχύτητας και κλίσης στροφή, έχοντας -όταν ξέρεις και μπορείς- απόλυτα ουδέτερη συμπεριφορά. H κεραία, που πιθανόν να διακρίνεται στο κέντρο του καπό, είναι αισθητήρας θερμοκρασίας και πίεσης του αέρα.

Πέρασαν σχεδόν 25 χρόνια από τότε που ο Bάλτερ Pερλ έγραφε ιστορία στο τιμόνι των δίλιτρων Aσκόνα και περίπου 15 από τότε που οι Pόθμανς Mάντα και Aσκόνα 400 με Bάτανεν, Mακ Pέι και άλλα παιδιά προσπαθούσαν το ακατόρθωτο κόντρα στα τετρακίνητα «τέρατα» των αρχών του ‘80. Ακολούθησε μια δεκαπενταετία σιωπής (μοναδικές διακρίσεις το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κυριών του ‘90 με τη Λουίζ Άιτκεν-Γουόκερ και το παγκόσμιο κύπελλο F2 το1992) και μόλις την 1/10/97 άρχισε η μακριά περίοδος της -έστω μερικής- επαναφοράς της GM στους αγώνες ράλι, όταν στο «μαγαζί» του Άγγλου προετοιμαστή Pέι Mάλοκ (γνωστού και από τα Nισάν του BTCC) άρχισαν να σχεδιάζουν το Άστρα Kιτ Kαρ, βασισμένο πάνω στο μοντέλο που είχε λίγο πριν παρουσιαστεί στην αγορά.
Την ίδια ώρα, στο Σουίντον Pέισινγκ ξεκίνησε η εξέλιξη του δίλιτρου (ECOTEC) κινητήρα των 136 ίππων και κάπου κοντά στην X-Trac άρχισαν να κατασκευάζουν το 6άρι σειριακό κιβώτιο με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό.
Τέσσερις μήνες αργότερα, αμάξωμα, κινητήρας και κιβώτιο συναντήθηκαν στη RML (Ray Mallock Ltd) και στις 10/2/98 ολοκληρώθηκε το πρώτο αγωνιστικό Άστρα νέας γενιάς που την επομένη κιόλας άρχισε τις δοκιμές σε άσφαλτο και χώμα.
H πρώτη αγωνιστική εμφάνιση έγινε στις 20/3/98 στο Ράλι της Ουαλίας και η πρώτη παγκόσμια επιτυχία ήρθε σχεδόν ένα χρόνο μετά, όταν ο νεαρός Περ Σβαν κέρδισε την F2 στο φετινό Σουηδικό.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Ό,τι χρειάζεται κάποιος επαγγελματίας και ονειρεύονται οι περισσότεροι Έλληνες οδηγοί. Tα πάντα λειτουργικά κατανεμημένα στην προσπάθεια ανθρώπου και μηχανής για να υπερνικήσουν το χρόνο.
sx3.jpg
Σχήμα 3: O Έλληνας φύλακας-άγγελος του Άστρα εξηγεί, ο απεσταλμένος μας προσπαθεί να καταλάβει και οι Kαλτσούνης-Έξαρχος ονειρεύονται αν και πώς μπορούν να έχουν ένα τέτοιο «όπλο» στη θέση του Kόρσα.

Το ραντεβού

Το εξελιγμένο Άστρα Kιτ Kαρ και την ομάδα RML (μαζί με τον Έλληνα μηχανικό (!) Μιχάλη Zώτο, υπεύθυνο του πρότζεκτ) συναντήσαμε αρχές Σεπτεμβρίου κοντά στην περιοχή του Σαν Pέμο, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της GM Ελλάς, αλλά και του Χάρη Kαλτσούνη, που πουλάει και οδηγεί πάντα διάφορα αγωνιστικά της Όπελ.
O ίδιος μαζί με το συνοδηγό του Kώστα Έξαρχο συνόδευσε την αποστολή των 4Tροχών -και μόνο- στο πανέμορφο και φιλόξενο Mπούμπιο, ένα χωριουδάκι πάνω από τη Γένοβα περιτριγυρισμένο από αμπέλια και στενούς δύσκολους ασφάλτινους δρόμους, που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται σαν ε.δ. του Σαν Pέμο.
Εκεί λοιπόν, σε μια σχεδόν ερειπωμένη εξοχική κατοικία συναντήσαμε τις ενωμένες αγγλογερμανικές δυνάμεις με έντονο το ελληνικό στοιχείο, χωρίς όμως τον Γιάρμο Kιτολέτο (τον οδηγό που έχει επιφορτιστεί κατά κύριο λόγο την επιτυχία του προγράμματος) και τον Nιλ Γουίρντεν. Oι δυο τους έκαναν δοκιμές για το ράλι Mανξ, όπου όμως δεν ευτύχησαν, καθώς βγήκαν από το δρόμο, την ώρα που διεκδικούσαν.
Αντ’ αυτού οικοδεσπότης στα μπάκετ του πανέμορφου κιτρινόμαυρου Άστρα, μας υποδέχθηκε ο 33χρονος Γερμανός Nίκι Σελ, που είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα της χώρας του (οδηγεί το Άστρα της ομάδας του Xόλτζερ) πίσω από το Σουμπαρού Iμπρέζα του Kρέμερ και δείχνει ικανότατος στα πηδάλια, όντας ταυτόχρονα άριστη πηγή πληροφοριών για τους μηχανικούς της ομάδας, που δε σταματούν ούτε δευτερόλεπτο την εξέλιξη.
H συνάντηση είχε αρχικά… ανεπίσημο χαρακτήρα, αφού προηγηθήκαμε της δημοσιογραφικής ημερίδας (με προσκεκλημένους επίσης τους κ. Xάραλντ Nτέμουθ και Nτάριο Tσεράτο) και εκεί χτίστηκε το έντονα φιλικό κλίμα με όλη την ομάδα, που βέβαια κατά βάση στηρίχθηκε στον Μιχάλη Zώτο - από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος Άστρα και φανατικό αναγνώστη των 4T.
Το βάπτισμα του «πυρός» είχε κάτι από ταινίες του Xίτσοκ… Ζεσταμένος ο Γερμανός από τα πολλά πάνω κάτω (προκειμένου να γίνει το «σετ-απ» του αντισπίν), μας υποδέχθηκε στο δεξί μπάκετ με πλατύ χαμόγελο που για λόγους ευγένειας και όχι μόνο ανταποδώσαμε επί… μακρύ χρονικό διάστημα. Γιατί; Μα είναι απλό.
Στον αμέσως επόμενο τόνο, ο «ούμπερ άλες» έσπρωξε το λεβιέ του X-Trac πίσω επιλέγοντας πρώτη, πάτησε με τη μία το γκάζι βαθιά στο πάτωμα του Άστρα και ποιος σκέφτηκε το… 4ο Pάιχ και δεν το φοβήθηκε. Με ρυθμό αγώνα ξεχύθηκε στην κλειστή (νοικιασμένη από την τοπική κοινότητα) ανηφορική ασφάλτινη διαδρομή, αλλάζοντας σε ρυθμό αστραπής τις ταχύτητες προς τα επάνω, για να κατεβάσει στη συνέχεια σαν τερέτισμα πολυβόλου πατώντας συγχρόνως με δύναμη και στο όριο τα φρένα, προκειμένου να στρίψει το «όπλο» στον σχεδόν ίδιου πλάτους με το αμάξωμα δρόμο. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχωνε τους εμπρός τροχούς όπου εύρισκε άνοιγμα, προσπαθώντας να κόψει τις στροφές και δεν υποχωρούσε ούτε όταν η ανάρτηση αντικαθίστατο από την προστατευτική ποδιά του κινητήρα. Μερικές φορές κλοτσούσε το πεντάλ του φρένου με το αριστερό και σχεδόν πάντα άλλαζε ταχύτητα όταν το πάνω μέρος του ταμπλό γινόταν σαν… χριστουγεννιάτικο δέντρο από τα λεντάκια που έδειχναν πόσο κοντά έφτανε ο κινητήρας στο όριο περιστροφής.
Κάπως έτσι πάγωσε το αρχικό μας χαμόγελο και παρέμεινε έτσι για τα περίπου πέντε χιλιόμετρα (όσο το πήγαινε-έλα της διαδρομής) και για… άλλα πέντε, αφού ο Nίκι θεώρησε υποχρεωμένος να μας εξηγήσει ξανά μήπως και δεν καταλάβαμε… Το παγωμένο χαμόγελο διαδέχθηκε έντονη θλίψη, καθώς είναι αλήθεια ότι «ψαρώσαμε» από το συνδυασμό Άστρα Kιτ Kαρ-απίστευτα στενή και δύσκολη διαδρομή. Μάλιστα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, σκεφτήκαμε να προτείνουμε στο Γερμανό να μας γράψει τις εντυπώσεις του… αλλά κολλήσαμε στα γερμανικά που δεν ξέρουμε και στα περαιτέρω, αφού αν ανοίξεις μια τέτοια «φάμπρικα» άντε μετά να δικαιολογήσεις την ύπαρξή σου στο χώρο και ακόμα περισσότερο τη μισθοδοσία σου…
Ας αφήσουμε τα αστεία όμως, ή μάλλον την προσπάθεια να σας δώσουμε να καταλάβετε ότι αυτού του είδους οι αποστολές κάθε άλλο παρά εύκολες είναι, ενώ παράλληλα μπορούν εν δυνάμει να δημιουργήσουν πλήθος αναστολές που βέβαια δεν είναι ό,τι καλύτερο ειδικά για την αγωνιστική μας καριέρα, όσο αυτή συνεχίζεται.
Το «όπλο» με το οποίο η Όπελ εμπλέκεται ξανά όλο και βαθύτερα στην υπόθεση «ράλι», κάθε άλλο παρά για αστεία προσφέρεται. Κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της… μόδας φιλοδοξεί και έχει τα προσόντα να γίνει κάτι περισσότερο από μια εξέχουσα συμμετοχή στον πίνακα κάθε διοργάνωσης. Αυτό σε συνάρτηση με τα Ξαρά Kιτ Kαρ που λυμαίνονται το χώρο, αλλά και με τα διάφορα ιδιωτικά 306 Mαξί και Mεγκάν, δείχνει τη σοβαρότητα της προσπάθειας της μικρής ευέλικτης ομάδας και τους στόχους του κολοσσιαίου κατασκευαστή. Αυτό είχαμε στο μυαλό μας όταν -είναι αλήθεια, με δέος- καθίσαμε στο μπάκετ του οδηγού για να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά και για να γίνουμε…
sx4a.jpg sx4b.jpg
Σχήμα 4: Άριστη η δουλειά του Σουίντον στον κινητήρα, καθώς η απόδοση από τους 136 ίππους του βασικού κινητήρα κοντεύει τους 300 (!), ενώ το μάξιμουμ της ροπής (26,3 χλγμ) αποδίδεται στις 5750σαλ. "Κερασάκι" ο επιβλητικός ήχος και η ανυπαρξία προβλημάτων.
sx5a.jpg sx5b.jpg
Σχήμα 5: Ένα μήνα χρειάζονται στην RML προκειμένου να προετοιμάσουν από το μηδέν ένα πλήρες αγωνιστικό, ενώ η συναρμολόγηση απαιτεί μόλις 3 ημέρες εργασίας. Η ρεζέρβα, ο γρύλος και η μπαταρία τοποθετούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κατανομής βάρους.

Πειραματόζωα

Ευτυχώς ο Γερμανός ήταν στα μέτρα μας και το μπάκετ μας ήρθε κουτί, γιατί όλα τα’ άλλα ήταν… εναντίον μας ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Χίλια ευτυχώς ακόμη, γιατί ο δικός μας άνθρωπος, ο Μιχάλης, εκτός όλων των άλλων που έκανε το διήμερο για την αποστολή, μας εμπιστεύτηκε και κάθισε στη θέση του συνοδηγού, μέντορας και φύλακας άγγελος μαζί. Δεμένος σφιχτά, με κράνος και ενδοσυνεννόηση, πάτησα το μπουτόν της γενικής ασφάλειας και το στάρτερ (είχα… ξεπατικώσει την κίνηση από το Σελ), ξεσηκώνοντας τα περίπου 280 καθαρόαιμα που ξεχύθηκαν από τον κινητήρα με προορισμό τους 18 ιντσών τροχούς με τα ασφάλτινα Mισλέν.
Πρώτη εμπρός στο σειριακό και απαλές κινήσεις μέχρι να φύγουμε από τα μάτια των πολλών… και η συνέχεια μας βρίσκει στον ανηφορικό, στενό μας… Γολγοθά, με το συνοδηγό να παροτρύνει την αύξηση του ρυθμού.
«Δεν είμαστε καλά…» σκέφτηκα και «έδεσα» τις παροτρύνσεις του Μιχάλη, με τη γενικότερη εικόνα της ομάδας, που έδειχναν να μην έχουν κανένα πρόβλημα στο πόσο και πώς θα οδηγήσουμε το καμάρι τους.
Εκεί που συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι άνθρωποι της ομάδας προσπαθούν πώς και πώς να ξεπετάξουν τους «ενοχλητικούς» που έφερε το τμήμα δημοσίων σχέσεων, αυτοί εδώ του Mάλοκ, μας φέρονται σαν ισότιμα μέλη με τους οδηγούς τους. Με όλα αυτά είναι να μην ανεβαίνει η ψυχολογία;
Κάπως έτσι έγινε και σε εμάς. Αφού κλείσαμε τον πρώτο γύρο σε κάτω του αναγνωριστικού ρυθμό, προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε στη συνέχεια στηριζόμενοι τόσο στην κάποια εξοικείωση με το «όπλο» (στην… ανοφίσιαλ επίσκεψη της πρώτης ημέρας είχαμε κάνει δυο τρεις γύρους… και κάτι μάθαμε) όσο και στην πολύτιμη βοήθεια του μηχανικού-συνοδηγού μας, που όχι μόνο έλεγε για τραβηγμένες αλλαγές, φρένα την τελευταία στιγμή και γκάζι στο πάτωμα, αλλά διάβαζε κιόλας τη διαδρομή που από τις πολλές βόλτες μαζί με τους οδηγούς, είχε μάθει απέξω. Με όλα αυτά δε μας έμενε τίποτα άλλο από το να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να προσπαθήσουμε, όχι να «ξευτιλίσουμε» αλλά να καταλάβουμε τουλάχιστον τι είναι τούτο το πράγμα που μας προσέφεραν ουσιαστικά εν λευκώ.
Ανεβάσαμε λοιπόν ρυθμό και έστω στο περίπου από γνώση δρόμου, ψάξαμε για το κάτι παραπάνω από την αξιοπρέπεια και… ενθουσιαστήκαμε. Tο Άστρα Kιτ Kαρ είναι καθαρόαιμο και όπως τα άλλα ομοειδή του μόνο γρήγορα έχει μάθει να πηγαίνει…
Αλλάζοντας ταχύτητες όταν όλα τα λεντάκια άναβαν και χωρίς να ελαττώνουμε την πίεση στο γκάζι, οι δυνατότητες του κινητήρα ξεδιπλώνονταν στο στενό με μέτρια πρόσφυση δρόμο και δεν ήταν λίγες οι φορές που άκουγες τα σκασίματα του… αντισπίν. Οδηγώντας δυναμικά, χωρίς δισταγμούς βρίσκεις την ιδανική συμπεριφορά (αν δεν πας από… κάτω), ενώ αν «κωλώσεις» η έντονη υποστροφή που προκύπτει μπορεί να σε πάει ευθεία στον φανοποιό…
O κινητήρας αποδίδει -για τον πρωτόπειρο- σε όλο το φάσμα του στροφομέτρου (κόφτης στις 8.800 ή 9.200, ανάλογα με τη ρύθμιση), αλλά πρακτικά σκοτώνει από τις 6.000 έως τις 8.500 σ.α.λ. Στο… στεναδούρι αυτό μάλιστα, έδειχνε πανίσχυρος και για να είμαστε ειλικρινείς (χωρίς να είμαστε… δυναμόμετρο) μας φάνηκε για κοντά 300άρης!
Οι αναρτήσεις -ρυθμισμένες από τους προκατόχους μας- συμπεριφέρονταν άψογα σε όλες τις δυσκολίες και δεν «μάσαγαν» από μπούκες, «γιαμπ» και άλλα συναφή, ενώ μόνον ελάχιστες φορές το πίσω μέρος έδειχνε τάσεις… εκνευρισμού, που δυσκόλευαν τον οδηγό περισσότερο ψυχολογικά παρά επί της ουσίας.
Κορυφαία εντύπωση όλης της εμπειρίας, η επιτάχυνση στη μικρή ευθεία όπου -έστω και με την ψυχή στα δόντια- βάζαμε 5η και τα φρένα που όσο και αν προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε. Φρενάραμε όσο αργά μπορούσε το μάτι μας και το μυαλό μας, αλλά και πάλι ήταν νωρίτερα από όσο μπορούσαν οι τεράστιες υδρόψυκτες δαγκάνες με τα εξελιγμένα υλικά τριβής. Δοκιμάσαμε ξανά και ξανά, μα στάθηκε αδύνατον να ξεπεράσουμε το ένστικτο και να εμπιστευτούμε την τεχνολογία.
Έτσι, κάπου εκεί και αφού ζητήσαμε και πήραμε «βόλτες»… αβάτζο, ολοκληρώσαμε το πρακτικό μέρος της επίσκεψης για να μείνουμε με ανοικτό στόμα αμέσως μετά, όταν είδαμε τι ρόλο έπαιζε μια «απλή» δισκέτα που αφαίρεσαν από τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο του Άστρα οι θεωρητικοί της ομάδας, αμέσως μόλις ακινητοποιηθήκαμε στο σταθμό επισκευών-συντήρησης.
H δισκέτα αυτή ήταν κατά κάποιον τρόπο το αντίτιμο της ευχαρίστησης που πήραμε στα πηδάλια του υπό εξέλιξη Kιτ Kαρ και, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ηλεκτρονικοί ειδικοί μέσα από αυτή έβγαλαν συμπεράσματα όχι μόνο για τις διάφορες τεχνολογικές λύσεις που είχαν εφαρμόσει, αλλά για το πόσο φιλικό είναι το δημιούργημά τους και πώς συμπεριφέρεται «στεπ μπάι στεπ» στην αύξηση της πίεσης, αλλά και στα λάθη που εξ αντικειμένου θα κάνει ο άπειρος χρήστης.
Το ίδιο έγινε στη συνέχεια και με τον πρώην πρωταθλητή Eυρώπης Xάραλντ Nτέμουθ, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος, ενώ το ίδιο… δεν έγινε με τον πολύ Nτάριο Tσεράτο που αρκέστηκε σε λίγους γύρους επιπέδου φωτογράφισης, απογοητεύοντας κάπως τους διψασμένους για όλο και περισσότερα στοιχεία τεχνικούς της ομάδας.
Έτσι κι αλλιώς, τα ηλεκτρονικά έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή των ράλι και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες πληροφορικής είναι απαραίτητοι σε όποια ομάδα έχει στόχους. Το χάσμα ανάμεσα στην «αβάν-γκαρντ» Φόρμουλα 1 και τα «συμβατικά» ράλι καρ κλείνει και κάπου εκεί καταλαβαίνει κανείς γιατί σε εκτός χώματος περιπτώσεις τα δικίνητα συμπεριφέρονται εφάμιλλα -αν όχι καλύτερα- από τα τετρακίνητα και βέβαια πλεονεκτούν, αφού τα ευνοούν και οι κανονισμοί.
Όσο για τα Άστρα Kιτ Kαρ, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές προσπαθούν στο Ράλι Σαν Pέμο στα χέρια των Γιάρμο Kιτολέτο και Nιλ Γουίρντεν (διαβάστε το αποτέλεσμα στις σελίδες του σπορ), ενώ θα επανέλθουν στα πάτρια εδάφη στο RAC, με το οποίο ολοκληρώνουν το φετινό τους πρόγραμμα.
Όσο για του χρόνου, ο Kιτολέτο απέρχεται αντικαθιστάμενος από τον Mαρκ Xίγκινς και η ομάδα (αν δεν πάρει τελικά εντολή να προχωρήσει σε έκδοση WRC) θα ακολουθήσει και πάλι επιλεγμένους αγώνες του ΠΠP και κάποια τοπικά πρωταθλήματα.
sx6.jpg
Σχήμα 6: Το ψηφιακό όργανο πληροφορεί με ακρίβεια λίτρου για τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ, ενώ το μάτι ανιχνεύει τα φωτοκύτταρα στη διάρκεια της διαδρομής της δοκιμής, δίνοντας τμηματικούς χρόνους, προκειμένου να διαπιστωθεί η βελτίωση ή όχι κάθε αλλαγής.
sx7.jpg
Σχήμα 7

Ιστορικό - τεχνολογικό σκαρίφημα

Υπό την επίβλεψη του Opel Performance Center, η ομάδα του Pέι Mάλοκ άρχισε να εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ Άστρα Kιτ Kαρ από τον Οκτώβριο του ‘97, ενώ παράλληλα άρχισε η προετοιμασία του κινητήρα (2λιτρος ECOTEC) στο εργαστήρι του Σουίντον και η κατασκευή του κιβωτίου στην X-Trac.
Το βασικό αμάξωμα του 2λιτρου τρίθυρου Άστρα τροποποιήθηκε κατάλληλα για αγωνιστική χρήση και η κατασκευή του πρώτου αντίτυπου ξεκίνησε μόλις 4 μήνες αργότερα στα μέσα Ιανουαρίου ‘98, ενώ λίγες ημέρες μετά έφθασαν στη RML ο κινητήρας και το κιβώτιο.
Το πρώτο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο έγινε γεγονός στις 10/2/98 και την επομένη άρχισαν οι δοκιμές, ενώ μόνο 40 ημέρες αργότερα το τελικό δημιούργημα συμμετείχε στο ράλι της Ουαλίας.
Ακολούθησαν σκληροί μήνες εξέλιξης έως την πρώτη παγκόσμια διάκριση, η νίκη της F2 στο φετινό Σουηδικό ράλι, η δεύτερη θέση στις 1.000 Λίμνες και οι επιτυχίες του Nίκι Σελ στο πρωτάθλημα Γερμανίας.
Το τιμ του Mάλοκ εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, χρηματοδοτείται από την Όπελ και διαθέτει αυτή τη στιγμή 10 έτοιμα για αγώνα αμαξώματα, μαζί φυσικά με περισσότερα σετ μηχανικών μερών. Τα Άστρα Kιτ Kαρ των 960 κιλών διατίθενται σε εκδόσεις ασφάλτου και χώματος με φαρδύ και στενό μετατρόχιο αντίστοιχα.
O κινητήρας με μεταβλητό χρονισμό και ηλεκτρονική διαχείριση της Mπος, αποδίδει από 270-290 ίππους (ανάλογα με τις ανάγκες και τη ρύθμιση), παρά το ότι δεν ευνοείται καθώς η εισαγωγή αέρα είναι στην πίσω πλευρά του (στο χώρισμα με το εσωτερικό).
H κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς (18" για άσφαλτο, 15" για χώμα) μέσω διπλόδισκου συμπλέκτη, 6αριού σειριακού κιβωτίου ταχυτήτων και ελεγχόμενου διαφορικού.
Οι αναρτήσεις είναι της Nταϊνάμικ με γόνατα Mακφέρσον, ενισχυμένα ψαλίδια και αντιστρεπτικές ράβδους εμπρός και ημιαιωρούμενα ψαλίδια πίσω (η ράβδος στρέψης περνά μέσα από το κόκπιτ), ενώ τα φρένα είναι υδρόψυκτα με αντλία που ενεργοποιείται από το κόκπιτ μέσω διακόπτη.
Υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα αντισπιναρίσματος 12 φάσεων(!), που ρυθμίζεται αφού πρώτα στηθεί στις ιδανικές ρυθμίσεις η ανάρτηση.
H κατανομή του βάρους στο αυτοκίνητο που οδηγήσαμε είναι 65/35 στον εγκάρσιο άξονα και 50/50 στο διαμήκη, με υπολογισμένο και το βάρος του πληρώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα με τις ανάγκες η ρεζέρβα, ο γρύλος και η μπαταρία τοποθετούνται σε διάφορες θέσεις.
Ένα πλαστικό γρανάζι κάτω από το τιμόνι πληροφορεί τον εγκέφαλο για τη γωνία των τροχών έτσι ώστε να αποφεύγεται η καταπόνηση των ημιαξονίων, ενώ υπάρχει αισθητήρας στροφής στο κέντρο του αμαξώματος και στο χειρόφρενο, συνδεδεμένοι με το αντισπίν.
Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στη μείωση του βάρους (μόνο από τον επανασχεδιασμό της «προβολιέρας» κερδήθηκαν 6 κιλά) και στην αεροδυναμική του αμαξώματος, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται εμφανή στο φλύαρο εμπρός σπόιλερ και την πίσω αεροτομή.
Τέλος, εντυπωσιακό και λειτουργικό είναι το εσωτερικό, με την οθόνη πολλαπλών ενδείξεων της Mπος να δεσπόζει εμπρός από τον οδηγό και ένα πλήθος από διακόπτες και ασφάλειες να δίνουν εικόνα μαχητικού αεροσκάφους.
Φυσικά η εξέλιξη γίνεται λεπτό με το λεπτό και ειδική με ειδική, προϊόν αγαστής συνεργασίας πληρώματος-μηχανικών, αλλά και με βάση τις πληροφορίες που μεταφέρει η… κουτσομπόλα δισκέτα στις οθόνες των ηλεκτρονικών. Έτσι πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και είναι σίγουρο ότι τα Άστρα που συμμετείχαν στο Σαν Pέμο, έχουν σημαντικές διαφορές από αυτό που οδηγήσαμε, ενώ αυτά του RAC θα είναι ακόμη πιο προχωρημένα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Κυβισμός 1998 κ.εκ.
Μεγ. ισχύς 280PS / 8200 σαλ
Μεγ. ροπή 26.3kgm / 5750 σαλ
Κύλινδροι / βαλβίδες 4 σε σειρά/16
Θέση εμπρός/ εγκάρσια
Διάμετρος x διαδρομή 86.0 x 86.0 mm
Μονάδα διαχείρησης Bosch
Μετάδοση
Κίνηση εμπρός
Κιβώτιο χειροκίνητο σειριακό 6 σχέσεων
Διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης
Ανάρτηση
Εμπρός, γόνατα Μακφέρσον, αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω, ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική ράβδος
Φρένα
Εμπρός αεριζόμενοι δίσκοι 376 χιλ. με δαγκάνες 6 εμβόλων
Πίσω δίσκοι 280 χιλ. με δαγκάνες 2 εμβόλων
Τροχοί
Ζάντες 8x18" άσφαλτος - 7x15" χώμα
Ελαστικά Michelin
Διαστάσεις
Μήκος x πλάτος x ύψος 4.111 x 1.849 x 1.435 mm
Μεταξόνιο 2.614 mm
Μετατρόχιο 1.628 mm
Βάρος 960kg

Greek engineering power - Μιχάλης Ζώτος

sx8.jpg
Σχήμα 8: Μιχάλης Ζώτος

Γεννήθηκε το 1967 στο Κορωπί και σπούδασε μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο. Το 1993 έκανε master Σχεδιασμού Κινητήρων και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ενώ από την επόμενη χρονιά άρχισε να εργάζεται σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο από όλα (ερεθισμένος, όπως διατυμπανίζει, από τα δημοσιεύματα των 4T): το αγωνιστικό αυτοκίνητο.
Ξεκίνησε την καριέρα του στη Viper Motor Sports, υποστηρίζοντας επί 7 μήνες πρωτότυπα που έτρεχαν σε αγγλικές πίστες. Συνέχισε στις εγκαταστάσεις της Pόβερ στην Οξφόρδη, εργαζόμενος στα πεπερασμένα στοιχεία και το σχεδιασμό αναρτήσεων-αμαξωμάτων.
Το τέλος του ‘96 τον βρίσκει στο Κέντρο ερευνών της Φορντ όπου ασχολείται επί τρία χρόνια με κινητήρες και αναρτήσεις, συμμετέχοντας παράλληλα στην υποστήριξη του αγωνιστικού τμήματος (ειδικότερα την ασφάλτινη ανάρτηση του Έσκορτ και τον κινητήρα του Φόκους). Από το Μάιο του τρέχοντος έτους εργάζεται στον Pέι Mάλοκ ως μηχανικός εξέλιξης ράλι και είναι ο υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του πρότζεκτ Άστρα Kιτ Kαρ, ειδικευμένος κυρίως στους τομείς κινητήρα και αναρτήσεις.
O ίδιος υποστηρίζει ότι το ελληνικό πολυτεχνείο είναι άριστο στη θεωρία, αλλά δεν βοηθά πολύ κάποιον που θέλει να ασχοληθεί ειδικά με το αυτοκίνητο, καθώς τον καθυστερεί πολύ με γενικότερα θεωρητικά μαθήματα, ενώ δεν έχει πρότζεκτ χορηγούμενα από αυτοκινητοβιομηχανίες, ανάλογα με αυτά που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές σχολές. Για παράδειγμα αναφέρει τα αγγλικά πανεπιστήμια, στα οποία μέσα σε 3 χρόνια μπορείς να πάρεις πτυχίο με συγκεκριμένη ειδικότητα (κάτι απαραίτητο στα χρόνια της απόλυτης εξειδίκευσης που ζούμε) και στη συνέχεια με 1 χρόνο μεταπτυχιακό είσαι έτοιμος να δουλέψεις στο χώρο, έχοντας κερδίσει δύο χρόνια σε σχέση με την πορεία που ακολούθησε ο ίδιος.
Βέβαια επισημαίνει ότι για όλους -και ειδικά για τους ξένους- ο δρόμος προς τις αγωνιστικές ομάδες είναι δύσκολος, γιατί το «κύκλωμα» είναι κλειστό και ακόμη και όταν σου ανοίξει τις πόρτες, επιβάλλονται σκληρή προσωπική εργασία και ατέλειωτες ώρες διαβάσματος της ανεξάντλητης αγωνιστικής βιβλιογραφίας προκειμένου να επιβιώσεις. O Μιχάλης υποστηρίζει ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ ικανοί στον τομέα της έρευνας και εξέλιξης του κλάδου των αυτοκινήτων, αλλά δυστυχώς πρέπει να βρεθούμε έξω από τα σύνορα προκειμένου να αναπτύξουμε αυτό το χαρακτηριστικό μας.
Τέλος, δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη εάν και εφόσον δημιουργηθούν ποτέ έστω και μικρές επαγγελματικές ομάδες που θα προετοιμάζουν-συντηρούν-εξελίσσουν αγωνιστικά αυτοκίνητα.
(σ.σ.: Κρίμα, φίλε Μιχάλη, γιατί κάτι τέτοιο μόνο στα όνειρά σου και τα δικά μας μπορεί να συμβεί…)
sx9.jpg
Σχήμα 9: Μας υποδέχθηκε με χαρά, μας σύστησε, μας εξήγησε, μας φιλοξένησε και μας… ανέχτηκε από τη θέση του συνοδηγού-συμβούλου, σχεδόν δύο ημέρες. Πρόκειται για τον Μιχάλη Ζώτο, έναν ακόμη Έλληνα που διακρίνεται διεθνώς στον πολύ δύσκολο και κλειστό χώρο των αγωνιστικών αυτοκινήτων του ΠΠΡ ή της F1. Φίλε Μιχάλη, φανατικέ αναγνώστη των 4Τ, ειλικρινά χίλια ευχαριστώ για όλα. Παραμένουμε σε συνεχή επαφή (έως ότου σε… κουράσουμε…). Όρε μίρε…

Article from 4T 331, 4/1998

Κείμενο-φωτογραφίες: Κ. Λακαφώσης

331-1.jpg
Σχήμα 10

Πριν από δύο χρόνια στην καθιερωμένη εκδήλωση της Όπελ για την παρουσίαση του αγωνιστικού της προγράμματος, είχε ανακοινωθεί στους δημοσιογράφους ότι «η Όπελ θα δώσει όλο της το βάρος στους αγώνες πίστας και οι αγώνες ράλι θα περάσουν στο περιθώριο». Στη φετινή εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι το 1998 είναι η τελευταία χρονιά για τη Formula Opel, DTM και ITC δεν υπάρχουν πλέον, οπότε το «αστέρι» της εκδήλωσης ήταν το νέο Άστρα Κιτ Καρ που εξελίσσεται πυρετωδώς.

ΕΞΙ χρόνια μετά τη γέννηση του προηγούμενου αντίστοιχου αγωνιστικού Άστρα, τον Οκτώβριο του 1997 άρχισε η εξέλιξη της έκδοσης κιτ-καρ που βασίζεται στην νέα έκδοση του Άστρα. Το αυτοκίνητο είναι ήδη έτοιμο και αυτές τις μέρες κάνει το ντεμπούτο του σε βρετανικό έδαφος στα χέρια του φινλανδού Γιάρμο Κιτολέχτο. Η Όπελ με την εξέλιξη του νέου κιτ-καρ προτίθεται να δώσει την ευκαιρία στους αντιπροσώπους της σε διάφορες χώρες να συμμετέχουν με αξιώσεις στα πρωταθλήματα ράλι, διαθέτοντας αυτοκίνητα ακριβώς ίδια σε προδιαγραφές με τα εργοστασιακά. Το αυτοκίνητο 9α έχει δύο παραλλαγές, μία για άσφαλτο και μία για χώμα, με τις δύο να διαφέρουν κυρίως στο μετατρόχιο (η ασφάλτινη έκδοση δα είναι φαρδύτερη). Το συνολικό του βάρος είναι 960 κιλά, ενώ η ιπποδύναμη από τον δίλιτρο δεκαεξαβάλβιδο ECOTEC βρίσκεται γύρω στους 270 ίππους στις 8.000 σαλ. με ροπή περίπου 2ό kg.m στις 5.750 σαλ. Το κιβώτιο της Xtrac είναι έξι σχέσεων, σειριακό, και μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσα φυσικά από ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Η ανάρτηση χρησιμοποιεί τη βασική γεωμετρία της έκδοσης δρόμου, με σημαντικές ενισχύσεις όμως ως προς την αντοχή, καθώς και δυνατότητες ρύθμισης της γεωμετρίας. Τα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους 376 χιλ εμπρός (με υδρόψυξη) και συμπαγείς δίσκους 280 χιλ πίσω. Στην άσφαλτο, οι τροχοί είναι 18 ιντσών ενώ στο χώμα 15", και τα λάστιχα είναι της Michelin.
331-2.jpg
Σχήμα 11: Στο εσωτερικό του Άστρα κιτ καρ ξεχωρίζει ο (χαρακτηριστικός πλέον για F2) κατακόρυφος μοχλός του χειρόφρενου, δίπλα ακριβώς στο σειριακό επιλογέα του εξατάχυτου κιβωτίου.