Opel Calibra Turbo 4x4 group N (1993)
Group A
Group N
Production

Homologation number: N 5477
Homologation start: 1/1/1993
Homologation end: 31/12/2004

Έκδοση δρόμου (4T 262, 7/1992)

Πρωτότυπο άρθρο
Κείμενο, φωτογραφίες: Στράτης Χατζηπαναγιώτου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ: H εποχή των Καντέτ, Ρέκορντ, Ολύμπια και λοιπών «κατασκευών» με αμφισβητούμενη οδική συμπεριφορά τέλειωσε για την Όπελ. «Κοιτάξτε στην Όπελ Τώρα» με την ευκαιρία της παραγωγής του Άστρα 2 όγκων και της παρουσίασης του Άστρα 3 όγκων, του Μοντερέι και της ευχάριστης έκπληξης, του Καλίμπρα με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, κίνηση στους τέσσερις τροχούς και κιβώτιο με 6 σχέσεις!
pr1.jpg
Σχήμα 1: Ήταν το πιο όμορφο, χάρη στον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, στην κίνηση 4x4 και στο 6τάχυτο κιβώτιο, έγινε από τα καλύτερα κουπέ της αγοράς, το Όπελ Καλίμπρα, ένα αυτοκίνητο μεγάλου τουρισμού όπου η ποιότητα κατασκευής συνδυάζεται με άνεση και επιδόσεις. Ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης δεν αποτέλεσε η αναμενόμενη υποδειγματική φιλοξενία των Γερμανών και της κυρίας που μας συνόδευε, αλλά το νέο Καλίμπρα τούρμπο 4X4.
H Όπελ, έχοντας ανακοινώσει την είδηση στην πρόσφατη έκθεση της Γενεύης, πραγματοποίησε τις υποσχέσεις της, εμφανίζοντας τον τέταρτο άσσο στο παιχνίδι των GT με το όνομα Καλίμπρα Τούρμπο. Το σύνολο διαθέτει περίσσεια στοιχείων υπεροχής έναντι του ανταγωνισμού, διατηρεί ζωντανά όλα τα χαρακτηριστικά της σειράς και προσθέτει αυτό της υψηλής ισχύος και των επιδόσεων, μέσω ενός υπερτροφοδότη.
Το Καλίμπρα Τούρμπο 16V 4x4 είναι ένα πραγματικά σπορ μοντέλο, που φιλοδοξεί να κατακτήσει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο της αγοράς, ενώ με τις κατάλληλες μετατροπές, μπορεί να αποδειχθεί και σοφή επιλογή για τον καλό ιδιώτη που θέλει να συμμετέχει σε αγώνες με ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο επιδόσεων. Δυστυχώς το εργοστάσιο ανέβαλε την αγωνιστική του παρουσία αλλά το νέο Καλίμπρα θα αποκτήσει δελτίο αναγνώρισης από τη διεθνή ομοσπονδία και εξελιγμένα εξαρτήματα από Ευρωπαϊκούς οίκους.
Να δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά αφού το συγκεκριμένο μοντέλο θα εισάγεται στη χώρα μας κατόπιν παραγγελίας και είναι μάλλον απίθανο να το υποβάλουμε σε δοκιμή διαρκείας επί Ελληνικού εδάφους.
pr2.jpg
Σχήμα 2: Προβλέψιμο με ουδέτερη οδική συμπεριφορά το κουπέ της Όπελ, δεν θα προβληματίσει το μέσο οδηγό που θα αποφασίσει να κινηθεί γρήγορα, ενώ θα ικανοποιήσει και τον πραγματικό οδηγό που θα επιλέξει γρήγορους ρυθμούς. Ο οδηγός αγώνων; Απλά θα κινηθεί πολύ γρήγορα και θα αισθανθεί όμορφα αρκεί να συνειδητοποιήσει το χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

ΑΜΑΞΩΜΑ

«Ποτέ μην αλλάζεις ομάδα και άλογο που κερδίζει», προστάζει μια παλιά πετυχημένη συνταγή. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφθηκαν οι Γερμανοί σχεδιαστές, εφ' όσον άφησαν ανέπαφη την αισθητική γραμμή του Καλίμπρα. Εκτός από τα διακριτικά που προδίδουν τις διαφορές από τη δική σας συμβατική Καλίμπρα και βρίσκονται κάτω από το σπόιλερ, άλλαξαν οι ζάντες -χρησιμοποιούνται κράματα ελαφρών μετάλλων- και τα ελαστικά. Ειδικά τα τελευταία, είναι σειράς 50 έναντι των παλαιοτέρων που ήταν σειράς 55 και χρησιμοποιούνταν στην τετρακίνητη 16βάλβιδη έκδοση. Τέλος, οι πιο προσεκτικοί θα παρατηρήσουν τις δύο εξατμίσεις ορθογωνικής διατομής.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Οι διαφορές του εσωτερικού με αυτό των υπόλοιπων μοντέλων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Σχετικά με την εργονομία, τη λειτουργικότητα και την ορατότητα του χώρου των επιβατών υπενθυμίζουμε ότι βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα τα οποία είχαμε άλλωστε περιγράψει διεξοδικά στο παρελθόν. O εξοπλισμός του μοντέλου δύναται να προσαρμοσθεί στις προτιμήσεις κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, με τη βοήθεια ενός μακροσκελούς καταλόγου από τον οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τα αξεσουάρ της αρεσκείας τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αυτοκίνητο θα προσφέρεται με σύστημα κλιματισμού στο στάνταρντ εξοπλισμό του, κάτι που δεν θα συμβαίνει με τη δερμάτινη επένδυση των καθισμάτων.
pr3.jpg
Σχήμα 3: Δερμάτινη επένδυση, ζηλευτή εργονομία, πλούσιος πίνακας οργάνων και η ζωή είναι τουλάχιστον ευχάριστη στο εσωτερικό του αναγεννημένου Όπελ Καλίμπρα.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

H διαφορά του 16βάλβιδου Καλίμπρα τούρμπο από τις άλλες εκδόσεις της σειράς εντοπίζεται στην ισχύ του. Το τετρακύλινδρο σύνολο των 1998κ.εκ. και τους 2EEK απέδιδε στην ατμοσφαιρική έκδοση 150ίππους/6.000 σ.α.λ. Με τη χρήση του στροβιλοσυμπιεστή, η τιμή αυξήθηκε κατά 36% αγγίζοντας τους 204 HP. Δυστυχώς για την αξιοπιστία της κατασκευής, αλλά και την περαιτέρω αύξηση της ισχύος δεν έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση εναλλάκτη.
Οι τεχνικές λύσεις που υιοθετήθηκαν στην κατασκευή του στροβίλου καινοτομούν σε σχέση με αυτές που οι ανταγωνιστές εφάρμοζαν έως τώρα, αφού η μονάδα ενσωματώθηκε στην πολλαπλή εξαγωγής, προσφέροντας την απαραίτητη οικονομία χώρου και βάρους.
Οι μειωμένες διαστάσεις του στροβίλου γίνονται αντιληπτές από την πρώτη κιόλας βόλτα με το Καλίμπρα. O κινητήρας είναι πάντοτε έτοιμος να αποκριθεί στο παραμικρό πάτημα του πεντάλ γκαζιού. H αδράνεια του στροβίλου είναι ελάχιστη και η απόδοση σχεδόν γραμμική. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου συνόλου της Όπελ, μιλούν μόνα τους.
H σχέση συμπίεσης 9:1 επιτρέπει στον κινητήρα να λειτουργεί πολιτισμένα, χωρίς να εμφανίζει απότομη αλλαγή κλίσης στην καμπύλη ισχύος χαρακτηριστικό που στην πράξη θα μεταφράζονταν με ξαφνική παροχή ισχύος προς τους κινητήριους τροχούς. Με τον τρόπο αυτόν, το αυτοκίνητο αποκτά έναν εντυπωσιακό αέρα άνεσης κατά την κίνησή του που εξασφαλίζει συμπεριφορά αυτοκινήτου μεγάλου τουρισμού με ατμοσφαιρικό κινητήρα μεγάλου κυλινδρισμού.
H μέγιστη ροπή στρέψης έχει τιμή μεγαλύτερη κατά 42% σε σχέση με αυτήν του συμβατικού κινητήρα. Το εκπληκτικό είναι, όμως, ότι εμφανίζεται στις… 2.400 σ.α.λ., ενώ από τις 1.500 σ.α.λ. ο κινητήρας προδίδει το χαρακτήρα του!
H μοναδική αρνητική παρατήρηση σε σχέση με τον κινητήρα εντοπίζεται στον υψηλό θόρυβο σε όλη την κλίμακα των στροφών. Μέσα στην ησυχία όλου του αυτοκινήτου, ο «βόμβος» από το χώρο του κινητήρα γίνεται έντονος κατά την καθημερινή χρήση και ενοχλητικός στη γρήγορη οδήγηση. Κατά τα άλλα, η κατανάλωσή του περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα όταν χρησιμοποιείται η έκτη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και οι στροφές διατηρούνται στο μέσον της κλίμακας.
pr4.jpg
Σχήμα 4: Η προσθήκη υπερτροφοδότη αύξησε την ισχύ στους 204 ίππους και τη μέγιστη ροπή, που εμφανίζεται στις 2400σαλ, στα 28.5kgm!

ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Το κιβώτιο των 6 ταχυτήτων αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό σημείο για το ανανεωμένο κουπέ της Όπελ. Θυμίζουμε ότι όλοι σχεδόν οι ανταγωνιστές του διστάζουν να εφοδιάσουν τα μοντέλα τους με ανάλογο κιβώτιο ταχυτήτων. H Όπελ απευθύνθηκε στη Γκέτραγκ, εταιρία γνωστή για την κατασκευή κιβωτίων που χρησιμοποιούνται στους αγώνες, προκειμένου να εφοδιάσει την κορυφαία έκδοση της σειράς με κιβώτιο έξι ταχυτήτων. H κλιμάκωση των σχέσεων είναι άριστη με τη δεύτερη και τρίτη σχέση σοφά επιλεγμένες και την 6η σχέση να παίζει το ρόλο της σε οικονομία και τελική ταχύτητα. H λειτουργία του επιλογέα είναι απλά υπεράνω κριτικής και απαιτείται η άμεση προσαρμογή του και στα άλλα μοντέλα της σειράς.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Με τη βοήθεια της 6ης σχέσης το Καλίμπρα Τούρμπο 4x4 ξεπερνάει σε τελική ταχύτητα τα 240 χ.α.ω. (!) τιμή η οποία συναντάται σε ακριβά αυτοκίνητα μεγάλου τουρισμού. H κορυφαία αυτή επίδοση είναι εντυπωσιακή για αυτοκίνητο τέτοιας κλάσης και θέτει το γερμανικό GT επικεφαλής σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του BMW 325i, Νισάν 200 SX, Τογιότα Σέλικα 4WD κ.λπ. Όσον αφορά τις επιταχύνσεις από στάση για τα 0-100 χ.α.ω. αρκούν τα 6.8”, ενώ το πρώτο χιλιόμετρο καλύπτεται σε 27.0”. Στη σφαίρα αυτών των επιδόσεων δε θα ήταν λογικό να αναμένεται χαμηλή κατανάλωση. Όταν όμως ο οδηγός αποφασίσει την ήρεμη μετακίνησή του μεταξύ δύο σημείων τότε θα αντικρύσει έκπληκτος στο χώρο ανεφοδιασμού ότι του χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από 8.5 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης για κάθε 100 χιλ.!

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σε προηγούμενες γνωριμίες ή δοκιμές, με τα «συμβατικά» μοντέλα της σειράς, είχαμε διαπιστώσει το πολύ καλό υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης. Ελαφρύ, όχι όμως τόσο ώστε να αποβαίνει σε βάρος της αίσθησης, ακριβές και προοδευτικό ενθουσιάζει και τον πλέον απαιτητικό. Στην υπερτροφοδοτούμενη έκδοση με τη "μαγική" ένδειξη 4x4, σε συνδυασμό με τους μεγαλύτερους τροχούς, η θετική εντύπωση δίνει τη θέση της στον ενθουσιασμό.

ΦΡΕΝΑ

Οι μεγαλύτεροι τροχοί έδωσαν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αεριζόμενων φρένων μπροστά-πίσω και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Αρκεί να συνηθίσεις το ποδωστήριο για να επιβραδύνεις με σιγουριά και ακρίβεια. Την κατάλληλη στιγμή και μόνο επεμβαίνει και το ABS, που επ’ ουδενεί καταστρέφει την προσπάθεια για το κάτι παραπάνω στην τέλεια διαδρομή.

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Προσπαθήσαμε, αλλά στάθηκε αδύνατο να φέρουμε το αυτοκίνητο σε δύσκολη θέση, στη στεγνή άσφαλτο!
Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η ουδέτερη και προβλέψιμη συμπεριφορά του. H προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει στη γεωμετρία της ανάρτησης, τα αμορτισέρ αερίου, η ανάρτηση τύπου DSA δανεισμένη από τα Ομέγκα και Σένατορ και η διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα παρ' όλη την τετρακίνηση, έχουν τον πρώτο λόγο στην πολύ καλή οδική συμπεριφορά του συνόλου. Συμπαγές και καλά φτιαγμένο το «νέο» Καλίμπρα συνδυάζει το καλό κράτημα με την άνεση, χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα μεγάλου τουρισμού. Σε κλειστές στροφές, στην προσπάθεια για το αποκαλούμενο όριο η τετρακίνηση δημιουργεί τάσεις υποστροφής που ελέγχονται εύκολα και το κυριότερο δεν χαλάνε τη διάθεση του οδηγού. Σε γρήγορες καμπές, είτε σε γλιστερό, είτε σε καλό οδόστρωμα το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται ουδέτερα και διαγράφει ακριβείς τροχιές με το ταχύμετρο σε τριψήφιους εξωπραγματικούς αριθμούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το Όπελ Καλίμπρα Τούρμπο 4x4, δεν είναι η πολιτισμένη έκδοση της νέας πολεμικής μηχανής της Όπελ, ούτε το μοντέλο παραγωγής της αγωνιστικής έκδοσης. H κορυφαία έκδοση της σειράς, συνδυάζει τον πολιτισμένο χαρακτήρα των άλλων εκδόσεων με επιδόσεις και ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά. Ότι καλύτερο για ένα από τα ομορφότερα κουπέ παραγωγής που ήθελε αυτό το κάτι παραπάνω για να γίνει και από τα καλύτερα. Δικαιολογημένα λοιπόν «κοιτάξτε στην Όπελ ΤΩΡΑ».