Homologation number: 5624
Homologation start: 1/2/1976
Opel Κadett GTE (4T 82, 7/1977)
TO ΔΕΥΤΕΡΟ από τα αυτοκίνητα της νέας ευρωπαϊκής γενιάς των γρήγορων οριακών κουπέ που δοκιμάζουμε είναι το Καντέτ GTE. Εξελιγμένο, βάσει της πείρας που αποκτήθηκε από τις παλιότερες ράλλυ έκδόσεις του εργοστασίου και με άμεσο σκοπό να αντιμετωπίσει τα Έσκορτ RS και τα GTE και GTI του Βόλφσμπουργκ, αποτελεί το καλύτερο ίσως δείγμα των δυνατοτήτων του παραρτήματος αυτού της Τζένεραλ Μότορς. Με κλασική συνταγή μετάδοσης, που πολλοί προτιμούν από την πρόσθια κίνηση στα επίπεδα αυτά, και καθόλου εντυπωσιακή εμφάνιση —οι ταξιτζήδες το έβλεπαν σαν βαμμένο δίπορτο Καντέτ όμοιο με το δικό τους— κοστίζει μια περιουσία για τούς «άσχετους», αποδεικνύεται όμως φθηνό για όσους ψάχνουν για αυτοκίνητο του είδους. Με 580.000 δραχμές δεν αγοράζεις εύκολα 2.000 κυβικά και 105 Ντιν, στις μέρες μας στην ελληνική επικράτεια.Πριν σπεύσετε να ρωτήσετε αν επιτέλους πήραμε αυτοκίνητο από την εδώ αντιπροσωπεία, μάθετε πως το GTE της δοκιμής μας ανήκει στον αντιπρόσωπο Κυκλάδων κ. Γούτο, που μας το διέθεσε μέσω του καταστήματος του Κ. Ράπτη, από το οποίο διαθέτει όλη τη σειρά της Όπελ στην Αθήνα. Ο λόγος που η Όπελ διάλεξε το Καντέτ για να αντιμετωπίσει τα Έσκορτ, τα Άουντι και τα Γκολφ, ήταν οι διαστάσεις και το βάρος του. Κομπάκτ οι πρώτες και χαμηλό το δεύτερο το έφερναν σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των μεγαλύτερων αδελφών του. Όχι πως δεν «φτιάχτηκαν» τα Μάντα και τα Κομμοντόρε ποτέ, όμως δεν προωθήθηκαν ούτε θα προωθηθούν στο σημείο των Καντέτ. Εκτός πια αν το αμάξωμα 915 κιλών αποδειχθεί τελικά ακατάλληλο για το σκοπό που προορίζεται. Αλλά αυτό φαίνεται μάλλον αδύνατο. Τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι τώρα βρίσκονταν μόνο στον κινητήρα και αυτά στις γνήσιες εργοστασιακές εκδόσεις.
Ας δούμε όμως από πιο κοντά το τμήμα αυτό του αυτοκινήτου που μαζί με την ανάρτηση αποτελούν τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του GTE.
Σχήμα 1: Μαθήματα σωστής άδικης στο στεγνό από την Όπελ. Ποιος το περίμενε πριν μερικά χρόνια.
Κινητήρας
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το γνωστό μπλοκ των 1897 κ. εκατοστών που χρησιΣχήμα μοποιεί από χρόνια το εργοστάσιο στις εκδόσεις 1.9 και 1.9 S των Ασκόνα, Μάντα και Ρέκορντ. Με τον εκκεντροφόρο επικεφαλής και κυλινδροκεφαλές διασταυρούμενης ροής, κατασκευασμένες από ελαφρό μέταλλο, το τετρακύλινδρο σύνολο αποδίδει, με ηλεκτρονικό σύστημα έμμεσου ψεκασμού γερμανικής κατασκευής, 105 ίππους Ντιν στις 5.400 σ.α.λ. και ροπή στρέψεως 15.2 χγμ. ανάμεσα στις 3.400 και τις 4.600 σ.α.λ. Η απόδοση ανά λίτρο δεν διεκδικεί πρωτεία στην κλάση της και ίσως δεν συμβιβάζεται εύκολα με το χαρακτήρα του GTE, εγγυάται όμως μαζί με το ρυθμό περιστροφής των 5.400 σ.α.λ. αντοχή και περιθώρια για πολλές πολλές μετατροπές. Σημειώστε πως στις εκδόσεις για πίστα το ίδιο μοτέρ αποδίδει γύρω στους 260 ίππους και για ράλλυ γύρω στους 228 PS / 8500 rpm (Circuit version 265 PS), 23,6 kgm / 6400 rpm.Οι 105 Ντιν της έκδοσης σειράς έχουν να κινήσουν 915 κιλά βάρος, όταν το αμάξωμα είναι άδειο, γεγονός που μεταφράζεται σε μια αναλογία 8.7 κιλών ανά ίππο Ντιν. Το Έσκορτ RS έχει 8.4 κιλά στον ίππο, το Άουντι 80 GTE 7.8 κιλά και το Γκολφ GTI 7.4 κιλά. το Καντέτ λοιπόν δεν παίρνει καλό βαθμό εδώ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις επιδόσεις του. Στις επιταχύνσεις μέχρι τα 0-100 χλμ/ώρ. είναι ταχύτερο από το Εσκορτ RS, στην τελική ταχύτητα ταχύτερο από το Άουντι GTE και από το Έσκορτ και στην ελαστικότητα σημαντικά καλύτερο από όλους τούς αντιπάλους του.
Σχήμα 2: Έντονα χρώματα, που όμως δεν βρίσκονται μέσα στα δικά μας γούστα.
Σχήμα 3: Εμπρός το GTE διαφέρει από τα KADETT στους προβολείς ιωδίου και στη μαύρη μάσκα.
Σχήμα 4: Το αυτοκίνητο υπάρχει μόνο σε κίτρινο και μαύρο, χωρίς νίκελ και ζάντες «τύπου» σπορ. Σ' άλλα χρώματα μόνο τα Μάντα.
Σχήμα 5: Καθίσματα και τιμόνι έχουν αλλάξει. τα υπόλοιπα είναι όμοια με εκείνα των απλών Καντέτ.
Βέβαια, οι διαφορές αυτές είναι στην πράξη μικρές και ο συναγωνισμός μεταφέρεται σε άλλους τομείς, όπως το κράτημα, το σύστημα διεύθυνσης, την αντοχή κλπ. το γεγονός είναι πως το ξανανιωμένο μοτέρ ανεβαίνει πανεύκολα την κλίμακα των στροφών του και διαθέτει πρωτοφανή περιθώρια δύναμης για χρήση μέσα στις πόλεις ή τους αυτοκινητόδρομους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα ιδανικό επιβατικό αυτοκίνητο, αν ξεχνούσαμε τη σκληρή ανάρτηση, τον περιορισμένο χώρο για τα γόνατα πίσω και το θόρυβο. Για σπορ οδήγηση τα αποθέματα δύναμης αποδεικνύονται με τη σειρά υπεραρκετά, ακόμη και για να οδηγεί κανείς το αυτοκίνητο μόνο με το γκάζι.
Το σωστό και άριστα συγχρονισμένο κιβώτιο ταχυτήτων έρχεται να συμπληρώσει την καλή εικόνα του κινητήρα. Στη στάνταρ έκδοση έχει τέσσερις επιλογές για εμπρός και σχέση μετάδοσης στο διαφορικό 3.44:1. Στην πράξη αποδεικνύεται πως το κιβώτιο των πέντε ταχυτήτων, που τοποθετείται με παραγγελία, έχοντας την πέμπτη στο 1:1 και τις προηγούμενες ταχύτητες κοντύτερες, θα πρέπει να αξιοποιεί καλύτερα την ισχύ του κινητήρα. Μαζί με το πεντάρι κιβώτιο μπορεί να παραγγείλει κανείς και μια σχέση 3.67:1 — η δυνατότητα υπάρχει και για το τεσσάρι — καθώς και μπλοκέ διαφορικό της αρεσκείας του. Οι εναλλακτικές τούτες λύσεις είναι όντως σημαντικές και μαζί με τις δυνατότητες βελτίωσης της ιπποδύναμης καθιστούν το GTE αληθινό όπλο για το γκρουπ Ένα. Αντιρρήσεις έχουμε —όπως και οι Γερμανοί συνάδελφοι μας— για τον κυβισμό του κινητήρα που θα έπρεπε να βρίσκεται στα 2.0 αντί στα 1.9 λίτρα. Έτσι οι 105 θα μπορούσαν να γίνουν τουλάχιστον 110 Ντιν. Ο θόρυβος του κινητήρα είναι, όπως αναφέραμε προηγούμενα, έντονος στις πολλές στροφές, ίσως όμως αρέσει στους οπαδούς των σπορ αυτοκινήτων. Η κατανάλωση, χωρίς να διεκδικεί πρωτεία στην κατηγορία των δύο λίτρων, κυμάνθηκε στα χιλιόμετρα του τεστ γύρω στα 11.5 λίτρα. Για οικογενειακή οδήγηση υπολογίστε μερικά λίτρα παρακάτω. Το εργοστάσιο δίνει 8.9 λίτρα κατά DIN.
Αμάξωμα - χώροι - εξοπλισμός
ΕΔΩ δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα. Το αμάξωμα των GTE δεν είναι άλλο από εκείνο των Καντέτ Κουπέ, που φορούν τούς κινητήρες των 1.200 κ. εκατοστών. Χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις στον τομέα της αισθητικής, μπορεί να φιλοξενεί σε ταξίδι τέσσερα άτομα και όλες τις αποσκευές τους. Στην περίπτωση του GTE τα παχύτερα μπροστινά καθίσματα και οι μεγαλύτερες διαδρομές τους προς τα πίσω περιορίζουν το χώρο για τα γόνατα, που δεν είναι ανύπαρκτος όπως σε άλλα κουπέ, θα μπορούσε όμως να ήταν μεγαλύτερος. Τα χρώματα που είναι βαμμένο το αυτοκίνητο —κίτρινο και μαύρο— δεν μας άρεσαν ιδιαίτερα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αρέσουν στα υπόλοιπα οχτώ εκατομμύρια Έλληνες. Εκείνο ίσως που θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ είναι πως το αυτοκίνητο δεν προκαλεί αισθητικά, όσο ίσως θα ήθελαν οι απανταχού γρήγοροι οδηγοί των μεταμεσονύκτιων ωρών. Περνά συνήθως απαρατήρητο σαν ένα απλό ξαναβαμμένο Καντέτ. Μόνο όσοι ήξεραν σταμάτησαν να μάς ρωτήσουν πως πηγαίνει και πόσο κοστίζει.
Ούτε και μέσα υπάρχει κάτι το εντυπωσιακό, εκτός, ίσως, από την καρό ταπετσαρία των καθισμάτων. Ο κλασικός πίνακας οργάνων του Καντέτ σειράς περιλαμβάνει ταχύμετρο, στροφόμετρο και ρολόι, ενώ χαμηλά στην κονσόλα βρίσκονται τρία μικρότερα όργανα για το νερό, τη βενζίνη και το λάδι. το τιμόνι είναι σπορ με τρεις ακτίνες και τίποτε άλλο.
Ο εξοπλισμός στη βασική έκδοση περιλαμβάνει προβολείς ιωδίου εμπρός, ζώνες, θερμαινόμενο κρύσταλλο, ανακλινόμενα καθίσματα, προσκέφαλα, τα όργανα που αναφέραμε και μερικά ακόμα μικροπράγματα. Οι ζάντες είναι από κοινό μέταλλο και τα λάστιχα σειράς 70.
Ανάρτηση - φρένα
ΕΔΩ έχει γίνει ή περισσότερη δουλειά που ουσιαστικά φαίνεται μόνο στο δρόμο. Στη θεωρία η ανάρτηση παραμένει ίδια με των Καντέτ Κουπέ. Εμπρός υπάρχουν ψαλίδια επάνω και κάτω, σπειροειδή ελατήρια και ράβδος εξισορρόπησης. Πίσω ο άκαμπτος άξονας στηρίζεται με επιμήκεις βραχίονες και αναρτάται με σπειροειδή ελατήρια. Ο άξονας μετάδοσης της κίνησης έχει άρθρωση κοντά στο διαφορικό, ώστε να παρακολουθεί ευκολότερα τις κινήσεις του, ενώ τον έλεγχο του άκαμπτου άξονα έχουν αναλάβει μια ράβδος Πανάρ και μια δεύτερη εξισορρόπησης. Τα αμορτισέρ είναι Μπιλστάιν. Το σύστημα της διεύθυνσης είναι κρεμαγιέρα, άλλα οι σχέσεις μετάδοσής του έχουν αλλάξει θεμελιακά σε σχέση με τα Καντέτ σειράς. Τα φρένα είναι δίσκοι εμπρός, τύμπανα πίσω με συνολική επιφάνεια πέδησης 553 cm2 έναντι 317 cm2 των απλών μοντέλων. Το κύκλωμα υγρών είναι διπλό, και το χειρόφρενο ενεργεί πίσω. Κατανομέας πίεσης δεν υπάρχει. Οι ζάντες είναι 5 ½ ιντσών (με παραγγελία 6) και τα λάστιχα 175/70 HR 13.
Στο δρόμο
Η ΚΛΑΣΙΚΗ θέση οδήγησης των Καντέτ δεν αλλάζει σημαντικά στο GTE. Ο οδηγός κάθεται μάλλον ψηλά, σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα του είδους, ελέγχοντας και τις δύο άκρες του καπό. Το κάθισμα δεν είναι μπάκετ και σίγουρα θα πρέπει να το αλλάξετε αν αγαπάτε την καλή πλευρική στήριξη. Αυτό που κάνει εντύπωση σε όσους έχουν συνηθίσει σε ιταλικά και γαλλικά σπορ αυτοκίνητο είναι η απλότητα και η ευκολία χειρισμού των διαφόρων μοχλών και διακοπτών. Όλα βρίσκονται μέσα στα χέρια του οδηγού και η χρήση τους δεν αποσπά διόλου την προσοχή του. Και αυτό μετρά πολύ στη γρήγορη οδήγηση και τούς δρόμους των βουνών.
Το τιμόνι είναι ελαφρό, γρήγορο και πολύ ακριβές, σε σημείο που να αξίζει συγχαρητήρια. Θα πρέπει να οδηγήσεις ένα GTE για να δεις τι χάνεις στα απλά Καντέτ. Το κράτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο είναι ουδέτερο. Μπορείς να μπεις γρήγορα σε μια στροφή χωρίς το φόβο να αντιμετωπίσεις μια αχαλίνωτη υποστροφή ή μια ξαφνική και έντονη υπερστροφή. Η δύναμη του κινητήρα προσφέρει δυνατότητες δημιουργίας υπερστροφής ισχύος, αν σ' αρέσει να οδηγείς με τον τρόπο αυτό, ενώ το γρήγορο τιμόνι έρχεται να ελέγξει χωρίς κόπο οποιαδήποτε μορφή υπερστροφής. Το μπλοκέ διαφορικό έρχεται να συμπληρώσει τη θαυμάσια εικόνα του GTE στο δρόμο. Ο άκαμπτος πίσω άξονας εγγυάται θετική οδική συμπεριφορά στο χιόνι και τον πάγο, αν και δεν είχαμε τη δυνατότητα να τον δοκιμάσουμε. Στις εδαφικές ανωμαλίες πάντως αντιδρά σωστά και δεν αλλάζει την τροχιά του αυτοκινήτου. Στη βροχή χρειάζεται κάποια προσοχή, ιδιαίτερα όταν τα λάστιχα δεν είναι κατάλληλα. Τα φρένα δεν μπλοκάρουν τους πίσω τροχούς και στις επιβραδύνσεις έδειξαν τιμές 6.95 m/sec κρύα και 7.25 ζεστά. Η αίσθηση επιβραδύνσεως που προσφέρουν δεν είναι εκείνη των τεσσάρων δίσκων, είναι όμως καλύτερη πολλών γερμανικών αυτοκινήτων. Η άνεση έχει θυσιασθεί ολόκληρη για χάρη της οδικής συμπεριφοράς. Μεταφέρει το δρόμο στα σώματα των επιβατών και στα πολύωρα ταξίδια κουράζει.
Συμπέρασμα
ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ οδική συμπεριφορά στο στεγνό, πολύ καλό τιμόνι και άφθονη ισχύ το GTE είναι ένα θαυμάσιο όπλο για το γκρουπ Ένα και ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας του. Τον τουριστικό χαρακτήρα του χαλούν ο χώρος για τα γόνατα, ο θόρυβος του κινητήρα και η σκληρή ανάρτηση.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Πολύ καλή οδική συμπεριφορά στο στεγνό
Ακριβές, γρήγορο και ελαφρύ τιμόνι
Πολύ καλές επιδόσεις
Μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης
Απλή κατασκευή
Καλή τιμή αγοράς
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Θορυβώδης κινητήρας
Σκληρή ανάρτηση
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: OPEL KADETT GTE
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κύλινδροι: 4
Χρόνοι: 4
Διάμετρος x Διαδρομή: 93x69.8
Χωρητικότητα: 1.897 κ.εκ.
Συμπίεση: 9,2:1
ίπποι/στροφές: 105/5.400
Ροπή στρέψεως/στροφές: 15,5/4.200
Θέση/αριθμός εκκεντροφόρων: 1 Ε.E.
Απόδοση ανά λίτρο: 55,4 ίπποι Ντιν
Καρμπυρατέρ: Ψεκασμός
Βενζίνη: σούπερ
Έδρανα στροφαλοφόρου: 5
Μέταλλο μπλοκ: —
Μέταλλο κυλινδροκεφαλών: ελαφρό κράμα
Ψύξη: Υδρόψυκτη
Χωρητικότητα λαδιού: 3,8 λ.
Βεντιλατέρ: Μηχανικό
Μπαταρία: 12V 44 Α.
Εναλλάκτης: 540 W
ΜΕΤΑΔΟΣΗ - ΚΙΒΩΤΙΟ
Θέση κινητήρα: Εμπρός
Θέση κιβωτίου: Εμπρός
Θέση διαφορικού: Πίσω
Μετάδοση κίνησης: Πίσω
Έξτρα κιβώτιο: πέντε ταχύτητες
Αριθμός ταχυτήτων: 4
Σχέση μετάδοσης 1ης: 3.428:1
Σχέση μετάδοσης 2ης: 2.156:1
Σχέση μετάδοσης 3ης: 1.366:1
Σχέση μετάδοσης 4ης: 1.121:1
Σχέση μετάδοσης όπισθεν: 3.317:1
Σχέση μετάδοσης διαφορικού: 3.67:1
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Μπροστά: Διπλά ψαλίδια κυλινδρικά ελατήρια, ράβδος εξισορρόπησης
Πίσω: Άκαμπτος άξονας, ράβδοι στήριξης, ράβδος πανάρ, ράβδος εξισορρόπησης
ΦΡΕΝΑ
Μπροστινά φρένα: Δίσκοι
Πίσω φρένα: Τύμπανα
Διπλό κύκλωμα: Ναι
Κατανομέας πίεσης: Όχι
Σερβό: Ναι
Χειρόφρενο: Πίσω
Ζάντες: 5 ½ Χ 13
Λάστιχα: 175/70/HR
ΑΜΑΞΩΜΑ - ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αμάξωμα: Αυτοφερόμενο
Πόρτες: 2
Θέσεις: 5
Εξωτερικό μήκος: 4.124
Εξωτερικό πλάτος: 1.580
Εξωτερικό ύψος: 1.335
Μεταξόνιο: 2.395
Κιλά ανά ίππο
Με κενό αμάξωμα: 8,7 κιλά
Με πλήρες φορτίο: 12,2 κιλά
Μπροστινό μετατρόχιο: 1.300
Πισινό μετατρόχιο: 1299
Βάρος κενού αμαξώματος: 915 κιλά
Συνολικό βάρος: 1.290 κιλά
Ωφέλιμο φορτίο: 175 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Επιταχύνσεις
0-60 χλμ/ώρ: 4,0 δευτ.
0-80 χλμ/ώρα.: 6,1 δευτ.
0-100 χλμ/ώρ: 9,6 δευτ.
0-120 χλμ/ώρ. 13,6 δευτ.
0-1.000 μέτρα: 31,5 δευτ.
Ελαστικότητα
40-60 χλμ/ώρ: 5,0 δευτ.
40-80 χλμ/ώρ: 9,4 δευτ.
40-100 χλμ/ώρ: 14,2 δευτ.
40-120 χλμ/ώρ: 19,9 δευτ.
Κατανάλωση: σε λίτρα ανά 100 χλμ.
Τελική ταχύτητα: 182,7 χλμ/ώρ.
Ένδειξη κατασκευαστή: 184 χλμ/ώρ.
Μέση κατανάλωση: Κατανάλωση τεστ: 11,1 λίτρα Κατανάλωση κατασκευαστή: 8,9 λίτρα
ΤΙΜΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ
Εισαγωγέας: Κ. Ράπτης
Τιμή με το κλειδί στο χέρι: 580.000
Εισφορά: 130.000
Παράδοση: Άμεση
Φορ. ίπποι: 13