Peugeot 206 WRC (1999)
1_18_Peugeot206wrc_finland.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 343, 4/1999

Πρωτότυπο κείμενο
Κείμενο φωτογραφίες: Κώστας Λακαφώσης
Kαιρός ήταν.. Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από την παρουσίαση του φοβερού 205 Τ16 και η Πεζό φιλοδοξεί να ξαναμπεί στο χορό του τίτλου για το ΠΠΡ, με ένα τετρακίνητο όχημα που στοχεύει στην κορυφή της γενικής κατάταξης. Με πρόγραμμα έξι αγώνων μέσα στο 1999, το καινούριο 206 WRC ελπίζει στην αγωνιστική εξέλιξη, που θα το φέρει σε τροχιά διεκδίκησης για το πρωτάθλημα του 2000.

ΤHN EΠOXH TOY 205 Τ16 με τους πιο ελεύθερους κανονισμούς του γκρ. Β, ήταν πιο εύκολο για μια εταιρία να βρει τις τεχνολογικές λύσεις που θα την κάνουν να ξεχωρίσει απέναντι στον ανταγωνισμό, και κατά περιόδους υπήρχαν και τα αυτοκίνητα που σαφώς ξεχώριζαν και έδιναν το προβάδισμα με τις καινοτομίες τους. Σήμερα όμως, με τους κανονισμούς των WRC, «το πνεύμα του νομοθέτη» είναι να είναι όλα τα αυτοκίνητα όσο το δυνατόν πιο ίδια μεταξύ τους. Έτσι, το βασικό ζητούμενο από τους μηχανικούς-σχεδιαστές είναι να δουλέψουν μέσα στα πλαίσια των περιορισμών, ώστε να καταφέρουν, εξαντλώντας τα όρια, να φτάσουν στο επίπεδο επιδόσεων που ήδη διαθέτουν και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές. Οι βασικότερες διαφορές πλέον σχετίζονται με τις διαστάσεις των αυτοκινήτων, και αν π.χ. διαφέρει κάπου το Ιμπρέζα με την Κορόλα είναι κυρίως στο μήκος, που επιδρά στην οδική συμπεριφορά αλλά και στη ροή αέρα για την ψύξη του κινητήρα. Επί της ουσίας όμως, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα και από τις επιδόσεις στους αγώνες, οι διαφορές δεν είναι τέτοιες που να κάνουν κάποια εταιρία να ξεχωρίζει, και κατά περίπτωση κερδίζουν Ειδικές Διαδρομές όλοι.
Μπορεί, λοιπόν, να μπει σε αυτό το παιχνίδι και η Πεζό; Γιατί όχι, είναι η προφανής απάντηση, και το ερώτημα είναι κυρίως χρονικό: πότε θα είναι έτοιμη η γαλλική εταιρία να κοιτάξει κατάματα όλους τους υπόλοιπους;
343-5.jpg
Θέσαμε το ερώτημα αυτό στον Μισέλ Ναντάν, τον τεχνικό υπεύθυνο της ομάδας και αρμόδιο για μια πιο συγκεκριμένη απάντηση, αλλά και ο ίδιος δεν είναι απόλυτα σίγουρος, αφού δεν έχει αρχίσει ακόμα η αγωνιστική εξέλιξη: «Οι δοκιμές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, αφορούσαν όλες τη σωστή λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του αυτοκινήτου. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι ο κινητήρας, η ανάρτηση, αλλά κυρίως η μετάδοση λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, και έπειτα θα ξεκινήσουμε δοκιμές εξέλιξης με το χρονόμετρο. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το ταίριασμα κινητήρα-κιβωτίου στον περιορισμένο χώρο, που μας αφήνει το μικρό αμάξωμα του 206, αλλά φαίνεται πως όλα τα προβλήματα τελικά έχουν λυθεί. Το κιβώτιο είναι μηχανικό, σειριακό, έξι σχέσεων, και έτσι θα παραμείνει για τους πρώτους αγώνες. Έχουμε κάνει κάποιες δοκιμές για πιθανή μελλοντική χρήση ημιαυτόματου κιβωτίου (σημ. όπως το «τζόιστικ» της Κορόλα) αλλά φαίνεται ότι, κι αν ακόμα το χρησιμοποιήσουμε, θα είναι μόνο για την άσφαλτο, αφού στο χώμα δεν μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργεί σωστά. Κατά τα άλλα, χρησιμοποιούμε μετάδοση με δύο ενεργά διαφορικά, μπροστινό και μεσαίο, και ίσως σε επόμενη φάση να προσθέσουμε και πίσω ενεργό διαφορικό, όχι ακόμα όμως. Όσο για το βασικό χαρακτηριστικό του 206, τις μικρές διαστάσεις, δεν ξέρουμε ακόμα αν θα μετρήσει στα υπέρ ή στα κατά. Οι πρώτες μας δοκιμές έδειξαν ότι το αυτοκίνητο είναι πολύ ευέλικτο στους στενούς δρόμους στο Σατό Λαστούρ, αλλά στις πολύ γρήγορες ειδικές διαδρομές μάλλον θα αποδειχθεί σχετικά ασταθές και δύσκολο στην οδήγηση.»
Στη σύντομη παρουσίαση για τους δημοσιογράφους, στη στρατιωτική πίστα δοκιμών στο Σατορί, λίγο έξω από το Παρίσι, και οι τρεις οδηγοί της ομάδας δεν έχασαν την ευκαιρία για μια γρήγορη γνωριμία με το αυτοκίνητο, αφού άλλωστε οι ευκαιρίες δοκιμών είναι λίγες: μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Ζιλ Πανιζί είχε καταστρέψει το ένα από τα δύο αυτοκίνητα εξέλιξης, οπότε το 206 που είδαμε ήταν το μοναδικό που υπήρχε. Έξι με επτά εβδομάδες χρειάζεται η ομάδα της Πεζό Σπορ για να ετοιμάσει ένα καινούριο 206 WRC, και υπολογίζεται ότι δύο ή τρία ακόμα αυτοκίνητα θα προετοιμαστούν μέχρι τα μισά της φετινής χρονιάς. Παράλληλα με τους «ασφάλτινους» Πανιζί και Ντελεκούρ, ένα ακόμα από τα νεότερα ταλέντα του ΠΠΡ, ο Φινλανδός Μάρκους Γκρόνχολμ (ή Γκρένχολμ, όπως ο ίδιος προφέρει το όνομά του) θα βοηθήσει τη νεοσύστατη ομάδα στους χωμάτινους αγώνες, σε μια πρώτη, διερευνητική χρονιά που σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις θα περιλαμβάνει Κορσική, Ακρόπολις, Φινλανδία, Σανρέμο, Αυστραλία και RAC.
343-1.jpg
Σχήμα 1: Το 206 είναι το μικρότερο σε διαστάσεις από όλα WRC, και αυτό είναι σίγουρα προσόν στις κλειστές και στενές ειδικές διαδρομές. Για την άσφαλτο, οι τροχοί είναι 18 ιντσών και τα φρένα διαθέτουν αεριζόμενους δίσκους 355χιλ. εμπρός με εξαπίστονες δαγκάνες και δίσκους 300χιλ με τετραπίστονες δαγκάνες πίσω.

343-2.jpg 343-3.jpg
Σχήμα 2: Ο Μισέλ Ναντάν, ο «πατέρας» του 206 WRC, έχει μακρά ιστορία στο χώρο των αγώνων, με θητεία σε αρκετές αγωνιστικές ομάδες. Περίπου 80μέλη αριθμεί η νεοσυσταθείσα ομάδα της Πεζό υπό τις διαταγές του, με τεχνικούς που προέρχονται από τα ράλι αλλά και από το δύσκολο και πολύ ανταγωνιστικό χώρο των αγώνων πίστας. Σχήμα 3: Εν αναμονή του 206 WRC, ο Ζιλ Πανιζί εντυπωσίασε οδηγώντας ένα ιδιωτικό Ιμπρέζα στον πρώτο αγώνα της φετινής χρονιάς, στο Μόντε Κάρλο. Μοιάζει νεότερος, αλλά είναι ήδη 34 ετών, και δεν έχει άλλα περιθώρια αν θέλει να αναδειχθεί στο χώρο των ράλι, αυτή είναι η ευκαιρία του.
343-4.jpg
Σχήμα 4: «Αντιλαλούνε τα βουνά…» Μπρουνό Σαμπί με 205 Τ16 στο 33ο Ράλι Ακρόπολις.

Article from 4T 334, 7/1998

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι 1985 και 1986 τόσο σε επίπεδο οδηγών όσο και κατασκευαστών, δύο νίκες στο Παρίσι-Ντακάρ το 1987 και 1988 είναι μερικοί από τους τίτλους που κέρδισε το θρυλικό 205 Τ16 στην αγωνιστική του καριέρα. Τώρα ήρθε η σειρά του 206 WRC να πάρει τη σκυτάλη, που μαζί με τα ήδη έτοιμα Σέατ WRC και Φόκους WRC της Φορντ (θα αντικαταστήσει σε εργοστασιακό τουλάχιστον επίπεδο συμμετοχής το Έσκορτ) θα εκπροσωπήσουν τους ευρωπαίους κατασκευαστές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Στόχος των Γάλλων όχι απλά οι μεμονωμένες διακρίσεις σε κάποιους αγώνες αλλά η διεκδίκηση τίτλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχέση με το 206 παραγωγής το WRC διατηρεί (υποχρεωτικά) το ίδιο μετατρόχιο των 2,468 μ. αλλά το μήκος του αυξάνεται κατά 17 εκ. φτάνοντας τα 4 μ. Το ολικό πλάτος αυξάνεται και αυτό με τη σειρά του στα 1,77 μέτρα. (+12 εκ.).
Ο κινητήρας είναι δίλιτρος τετρακύλινδρος με 1 6 συνολικά βαλβίδες και δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, ενώ με τη βοήθεια υπερσυμπιεστή θα αποδίδει περίπου 300 ίππους. Η μέγιστη ροπή θα φτάνει τα 50 Kgm. Το κιβώτιο είναι εξατάχυτο και η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω τριών ηλεκτρονικά ελεγχομένων διαφορικών. Το βάρος του 206 WRC φτάνει τα 1.230 κιλά.
Το νέο «όπλο» της Πεζό θα κατασκευαστεί σε 20 αντίτυπα για να μπορέσει σύμφωνα με τους κανονισμούς να πάρει την απαραίτητη ομολογκασιόν, ενώ την πρώτη του εμφάνιση σε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι θα την κάνει-σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρίας-στα μέσα του 1999.
334-1.jpg
334-2.jpg