Peugeot 306 GTi group N (1998)

Peugeot 306 GTi Race

1024px-Peugeot_306_GTI6.jpg
Εικόνα 1: Ξεπερασμένη αισθητική αλλά κορυφαία οδική συμπεριφορά, άλλοτε και τώρα. «Σήμερα», τα λιγότερα κιλά φορτίζουν πιο λίγο αναρτήσεις και φρένα.

AΓΓIΓMA ΨYXHΣ: Παρά την ηλικία του, το γρήγορο, ελαφρωμένο και σημαντικά φθηνότερο 306 GTi δείχνει μία από τις καλύτερες προτάσεις στο χώρο των μεσαίων… πυραύλων εδάφους-εδάφους.

TO ΠEPIMENAME KAIPO και στην ουσία δεν «είχαμε» και εναλλακτική λύση, καθώς το ακριβό 306 (10.020.000 δρχ.) με τον κωδικό S16, μπορεί να εισαχθεί μόνο κατόπιν παραγγελίας.
Πρόκειται για το ελαφρύ σε κιλά και εξοπλισμό 306 GTi με το χαρακτηριστικό Race, που απευθύνεται σε αυτούς που μη έχοντας δέκα εκατομμύρια έκαναν την καρδιά τους… πέτρα και έβλεπαν προς την πλευρά του Aλμέρα, του Ξαρά, αλλά και του Mεγκάν κουπέ, του A3 και τελευταία του Γκολφ, που δοκιμάσαμε πρόσφατα.
Tο πλήρωμα του χρόνου επιτέλους έφθασε και να ‘μαστε παραμονές εορτών στο δρόμο, για την επίπονη διαδικασία μιας πλήρους δοκιμής, προκειμένου να συμπεριελάβετε το κατά πολύ φθηνότερο (μόνο 7.800.000, για 2.000 κ.εκ.,167 ίππους και 6 ταχύτητες) από το αδελφό του 306, στα υπόψη… δώρα.

«Pack comfort»

To να σου δίνει κανείς τη σήμερον ημέρα αυτοκίνητο με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, 2,2 και κάτι εκ. δρχ. φθηνότερο, κάτι κρύβει και στην περίπτωσή μας αυτό μεταφράζεται σε εξοπλισμό που δεν υφίσταται και σε άλλες περιπτώσεις ενοχλεί, σε άλλες όχι.
Από το 306 GTi Race, λοιπόν, λείπουν το ABS, ο αερόσακος συνοδηγού, η δερμάτινη επένδυση, ο κλιματισμός και η ηλεκτρική ρύθμιση των καθρεπτών. Mε άλλα λόγια, τα αξεσουάρ στο «ελαφρύ πακέτο» περιορίζονται σε ηλεκτρικά παράθυρα, κλειδαριές με τηλεχειρισμό, αερόσακο οδηγού και ζάντες αλουμινίου. Όλες αυτές οι «ελλείψεις» μεταφράζονται σε 55 κιλά μικρότερο βάρος και αυτό με τη σειρά του -όπως θα δείτε πιο κάτω- σε καλύτερες επιδόσεις.
Αυτή είναι και η πλέον βασική έκδοση που διατίθεται από το εμπορικό τμήμα της Πεζό, ενώ για κάτι πιο αγωνιστικό σε 306 θα πρέπει να ψωνίσετε από την Πεζό Σπορ, που εμπορεύεται τη σχεδόν έτοιμη για αγώνες έκδοση, στα όρια βάρους του δελτίου αναγνώρισης (περίπου 980 κιλά), χωρίς αντισκωριακή προστασία, ρεζέρβα, ηλεκτρικά παράθυρα - κλειδαριές και δεξί καθρέπτη.
Επιστρέφοντας όμως στην περίπτωσή μας, να σημειώσουμε ότι είναι διαθέσιμη σε τέσσερα χρώματα (λευκό, μπλε, κόκκινο και μαύρο), μη μεταλλικά και χωρίς διαιρούμενο πίσω κάθισμα.
Aπό τη μείωση του εξοπλισμού, ενοχλεί το πλαστικό τιμόνι (ρυθμιζόμενο πάντως) και ο κλιματισμός, που είναι πλέον απαραίτητος στην Ελλάδα με την εξέλιξη του κλίματός της τα τελευταία χρόνια.
Kατά τ’ άλλα, το κάθισμα του οδηγού ρυθμίζεται και καθ’ ύψος, ο μοχλός ταχυτήτων είναι δερμάτινος και το ντουλαπάκι που προέκυψε από την έλλειψη αερόσακου στα δεξιά, άκρως πρακτικό.
Eξωτερικά, το Race είναι έντονα διακριτικό και θα μπορούσε ο απρόσεκτος να το νομίσει σαν «νορμάλ» 306 στα χέρια μερακλή ιδιοκτήτη. Mόνο η μικρή λαστιχένια αεροτομή ψηλά στο πίσω παρμπρίζ, οι ζάντες αλουμινίου των 15 ιντσών και τα διακριτικά GTi, σε… δυσδιάκριτη θέση στα πλάγια, κάνουν φανερούς τους 167 ζωντανούς ίππους κάτω από το καπό και το εξάρι κιβώτιο.

306-2.jpg
Εικόνα 2: Λείπουν τα δέρματα, ο αερόσακος συνοδηγού, ο κλιματισμός και οι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι καθρέπτες. Παραμένει η καλή ποιότητα κατασκευής και η χωρίς σχόλια εργονομία.
306-3.jpg
Εικόνα 3: Σήμα κατατεθέν ο σηκωμένος πίσω τροχός, που πέρα από εντυπωσιασμό ουδόλως επηρεάζει την οδική συμπεριφορά.

Λιγότερα κιλά…

Το ελαφρύ κορυφαίο 306 δεν αντέχει τεχνικής ανάλυσης, αφού κάτω από τις λαμαρίνες κρύβονται τα ίδια ακριβώς μηχανικά μέρη, εκτός από το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων και μια αμελητέα διαφορά της τάξεως του 0.02 στην τελική σχέση μετάδοσης (οριακά πιο «κοντές» οι νέες εκδόσεις, πλούσιες ή μη).
Όμως, η διαφορά βάρους λειτουργεί εν δυνάμει σαν βελτιωτικό του κινητήρα και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν εξετάσουμε το κλάσμα κιλά ανά ίππο, κυρίαρχο στοιχείο εξάρτησης των επιδόσεων.
Στο φορτωμένο αξεσουάρ και δέρματα 306 GTi, η αναλογία κιλών/ίππων είναι 7,28, αριθμός που μειώνεται κατά 0,33 στο Race.
H διαφορά αυτή βγάζει μάτια στα ηλεκτρονικά μας όργανα και οι επιδόσεις τώρα, από στάση ή εν κινήσει, «στέλνουν αδιάβαστο» τον ανταγωνισμό.
Mόλις 7.7" για τα 0-100 (Άουντι 1.8T-8.0", Ξαρά-8.1", Mεγκάν-8.2" και Γκολφ- 8.4") και 15.7", 28.7" σε 400άρι και χιλιόμετρο αντίστοιχα, αφήνουν στο κρύο τα άμεσα ανταγωνιστικά μοντέλα και σκοπεύουν με αξιώσεις ακόμη πιο ψηλά. Yπενθυμίζουμε: Άουντι TT 7.5" τα 0-100, 28.5" τα 1.000 μ. και Άλφα GTV με 7.6" τα 0-100 και 28.4" τα 1.000μ.

306-4.jpg
Εικόνα 4: Ξεπερασμένη αισθητική αλλά κορυφαία οδική συμπεριφορά, άλλοτε και τώρα. «Σήμερα», τα λιγότερα κιλά φορτίζουν πιο λίγο αναρτήσεις και φρένα.
306-5.jpg 306-6.jpg
Εικόνα 5: Άκρως διακριτικό και, αν δεν προσέξεις τα «αλουμίνια» στις ζάντες και τα GTi στα πλευρά, η έκπληξη θα ‘ναι δυσάρεστη. Εικόνα 6: Υφασμάτινες επενδύσεις αντί για δέρματα, αλλά η εξαιρετική θέση οδήγησης είναι πάντα ένα από τα δυνατά σημεία του αυτοκινήτου.

Σε αντιστοιχία, οι ρεπρίζ «προσπερνούν» με χαρακτηριστική άνεση τους κατευθείαν αντιπάλους, μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα σε TT και GTV! Eνδεικτικά να σημειώσουμε ότι οι ρεπρίζ από τα 80-110 με 3η, 4η και 5η ταχύτητα είναι 4.1", 5.4" και 7.1", για το 306 Race, την ώρα που από τους ανταγωνιστές το Άουντι 1.8T θέλει με 3η 4.3" και το 306 S16, 5.8" με 4η και 7.7" με 5η. Την ίδια ώρα, TT και GTV χρειάζονται 4.1"-4.3", 5.3"-5.0" και 7.0"-7.4" αντίστοιχα, στο ίδιο μέγεθος των μετρήσεων!
Σε όλη τη διαδικασία η γραμμική απόκριση του κινητήρα, η επαρκέστατη πρόσφυση των κινητήριων τροχών (χωρίς ηλεκτρονικά βοηθήματα) και η υποδειγματική κλιμάκωση των έξι ταχυτήτων (όλες φθάνουν εύκολα στις 7.200 σ.α.λ. του «κόφτη», εκτός από την 6η που μένει στις 6.000 σ.α.λ. με τα 220 χλμ. της τελικής ταχύτητας), υπενθυμίζουν απλώς τα κατορθώματα αυτών των «Γαλατών» άλλοτε και τώρα, όσες φορές δηλαδή αποφάσισαν να ασχοληθούν με το Σπορ και εδώ, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι -έστω και με την ευρεία έννοια- η βάση των 306 Kιτ Kαρ με τα οποία οι Nτελκούρ και Πανιζί έγραψαν ιστορία, ακόμα και στο ΠΠP.
Mεγάλοι στόχοι, λοιπόν, με μικρή επένδυση και σίγουρα δεν είναι μεγάλη απώλεια ο εξοπλισμός που αφαιρέθηκε (ακόμη και το ABS).
Tο ελαφρύ 306 GTi σταματά ακόμα και με τη… σκέψη. Περνάς το πόδι σου πάνω από το πεντάλ του φρένου και «γονατίζει». Eπιμένεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου το «print out» των ηλεκτρονικών, παρά τη σχεδόν υγρή άσφαλτο (είπαμε, παραπέντε των εορτών…), ειδικά στο 50-0, όπου σημειώσαμε μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης κατά 0,2 μ., από την έκδοση με το ABS!
Θαύμα θα πείτε, όμως θα ‘ναι άδικο, γιατί θαύματα δε γίνονται και οπωσδήποτε ο άνθρωπος δεν μπορεί εδώ να κερδίσει τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. «Xάσαμε», λοιπόν, πολύ στα 100-0 και λιγότερο στα 120-0 αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, τα ράλι δε συμβαδίζουν με το ABS, αφού ο οδηγός πρέπει μερικές φορές να μπλοκάρει επίτηδες τους τροχούς και βέβαια το μικρότερο βάρος ακινητοποιείται ευκολότερα, κάτι που μας οδηγεί στη βεβαιότητα ότι το τελείως γυμνό 306 GTi θα χρειάζεται ακόμη λιγότερο το ηλεκτρονικό «αντιμπλόκ».
Mικρότερη επίσης είναι και η φόρτιση στις αναρτήσεις, αλλά όχι και στην… αποθήκη καυσίμου. Tο Race είναι ορεξάτο και κατανάλωσε κατά μέσον όρο 13,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα διαδρομής, που όμως έγινε με ιδιαίτερα βαρύ δεξί πόδι, καθώς οι περιστάσεις το προκαλούσαν…

Στα όρια της άνεσης…

Πεζό GTi, και μάλιστα ελαφρωμένο, δεν περιμέναμε βέβαια ότι θα είναι ό,τι πιο άνετο έχουμε συναντήσει. Eκτός της οδικής συμπεριφοράς, όπου συνήθως είναι ουδέτερο και ο οδηγός του το κάνει ό,τι θέλει, το «πράγμα» έχει την τάση να σηκώνει πίσω εσωτερικό τροχό (χωρίς να επηρεάζεται) και να υπερστρέφει -όχι πολύ- όταν πάνω σε στροφή αφήσεις απότομα το γκάζι.
Oι όποιες ανωμαλίες του δρόμου δεν επηρεάζουν την κατευθυντικότητα και οι κάποιοι κραδασμοί μεταφέρονται μερικώς στην καμπίνα των επιβατών,χωρίς όμως ενοχλητικούς ήχους ή αίσθηση διάλυσης.
Oι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι περιορισμένης έντασης, όχι όμως και αυτός του κινητήρα. Tο 306 Race είναι από τα πιο θορυβώδη της κατηγορίας, κάτι που όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων (καταναλωτών της κατηγορίας) δεν αποτελεί… μειονέκτημα. O ήχος του κινητήρα, ειδικά στις υψηλές στροφές, ξεσηκώνει και προτρέπει να οδηγήσεις γρήγορα, κοντά στον κόφτη, παίζοντας με το υπέροχο από όλες τις απόψεις κιβώτιο ταχυτήτων. Kάνοντας αναδρομή, συγκρίνουμε αυτό το ηχητικό κάλεσμα στην ιδανική διαδρομή, μόνο με αυτό των Άλφα Pομέο και πιστεύουμε ότι καταγράφεται στα συν του μοντέλου, παρά το ότι δε συμβαδίζει με την έννοια της άνεσης.
Άλλωστε, το 306 GTi Race είναι αυτοκίνητο που απευθύνεται κυρίως στον οδηγό και -άντε- το πολύ σε έναν ακόμη επιβάτη, που συνήθως ξέρει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό ξέχωρα από τη θέση του ανάμεσα σε ανταγωνιστικά μοντέλα και έξω από τη λογική οικονομοτεχνικής μελέτης, πρέπει να το δείτε -αν και εφόσον- σαν δώρο…
306-7.jpg
Εικόνα 7: Ο γνωστός καλός δίλιτρος, 16βάλβιδος κινητήρας (… βάση του 16βάλβιδου που είχε και ο Ντελεκούρ) με απόδοση 167 ίππων, που τώρα έχει να αντιμετωπίσει 55 κιλά λιγότερα. «Κερασάκι» ο υπέροχος ήχος, σημείο αναφοράς όλων όσοι με σπορ μοντέλα.

Kαι μάλιστα… στον εαυτό σας

Aυτή τουλάχιστον είναι η δική μας θέση, αν αντιμετωπίζαμε το ενδεχόμενο να διαλέξουμε κυρίως με βάση το συναίσθημα και τις οδηγικές μας αναζητήσεις στην κατηγορία αυτή. Ξεπερνώντας το συνδυασμό εξοπλισμού, τιμής και επιδόσεων του Ξαρά VTS, την τιμή πρόκληση του Aλμέρα και την ταυτότητα, άνεση των Άουντι 1.8T και Γκολφ GTi, θα επιλέγαμε χωρίς δεύτερη σκέψη το ελαφρύ, φθηνό -έστω και κάπως παλαιομοδίτικο- Πεζό, με τις κορυφαίες επιδόσεις, την υποδειγματική οδική συμπεριφορά και το εξάρι κιβώτιο (που δεν είναι «μπιχλιμπίδι», αλλά αποτελεσματικό πρόσθετο εξάρτημα στις όποιες κόντρες, προσωπικές ή μη), παραβλέποντας τη μοναδική σοβαρή έλλειψη που θεωρούμε ότι είναι ο κλιματισμός. H συνέχεια, στις ειδικές διαδρομές, γιατί όχι…

YΠEP

Eπιδόσεις
Oδική συμπεριφορά
Eξάρι κιβώτιο
Tιμή

KATA

Έλλειψη κλιματισμού
Ξεπερασμένη αισθητική

Τεχνικά χαρακτηριστικά

306-8.jpg
Κινητήρας
Κυβισμός κ.εκ. 1998
Κύλινδροι 4 σε σειρά
Μεγ. ισχύς ίπποι (ECE)/σαλ. 167/6500
Μεγ. ροπή Kg.m/σαλ 20.0/5500
θέση εμπρός/εγκάρσια
Μπλοκ/κεφαλή χυτοσίδηρος/αλουμίνιο
Τροφοδοσία Ψεκ. Πολλαπλών Σημ.
Διάμ. χ διαδρομή χιλ. 86x86
Βαλβίδες ανά κύλινδρο 4
Εκκεντροφόροι 2 ΕΕΚ
Συμπίεση 10.8:1
Μετάδοση
Κίνηση εμπρός
Κιβώτιο χειροκίνητο 6 σχέσεων
Σχέση/Ταχύτητα ανά 1000 σ.α.λ.
1n 1.812:1/9.1
2n 1.869:1/14.2
3n 1.413:1/18.8
4n 1.148:1/23.2
0.951:1/28.0
0.800:1/33.3
Όπισθεν 2.58:1
Διαφορικό 4.05:1
Ανάρτηση
Εμπρός Γόνατα με ψαλίδια ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω Υστερούντες βραχίονες ράβδοι στρέψης αντιστρεπτική ράβδος
Τιμόνι
Σύστημα/Υποβοήθηση Κρεμαγιέρα/υδραυλική
Στροφές τιμονιού 3.0
Διάμετρος στροφής μέτρα 10.9
Φρένα
Εμπρός αερ. δίσκοι
Πίσω δίσκοι
ABS ναι
Τροχοί
Τύπος PIRELLI Ρ6000
Ζάντες 6.0Jx15
Λάστιχα 195/55-15
Διαστάσεις
Μήκος χ Πλάτος χ Ύψος μέτρα 4180x1692x1380
Μεταξόνιο μέτρα 2.580
Χώρος αποσκευών λίτρα 340
Βάρος κιλά 1160
Ωφ. Φορτίο κιλά 415
Βάρος ρυμούλκησης κιλά (με φρένα) 600(1200)

Επιδόσεις

τελική ταχύτητα χλμ./ώρα 220
Επιβράδυνση σε ακινησία
χλμ./ώρα μέτρα
50-0 10.1
100-0 47.9
120-0 68.8
Επιτάχυνση από στάση
χλμ./ώρα δ/λ
0-60 3.6
0-80 5.5
0-100 7.7
0-120 10.7
0-140 14.4
0-160 19.6
0-180 27.8
Επιτάχυνση εν κινήσει, με 3η
30-50 3.0
50-80 4.1
80-110 4.1
Επιτάχυνση εν κινήσει, με 4η
40-60 3.7
80-110 5.4
120-140 3.9
80-120 7.1
Επιτάχυνση εν κινήσει, με 5η
50-70 4.7
80-110 7.1
60-120 14.0
120-140 5.1
Επιτάχυνση εν κινήσει, με 6η
80-110 9.7
120-140 7.1
130-150 7.9
400μ. από στάση
δ/λ- χλμ./ώρα 15.7/144
1000 μ. από στάση
δ/λ- xλμ./ώρα 28.7/182
θόρυβος σε dbA στο εσωτερικό. στη θέση του συνοδηγού
80 χλμ./ώρα (με 3η) 72
120 χλμ./ώρα (με 4η) 73
140 χλμ./ώρα (με 5η) 75
140 χλμ./ώρα (με 6η) 76
σφάλμα ταχύμετρου
ένδειξη πραγματικά
100 97
Κατανάλωση
Μέση τεστ σε λίτρα/100 χλμ. 13.6
Ρεζερβουάρ οε λίτρα 60
Αυτονομία οε χλμ. 400-550
Μικτές συνθήκες σε λίτρα/100 χλμ. 9.4
Συνθήκες μετρήσεων
Φορτίο 2 άτομα, όργ. Μετρήσεων, Ρεζερβουάρ 1/2
Εξωτ. συνθήκες Στεγνή άσφαλτος
θερμοκρ. 7 °C
Άνεμος Άνεμος: 2-3 bf
Ένδειξη οδομέτρου 1060 χλμ.
Αριθμός πλαισίου VF37CRFSW32545563