Peugeot 405 T16 (1988)

Τεχνικά στοιχεία

Article from 4T 220, 1/1989: Pikes Peak version

Κείμενο: Σ. Χατζηπαναγιώτου
Φωτό: Μ. Σταυρόπουλος

Το Πάικς πικ είναι ο αγώνας προς τα σύννεφα, εκεί που ζουν οι… θεοί. Το Πεζό 405Τ16 είναι το τέλειο όπλο για να κατακτήσει τον κόσμο των θεών.
ari-vatanen-pikes-peak-5.jpg [Πηγή
Peugeot_405_T16_Pikes_Peak.jpg Πηγή
«ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ», ήταν η πρώτη φράση του Ζάν Τόντ, το 1987, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα των 20 χιλιομέτρων, στο Πάικς Πίκ. Τα «λιοντάρια» είχαν χάσει στην αναμέτρηση τους με το Γερμανό Βάλτερ Ρέρλ και τη διαβολική του «μηχανή», το Άουντι Κουάτρο S1. Από τότε ένας ήταν ο κύριος στόχος της πανίσχυρης ομάδας της P.T.S. (Πεζό Ταλμπό Σπόρ): Η νίκη και η κατάρριψη του ρεκόρ στον αγώνα του 1988. Την αγωνιστική πλευρά του φετινού αγώνα, εσείς, οι αναγνώστες των 4Τροχών, την γνωρίζετε από πρώτο χέρι (4Τ, Σεπτέμβριος 1988). Θυμίζουμε ότι οι Βάτανεν, Κάνκουνεν στο τιμόνι δύο ιδιαίτερα εξελιγμένων 405 Τ 16 έκαναν εύκολα το ένα - δύο (εντάξει, απόντος του Ρέρλ), ενώ ο πρώτος έκανε και νέο ρεκόρ.

sx1.jpg sx2.jpg
Σχήμα 1: Στον «πολιτισμό» δεν χρειάζεσαι 1000 στρέμματα για τη δημιουργία πίστας. Στην Τράπ, 30 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, ο Ζ.Π. Μπελτουάζ έφτιαξε το δικό του μικτό χώρο όπου εκπαιδεύονται οδηγοί και διοργανώνονται αγώνες. Στη φωτό διακρίνει κανείς την ασφάλτινη ευθεία της πίστας από το πλάι του 405 Τ16. Σχήμα 2: Στο μπάκετ του Πεζό 405 Τ16 δεν αισθανθήκαμε άνετα. Ένα πρόσθετο αφρολέξ στην πλάτη του καθίσματος βελτίωσε την κατάσταση, όμως τα πόδια παρέμειναν μακριά από τα πεντάλ.

Η επιτυχία είναι μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερη των 65 εκατοστών του δευτερόλεπτου, της διαφοράς των χρόνων, αφού οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν κάνει πολύ δύσκολα και γλιστερά τα 10 από τα 20 χιλιόμετρα της διαδρομής.
Τι ήταν όμως (και τι είναι) το Πεζό 405 Τ 16 «Πάικς Πίκ», το αυτοκίνητο που έδωσε τη δυνατότητα στο Γαλλικό εργοστάσιο να κατακτήσει το δύστροπο βουνό στο μακρινό Κολοράντο; Σε σχέση με το 405 έκδοσης «Ράλι - Ρέιντ», που κερδίζει τους «εκτός δρόμου» αγώνες, το αυτοκίνητο έκδοσης «Πάικς Πίκ» έχει σημαντικές διαφορές. Εξωτερικά, εντυπωσιάζεσαι από την πελώρια «διπλή» αεροτομή πίσω και από το μεγάλο σπόιλερ μπροστά. Τα παραπάνω αεροδυναμικά βοηθήματα φροντίζουν για την καλύτερη δυνατή ευστάθεια της κατασκευής ανάμεσα στα 100 και 180 χλμ/ώρα, ταχύτητες που κινήθηκε το αυτοκίνητο στο «βουνό». Από εκεί και πέρα, οι διαφορές από τα συνηθισμένα εντοπίζονται στον κινητήρα, στη μετάδοση, στο σασί και στο σύστημα διεύθυνσης αφού το αυτοκίνητο εκτός από 4WD είναι και 4WS. Στο γνωστό τετρακύλινδρο κινητήρα των 1905 κυβικών εκατοστών έχει αυξηθεί η πίεση του τούρμπο στα 3 bar, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ισχύς στους 650+ ίππους και η μέγιστη ροπή στρέψης στα 75 Kg.m! Οι παραπάνω τιμές ισχύουν σε μηδενικό υψόμετρο, οπότε στην εκκίνηση της ανάβασης (2200 μέτρα), η ισχύς πέφτει στους 600 ίππους και η μέγιστη ροπή στα 65 Kg.m. Στην πορεία προς τη… νίκη και όσο το υψόμετρο αυξάνεται, οι τιμές μειώνονται σταδιακά σε 520 ίππους και 50 Kg.m ροπής. Η μέγιστη δύναμη αποδίδεται στις 7500 στροφές και η μέγιστη ροπή στις 5500 περίπου στροφές.
Ειδικότερα για τον κινητήρα, για να υπάρχει δύναμη σε όλες τις στροφές, ο κάθε κύλινδρος διαθέτει δύο αυλούς εισαγωγής, έναν μακρύ και έναν πιο κοντό. Ο μακρύς λειτουργεί στις χαμηλές και μεσαίες στροφές για περισσότερη ροπή, ενώ στις 5100 περίπου σ.α.λ. μπαίνει στο παιχνίδι κι ο κοντός αυλός, για πιο ελεύθερη ροή και περισσότερη δύναμη. Επιπλέον, υπάρχει και το σύστημα DPV, που φράζει (ηλεκτρικά) την είσοδο του τούρμπο όταν κλείνει το γκάζι, για να διατηρεί ο στρόβιλος τις στροφές του και να βελτιώνεται η απόκριση στο γκάζι. Τέλος, για καλύτερη ψύξη, ψεκάζεται νερό τόσο στον (υδρόψυκτο) εναλλάκτη της εισαγωγής, όσο και στα ψυγεία, ανάλογα με την πίεση υπερπλήρωσης.
Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει 6 σχέσεις και ο συμπλέκτης από ανθρακονήματα είναι 7 κιλά πιο ελαφρύς. Η δύναμη μοιράζεται κατά 33% μπροστά - 67% πίσω μέσω ελεγχόμενων διαφορικών της Φέργκιουσον (75% πίσω, 25% μπροστά). Σαφώς υπάρχει και κεντρικό διαφορικό με συνεκτικό συμπλέκτη επίσης της Φέργκιουσον.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Άρι Βάτανεν - Πεζό 405 Τ16, Ράλλυ Ρέιντ: ο ιδανικός συνδυασμός για να διασκεδάσουν οι λίγοι «θεατές» και κυρίως οι συνοδηγοί μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, που έχει δεσμούς με την Πεζώ

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στη μείωση του βάρους. Το σύνολο μόλις ξεπερνάει τα 900 κιλά όταν, θυμίζουμε, το ίδιο (;) αυτοκίνητο στην έκδοση Ράλλυ - Ρέιντ ζυγίζει 1300 κιλά! Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρεζερβουάρ της βενζίνης των… 450 λίτρων έχει αντικατασταθεί από ένα των… 20 λίτρων, τοποθετημένο κάτω από το μπάκετ του συνοδηγού. Τέλος, το σύστημα τετραδιεύθυνσης θυμίζει μέχρι κάποιο σημείο το αντίστοιχο του Χόντα Πρέλιουντ 4WS. Η μπροστινή κρεμαγιέρα συνδέεται (μέσω ενός άξονα που διασχίζει το αυτοκίνητο μέσα από την καμπίνα του «πληρώματος»), με ένα «κουτί» τοποθετημένο πίσω από τον κινητήρα. Από το κουτί μεταβιβάζονται στην πίσω κρεμαγιέρα οι εντολές που δίνει ο οδηγός με το τιμόνι. Στην πράξη, όταν ο οδηγός στρίβει το τιμόνι μέχρι 3/4 της στροφής, οι πίσω τροχοί κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Από εκεί και πέρα και μέχρι το τέρμα, οι πίσω τροχοί στρίβουν ανάποδα από τους μπροστινούς. Πιο απλά, στα γρήγορα κομμάτια και οι τέσσερις τροχοί ακολουθούν τις απαλές εντολές του οδηγού είτε αριστερά είτε δεξιά, για μεγαλύτερη σταθερότητα, ενώ όταν ο οδηγός στρίβει σε κλειστές στροφές ή κάνει «ανάποδο τιμόνι» και η μπροστινή κρεμαγιέρα στρίβει μέχρι τέλους ή σχεδόν, οι πίσω τροχοί κινούνται αντίθετα, βελτιώνοντας έτσι την απόκριση και την ευελιξία. Βέβαια, οι κινήσεις των πίσω τροχών είναι ανεπαίσθητες, αφού όταν οι μπροστινοί τροχοί στρίβουν κατά 1°, οι πίσω κινούνται κατά 3' της μοίρας! Είναι χαρακτηριστικό, ότι για την μπροστινή κρεμαγιέρα αρκούν 2 στροφές για να τερματίσει από άκρη σε άκρη.

Στην πίστα

Η ιστορία μας με το αυτοκίνητο άρχισε αμέσως μετά τον αγώνα της Αμερικής και συγκεκριμένα όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της «επιστροφής» προς την Ευρώπη ζητήσαμε να το οδηγήσουμε. «Οδήγησε το αυτοκίνητο της έκδοσης Παρίσι - Ντακάρ», ήταν η ευγενική απάντηση του Ζάν Τόντ.«Αυτό θέλω, — θέλουμε» επιμείναμε και με καθυστέρηση 2 - 3 μηνών (λόγω σπασμένου χεριού και αγωνιστικών υποχρεώσεων) βρεθήκαμε στο Παρίσι και ειδικότερα στην πίστα του Ζάν Πιέρ Μπελτουάζ, στην Τράπ, παρέα με τους Αρι Βάτανεν, Τζάκι Ίξ, Ζάν Τόντ, δύο αυτοκίνητα έκδοσης Ράλλυ - Ρέιντ και το δικό μας αυτοκίνητο έκδοσης Πάικς Πικ. «Εμείς με… τα φορτηγά, εσύ με το καλύτερο αυτοκίνητο που έχω ποτέ οδηγήσει», ήταν η παρατήρηση του καλοσυνάτου ξανθού από τη Φινλανδία Ο Βάτανεν βρέθηκε στην Τράπ για να «οδηγήσει» τους 16 ποδοσφαιριστές της ομάδας Σοσό (τι περιμένεις Γιάννη για να κάνεις από μια βόλτα το Σαραβάκο και την παρέα του;) και ο Ίξ για να βοηθήσει τον Φινλανδό και να εντοπίσει τις διαφορές μεταξύ του 405 Τ16 και του Λάντα Νίβα που οδηγούσε μέχρι τώρα. θυμίζουμε, ότι ο Βέλγος, την ώρα που θα διαβάζετε το περιοδικό θα ξεκινάει για την κατάκτηση της Αφρικής στο τιμόνι ενός από τα τρία εργοστασιακά Πεζό 405 Τ 16.
Αρκετά όμως για τους «άλλους» — καιρός για την περιγραφή ακόμα μιας εμπειρίας, που κατά τη γνώμη μας εκφράζεται μόνο από τις οδηγικές εντυπώσεις κάθε υπερόπλου. Το «δικό μας» αυτοκίνητο με το νούμερο 2 στις πόρτες είναι το 405 Τ 16 4WD/4WS που οδήγησε ο Βάτανεν στη νίκη και την κατάκτηση του ρεκόρ στον «αγώνα μέχρι τα σύννεφα». Για την περίσταση, στις ζάντες των 16 ιντσών της Σπίντλάιν (με αριστερή και δεξιά φορά για καλύτερη ψύξη των φρένων και καλύτερη ευστάθεια) έχουν τοποθετηθεί λάστιχα της Μισλέν τύπου R4Α (κάτι σαν ρέισινγκ βροχής με βαθιά και φαρδιά αυλάκια ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο χώμα) διαστάσεων 225/50 -16 μπροστά και 270/45 - 16 πίσω, όταν στον αγώνα χρησιμοποιήθηκαν 25/64 -16 μπροστά και 26/64 - 16 πίσω. Ανοίγουμε την ανάλαφρη πόρτα και δοκιμάζουμε να βολευτούμε στο μπάκετ της Ρεκάρο.
Είμαστε όμως άτυχοι. Νωρίτερα ο «κοντός» Ίξ ζήτησε το μπάκετ Σπάρκο του δικού μας αυτοκινήτου, αφήνοντας σε εμάς το Ρεκάρο του πανύψηλου Γκρούντελ. Έτσι, βρεθήκαμε στο μπάκετ του «δίμετρου
Σουηδού», που ήταν «φιξαρισμένο» και αμετακίνητο μακριά από το τιμόνι, τα πεντάλ και τον επιλογέα των ταχυτήτων. Φύλακας άγγελος μας και άψογος οικοδεσπότης ο Ζάν Κλόντ Λεφέβρ (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της P.T.S.) φρόντισε να τακτοποιηθούμε προσαρμόζοντας ένα διπλωμένο αφρολέξ στην πλάτη του καθίσματος. Σφίγγουμε τη ζώνη των 6 σημείων και αρχίζει η ξενάγηση στον εσωτερικό χώρο. Η λέξη λιτότης είναι ίσως επιεικής. Η κυριολεξία είναι «μόνο τα απαραίτητα για 20 χιλιόμετρα». Δύο μεγάλα όργανα για τον έλεγχο των στροφών του κινητήρα (ανώτατη ένδειξη 9500 στροφές) και για τον έλεγχο της πίεσης του τούρμπο (ανώτατη ένδειξη 3,0 bar) δεσπόζουν στον αυτοσχέδιο πίνακα. Την εικόνα συμπληρώνουν δύο λυχνίες και ελάχιστοι διακόπτες, με ανάμεσά τους το ρυθμιστή της πίεσης του τούρμπο.
Από εκεί και πέρα, στο χώρο ανάμεσα στα δύο καθίσματα (για την περίσταση είχε τοποθετηθεί και μπάκετ συνοδηγού) δεσπόζει ο αλουμινένιος επιλογέας, η μανέτα του χειρόφρενου και το κουτί που δίνει τις εντολές στο αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.
«Με 2,9 bar πίεση στο τούρμπο έχεις στο δεξί σου πόδι 650 περίπου ίππους, αλλά σε παρακαλώ μην ξεπερνάς τις 8000 στροφές», είναι τα λόγια του τεχνικού υπεύθυνου κινητήρων, Ρουμπί.

sx4.jpg
Σχήμα 4: Συνάντηση κορυφής. Στην πίστα «Τράπ», βρέθηκαν να συνυπάρχουν τα Πεζό 405 Τ 16 σε εκδόσεις Pike's Peak (αριστερά) και Paris - Dakar.
sx5.jpg
Σχήμα 5: Εγκαταλείψαμε αλλά ευτυχώς ο τεχνικός της Πεζό, Μπουντί, (νούμερο 1 στους κινητήρες) ήταν εκεί και με τον υπολογιστή του εντόπισε και στη συνέχεια διόρθωσε τη βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας / ανάφλεξης.

«Η πίστα είναι δική σας, για μια ώρα», συμπληρώνει ο Ζ .Κ. Λεφέβρ, για να ολοκληρώσει το χορό των «οδηγιών» ο Βάτανεν: «Οδήγησέ το, επιθετικά, άλλαξε ταχύτητες στον κόφτη στις 8300 για να είσαι πάντα μέσα στη δύναμη και… καλή διασκέδαση»… Πώς όμως να διασκεδάσεις, όταν φτάνεις δύσκολα τα πεντάλ, έχεις στο δεξί σου πόδι τα άλογα όλου του κόσμου και στα χέρια σου για πρώτη φορά (σε αγωνιστική έκδοση) ένα τιμόνι που στρίβει όλες τις ρόδες; Αντίστοιχα σε ρόλο συνοδηγού ο Μ.Σ. δεν κρύβει την αγωνία του. «Γρήγορα, ο ήλιος χάνεται, τι φωτό θα τραβήξω, ποιός τον ακούει τον Κ.Κ;» και άλλα. Μπαίνοντας στην πίστα διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα συνεχίζονται και μάλιστα αυξάνονται. Για την περίσταση έχει επιλεγεί μια μικτή διαδρομή με άσφαλτο και χώμα. Και από πού πηγάζουν τα προβλήματα; Η άσφαλτος είναι βρεγμένη και η λάσπη από τα χωμάτινα κομμάτια έχει μετακινηθεί στην άσφαλτο στα σημεία που φρενάρεις και σε όλες τις στροφές που συνδέουν την άσφαλτο με το χώμα. Λίγο νωρίτερα οι παραπάνω ιδιαιτερότητες έκαναν ευτυχισμένο τον Βάτανεν, τρόμαξαν τους ποδοσφαιριστές και προβλημάτισαν τον ίδιο τον Τζάκι Ίξ, που δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί (ναι ακόμα και αυτός, ένας πρώην «θεός»!). Εμείς μελαγχολήσαμε και σκεπτικοί οδηγήσαμε στον πρώτο γύρο για να αναγνωρίσουμε τη διαδρομή. Στο τέλος μιας ασφάλτινης ευθείας 300 μέτρων, τεχνητά εμπόδια σε οδηγούν στο χώμα και συγκεκριμένα σε μια δεξιά στροφή. Ακολουθεί μια γρήγορη αριστερή στροφή, που όμως δεν σου επιτρέπει να «κλειστείς» λόγω νερών και λάσπης και η συνέχεια γράφεται σε ένα πολύ γρήγορο κομμάτι με ένα «χάσιμο» χωρίς πήδημα (που σου γυρίζει το στομάχι ανάποδα) και αμέσως μετά με τέταρτη ταχύτητα φτάνεις σε μια γρήγορη αριστερή ασφάλτινη στροφή που κλείνει σε μια δεξιά μεγάλης διαρκείας της τρίτης ταχύτητας. Στη συνέχεια μόλις που προλαβαίνεις να πλασαριστείς (να ανοιχτείς και να κλειστείς) για κλειστή δεξιά χωμάτινη στροφή. Η ορθής γωνίας αριστερή στροφή που ακολουθεί, ανοίγει και σου επιτρέπει να ευθυγραμμίσεις ένα γρήγορο κομμάτι που οδηγεί πάλι στην άσφαλτο. Η αλλαγή οδοστρώματος γίνεται με το απαραίτητο γλίστρημα (εκεί ο Φιλανδός κατέστρεψε την ουρά του δικού του 405 —αλλά δεν ξέρουμε αν ο σέντερ φόρ της Σοσό… ζήτησε μεταγραφή) και στην ευθεία που ακολουθεί, ανεβάζεις 4η, 5η και… προσοχή, φρένα και κατέβασμα στην 3η, γιατί ένα τεχνητό «σικέιν» σου κλείνει το δρόμο. Στρίβεις δεξιά και πηγαίνεις ίσια απέναντι, ώστε κατεβάζοντας 2η ταχύτητα να «αργήσεις» για μια πολύ μεγάλης διάρκειας δεξιά στροφή σε χώμα, που στο τέλος κλείνει. Και ενώ ετοιμαζόμαστε να στρίψουμε αριστερά και με κατεύθυνση το χάσιμο να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, ο κινητήρας μας εγκαταλείπει.
Ναι! Ο θεός του περιοδικού εκείνο το πρωί απουσίαζε και φτάσαμε στο χώρο των μηχανικών της P.T.S. που αντιμετώπισαν με χαμόγελο τη βλάβη του κινητήρα. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής εντόπισε αμέσως τη βλάβη και ο επισκευασμένος κινητήρας άρχισε να λαμβάνει επιτέλους τις εντολές μας. Περίλυπος ο Μ.Σ. που δεν του δόθηκε η δυνατότητα να προσθέσει κάτι ακόμη (κάτι μοναδικό, Μιχαλάκη) στις εμπειρίες του, κατευθύνεται για τις απαραίτητες φωτό.
Ο χρόνος μας πιέζει και οι μηχανικοί «μας» κοιτούν με μάτια που γυαλίζουν το «μπάρμπεκιου» που ετοιμάζει ο μάγειρας της Πεζό.
Και οι «πυροβολισμοί» αρχίζουν. Ο κινητήρας λειτουργεί σαν μπουκωμένος, μέχρι τις 5000 στροφές, ξυπνάει πριν τις 6000 και στη συνέχεια… χάνεις το φως σου μέχρι τις 8000 + στροφές. Αδύνατο να καταλάβεις πότε λειτουργεί ο κόφτης και μόνο με τη διαίσθηση ανεβάζεις ταχύτητες. Σπάνια «έχεις μάτια» για το στροφόμετρο αφού πρέπει να έχεις όλες τις αισθήσεις σου σε επιφυλακή, ώστε να στρίψεις, να φρενάρεις, να ανεβάσεις και να κατεβάσεις ταχύτητες. Οι αλλαγές γίνονται με μοναδική ευκολία και ταχύτητα και ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε τα πλεονεκτήματα του κιβωτίου, των έξι σχέσεων. «Ακόμη μια ξεχωριστή εμπειρία» σκεπτόμαστε και τα γυαλιά του Έλληνα απεσταλμένου θαμπώνουν… Η προσπάθεια για το καλύτερο στο τιμόνι του 405Τ16 4WD/4WS είναι δύσκολη υπόθεση αφού είναι αδύνατο να οδηγήσεις αγωνιστικό αυτοκίνητο χωρίς να κάθεσαι τέλεια. Στους πρώτους γύρους, ο Βάτανεν πλησιάζει απειλητικά, στη συνέχεια μετά τον πρώτο γύρο η διαφορά σταθεροποιείται. Το δικό μας αυτοκίνητο είναι πολύ ταχύτερο ώστε να μας δίνει τη δυνατότητα να γυρίζουμε στο ρυθμό του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή και σαφώς πιο γρήγορα από το Βέλγο, πρώην οδηγό Φόρμουλα 1. Ακόμη μια φορά η τεχνολογία και η εξέλιξη έχουν ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες, το οδηγικό ταλέντο και την πείρα. Επιστρέφοντας στο μπάκετ του δικού μας αυτοκινήτου και στη δημοσιογραφική μας αποστολή σημειώνουμε:
Το αυτοκίνητο με αναλογία 1,5 κιλών ανά ίππο είναι εντυπωσιακά γρήγορο από στροφή σε στροφή, ακόμη και σε γλιστερό δρόμο. Η ιπποδύναμη, το βάρος και τα αεροδυναμικά βοηθήματα συνδυάζονται κατά τον καλύτερο τρόπο με την τετρακίνηση. Αντίστοιχη είναι και η επιβράδυνση. Τα τεράστια δισκόφρενα, οι ειδικά μελετημένες ζάντες και τα Μισλέν, φροντίζουν για ένα τέλειο σε αίσθηση και αποτελεσματικότητα φρενάρισμα. Θα θυμόσαστε, ότι τα φρένα του 205 Τ16 - 2 μας προβλημάτισαν σε σχέση με την ταχύτητα από στροφή σε στροφή του αυτοκινήτου. Λίγους μήνες αργότερα, στο τιμόνι του 405, ανακαλύψαμε το τέλειο φρενάρισμα ακόμα και σε ασφάλτινο δρόμο που σκεπαζόταν από λάσπη. Συγχαρητήρια κύριοι της Πεζό και κύριοι της Μισλέν αφού τα επιτεύγματά σας θα μπορούν να απολαμβάνουν και οι καθημερινοί οδηγοί.
Πώς στρίβει το αυτοκίνητο με την τετραδιεύθυνση; Κάτω από τις συνθήκες που το οδηγήσαμε, δύσκολα — είναι με δύο λόγια η απάντησή μας. Συγκεκριμένα: Σε μέτριες στροφές διαρκείας, αν προσπαθήσεις να στρίψεις με κλασικές μεθόδου, ατύχησες. Ο κινητήρας μένει «έξω από το τούρμπο» και δεν ανταποκρίνεται, ενώ το αυτοκίνητο υποστρέφει ενοχλητικά. Με την πάροδο των γύρων ανακαλύπτεις ότι στρίβοντας όλο το τιμόνι δεξιά στην είσοδο δεξιάς στροφής και «τσιμπώντας» τα πεντάλ του φρένου με το αριστερό πόδι, τοποθετείς περίφημα το αυτοκίνητο. Η υπερστροφή που εκδηλώνεται ελέγχεται από το τιμόνι, που αρκεί να το επαναφέρεις σε ευθεία γραμμή για να διορθώσεις και να συνεχίσεις την τροχιά με τα «τέσσερα», εκμεταλλευόμενος όλη τη δύναμη του κινητήρα! Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται στις παραπάνω γραμμές, αφού δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο κινητήρας αποδίδει σε περιοχή μόνο 1800 στροφών!
Στις κλειστές στροφές ή αν θέλετε καλύτερα σε φουρκέτες, το αυτοκίνητο «γυρίζει» εύκολα και αν το παρακάνεις βρίσκεσαι κάθετα στο δρόμο, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί το αναμενόμενο τέτ - α - κε.
Τέλος, σε ανοιχτές καμπές, η αίσθηση είναι μοναδική και το αυτοκίνητο, με την αυστηρά ουδέτερη συμπεριφορά του, εμπνέει σιγουριά στον οδηγό. Ειδικότερα, στη βρεγμένη άσφαλτο, το αυτοκίνητο διαγράφει μια μοναδική τροχιά ενώ σε δρόμο με λάσπη και κακή πρόσφυση η ανεπαίσθητη μετακίνηση της ουράς γίνεται μόνο όταν το στροφόμετρο αγγίξει τις 7500 στροφές, δηλαδή στο μάξιμουμ της δύναμης. Αν από την παραπάνω αναφορά μας καταλάβατε το τι προσφέρει το 4WS, έχει καλώς. Εμείς από την πλευρά μας αισθανθήκαμε ότι κάτι άλλαζε όταν στρίβαμε όλο το τιμόνι, ενώ ο άξονας που έστριβε αριστερά - δεξιά μέσα στην καμπίνα, μας υπενθύμιζε ότι υπήρχε κάτι διαφορετικό. Όμως αρκετά. Οι μηχανικοί μας ειδοποιούν ότι πρέπει να σταματήσουμε. «Δυστυχώς, το ρεζερβουάρ χωράει βενζίνη μόνο για 20 χιλιόμετρα και σε ένα γύρο θα έχει αδειάσει. Ελάτε να φάτε κάτι…» ουρλιάζει ο Γάλλος μηχανικός, προσπαθώντας να ξεπεράσει το δυνατό θόρυβο του κινητήρα και να κερδίσει την προσοχή μας. Αναγκαστικά συμφωνούμε. Αποκαμωμένοι από την προσπάθεια και μέχρι ο Μ.Σ. να ολοκληρώσει μια σειρά από φωτό, μας δίνεται η ευκαιρία για μερικές σκέψεις. Μετά τα αεριζόμενα δισκόφρενα με τις διπλές δαγκάνες και τα τέσσερα κυλινδράκια, τα αυτοφερόμενα σασί, τα ράντιαλ λάστιχα, τα αεροδυναμικά βοηθήματα, τους υπερσυμπιεστές, τις ηλεκτρονικές αναφλέξεις, τα εξελιγμένα συστήματα τροφοδοσίας, τα κιβώτια των έξι σχέσεων και την κίνηση 4x4, σήμερα καθιερώνεται και η τετραδιεύθυνση!
sx6.jpg
Σχήμα 6: Ο κινητήρας των 1905 κυβικών αντιπροσωπεύει ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στο σύστημα τροφοδοσίας και υπερπλήρωσης ώστε να μειωθεί η πτώση της δύναμης στο υψόμετρο του «βουνού» και αντίστοιχα να ελαχιστοποιηθεί η καθυστέρηση απόκρισης στο γκάζι.
sx7.jpg
Σχήμα 7: Δύο τεράστια ψυγεία νερού και τρία ηλεκτρικά βεντιλατέρ, όλα τοποθετημένα μπροστά, φροντίζουν για την καλύτερη ψύξη του κινητήρα.

Οι αγώνες αυτοκινήτου βρίσκονται και θα βρίσκονται στην υπηρεσία του καθημερινού οδηγού. Το 405 Τ16 4WD/4WS, που πολλοί είπαν ότι φτιάχτηκε για ένα πείσμα, για ένα καπρίτσιο, του Ζάν Τόντ και της φιλόδοξης ομάδας του, σήμερα αντικατοπτρίζει κατά μοναδικό τρόπο την υψηλότερη τεχνολογία στο χώρο.
Αύριο οι λύσεις που εφαρμόστηκαν θα περάσουν στο δικό σας αυτοκίνητο. Συμπερασματικά, σημειώνουμε ότι οδηγήσαμε το δυνατότερο και πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο στη δική μας μικρή ιστορία (την Ζάκσπιντ F1 δεν την οδηγήσαμε αλλά την… μετακινήσαμε). Το 405 είναι εντυπωσιακά ταχύτερο του 205, σε όλα τα επίπεδα Αντίστοιχα απαιτεί και περισσότερες οδηγικές ικανότητες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φτιάχτηκε για να νικήσει ένα… βουνό σε μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων με 22 φουρκέτες.
Ο στόχος των ανθρώπων της P.T.S. επιτεύχθηκε. Αντίστοιχα κάθε μέρα του περνάει επιτυγχάνονται και οι δικοί μας δύσκολοι στόχοι. Η ζωή είναι όμορφη λοιπόν όταν οδηγείς το 405 Τ 16. Ακόμη και όταν δεν βολεύεσαι στο μπάκετ και ακόμη όταν πρέπει να οδηγήσεις στη λάσπη ένα αυτοκίνητο 700 ίππων με ωφέλιμη περιοχή στροφών από τις 6500 ως τις 8300 !
Τι μένει; Να ευχαριστήσουμε… "Merci Jean Todt, merci Jean Claude Lefebvre, merci Peugeot" που δίνετε την ευκαιρία σε μας τους δημοσιογράφους και στους οδηγούς σας να οδηγούν σήμερα, στην εποχή των περιορισμών, κάτι μοναδικό. Αντίστοιχα με την πάροδο του χρόνου, θα φτάσει η στιγμή να σας ευχαριστήσει και η αυτοκινητοβιομηχανία, αφού αργά ή γρήγορα οι «λύσεις»… θα εφαρμοστούν και στα καθημερινά αυτοκίνητα, είτε για τον Π.Ο. είτε όχι.