Peugeot 905 group C (1990)
Peugeot_905_1990_Mulhouse_FRA_001.JPG Πηγή

Specifications

Click here

Article from 4T 238, 8/1990

Του Κώστα Σωφρονά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ: Από το λιοντάρι της ερήμου στο λιοντάρι της ασφάλτου.

Η ΧΑΡΗ των αιλουροειδών βρίσκεται στην κίνησή τους. Η πιο επιβλητική από τις μεγάλες γάτες, το λιοντάρι της Πεζό εξέθεσε τις χάρες του στον αυτοκινητόδρομο του Μανικούρ γοητεύοντας το κοινό με τους πολλά υποσχόμενους βρυχηθμούς του. Όταν το Νοέμβριο του 1988 η Πεζό εκδήλωσε την επιθυμία να αποσυρθεί από τους αγώνες ράλλυ και ράλλυ -ρέιντ και να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σπορ πρωτοτύπων δημιούργησε θετικές εντυπώσεις και απορίες του τύπου «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;» Το Φεβρουάριο του 1990 με την παρουσίαση της μακέτας του 905 και την ανακοίνωση του προγράμματος εξέλιξης και δοκιμών στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος της Πεζό στο Βελιζί, η εταιρία επιβεβαίωσε το νεανικό της πάθος για μεγαλύτερες επιτυχίες και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.
Τώρα, με τη δυναμική παρουσίαση του 905 στην πίστα Νεβέρ του Μανικούρ, η Πεζό, πιστή στο χρονοδιάγραμμά της, διέλυσε κάθε αμφιβολία για τις διαθέσεις της και τη σοβαρότητα του προγράμματος της και πολλαπλασίασε τις ανησυχίες στους αντιπάλους Ανατολής και Δύσης. Το μουντό πρωινό, η ψιλή βροχή και η μόνιμη δροσούλα (10°Κελσίου) που επικρατούσαν στο Παρίσι δεν προδιέθεταν για μία ευχάριστη μέρα, παρά την έντονη περιέργειά μας για το μαχητικό των σιρκουϊ της Πεζό. Η όμορφη γαλλική επαρχία και τα 232 χλμ. της διαδρομής νότια του Παρισιού προς το Μανικούρ δεν κατάφεραν να αλλάξουν τη φθινοπωρινή διάθεσή μας. Φθάνοντας στο αυτοκινητοδρόμιο η βροχή είχε δώσει τη θέση της στην κουφόβραση όταν, ένας κύριος απτόητος από τις κλιματολιγικές συνθήκες, έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα συνέντευξης τύπου φανερά χαρούμενος. Ήταν ο Ζ αν Τοντ επικεφαλής της ΡΤΑ. Συνοδευόταν από τον πρόεδρο του γκρουπ PSA τον Ζ. Καλβέ, τον πρόεδρο της Πεζό Ζ. Μπουαλό και πλήθος σημαντικών στελεχών του γκρουπ. Η εμφανής ικανοποίηση του Ζ. Τοντ οφειλόταν ακριβώς στο ότι συνεπής στις υποσχέσεις του θα παρουσίαζε το πνευματικό του «παιδί» ενώπιον 500 ατόμων, δημοσιογράφων και υψηλά ισταμένων της εταιρίας. Η συνέντευξη τύπου τελείωσε χωρίς καμία νέα είδηση και την πλήξη διαδέχθηκε η περιέργεια. Πριν προλάβει να αντηχήσει ο άστατος, και «άγριος» ήχος του υπό εξέλιξη ατμοσφαιρικού V10 κινητήρα των 3500 κ.εκ., η αίθουσα ερήμωσε.
peugeot_905_orijginal_0.jpg Πηγή
Σχήμα 1: Οι διαφορές του πρωτότυπου από την αρχική μακέτα είναι μικρές. Οι πίσω τροχοί έχουν αποκαλυφθεί και οι υποτιθέμενες πόρτες έχουν περιοριστεί μόνο στην επιφάνεια της ακρυλικής καλύπτρας
905-2.jpg
Σχήμα 2: Η Ντασό πρέπει να χρησιμοποίησε και τις γνώσεις της από τα Μιράζ στη δημιουργία του κόκπιτ.
Peugeot-905-LM_1.jpg Πηγή
Σχήμα 3: Ο ήχος του 905 περιγράφεται με μία λέξη: ταραχή.

Ο Ζαν Πιέρ Ζαμπούιγ, ο εξελικτής του 905 βρίσκεται ήδη στο «κόκπιτ» έτοιμος για εκκίνηση. Ο κινητήρας δυσκολεύεται να δουλέψει στο ρελαντί αναγκάζοντας σε συχνά πατήματα του γκαζιού που καθαρίζουν τις εξαγωγές… και τα αυτιά μας. Τελευταίες οδηγίες από τους μηχανικούς και η παράσταση αρχίζει… Η συναυλία για 10 κυλίνδρους, 40 βαλβίδες, 4 εκκεντροφόρους και δύο εξατμίσεις στο τέμπο των 10.000 στροφών στέλνει γλυκές ανατριχίλες στους μουσικόφιλους παρευρισκομένους. Η διάθεση φαίνεται να έχει αλλάξει και δείχνουν όλοι γοητευμένοι. Οι πολεμικές ιαχές του θηρίου των 650+ ίππων στη μεγάλη ευθεία της πίστας (των 270+ χλμ. την ώρα) πριν φθάσει στην κλειστή φουρκέτα των 180° έρχονται στ' αυτιά μας ακολουθούμενες από πέντε συνεχή «κατεβάσματα», το αποκορύφωμα του πολεμικού ιάμβου. Η πανδαισία ήχου και θεάματος φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να αναπληρώσει την έλλειψη των στοιχείων για το αυτοκίνητο. Ελάχιστα πράγματα ειπώθηκαν επιπλέον των ήδη γνωστών από την παρουσίαση του Φεβρουαρίου (4Τ Μάρτιος 1990). Το συνολικό βάρος του 905 είναι λίγο παραπάνω από 830 κιλά αλλά το αυτοκίνητο πρόκειται να ακολουθήσει αυστηρή δίαιτα ανταποκρινόμενο στην επικείμενη μείωση του ελάχιστου βάρους της κατηγορίας για το 1991 στα 750 κιλά. Από αυτά, το αμάξωμα από κυψελωτά ανθρακονήματα της Ντασό ζυγίζει 78 κιλά, ο κινητήρας 170 κιλά και το εξατάχυτο κιβώτιο από ελαφρό κράμα μαγνησίου 88 κιλά. Η εξέλιξη του «διθέσιου» αγωνιστικού (τα εισαγωγικά, διότι ένα δεύτερο άτομο για να μπει στο αυτοκίνητο χρειάζεται γνώσεις γιόγκα και όταν βρεθεί στο εσωτερικό ολίγον τι από Κάμα Σούτρα) θα συνεχισθεί εδώ, στην πίστα του Μανικούρ, και σε άλλες πίστες ως τις 26 Ιουλίου που έχουν ορισθεί οι πρώτες χρονομετρήσεις στην πίστα της Ντιζόν. Η εντατική προετοιμασία θα επιτρέψει στην Πεζό-Ταλμπό- Σπορ (PTS) να λάβει μέρος στους δύο τελευταίους αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος Σπορ Πρωτοτύπων του 1990 (ΗΠΑ στις 7 Οκτωβρίου και Μεξικό στις 21 του ίδιου μηνός). Οι φήμες οργιάζουν γύρω από τους οδηγούς που πρόκειται να επιλεγούν αλλά η εταιρία επίμονα απέφυγε να τους κατονομάσει. Εμείς με όλη την καρδιά μας ευχόμαστε καλή τύχη στην Πεζό.


Σχέδια

peugeot-905.gif Πηγή