Renault 5 Turbo Tour De Corse group B (1983)

Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from Auto Express (greece) 191, 6/1983

Ένας κατασκευαστής που ελπίζει σε μια καλή εμφάνιση στα ελληνικά χώματα, χωρίς να κυνηγάει τον παγκόσμιο τίτλο είναι βέβαια η Ρενώ. Όπλο της το νέο Ρενώ 5 Τούρμπο ομολογκαρισμένο στο Γκρουπ Β. Μια γρήγορη κριτική και παρουσίαση αυτού του αυτοκινήτου που αποτελεί εξέλιξη του Γκρουπ 4 της περασμένης χρονιάς θα βοηθήσει όλους όσους θα παρακολουθήσουν από κοντά το Ράλλυ Ακρόπολις φέτος (1983).
renault_5_copa_turbo.jpg Source

Στη σκιά του προγράμματος της Φόρμουλα 1 που κινητοποιεί σχεδόν όλο το δυναμικό και την ενεργητικότητα της Renault-Sports, οι Patrick Laudon και Francois Bernard έφτιαξαν ένα πρόγραμμα εμφανίσεων του Ρενώ 5 Τούρμπο σε ορισμένους αγώνες ραλλύ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
Πέρυσι, για τις ανάγκες των αγώνων, η Renault-Sports κατασκεύασε μια περιορισμένη σειρά από Γκρουπ 4 βαφτίζοντάς τα «Cevennes». Φέτος μια νέα σειρά από 30 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Γκρουπ Β και βαφτίστηκαν «Γύρος Κορσικής». Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, αναφέρουμε απλά ότι η πρόοδος και εξέλιξη είναι τέτοια ώστε το R5 Τούρμπο Γκρουπ Β στη βασική του έκδοση είναι το ίδιο αυτοκίνητο με την πιο εξελιγμένη έκδοση του Γκρουπ 4 του 1982.
Το σασί και το αμάξωμα του νέου Γκρουπ Β (πού προέρχεται από το Τούρμπο 1 και όχι από το Τούρμπο 2 για λόγους ομολογκαρίσματος) ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και έγιναν μερικές μετατροπές έτσι ώστε να μην απαιτεί καμιά επιπλέον ενίσχυση για τα χωμάτινα ραλλύ.
Αλλαγές και στα φτερά για να μπορούν να τοποθετούνται λάστιχα ίδιας διαμέτρου εμπρός όπως και πίσω (660 χιλ). Στην μπροστινή ανάρτηση, όπου αυξήθηκε η απόσταση μεταξύ των τροχών κατά 7 εκ, το σύστημα ελατηρίων-αμορτισέρ (πού αντικαθιστά τις ράβδους στρέψεως), άλλαξαν κλίση, και τα ψαλίδια ενισχύθηκαν.
Το νέο Γκρουπ Β στη βασική έκδοση είναι εφοδιασμένο με μεγάλα δισκόφρενα, με διπλές σιαγόνες, με σύστημα ψύξεως διπλού βαντιλατέρ, με εναλλάκτη 90 Αμπέρ, με κιβώτιο ταχυτήτων τύπου «rallye» με κοντές σχέσεις και με μπλοκέ διαφορικό 40% που λόγω καινούργιας σχεδιάσεώς του επιτρέπει την γρήγορη αλλαγή του (18 λεπτά!).
Από την πλευρά του κινητήρα, θυμόμαστε ότι ή βασική έκδοση του «Cevennes» απέδιδε 180 DIN. το Γκρουπ Β στη βασική του έκδοση είναι εφοδιασμένο με τον «μεγάλο» K-Jetronic, όπου οι εισαγωγές και εξαγωγές όπως και το φίλτρο αέρα είναι ανάλογα της «Cevennes», και αποδίδει 240 DIN. Έτσι το κόστος προετοιμασίας είναι χαμηλότερο από πέρυσι.
Το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτει όποιος οδηγήσει το νέο Γκρουπ Β είναι η δυσκολία με την όποια μπαίνει η όπισθεν (επίτηδες σχεδιασμένη για να αποφεύγεται μια λανθασμένη αλλαγή!)
Το αυτοκίνητο εφοδιασμένο με κοντό διαφορικό (8 χ 35) δίνει μικρές βέβαια τελικές στις ενδιάμεσες ταχύτητες. Στις 7000 στρ/λ όπου και το όριο, η πρώτη φθάνει τα 55 χλμ/ω η 2α τα 80 χλμ/ω, η 3η τα 117 χλμ/ω, η 4η τα 150 χλμ/ω και η 5η τα 180 χλμ/ω. Το κιβώτιο ταχυτήτων του νέου Γκρουπ Β είναι άψογο. Το ίδιο και η διευθέτηση των πεντάλ. Έτσι η οδήγηση γίνεται με σιγουριά και το κιβώτιο επιβάλλει πια μια ορισμένη ταχύτητα, στις αλλαγές, όπως πρέπει να γίνεται με ένα σωστό αγωνιστικό αυτοκίνητο. Αντίθετα το σύστημα διευθύνσεως αποδεικνύεται σκληρό και πρέπει να προσέχει κανείς την θέση οδηγήσεως, όταν πρόκειται να οδηγήσει γρήγορα.
Με τη βοήθεια του κιβωτίου ταχυτήτων με τις «κοντές» σχέσεις ο κινητήρας αποκτά μια εξαιρετική ζωντάνια. Όμως το εύρος χρησιμοποιήσεώς του είναι μικρό: όχι πάνω από 2000 στρ/λ. Γι' αυτό και ο Patrick Laudon συμβουλεύει τους πελάτες του R5 να μην κατεβαίνουν κάτω από τις 5000 στρ/λ. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τον χρόνο αποκρίσεως του τούρμπο πρέπει να προσέχει κανείς πολύ το γκάζι του για να έχει πάντα όλη τη διαθέσιμη ισχύ του κινητήρα. Και αυτό είναι εύκολο στα σιρκουΐ. στα ραλλύ όμως τι γίνεται; Μάλλον θέμα συνήθειας!
Σε σχέση με τη σειρά «Cevennes», ή συμπεριφορά στον δρόμο της σειράς «Γύρος Κορσικής» φαίνεται πιο αποτελεσματική. Το αυτοκίνητο «πλασάρεται» στην τροχιά του με ακρίβεια ενώ δεν υποστρέφει ποτέ. Έχει πολύ καλή πρόσφυση και ελέγχεται με το τιμόνι και το γκάζι: οι αντιδράσεις είναι σωστές, υπάρχει πλήρης ευχαρίστηση κατά την οδήγηση χωρίς να παλεύει κανείς με το τιμόνι και τα πεντάλ και το αυτοκίνητο υπερστρέφει κατά βούληση. Μόνη προϋπόθεση, ο κινητήρας να έχει τις στροφές που πρέπει. Το φρενάρισμα φανταστικό και δεν χάνει τίποτα από την αποδοτικότητά του όσο συχνή κι αν είναι η πίεση στο πεντάλ του φρένου. Το μόνο μειονέκτημα του αυτοκινήτου είναι ότι δίνει την εντύπωση ότι χρειάζεται …κι άλλα άλογα στον κινητήρα.
Η έκδοση Γκρουπ Β «maxi» που θα τρέξει στο Ακρόπολις είναι ένα τέρας πολύ πιο άγριο!! Για να δώσουμε μια ιδέα πρέπει να ειπωθεί ότι για να ελεγχθεί αυτό το αυτοκίνητο χρειάζεται ακόμη ένα ζευγάρι μπράτσα! Οι διαφορές του από τη βασική έκδοση του «Γύρου Κορσικής» βρίσκονται κάτω από το καπό του κινητήρα και είναι τέσσερις: λίπανση με ξηρό κάρτερ, ψύξη του αέρα από το τούρμπο με νέο «ψυγείο» αμερικανικής κατασκευής πολύ «σοφιστικέ» ειδικός εκκεντροφόρος και διαφορετικές ρυθμίσεις του συστήματος ψεκασμού, αποτέλεσμα: 265-270 DIN. Όταν η έκδοση αυτή «φοράει» το διαφορικό 9 x 35 οι τελικές ταχύτητες στις ενδιάμεσες σχέσεις είναι 60, 90, 130, 165 και 200 χλμ/ω (στις 7000 στρ/λ πάντα).
Όταν τοποθετείται αυτό το διαφορικό, ο οδηγός υποχρεώνεται να παίρνει όλες τις στροφές σχεδόν με μια μικρότερη σχέση στο κιβώτιο.
Αυτός ο κινητήρας των 270 DIN παρουσιάζει μεγαλύτερο εύρος στη χρήση του (4000- 7000 στρ/λ.). Aυτό μεταφράζεται σε μία μεγαλύτερη δυνατότητα να «παίξει» κανείς με το γκάζι, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί με την βασική έκδοση. Το παίξιμο αυτό διευκολύνει την οδήγηση. Άλλωστε η διαφορά ιπποδύναμης είναι αισθητή αμέσως στον οδηγό. οι επιταχύνσεις είναι καταπληκτικές. Η λέξη δεν περιέχει υπερβολή. Ακόμη κι αν αφήσει κανείς τις στροφές να πέσουν χαμηλά, το αυτοκίνητο «φεύγει» στην παραμικρή πίεση του γκαζιού.
Το αυτοκίνητο έχει ένα πρόβλημα! τα λάστιχα των πίσω τροχών ζεσταίνονται υπερβολικά και η πρόσφυση αρχίζει να μειώνεται αισθητά. Χάνει την ισορροπία του στο φρενάρισμα και γίνεται ανακριβές στο «πλασσάρισμά» του. Με τη σωστή λύση για την εκλογή των ελαστικών το R5 Τούρμπο ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Περιμένουμε να το δούμε από κοντά στο Ακρόπολις '83. Ο λόγος βάρους/ισχύος, που είναι της τάξεως των 3 κιλών/ίππο, και μόνο, υπόσχεται εντυπωσιακές επιδόσεις.