Renault Clio I 16S group A (1991)

Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from Auto Express (greece) 283, 2/1991

Το Κλειώ 16 S Γκρουπ Α, μετά από πολλές δοκιμές εξέλιξης είναι έτοιμο να παραταχθεί στις γραμμές εκκίνησης του Γαλλικού Πρωταθλήματος Ραλί. Όπως και στην περίπτωση του Κλειώ Γκρουπ Ν, μένουν να διευκρινιστούν «κάποιες λεπτομέρειες» κυρίως σε ό,τι αφορά στην επιλογή και τις διαστάσεις των ελαστικών.
sx1.jpg
Η Ρενό Σπορ φαίνεται ότι ακολουθεί κατά πόδας τα χνάρια της Σιτροέν: να συμμετάσχει σε αγώνες ραλί με αυτοκίνητο το οποίο δεν έχει εμφανιστεί στην αγορά. Αυτή ήταν η περίπτωση της Σιτροέν ΖΧ , αυτό το δρόμο ακολουθεί και το Κλειώ 16S. Το αυτοκίνητο αναμένεται να αποκτήσει δελτίο αναγνώρισης στην 1η Μαρτίου αν και οι Γάλλοι ελπίζουν να μπορέσουν να παρατάξουν δύο (τουλάχιστον) Κλειώ 16S Γκρουπ Α στο Ράλι Καρίγκ (28 Φεβρουαρίου), που συμπεριλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ραλί. Η Ρενό έχει ασχοληθεί με την εξέλιξη του αυτοκινήτου κατ' αρχήν στο Γκρουπ Α και εν συνεχεία στο Γκρουπ Ν. Στόχος της ομάδας του Πατρίκ Λαντόν δεν είναι να φτιάξει μερικά πρωτότυπα που θα τεθούν στη διάθεση των επίσημων οδηγών της ομάδας αλλά να προτείνουν ένα πλήρες κιτ που να μπορεί να αγοραστεί από όλους τους οδηγούς που θα θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες ραλί με Κλειώ. Έτσι, οι ερασιτέχνες οδηγοί -αν έχουν χρήματα- θα μπορούν να διαθέτουν ένα αυτοκίνητο ίδιο με αυτά της Ρενό Σπορ. Τέλος Δεκεμβρίου, η ομάδα πραγματοποίησε τον 7ο Γύρο δοκιμών μετά την εκπόνηση του προγράμματος «Κλειώ 16S». Οι δύο επίσημοι οδηγοί της εταιρείας Ζαν Ρανιοτί και Φιλίπ Μπουγκαλσκί πραγματοποίησαν επίσης πολλές δοκιμές ελαστικών σε συνεργασία με τη Μισλέν. Στόχος της Ρενό - Σπορ για το 1991 είναι η συμμετοχή στο γαλλικό πρωτάθλημα ραλί με πληρώματα τους Ρανιοτί - Θιμονιέ και Μπουγκαλσκί - Ζιρωντέ. Η εμπειρία συνδυάζεται με την ορμή της νεότητας. Ο Άλεν Ορέιγ έχει αναλάβει την εξέλιξη του αυτοκινήτου για «κάθε είδους έδαφος», γεγονός που ίσως δείχνει τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της Ρενό - Σπορ.
sx2.jpg
Το Κλειώ 16S στην έκδοση του Γκρουπ Α αποδίδει 200 ίππους στις 7.200 σ.α.λ. και έχει τιμή ροπή στρέψης 21 χλγμ. στις 6.000 σ.α.λ., με χωρητικότητα κινητήρα 1.764 κ.εκ.
Με βάρος 860 κιλά, το αυτοκίνητο αναμένεται να είναι μια μικρή βόμβα.
Σημαντική προσπάθεια έχει καταβάλει η Ρενό Σπορ για την εξέλιξη του κιβωτίου ταχυτήτων της 6 σχέσεων και για την προσαρμογή των αναρτήσεων του αυτοκινήτου, στις αγωνιστικές απαιτήσεις.
sx3.jpg
Η επιστροφή της Ρενό Σπορ στο Γκρουπ Α μας επιτρέπει να αισιοδοξήσουμε για ένα μέλλον υψηλότατων επιδιώξεων της εταιρείας; Η απάντηση σε λίγους μήνες. Ωστόσο, με το νέο κανονισμό που προσδιορίζει στα 2.500 αντίτυπα τον απαραίτητο αριθμό για την απόκτηση δελτίου αναγνώρισης στο γκρουπ Α, η Ρενό θα μπορέσει -επιτέλους!- να παραγάγει ένα αυτοκίνητο «γκρουπ Α» υψηλών επιδιώξεων.

Article from Auto Express (greece) 282, 1/1991

Ο αντικαταστάτης του Ρενώ 5 τούρμπο

παρουσιάζεται μέσα στον Ιανουάριο. Με τον κινητήρα του Ρενώ 19 16S κάτω από το καπό και 140 ίππους, το δεκαεξαβάλβιδο Κλιό αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία των GTi αυτοκινήτων και να αποτελέσει το νέο όπλο της Ρενώ στους αγώνες ράλι.
clio1.jpg
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ με την εμφάνιση του Κλιό στην αγορά, η Ρενό ανήγγειλε τον περασμένο Μάιο ότι μια σπορ έκδοση με κινητήρα 1.764 κ.εκ. και δεκαεξαβάλβιδο καπάκι θα προσετίθετο σύντομα στην γκάμα. Το περσινό Σαλόνι του Παρισιού δεν ικανοποίησε τα μάτια των προσδοκούντων οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Περιμένοντας, λοιπόν, και μεις να δούμε το αυτοκίνητο από κοντά, σας ανοίγουμε την όρεξη παρουσιάζοντάς το.
Μετά τον τελευταίο αγώνα του ενιαίου των R5 GT τούρμπο, η Ρενό θέλησε να εξασφαλίσει την έγκαιρη παρουσίαση του διαδόχου. Το αγωνιστικό Κλιό 16S προηγήθηκε του αυτοκινήτου παραγωγής, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη δημοτικότητα των αγώνων ενιαίου στη Γαλλία και στην Ευρώπη και τη σημασία που αποδίδει η Ρενό σ' αυτούς.

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΜΠΟ

Το δεκαεξαβάλβδιο Κλιό δεν διαθέτει υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα όπως ο προκάτοχός του. Ο κινητήρας είναι ίδιος με του Ρενό 19 16S με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής. Έχει όμως να κινήσει 100 περίπου κιλά λιγότερα (960).
Το γεγονός όμως ότι οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων είναι διαφορετικές από του 19 -όπως φαίνεται από τη διαφορά ταχυτήτων στις 1.000 σ.α.λ. με 5η- στερεί από την τελική ταχύτητα του Κλιό 5 χλμ. ως προς το μεγαλύτερο αδελφό (210 έναντι 215 χλμ./ώρα). Οι μικρές διαστάσεις του Κλιό είναι αλήθεια ότι δεν ευνοούν τις αεροδυναμικές τιμές. Έτσι η τιμή CX είναι 0,32 (Ρενό 19:0,30). Το αυτοκίνητο πατά σε λάστιχα 185/60 Χ14, ενώ 185/55 Χ15 είναι μία επιλογή που προβλέπεται από τον κατασκευαστή. Τα φρένα είναι αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός και απλοί πίσω, ενώ σύστημα ABS (Μπέντιξ) όπως και υδραυλική υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης τοποθετούνται κατόπιν παραγγελίας. Από μηχανικής πλευράς, λοιπόν, χωρίς να ξεχνάμε τις τέσσερις ράβδους της πίσω ανάρτησης, το Κλιό 16S είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τα GTi του ανταγωνισμού.
clio2.jpg

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα μικρό σπορ αυτοκίνητο, ιδίως όταν προέρχεται από μοντέλο παραγωγής, πρέπει να δείχνει αμέσως το χαρακτήρα του.
Η Ρενό έχει καταλάβει καλά την ανάγκη των αυτοκινήτων που ξεχωρίζουν «με μια ματιά». Έτσι το Κλιό 16S έχει φαρδιά φτερά εμπρός και πίσω, με το εμπρός, μάλιστα, να είναι κατασκευασμένο από πλαστικό (Noryl CTX) υλικό που παρασκευάζεται από την Τζένεραλ Ελέκτρικ. Με μέσο πάχος 2 χιλιοστών αντί 7 που είναι το πάχος των μεταλλικών φτερών, τα φτερά αυτά παίρνουν το σχήμα τους με μικρά διαδοχικά σοκ που υπόκεινται από 10 χλμ./ώρα (σε θερμοκρασία — 20°C) μέχρι 15 χλμ./ώρα (σε 23°C). Κατά τα άλλα, το μπροστινό σπόιλερ είναι διαφορετικό, όπως και οι ζάντες.
Στο πάνω μέρος της πίσω πόρτας υπάρχει μια μικρή αεροτομή. Οι εξωτερικές αλλαγές δεν θα ήταν πλήρεις χωρίς έναν αεραγωγό στο καπό του κινητήρα. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ξεχωρίζει ο διαφορετικός πίνακας οργάνων, γεγονός που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ρενό στο Κλιό 16S αφού οι αλλαγές στο ταμπλό είναι χρηματοβόρες και δε γίνονται τόσο συχνά. Η αλλαγή του πίνακα συνίσταται στην προέκταση του πάνω από τους κεντρικούς αεραγωγούς του ταμπλό, δημιουργώντας ένα χώρο όπου στεγάζονται τρία όργανα: θερμοκρασία, πίεση και στάθμη λαδιού κινητήρα. Τέλος, το τιμόνι διαθέτει τρεις ακτίνες.
Το Κλιό φαίνεται, λοιπόν, να διαθέτει όλα τα προσόντα για να χαρίσει συγκινήσεις. Μένει να μάθουμε πώς συμπεριφέρεται το μπροστινό σύστημα με το βάρος των πρόσθετων ίππων και γενικά πώς ανταποκρίνεται το αυτοκίνητο στις επιθυμίες του οδηγού. Απαντήσεις θα έχουμε μόλις καθίσουμε στο τιμόνι του«Γκορντίνι της δεκαετίας του '90», όπως αρκετοί έχουν ήδη χαρακτηρίσει το αυτοκίνητο.