Renault Clio I Williams group A (1993)
williams-primera.jpg Πηγή

Τεχνικά χαρακτηριστικά και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 305, 2/1996

κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

Η Άλφα-Τράπεζα Πίστεως ανέθεσε την εκπροσώπησή της στους ελληνικούς αγώνες σε έναν δικό της άνθρωπο, στο Λάζαρο Παναγιωτούνη. Για την περίσταση, σε συνδυασμό με το απαιτητικό Ρενώ Ουΐλιαμς και με το δύσκολο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, επιστρατεύτηκε ο έμπειρος Διαμαντής Πετρόπουλος, ένας «τζένλεμαν» των ελληνικών αγώνων. Προσθέστε την Protcech του Χρήστου Σμυρνιού (δε θα μπορούσε να μην είναι ικανός και κύριος όντας 30 χρόνια δίπλα στον Λεωνίδα) και αντιλαμβάνεστε γιατί βρεθήκαμε στον Ασπρόπυργο την τελευταία μέρα.

Γαλλικά χάτσμπακ λοιπόν σε όλες τις φάσεις εξέλιξής τους και είναι μονόδρομος για μία τόσο σοβαρή παρουσία η επιλογή του κάτι άλλο και εξαιρετικό σε σχέση με «τη μηχανή». Ακόμη και αν αρκούσε κάτι με μικρότερο κυλινδρισμό δεν τίθεται θέμα. Από τη στιγμή που διεκδικείς την κορυφή σε έναν τομέα τη διεκδικείς παντού. Σε στεριά, σε θάλασσα και όχι μόνον. Απαραίτητοι οι γρίφοι και τα υπονοούμενα ώστε να φωτίσουμε αυτή τη διαφορετική αγωνιστική γνωριμία. Κορυφαία μηχανή, αλλά και διακριτική. Θα μπορούσε να αποκτηθεί ένα «τέρας» 350 ίππων, αλλά δεν ήταν το ζητούμενο. Όσοι γνωρίζουν γενικότερα τις κινήσεις του χορηγού αντιλαμβάνονται καλά ότι το ζητούμενο ήταν και παραμένει ο συνδυασμός της διακριτικής, αλλά και ισχυρής παρουσίας.
Το ασημί χρώμα υπογραμμίζει το διακριτικό της επιλογής, αλλά από εκεί και πέρα οι προδιαγραφές του γαλλικού χάτσμπακ προκαλούν ανατριχίλα. Υπενθυμίζουμε: δίλιτρος, 16βάλβιδος κινητήρας 220 ίππων, εξελιγμένος από τους τεχνικούς του Μίχαελ Σουμάχερ, κιβώτιο έξι σχέσεων, ειδικά εξελιγμένη ανάρτηση από τη «Ρεζί» σε συνεργασία με τη Μπιλστάιν, τροχοί 15 ιντσών με λάστιχα της Μισλέν, τεράστια φρένα μπροστά-πίσω και βάρος που δεν ξεπερνάει τα 1.000 κιλά ακόμη και σε έκδοση Ράλλυ Ακρόπολις!
Ακόμη, υπολογίστε την προσαρμογή στα ελληνικά χώματα από τους ανθρώπους της PROTECH («διοικητής» ο Χρήστος Σμυρνιός και τι να πούμε τι για τον άνθρωπο «Πόρσε-Ελλάς») και έχετε την πλήρη εικόνα. Από την πλευρά μας, με την ευκαιρία των παρουσιάσεων όσων εμπλέκονται στο δύσκολο χώρο των ελληνικών αγώνων δεν… παραλείψαμε να πάρουμε το πηδάλιο και να επιβεβαιώσουμε… Τότε, με την ευκαιρία της δοκιμής «της Κλειώ» του Λεωνίδα στην Ανάβυσσο, μας κούρασε, αλλά μας άρεσε. Ευκαιρίας δοθείσης στο περιθώριο συγκριτικής δοκιμής άλλου περιοδικού πήραμε γεύση για δεύτερη φορά και μάλιστα δεν αποφύγαμε τις συγκρίσεις που φυσιολογικά δεν δημοσιοποιήσαμε.
Σήμερα, στον Ασπρόπυργο, στο φιλόξενο χώρο που συχνά-πυκνά παραχωρείται χάρη στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνον για εκδηλώσεις σε σχέση με το αυτοκίνητο, «πήραμε πηδάλιο», «βάλαμε χιλιόμετρα» και ενθουσιαστήκαμε. Στη συγκεκριμένη έκδοση η ισχύς εμφανίζεται από χαμηλές στροφές και η εξαιρετική καμπύλη της ροπής διατηρείται σε όλο το φάσμα των στροφών. Ό,τι καλύτερο για τον Λάζαρο Παναγιωτούνη, αλλά και για εμάς που οδηγώντας από μακριά με τα χέρια τεντωμένα και τα πόδια τεντωμένα σε σχέση με τα πεντάλ (πανύψηλοι οι «pilot Ρενό» αυτής της χώρας) δεν είχαμε περιθώρια για οριακές προσπάθειες. Ευχάριστο λοιπόν το Alfacard-VISA Κλειώ της Τράπεζας Πίστεως, αλλά και αποτελεσματικό, τόσο χάρη στην ανάρτησή του όσο και στα φρένα του. Προσοχή χρειάζεται στα «γιαμπς» οπότε στις απογειώσεις-προσγειώσεις το πίσω μέρος παίρνει ανεξέλεκτη επικίνδυνη πορεία. Προσθέστε το δυσάρεστο επιλογέα και αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται για μαγικό χαλί που «πετάει» χωρίς προσπάθεια. Πάντως για τα… «πηδήματα», υπομονή μέχρι να προκύψει το Μεγκάν με τις ιδανικές διαστάσεις και μέχρι τότε πάμε για την ευχάριστη έκπληξη της ημέρας…

TAYTOTHTA
ALFACARD-VISA/PENO ΚΛΕΙΩ ΟΥΪΛΙΑΜΣ γκ. A
Πλήρωμα: ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ: ALFACARD-VISA
Δημόσιες σχέσεις: Έκτωρ Βερύκιος.
TEXNIKH ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: PROTECH
Συντονιστής: Χρήστος Σμυρνιός.
Τεχνικοί: Θανάσης Καλογερόπουλος, Μάκης Παναγιώτου, Σπύρος Αντωνάτος.
Συνεργάτες: Κώστας Κουτρόπουλος, Θόδωρος Λιγνός, Ηλίας Παναγιωτούνης, Δημήτρης Ευσταθίου.

AYTOKINHTA: Ρενό Κλειώ Ουίλιαμς γκρουπ A
Κινητήρας: δίλιτρος 16 βάλβιδος 220 ίπποι
Μετάδοση: Εμπρός μέσω ενός κιβωτίου 5 σχέσεων με ελεγχόμενο διαφορικό
Ανάρτηση: Αμορτισέρ της Μπιλστάιν εξελιγμένα από τη «Ρεζί Ρενό».
Τιμόνι: Κρεμαγιέρα με υδραυλική υποβοήθηση.
Φρένα: Αεριζόμενοι δίσκοι μπροστά, απλοί πίσω.
Τροχοί: Ζάντες Σπιντλάιν 15 ιντσών με λάστιχα Μισλέν.
Βάρος: περίπου 960 κιλά.

Article from 4T 275, 8/1993

Πρωτότυπο άρθρο
Κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Φωτογραφίες: Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ME ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ: Ρενό Κλειώ 16S Ουϊλιαμς σε έκδοση γκρουπ A με χωμάτινες προδιαγραφές. Το αυτοκίνητο των «Λεωνίδα»-Μαρίας Κορρέ, ένα γαλλικό κόσμημα κατεργασμένο από ελληνικά χέρια, που έλαμψε στο 40ο Ράλλυ Ακρόπολις, όντας στην πρώτη θέση της κλάσης 2000 κ.εκ.
sx1.jpg
Σχήμα 1: Μετάδοση της κίνησης μόνο στις μπροστινές ρόδες, ιδιαίτερα κλειστές σχέσεις, αλλά κανένα πρόβλημα με τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο χώμα. Ανεπαίσθητο σπινάρισμα, μηδαμινές μετακινήσεις του μπροστινού συστήματος στις κλειστές στροφές και πραγματική απόλαυση σε κομμάτια με κεκτημένες ταχύτητες είτε με καλό είτε με κακό οδόστρωμα.

ΖΕΣΤΗ, σκόνη και συνωστισμός φίλων σε πολυσύνθετους ρόλους. Όλα αυτά, Τρίτη απόγευμα, Ιούλιο μήνα στην Ανάβυσσο στο χώρο της πάλαι ποτέ υπερειδικής διαδρομής. Μαζί μας η μούσα του Λεωνίδα, ένα σκουρόχρωμο Κλειώ Ουϊλιαμς χάτσμπακ με λίγα διακριτικά αυτοκόλλητα που προδίδουν το χορηγό της συμμετοχής στους αγώνες αυτοκινήτου. Λεωνίδας και Ρενό… Πολύχρονη αγωνιστική ιστορία ζωντανή μέχρι σήμερα που ο οδηγός έχει ξεπεράσει τα 50 και το αυτοκίνητο σε τίποτα δεν θυμίζει τα 5άρια στο τέλος της δεκαετίας του ‘70 και στις αρχές αυτής του ‘80. Μαζί μας, πέρα από τον K.K. που επιβεβαιώνει τρεις δεκαετίες ελληνικών αγώνων, και ο Χρήστος Σμυρνιός, «πατέρας» του Κλειώ και άλλων πολλών αγωνιστικών αυτοκινήτων του Λεωνίδα, ενός από τους λίγους οδηγούς- λεζάντες των ελληνικών αγώνων. O ίδιος μισεί τα πολλά λόγια και τους τίτλους τιμής και αντίστοιχη είναι η αντιμετώπιση του πιστού του μηχανικού που είναι φανερά επηρεασμένος από την 25χρονη συμβίωση!
sx2.jpg
Σχήμα 2: Τα Ρενό Τραφίκ και Εξπρές υποστηρίζουν τη συμμετοχή των Λεωνίδα-Κορρέ με το Ρενό Κλιό Ουΐλιαμς στο Ράλλυ Ακρόπολις

Λίγα λόγια, αλλά πολλή και σκληρή δουλειά και στο 16βάλβιδο αγωνιστικό Κλειώ Ουϊλιαμς, αυτοκίνητο-πολεμική μηχανή, ικανό να χαρίσει νίκες στους Γάλλους ακόμη και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αρκεί στην Ρεζί να ξεπεράσει το σύνδρομο της F1 και να στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις. «Το αυτοκίνητο στο χώμα είναι συγκλονιστικό!» Τάδε έφη Αλέν Ορέιγ στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Κορσική κι? εμείς, αντικρίζοντας έναν ευτυχισμένο Λεωνίδα στην απονομή του Ράλλυ Ακρόπολις, διακινδυνεύσαμε το αίτημα της δοκιμής. Την καταφατική απάντηση, ακολούθησε το στήσιμο μίας παρουσίασης σε στενό οικογενειακό κύκλο, ή σχεδόν, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λείπουν οι καλοί φίλοι…
Το μπλε Σιρέν-Κλειώ που χειροκροτήσατε στο φετινό Ράλλυ Ακρόπολις, είναι σε ό,τι αφορά το αμάξωμα, το ίδιο με της περασμένης χρονιάς, που χρησιμοποιούσε το μικρό κινητήρα των 1800 κ.εκ. Για το φετινό αγώνα, στην καρότσα που ενίσχυσε και «κόλλησε» το ρολ κέιτζ ο φημισμένος οίκος Μάτερ, ο Χρήστος Σμυρνιός και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν το νέο δίλιτρο κινητήρα που σε έκδοση γκρουπ A αποδίδει περίπου 190 ίππους στις 7800 σ.α.λ.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Διχάζονται οι γνώμες κατά πόσον η συνοδηγός της ομάδας εξαντλεί τις δυνατότητες του υπολογιστή που δεσπόζει στη δεξιά πλευρά του ταμπλό.
sx4.jpg
Σχήμα 4: Ο εφεδρικός τροχός και τα απαραίτητα για γρήγορη αλλαγή τροχού έχουν αντικαταστήσει το πίσω κάθισμα.
sx5.jpg
Σχήμα 5: Τροχοί 7,25x15 ίντσες από την Σπιντλάιν και λάστιχα της Μισλέν 16/62/15, ένα πανάκριβο αλλά αποτελεσματικό κοκτέιλ

Το σύστημα μετάδοσης διατηρήθηκε το ίδιο, όπως η ανάρτηση και τα φρένα. H αλλαγή του κινητήρα συνδυάστηκε με μακρύτερα ψαλίδια μπροστά και με διαφορετικά ημιαξόνια. Οι τροχοί των 7.25 x15 ιντσών διατηρήθηκαν οι ίδιοι όπως και τα πολύ φαρδιά Μισλέν διαστάσεων 16/62/15. Το σύνολο δεν ξεπερνάει τα 950 κιλά και η αναλογία κιλών ανά ίππο, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αγωνιστική πορεία του αυτοκινήτου, είναι τα στοιχεία πρόκληση για το δοκιμαστή.

ΣΤΟ ΜΠΑΚΕΤ…

…ή μείνετε μαζί μας ώστε, παριστάνοντας τους Ρανιοτί, Ορέιγ, Λεωνίδα, στα ύπουλα κομμάτια της Αναβύσσου, να πάρετε γεύση από Ακρόπολις του ‘94. Στην πρώτη αναγνωριστική βόλτα, με το κάθισμα μακριά από το τιμόνι τηρουμένων των αναλογιών μας και με τον K.K. μετά από πολλά χρόνια στο δεξί μπάκετ (πώς θα γλιτώσεις τη μουρμούρα «μπος»;), το μόνο που καταφέραμε να διαπιστώσουμε ήταν τις δυνατότητες του κινητήρα στις χαμηλές στροφές και τη χαρά που προσφέρει το κιβώτιο των 6 σχέσεων με τον ιδιαίτερα εύχρηστο επιλογέα.

sx6.jpg
Σχήμα 6: Ο δίλιτρος κινητήρας-διαμάντι που αποδίδει περί τους 190 ίππους εντυπωσιάζει σε δύναμη και στις χαμηλές στροφές. Μετά τις 3000 σαλ η βελόνα του στροφομέτρου χάνεται από το μάτι μέχρι τις 8000+ σαλ!
sx7.jpg
Σχήμα 7: Ελάχιστες παρεμβάσεις στον πίνακα των οργάνων όπου έχουν προστεθεί όργανα και λυχνίες ελέγχου. Το μικρής διαμέτρου τιμόνι δεν δημιουργεί προβλήματα λόγω υδραυλικής υποβοήθησης, ενώ εύχρηστος και γρήγορος είναι και ο επιλογέας των 6 σχέσεων.
sx8.jpg
Σχήμα 8: Χρειάστηκε η επέμβαση των τεχνικών ώστε να πλησιάσει το κάθισμα στο τιμόνι και να οδηγήσουμε…
sx9.jpg
Σχήμα 9: Λαίμαργο το Κλιό σε καύσιμα και σε λάστιχα.

Επιστρέψαμε κατηφείς στα αυτοσχέδια πιτς, αλλά αμέσως οι μηχανικοί «μας» μετακίνησαν το κάθισμα δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες δοκιμής. Φρένα-ανάρτηση-κιβώτιο-κινητήρας είναι τα θετικά και, πέρα από την απόλυτη προσήλωση και την πολύ καλή φυσική κατάσταση που απαιτείται ώστε να κινηθείς πραγματικά πολύ γρήγορα, δεν εντοπίσαμε μειονεκτήματα. «Κοντό είναι. Ίσως θέλει προσοχή», ψέλλισε ένας από τους παρισταμένους που ξεγελάστηκε από τις εξωτερικές διαστάσεις.
Με μεταξόνιο 2475 μ. (2.5 εκ. πιο μακρύ από το GTiR και το GTR!) το Κλειώ κάθε άλλο παρά «κοντό» μπορεί να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον για αυτοκίνητο που ζυγίζει λιγότερο από 1000 κιλά και κατασκευάστηκε ώστε να κυριαρχεί στις κατηγορίες GTi και F2, σε έκδοση παραγωγής και αγωνιστική αντίστοιχα. Το παιχνίδι με τον επιλογέα και τον κινητήρα, που ξεπερνάει με άνεση τις 8000 σ.α.λ., συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Οι τρεις σειρές του διπλού H δημιουργούν την ιδανική διάταξη και δεν αντιμετωπίζεις προβλήματα επιλογής, τουλάχιστον, στην πρώτη φάση γνωριμίας. Ανεβάζοντας ρυθμό και εκμεταλλευόμενος μέγεθος και ανάρτηση, περνώντας γρήγορα μέσα από ανοίγματα, τρύπες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, μπερδεύεσαι και δύσκολα γνωρίζεις τι ταχύτητα χρησιμοποιείς.
«Ωπ… Προσοχή, κλειστή στροφή με χαντάκι και ανάποδη κλίση.» O Θ.Κ.Ε. σε ρόλο συνοδηγού κάνει τη διαπίστωση και η συνέχεια ανήκει στο αυτοκίνητο και όχι στο χειριστή. Θυμάσαι ότι η 2η είναι κάτω αριστερά, αφήνεις το γκάζι, κατεβάζεις ταχύτητα, στρίβεις λίγο αριστερά, μετά «ισιώνεις» με το γρήγορο τιμόνι και την ιδανική υποβοήθηση και μόλις την τελευταία στιγμή στρίβεις πάλι αριστερά και με το πόδι στο πάτωμα ο μικρός, αλλά θαυματουργός γαλλικός πύραυλος εκτοξεύεται. Οι τροχοί σπινάρουν ελάχιστα, παρόλο το… «βιασμό», ενώ δεν εμφανίζεται η αντιπαθέστατη όσο και κουραστική μετακίνηση του μπροστινού συστήματος αριστερά-δεξιά.
sx10.jpg
Σχήμα 10: Γόνατα τύπου Μακφέρσον με αμορτισέρ της Μπιλστάιν και προοδευτικά ελατήρια, στην ανάρτηση του Κλειώ που ξεπερνά με χαρακτηριστική άνεση τις ανωμαλίες. Αεριζόμενοι δίσκοι μπροστά-πίσω, διπλές δαγκάνες μπροστά, ιδιαίτερα αποτελεσματικό χειρόφρενο και ζήτω το γκρουπ Α ακόμα και στη νέα του μορφή με την κίνηση μόνο μπροστά.
sx11.jpg
Σχήμα 11: Το σπορ ζει και η Ρενό φροντίζει γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία. Για την επιβίωση του πληρώματος στο εσωτερικό φροντίζει ο αεραγωγός στην οροφή.
sx12.jpg
Σχήμα 12: Η Ρενό στα ράλλυ. Οι Γάλλοι θέλουν και μπορούν. Μακάρι να καθιερωθεί η κατηγορία F2 ώστε οι Ρανιοτί, Ορέιγ σε παγκόσμιο επίπεδο και καλοί τοπικοί σε εθνικούς αγώνες να υψώσουν πάλι τη γαλλική σημαία στο χώρο.
sx13.jpg
Σχήμα 13: Ο φημισμένος οίκος Μάτερ, έχει την ευθύνη ενίσχυσης του αμαξώματος ενός ακόμη αυτοκινήτου του Λεωνίδα.

H ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης εντυπωσιάζει, στοιχείο σπάνιο σε αντίστοιχες κατασκευές. Σε συνδυασμό με την άφθονη ροπή του κινητήρα και τις υπερβολικά, κατά τη γνώμη μας, «κοντές» σχέσεις του κιβωτίου, έχεις τη δυνατότητα για εξάντληση των ορίων σου (του αυτοκινήτου; Ρωτήστε τους Γάλλους οδηγούς), κάτω από τις ιδιαίτερα ασφαλείς(;) συνθήκες που προσφέρονται στις αλυκές.
Με βράχια εκατέρωθεν ή με συνδυασμό βράχων, γκρεμού και δέντρων, τα πράγματα είναι διαφορετικά και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την εμπλοκή, το ταλέντο και την εμπειρία. Προσπαθώντας για το κάτι παραπάνω, ιδρώνεις, λαχανιάζεις, τα χέρια αποκτούν σημάδια και γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι απαιτείται και μυαλό ώστε να αποφύγεις τις λαθεμένες επιλογές και να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες της κατασκευής σε κομμάτια με κεκτημένες ταχύτητες. Το στομάχι κολλάει στο μπάκετ και έχεις την αίσθηση ότι πηγαίνεις γρήγορα αλλάζοντας ταχύτητες στις 6000 σ.α.λ.
«Παίζοντας» με τον κόφτη στις 8500 σ.α.λ. (!) αντιλαμβάνεσαι ότι η προσπάθεια δεν πάει χαμένη και η κατασκευή πιστοποιεί σπάνιες δυνατότητες που δεν μπορούν να συγκριθούν με τετρακίνητα αυτοκίνητα της κατηγορίας N. Χωρίς τα αλλεπάλληλα σταμάτα-ξεκίνα των ελληνικών χωμάτινων ειδικών διαδρομών, το Κλειώ συγκρίνεται μόνο με τα υπερ-αυτοκίνητα της κατηγορίας A με τα εξελιγμένα συστήματα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς. Σε ειδικές διαδρομές όπως αυτές του Ράλλυ Ακρόπολις θα περάσει, φυσιολογικά, δύσκολες ώρες και, σε σχέση με αντίστοιχα αυτοκίνητα της κατηγορίας N που χάρη στην τετρακίνηση μετακινούνται με ξεχωριστή άνεση από στροφή σε στροφή.
Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το Κλειώ είναι με διαφορά πιο ευχάριστο για τον οδηγό από ότι τα αυτοκίνητα της κατηγορίας N που ξεπερνούν τα 1300 κιλά και συγκρίνεται μόνο με τα όπλα των δεκάδων εκατομμυρίων που χρησιμοποιούν οι εργοστασιακές ομάδες.
Το κόστος κατασκευής ενός Κλειώ όπως το δικό «μας» ξεπερνάει τα 25.000.000, ποσό που καταρχήν το καθιστά απαγορευτικό. Αν υπολογιστεί όμως ότι το κόστος συντήρησής του είναι κατά πολύ χαμηλότερο από των αυτοκινήτων της κατηγορίας N με κίνηση 4x4 ίσως η κατηγορία F2 αποδειχθεί χρυσή λύση για τον καλό ιδιώτη ή τον τοπικό αντιπρόσωπο, που εμπλέκεται στο χώρο για να προβάλλει την ποιότητα των προϊόντων του.
Ακόμη τα αυτοκίνητα της νέας κατηγορίας προσφέρονται για γρήγορη αντικατάσταση των μηχανικών τους μερών κατά τη διάρκεια του αγώνα, είτε για προληπτικούς λόγους είτε μετά από βλάβη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κλειώ οι τεχνικοί της MAVA αλλάζουν κιβώτιο σε 14 λεπτά και πλήρες σετ αναρτήσεων μαζί με τον πίσω άξονα σε 7 λεπτά! Οι παραπάνω τιμές προδίδουν τη σοβαρή προσπάθεια των Γάλλων που μετέτρεψαν το μεσαίο τους μοντέλο σε πολεμική μηχανή ικανή να διεκδικήσει τη νίκη στην κατηγορία, σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο.
Τα Ρενό Κλειώ Ουϊλιαμς και Όπελ Αστρα GSi σε έκδοση γκρουπ A, είναι αγωνιστικά αυτοκίνητα με χρυσές προοπτικές και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές, ώστε να αναβαθμιστεί η κατηγορία και να παίξει σημαντικό ρόλο και στα εθνικά Πρωταθλήματα όπου η συμμετοχή υπεραυτοκινήτων του γκρουπ A έχει γίνει απαγορευτική.
Ήδη στην Ισπανία τα αυτοκίνητα της κατηγορίας F2 διεκδικούν το Πρωτάθλημα της χώρας, ενώ και άλλες χώρες προσανατολίζονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Στην Ελλάδα; Ίσως, κάποτε, αν και εφόσον… Υπομονή λοιπόν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Κυβισμός: 1998κ.ε.
Ισχύς: 220HP/6900σαλ
Μετάδοση
Κιβώτιο: 6 σχέσεων, RSE
Διαφορικό: ZF 75% μπλοκέ
Ανάρτηση
Εμπρός: Γόνατα Μακ Φέρσον, αλουμινένιες πλύμνες, αμορτισέρ Bilstein, αντιστρεπτική ράβδος.
Πίσω: Υστερούντες βραχίονες, ράβδοι στρέψης, αμορτισέρ Bilstein, αντιστρεπτική ραβδος.
Φρένα
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 315χιλ.
Πίσω: Αεριζόμενοι δίσκοι 254 χιλ.
Τροχοί
Ζάντες: Speedline 7” ¼ x16