Kit car Group A Group N |
Article from 4T 305, 2/1996
Πρωτότυπο άρθροκείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος
ME ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΗΣ: Ποιος είπε ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν εταιρίες και διοικούντες που βλέπουν μακριά; Παράδειγμα ευρωπαϊκής νοοτροπίας η Άλφα Τράπεζα Πίστεως. Στις δραστηριότητές της, πέρα από σύγχρονα προγράμματα δανειοδότησης και από την άμεση εξυπηρέτηση και του πιο απλού έλληνα πολίτη, και αγωνιστική ομάδα!
Ξεπερνώντας το… «τραπεζικό απόρρητο» δοκιμάζουμε τα δύο «ασημένια» Ρενό Κλειώ Ουίλιαμς. Κοινός παρανομαστής τα σήματα της ALFACARD-VISA και οι άνθρωποι εντός και εκτός. Μείνετε συντονισμένοι…
Σχήμα 1: Η Άλφα-Τράπεζα Πίστεως ανέθεσε την εκπροσώπησή της στους ελληνικούς αγώνες σε έναν δικό της άνθρωπο, στο Λάζαρο Παναγιωτούνη. Για την περίσταση, σε συνδυασμό με το απαιτητικό Ρενώ Ουΐλιαμς και με το δύσκολο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, επιστρατεύτηκε ο έμπειρος Διαμαντής Πετρόπουλος, ένας «τζένλεμαν» των ελληνικών αγώνων. Προσθέστε την Protcech του Χρήστου Σμυρνιού (δε θα μπορούσε να μην είναι ικανός και κύριος όντας 30 χρόνια δίπλα στον Λεωνίδα) και αντιλαμβάνεστε γιατί βρεθήκαμε στον Ασπρόπυργο την τελευταία μέρα.
Σχήμα 2: Ρενό Κλειώ Ουΐλιαμς. Όπως το ξέραμε. Εργαλείο για πολύπειρους με ταλέντο. Πονοκέφαλος για τον ερασιτέχνη. Δύναμη (ευτυχώς από χαμηλά), αλλά επιλογέας σπαζοκεφαλιά και βέβαια «τόσοι ίπποι μόνο μπροστά» δεν περνούν στο δρόμο «με το καλημέρα». Τα φρένα εντυπωσιάζουν, η ανάρτηση δημιουργεί προϋποθέσεις, ενώ την ίδια κίνηση δικαιούνται οι έλληνες τεχνικοί που έχουν κάνει την τέλεια προσαρμογή στα ελληνικά χώματα. Εντάξει, η καρότσα είναι του Μάτερ, αλλά από εκεί και πέρα χάρη στους «Σμυρνιούς» θυμίζει γερμανικό αυτοκίνητο παραγωγής κατασκευασμένο στο Μόναχλ. (σ. σ.: οι Πόρσε τρίζουν αραιά και που, σωστά;)Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Τράπεζα Πίστεως, σε έναν από τους πλέον σύγχρονους και κερδοφόρους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας, δεν απορούν. Το Δ.Σ. της εταιρίας (στο πηδάλιο ο πολυνίκης ιστιοπλόος και λάτρης της αυτοκίνησης Γιάννης Κωστόπουλος) λατρεύει τις προκλήσεις και μάλιστα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία όταν περνάνε μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας. H σχέση της Τράπεζας με το Ράλλυ Ακρόπολις είναι γνωστή (πιστός χορηγός τα τελευταία και τα επόμενα χρόνια) και η επόμενη κίνηση, δηλαδή η ίδρυση αγωνιστικής ομάδας, ήταν το φυσικό επακόλουθο μίας σοβαρής και πολύχρονης εμπλοκής με έντονο και το συναισθηματικό στοιχείο.
Για την περίσταση και για τη θέση του «κυβερνήτη» η επιλογή δεν ξεπέρασε τα όρια των ανθρώπων του συγκροτήματος και η εταιρία έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στο Λάζαρο Παναγιωτούνη. O 45χρονος οδηγός δεν έχει κάψει «δάση και καρδιές» στην πολύχρονη παρουσία του στο χώρο, αλλά είναι σοβαρός, έχει όλα τα στοιχεία που εμπνέουν εμπιστοσύνη και… ξέρει να εκτιμά. Σπάνιο «τρίπτυχο» σήμερα, αλλά οι εξαιρέσεις είναι αυτές που επιβεβαιώνουν τους κανόνες.
O κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση πίσω από το τιμόνι, αλλά και ο ξεχωριστός σε ήθος και σε ικανότητες παραπλεύρως. Επιστράτευση του Διαμαντή Πετρόπουλου και τους δύο πλαισιώνουν ό,τι καλύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό για τη συντήρηση των αγωνιστικών Ρενό Κλειώ Ουίλιαμς. Σε έκδοση γκρουπ A για αγώνες και σε έκδοση γκρουπ N για δοκιμές και όχι μόνον.
Σχήμα 3: Σε χρόνο ρεκόρ μπαίνει και βγαίνει ο εφεδρικός τροχός που είναι σοφά τοποθετημένος.
Σχήμα 4: Αμάξωμα ενισχυμένο στο Μάτερ. Τι άλλο να προσθέσεις.
Σχήμα 5: Περισσότεροι από 180 ίπποι χάρη στο κιτ που προσφέρει το γαλλικό εργοστάσιο. Δύναμη και ροπή τουλάχιστον από τις μεσαίες στροφές!
Ίδιο σε χρώματα, με ζάντες παραγωγής σαν αυτές που χρησιμοποιούν τα λίγα και εκλεκτά Ουίλιαμς που κοσμούν τους ευρωπαϊκούς δρόμους, θυμίζει κλειστό φάκελο. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες της κατασκευής σε ασφάλτινες διαδρομές (και μάλιστα από πρώτο χέρι χάρη στους Γκιόκα, Τεό) αλλά στο χώμα;
«Δοκίμασε», χαμογελάει ο Θανάσης Καλογερόπουλος και επαυξάνει ο Μάκης Παναγιώτου, τα «κομάντο» του Σμυρνιού, οι «σεκιούριτι» της Τράπεζας στις αγωνιστικές εκδηλώσεις. H ίδια γνωστή ιστορία σε σχέση με τη θέση οδήγησης και… πάμε από μακριά. Ευτυχώς αγαπημένοι! Αποκάλυψη το δίλιτρο γκρουπ N.
Απίστευτο το πώς περνάει τις ανωμαλίες και το πώς επιβραδύνει. Συνεπής και η ισχύς, και μάλιστα από τις μεσαίες στροφές. Ψεγάδι οι μακριές σχέσεις, αλλά ξέρετε πολλά N (εντάξει εκτός από το Μιτσουμπίσι…) με «κοντές» σχέσεις; Στοιχηματίζουμε ότι, αν το επιλέξουν σοβαρά πληρώματα για την παρουσία τους, και στο «αληθινό» Πρωτάθλημα το τοπίο θα αλλάξει. Γρήγορο, ευχάριστο, αποτελεσματικό, δεν σπινάρει παράλογα, το τιμόνι του είναι «ζωντανό», δεν κουράζει και, αν συντηρείται από έμπειρους, θα αποδειχθεί και αξιόπιστο. Στην κατηγορία N η πρακτική είναι γνωστή.
Αλλάζεις συχνά-πυκνά μηχανικά μέρη, εξασφαλίζεις την άμυνά σου διαλέγεις πότε και πού θα «πυροβολήσεις» και με ένα «τέτοιο» διεκδικείς θέση στο βάθρο του πρωταθλήματος F2!
Δια ταύτα…
Οι ειδικοί λένε ότι η τράπεζα Πίστεως έχει επιφέρει πολλές αλλαγές και έχει επιβάλει πρωτοτυπίες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Επί του προκειμένου… Μακάρι να βρεθούν μιμητές. Αλλες τράπεζες, αλλά όχι μόνο.
Διακριτική, σοβαρή παρουσία, βασισμένη στα στελέχη της εταιρίας. Συγχαρητήρια για την εμπλοκή, αλλά και για το ύφος της παρουσίας. Κλείνετε 12 μήνες στο χώρο, έχετε επενδύσει κάμποσα χρήματα και ουδέποτε ζητήσατε την έμμεση προβολή. Ζητήσαμε τα «όπλα» σας και ανταποκρίθηκατε. Τίποτα άλλο. Καλή επιτυχία. Επιδόσεις, αλλά πάνω από όλα σοβαρή και συνεπή παρουσία. Άλλωστε κάπως έτσι δεν κινείται όλο το σύστημα; O «Ωκύαλος», το σκάφος του «κάπτεν;».
Το αποτέλεσμα είναι φυσικό επακόλουθο σοβαρής και οργανωμένης προσπάθειας και όχι κραυγών και παράλογων επενδύσεων.
Διαμαντής Πετρόπουλος
O «diamond» της ομάδας και όχι μόνον. Ένας από τους κυρίους του χώρου με γνώσεις γύρω από το αντικείμενο σφαιρικά, αλλά και με ευαισθησίες σε σχέση με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Ξεκίνησε το 1973, έχει θητεύσει δίπλα στους καλύτερους έλληνες οδηγούς αγώνων, και έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την ποιότητά του σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα, πατέρας δύο παιδιών, του 10χρονου Νικόλα και της 9χρονης Έφης, διευθύνει μαζί με το φίλο του Βασίλη Πόλιτο (τον πρώτο τη τάξει «γέρο» των ελληνικών αγώνων) σταθμό αυτοκινήτων στα χρώματα της BP. Για την περίσταση επιστρατεύτηκε ώστε να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια της αγωνιστικής ομάδας της ΑΛΦΑ-ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ αφού το Κλειώ Ουίλιαμς απαιτεί έμπειρο και ικανό συγκυβερνήτη. O ίδιος, κατά τη γνώμη μας, θα αποτελέσει και το κλειδί της αναβαθμισμένης παρουσίας της προσπάθειας το 1996.
Φίλε, (μαζί στην πρώτη χωμάτινη προσπάθεια του γράφοντος το ‘79), καλώς ήρθες. Μας έλειπες.
Tαυτότητα
ALFACARD-VISA/PENO ΚΛΕΙΩ ΟΥΪΛΙΑΜΣ γκ. N
Πλήρωμα: ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ: ALFACARD-VISA
Δημόσιες σχέσεις: Έκτωρ Βερύκιος.
TEXNIKH ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: PROTECH
Συντονιστής: Χρήστος Σμυρνιός.
Τεχνικοί: Θανάσης Καλογερόπουλος, Μάκης Παναγιώτου, Σπύρος Αντωνάτος.
Συνεργάτες: Κώστας Κουτρόπουλος, Θόδωρος Λιγνός, Ηλίας Παναγιωτούνης, Δημήτρης Ευσταθίου.
AYTOKINHTΟ: Ρενό Κλειώ Ουίλιαμς γκρουπ N.
Κινητήρας: δίλιτρος 16 βάλβιδος από 180 ίππους
Μετάδοση: Εμπρός μέσω ενός 6 σχέσεων με ελεγχόμενο διαφορικό.
Ανάρτηση: Αμορτισέρ της Μπιλστάιν εξελιγμένα από τη «Ρεζί Ρενό».
Τιμόνι: Κρεμαγιέρα με υδραυλική υποβοήθηση.
Φρένα: Αεριζόμενοι δίσκοι μπροστά, απλοί πίσω
Τροχοί: Ζάντες Σπιντλάιν 15 ιντσών με λάστιχα Μισλέν.
Βάρος: περίπου 1000 κιλά.
Article from 4T 293, 2/1995
κείμενο Δ.Π.To περιοριστικό στόμιο στον υπερτροφοδότη των Έσκορτ κ.λπ θηρίων, ανοίγει το δρόμο στα «καλά σασί» με ζωντανούς ατμοσφαιρικούς κινητήρες. Καλύτερο δείγμα λόγω παράδοσης και όχι μόνον, το Ρενό Κλειώ Ουίλιαμς. Δοκιμάζουμε το αυτοκίνητο του κυπελλούχου Θοδωρή Πεταλίδη, πιο γνωστού σαν Τεό.
Σχήμα 1: TGV. Το Κλειώ Ουίλιαμς GrN «βουτά», δεν χάνει πρόσφυση μπροστά, σηκώνεται και τελικά στρίβει… ουδέτερα. Ο ευκαιριακός δοκιμαστής (στην περίπτωσή μας ο συνεργάτης μας Γιάννης Σταυρόπουλος) τρομάζει στην αρχή, εντυπωσιάζεται στη συνέχεια και πιστεύει ότι δεν πατά σε ελληνική άσφαλτο.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια οι Γάλλοι επιμένουν στη θέσπιση της κατηγορίας αυτοκινήτων με μπροστινή κίνηση και ατμοσφαιρικό κινητήρα έως 2000 κ. εκ. (F2). Άλλοτε ήταν τα Ρενό 5 Αλπίν. Αργότερα τα Πεζό 205, σήμερα τα 106 και τα Ρενό Κλειώ Ουίλιαμς. «Η πρόταση είναι ιδανική για όσους ανήσυχους θέλουν να αγωνιστούν», γράψαμε πριν από 15 μήνες και ο «ανήσυχος» Τεό-Πεταλίδης ανταποκριθείς, εξασφάλισε την υποστήριξη των εταιριών Αβίν και Γκουντγίαρ, «ήλθε, είδε και νίκησε» με χαρακτηριστική μάλιστα άνεση. Σχετικά «άνετη» ήταν και η προετοιμασία του Κλειώ στα όρια του GrN. Ο κινητήρας που τοποθετήθηκε σε σκληρότερες βάσεις με τις κατάλληλες επεμβάσεις έφτασε τους 170 ίππους τιμή εντυπωσιακή για τα 900 κιλά του αμαξώματος! Παράλληλα, τοποθετήθηκε «φρέσκο» κιβώτιο ταχυτήτων, δίσκος-πλατό της Valeo και ρεζερβουάρ ασφαλείας.
Μπροστά τοποθετήθηκε η ανάρτηση της Ρενό Σπορ, ενώ διατηρήθηκε η αντιστρεπτική ράβδος. Πίσω τοποθετήθηκαν αμορτισέρ Bilstein και σκληρότερες ράβδοι στρέψης. Στα φρένα αλλάχθηκαν τα υλικά τριβής με Ferodo. Τέλος, τοποθετήθηκε το ρολ-κέιτζ και μπάρα στους μπροστινούς θόλους. Το πλαίσιο δεν ενισχύθηκε (!) αλλά το Κλειώ έδειξε υποδειγματική συμπεριφορά και αντοχή στους ασφάλτινους αγώνες. To GrN Ουίλιαμς εντυπωσιάζει στο δρόμο από την πρώτη στιγμή. Το αυτοκίνητο διατηρεί την ουδέτερη συμπεριφορά ακόμη και έπειτα από υπερβολή ή λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η βίαιη αλλαγή πορείας δεν προβληματίζει. Ο κινητήρας των 170 ίππων παραμένει ελαστικός και η ιπποδύναμη αρχίζει να εμφανίζεται από τις 2.000 σ.α.λ. παραμένοντας διαθέσιμη μέχρι τις 7.800 σ.α.λ. όπου εμφανίζεται ο κόφτης…
Το κόστος προετοιμασίας φτάνει τα 4 εκατ., ενώ ανάλογα υψηλό σε σχέση με το Πεζό είναι και το κόστος συμμετοχής σε αγώνες.
Σχήμα 2: Σε «γερές» βάσεις. Ο κινητήρας «πατάει» σε σκληρότερες βάσεις και η ανάρτηση σε πιο σκληρά τοπ-μάουντς. Το σύνολο είναι «απόλυτο», αλλά δεν Θυσιάζεται η «άνεση» του… πληρώματος.
Σχήμα 3: Ο δίλιτρος, δεκαεξαβάλβιδος κινητήρας της Ρενό, μετά τη «θεραπεία» στα όρια του GrN αποδίδει 170-173 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. Το κυριότερο, δεν κοπιάζει, ούτε τρομάζει τον οδηγό με «υστερική» παροχή ισχύος.
Σχήμα 4: Μίνι Η ανάρτηση της Ρενό σπορ, «υπεύθυνη» για την υπερ-πρόσφυση του μπροστινού μέρους. Η αντιστρεπτική ράβδος παραμένει ως έχει. Το «φρύδι» του φτερού έχει φαγωθεί ψα να μη… φθείρει τον τροχό.
Σχήμα 5: Το αγωνιστικό «γραφείο» των Τεό-Ζαφειρόπουλου. Δεσπόζουν το όργανο πίεσης του λαδιού, το χρονόμετρο στο τιμόνι και το VHF για την επικοινωνία με τον… έξω κόσμο.
Κόστος
Με πινακίδες κυκλοφορίας 8.450.000 δρχ
Με αγωνιστικές πινακίδες 6.100.000 δρχ
Κόστος προετοιμασίας 4,0 εκ. δρχ
Κόστος αγώνων ραλλύ ασφάλτου 4,0-5,5 εκ .δρχ
Κόστος αναβάσεων 3,0 εκ. δρχ
Κόστος αγώνων ταχύτητας 3,5-4,5 εκ. δρχ
Έκδοση δρόμου (4Τ 273, 6/1993)
Κείμενο, φωτογραφίες: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
ΤΙΜΗΣ ENEKEN: Το καλό γίνεται καλύτερο και με την ευκαιρία, απονέμονται τα εύσημα στο Βρετανό εταίρο. Όλα αυτά, για το δίλιτρο Κλειώ, ένα εκπληκτικό αυτοκίνητο που ανεβάζει ακόμη ψηλότερα τα «στάνταρ» για αυτοκίνητα με τον κωδικό GTi.ΚΟΡΣΙΚΗ, Μάιος 1993. Λίγες μόλις ώρες μετά τον τερματισμό του τοπικού αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος όπου νικητές δεν ήταν μόνο η Φορντ και ο Ντελεκούρ, αλλά και η Ρενό με τους Ρανιοτί, Ορέιγ!
Οι Γάλλοι κέρδισαν την νεοσύστατη κατηγορία F2 για αυτοκίνητα με ατμοσφαιρικούς κινητήρες έως 2000 κ.εκ. «Όπλο» τους το νέο, δίλιτρο Κλειώ, με τον κωδικό Γουϊλιαμς, αυτοκίνητο που είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε στο νησί την επομένη του αγώνα.
«Αυτές οι πτήσεις επιφυλάσσουν εκπλήξεις» επισημαίνει συνάδελφος σχολιάζοντας το ταξίδι από το Παρίσι στο Αζασιό.
«Ο λόγος, το αυτονομιστικό κίνημα», συμπληρώνει ο τρίτος της συντροφιάς και αντιλαμβάνεστε ότι ειδικά ο γράφων, με γνωστή την αντιπάθειά του σε ό,τι ίπταται, χρειαζόταν κάτι πολύ δυνατό ώστε να φτιάξει η διάθεσή του. Τα μπλε Κλειώ με τις «χρυσές» Σπιντλάιν των 15 ιντσών και τα χαμηλά (185/55) Πάιλοτ της Μισλέν, περίμεναν Γάλλους και Έλληνες συντάκτες στο αεροδρόμιο του νησιού.
Νωρίτερα ο κατατοπιστικός, αλλά αγενής (δεν έκανε τον κόπο ούτε να συστηθεί) εκπρόσωπος τύπου του εργοστασίου, αναφέρθηκε στις αλλαγές σε σχέση με το συμβατικό 16S των 1.8 λίτρων και επεσήμανε τις δυσκολίες της διαδρομής.
Σχήμα 1: Δίλιτρος κινητήρας, μεγαλύτεροι τροχοί, πιο σκληρή ανάρτηση με διαφορετική γεωμετρία μπροστά. Όλα αυτά, για το νέο Κλειώ Williams, κατά τη γνώμη μας, το κορυφαίο αυτοκίνητο της κατηγορίας.Στενοί δρόμοι, με ποικιλία στροφών που επιφυλάσσουν εκπλήξεις, ανηφορικά και κατηφορικά κομμάτια, λείο οδόστρωμα, αλλά αίφνης σαμαράκια σε γρήγορες καμπές ή, ακόμη χειρότερα, στη ζώνη φρεναρίσματος κλειστής στροφής, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ειδικές διαδρομές του «γύρου» και ειδικότερα της περιοχής όπου δοκιμάσαμε το Κλειώ.
Το αυτοκίνητο, αποδείχθηκε, συγκλονιστικό! «Τοποθετημένο» σε αυτό το περιβάλλον που στολισμένο με τις ενδείξεις, «flying», «arrive», «dpart», Carlos, Didi, Francois κλπ., θυμίζει πεδίο μάχης, αποδείχθηκε σε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει αυτήν τη στιγμή η αυτοκινητοβιομηχανία στην κατηγορία GTi!
Δεν υπερβάλλουμε, ούτε επηρεαστήκαμε από το περιβάλλον. Οι δημόσιοι υπάλληλοι (για ελάχιστο ακόμα χρόνο, ευτυχώς!) της Ρεζί ξανακτύπησαν. Πήραν στα χέρια τους το «χρυσό» Κλειώ των 1800 κ.εκ. και σε συνεργασία με τους τεχνικούς της αγωνιστικής ομάδας του Πατρίκ Λαντόν, που δύο χρόνια όργωσαν τις ειδικές διαδρομές, έφτιαξαν το απόλυτο αυτοκίνητο της κατηγορίας, τόσο σε έκδοση παραγωγής όσο και σε αγωνιστική.
H συνταγή είναι απλή, αλλά πέρα του ότι αποδείχθηκε και αποτελεσματική, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι σήμερα μόνο οι Γάλλοι ανησυχούν και παρουσιάζουν μικρά-μεσαία αυτοκίνητα επιδόσεων, με προσωπικότητα, αλλά και ποιότητα που αγγίζει την αντίστοιχη γερμανικών μοντέλων.
Σχήμα 2: Οι «χρυσές» ζάντες της Σπιντλάιν διαστάσεων 7x15, σε συνδυασμό με το μπλε σκούρο χρώμα του αμαξώματος και τις διακριτικές ενδείξεις στο πλάι και πίσω, είναι τα στοιχεία που προδίδουν τη διαφορά σε σχέση με τα «συμβατικά» Κλειώ 16S.
Σχήμα 3: Ο 4κύλινδρος κινητήρας των 1998κ.εκ., αποδίδει 150 ίππους/6100σαλ. Εντυπωσιακά ελαστικός και εύστροφος, είναι θορυβώδης, στοιχεία που θα ικανοποιήσει αλλά και θα προβληματίσει.Το μπλε σκούρο ταιριάζει με το χρυσό χρώμα που έχουν βαφτεί οι ζάντες, ενώ οι ενδείξεις Williams, 2.0 κλπ., δένουν περίφημα με το σύνολο προδίδοντας κομψότητα, αλλά και επιθετική διάθεση. Ίσως όχι ανάλογη με του Μάνσελ, αλλά τουλάχιστον αντίστοιχη των σημερινών άσων που κινούν τις βρετανικές βολίδες με τη γαλλική καρδιά.
O κινητήρας του δικού «μας» Ρενό δεν διαθέτει 10 κυλίνδρους και η χωρητικότητά του δεν φτάνει τα 3.5 λίτρα. Τέσσερις κύλινδροι, 16 βαλβίδες, 2 EEK και 1998 κ.εκ., είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν τις «νέες» τιμές. Σημειώστε: 150 ίπποι/6100 σ.α.λ., μέγιστη ροπή 18.2 kg.m/4500 σ.α.λ., τιμές «αστείες» σε σχέση με τους 700+ ίππους του κ. Καθηγητή, αλλά αντίστοιχες με το συναγωνισμό. Το κυριότερο; Τιμές που φτάνουν και περισσεύουν «στο δρόμο», όπου πιστοποιούνται και οι αρετές του πλαισίου.
Πέρα από τις μεγαλύτερες ζάντες (κατά μισή ίντσα στο πλάτος), οι επεμβάσεις στην ανάρτηση είναι λίγες αλλά σημαδιακές. Τα σκληρότερα αμορτισέρ συνδυάζονται με σκληρότερα ελατήρια και ράβδους μεγαλύτερης διαμέτρου. Προσθέστε τη διαφορετική γεωμετρία της ανάρτησης μπροστά, συνέπεια χρησιμοποίησης των ψαλιδιών του 19 16S που αυξάνουν το μετατρόχιο κατά 34 χιλιοστά και ιδού η… Κορσική.
Θέση οδήγησης υπεράνω κριτικής, τιμόνι με δερμάτινη επένδυση και την ιδανική διάμετρο, χειρολαβή του επιλογέα με τις ενδείξεις χαραγμένες σε γαλάζια επιφάνεια, πίνακας οργάνων με πρόσθετες ενδείξεις που σχετίζονται με την πίεση και τη θερμοκρασία του λαδιού και πάμε για μία γρήγορη βόλτα στα ανεβάσματα προς την Μπαστιά και στο κατέβασμα προς το Αζασιό.
Σχήμα 4: Στην Κορσική λίγες μόλις ημέρες μετά τον αγώνα του Π.Π., η Ρενό παρουσίασε το νέο δίλιτρο Κλειώ. Στενοί δρόμοι με ποικιλία στροφών, συνθήκες ιδανικές για το αυστηρά ουδέτερο GTi, που χάρη στο κορυφαίο πλαίσιο και τις δυνατότητες του "μεγάλου" κινητήρα κινείται σαν τον άνεμο.
Σχήμα 5: Ελάχιστες αλλαγές στο εσωτερικό, κύρια στο ταμπλό, όπου έχουν τοποθετηθεί πρόσθετα όργανα ελέγχου του κινητήρα. Την πιο σπορτίβ εικόνα συμπληρώνει η νέα επένδυση των καθισμάτων που σε ένα σημείο στην πλάτη φέρει το διακριτικό W.
O δρόμος που ξετυλίγεται μπροστά σου δείχνει φιλικός και άδειος, χωρίς κυκλοφορία. Με το τέλειο σύστημα διεύθυνσης τοποθετείς το Κλειώ στην ιδανική τροχιά. Κανένα πρόβλημα με το «άγνωστο». H ελπίδα ξεφυτρώνει όχι από τη… θάλασσα, αλλά από την ελαστικότητα του κινητήρα. Θυμίζει περισσότερο τον υπερτροφοδοτούμενο του 5GT παρά οτιδήποτε αντίστοιχο ατμοσφαιρικών προδιαγραφών. Δεν χρειάζεται να καταφύγεις στον επιλογέα για να επανακτήσεις ταχύτητα. H δύναμη στις μεσαίες στροφές και η ευστροφία στις υψηλές, σε συνδυασμό με την ποικιλία των στροφών, σε παρασύρουν στο να κρατάς τον κινητήρα ψηλά. O δυνατός ήχος για τον «συνειδητοποιημένο» είναι υπέροχος. Μόλις όμως συνηθίσεις στο περιβάλλον και γνωρίζεις καλύτερα το σύνολο, αντιλαμβάνεσαι ότι τα πάντα εναρμονίζονται στις 4000-4500 σ.α.λ. και μπορείς να κινηθείς πολύ γρήγορα, επιλέγοντας ακόμη μία ταχύτητα. Το ταχύμετρο διατηρείται ψηλά, οι τροχοί δεν διαμαρτύρονται αν κάνεις το λάθος και στρίψεις βίαια το τιμόνι, ενώ έχεις απόθεμα δύναμης, τόσο αν πέσουν οι στροφές στις 3000, όσο και αν θέλεις να επιταχύνεις για να «καλύψεις», εκμεταλλευόμενος ένα γρήγορο S με ορατότητα. Στην τελευταία περίπτωση ή σε κλειστή στροφή χωρίς ορατότητα, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με ανύποπτο Κορσικανό ή ακόμη χειρότερα, με επισκέπτη του νησιού που χαζεύει τη «σκληρή» φύση σε ανοιξιάτικη έκδοση. Κανένα πρόβλημα. Ξεπερνάς τη δυσκολία μόνο με χτυποκάρδι, χάρη στα τέλεια φρένα δανεισμένα από τη μικρή έκδοση. Είναι και φιλικό το νέο 16βάλβιδο Κλειώ που θα έπρεπε να φέρει το διακριτικό Ragnioti και όχι Williams, αφού αποτελεί πρότυπη κατασκευή για πραγματικούς οδηγούς, που ακόμη και αν μπορούν να επενδύσουν τα χρήματα μίας Φεράρι, προτιμούν για τις δικές τους στιγμές, διακριτικές κατασκευές που δεν κοστίζουν περιουσίες.
Το 1991 ήταν το Μιάτα. Τον προηγούμενο χρόνο το 323 GT-R. Ιαπωνικά αυτοκίνητα και τα δύο προσφέρονται για τέλειες διαδρομές, είτε σε ρυθμούς μεγάλου τουρισμού είτε στο αποκαλούμενο όριο.
Σήμερα το 1993, οι Γάλλοι έφτιαξαν ένα GTi με… ιαπωνική ποιότητα, γαλλική άνεση (κανένα πρόβλημα με την σκληρή ανάρτηση, πιστέψτε μας), εκρηκτικές επιδόσεις (0-100 7.8'', 0-1000 μ. 28.6'', τελική ταχύτητα 215 χιλ.) και υποδειγματική οδική συμπεριφορά ανώτερη ακόμη και σε σχέση με τα εξελιγμένα 205 (Ραλλύ και GTi) των συμπατριωτών.
Το Κλειώ 16S ήταν στην κορυφή για όσους ειδικούς λάτρεις των πραγματικών GTi. Όσοι ήθελαν κάτι πιο πολιτισμένο έστρεφαν αλλού το κεφάλι. Σήμερα μόνο αν τίθεται θέμα χώρων και τιμής, δικαιολογείται διαφορετική επιλογή. Το Ρενό Κλειώ 2.0 Γουϊλιαμς, που διαθέτει και αξιοπρεπές επίπεδο βασικού εξοπλισμού, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το συναγωνισμό σε σχέση με τα «μεγάλα» πολιτισμένα GTi, ενώ βρίσκεται σε δική του κλάση σε ό,τι αφορά την οδική του συμπεριφορά.
O «μεγάλος» κινητήρας δεν έχει βελτιώσει μόνο τις επιδόσεις, αλλά έχει καταστήσει το αυτοκίνητο πολυτάλαντο και έχει συνδυαστεί περίφημα με το σασί απεριορίστων δυνατοτήτων που διαθέτει το Κλειώ. H πρόταση είναι ιδανική και για όσους ανήσυχους θέλουν να αγωνιστούν. Οι εναλλακτικές προτάσεις είναι πολλές και εξαρτώνται από τα διαθέσιμα χρήματα. Το «κιτ» της κατηγορίας N δεν ξεπερνάει το 1.5 εκατ. δραχμές, ενώ στην έκδοση γκρουπ A προσφέρονται δύο κιβώτια με 5 και 6 σχέσεις.
O Αλέν Ορέιγ που ήταν μαζί μας στην Κορσική βρίσκει το αυτοκίνητο συγκλονιστικό στο… χώμα, ενώ οι επιδόσεις της ομάδας στην Κορσική, όπως και η προσπάθεια όσων με γκρουπ N στον ίδιο αγώνα, πιστοποιούν τις δυνατότητες του αυτοκινήτου κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες.
Μακάρι τον επόμενο χρόνο την Ρενό, που δείχνει το δρόμο της σωτηρίας των Ράλλυ τουλάχιστον σε ιδιωτικό επίπεδο με τον «κιτ-πελάτη», να μιμηθούν και άλλοι κατασκευαστές.
Από την αντιπαράθεση θα βγει κερδισμένος ο καταναλωτής αφού πάντα είναι αναγκαία η πολύ καλή βάση…