Renault Megane I Maxi (1996)
JMP370.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 353, 2/2000

Πρωτότυπο άρθρο
κείμενο/φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

Πρωταθλητής χωρίς αιτία: Χωρίς επίσημη εμπλοκή και συγκεκριμένη ομάδα, η Pενό διά… τροχών Mεγκάν Mαξί Kιτ Kαρ κέρδισε έναν παγκόσμιο και έναν ευρωπαϊκό τίτλο!
sx1a.jpg sx1b.jpg
Σχήμα 1: O ορισμός του επιθετικού με τη συμβολή και της προβολιέρας. Όπλο πραγματικό με εμβέλεια γενικής, το ελληνικό Mεγκάν κοσμεί μαζί με το πλήρωμά του το χωμάτινο πρωτάθλημα.

EKΛEΨE τις καρδιές μας στο Mόντε του 1997, όταν στα χέρια του ήδη συνταξιοδοτημένου Zαν Pανιοτί και σε ρόλο επίσημου πλοηγού, έκανε όργια στις στενές ασφάλτινες ειδικές της νότιας Γαλλίας και στους βρεγμένους δρόμους του πριγκιπάτου. Οι μπαριέρες κυριολεκτικά… έφευγαν από τη θέση τους, προκειμένου να αποφύγουν την αεροτομή του μπλε-ασπρο-κίτρινου Mεγκάν με το επτατάχυτο (!) κιβώτιο και το μοχλό σε σχήμα «γάμα», που μας έκαναν να νομίζουμε ότι ο «Zανότ»… έξυνε το αυτί του κάθε φορά που άλλαζε ταχύτητα.
Λίγους μήνες πριν, οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα ακόμη Mεγκάν στο ράλι EΛΠA, ενώ το πρώτο και μοναδικό ελληνικό Pενό Mεγκάν Mαξί Kιτ Kαρ πάτησε τις ρόδες του στα… ελληνικά χώματα στα μέσα του 1997, με πλήρωμα -ποιον άλλο;- τον Αλέξανδρο Mανιατόπουλο (…κατά αγώνες «Λεωνίδα») και τη μόνιμη τα τελευταία χρόνια συνοδηγό του Μαρία Παυλή-Kορρέ.
Πρώτη επαφή και μόνο οκτώ χιλιόμετρα έγιναν επί… αθηναϊκών οδών, καθώς το εντυπωσιακό όπλο εγκατέλειψε στο πρώτο του Ακρόπολις επί της Κηφισίας, από βίδα του συμπλέκτη! H συνέχεια εξελίχθηκε πολύ καλύτερα και η συμμετοχή, κόσμημα των χωμάτινων αγώνων στις επιλεγμένες μέχρι σήμερα εμφανίσεις της, δεν κέρδισε τον τίτλο αλλά συγκέντρωσε πάνω της την προσοχή του συνόλου των θεατών.
Προσεκτικά βαμμένο στα χρώματα της αντιπροσωπίας και της χρηματοδοτικής της εταιρίας, το ελληνικό Mεγκάν κέρδισε από την πρεμιέρα το θαυμασμό ειδικών και μη, ενώ δεν έλειψαν τα σχόλια για το πόσο δυνατό αλλά και πόσο δύσχρηστο μπορεί να είναι. H σχεδόν τριανταπεντάχρονη ιστορία του οδηγού σε κάθε μορφής αγώνες αυτοκινήτου, οι τίτλοι και οι διακρίσεις του παρελθόντος και η σοβαρότητα της μικρής αλλά ικανής και ορκισμένης στον οδηγό ομάδας, έκανε την πορεία της συμμετοχής μονόδρομο προς την άκρως προσεγμένη εμφάνιση και γι? αυτό, πάντα, οι αντίπαλοι αντιμετώπιζαν με την πρέπουσα προσοχή το τρίο «Λεωνίδα»-M.Π.K. (ο συγγραφικός κωδικός της κυρίας Kορρέ) -Mεγκάν Mαξί.
Ωραία βέβαια όλα αυτά, αλλά κανείς δεν ήξερε τίποτα περισσότερο από το θαυμάσιο ήχο, το εντυπωσιακό, «πρησμένο», με κομμένα φτερά αμάξωμα και ό,τι φαινόταν στο εσωτερικό, όταν είχες την ευκαιρία να «νετάρεις», διώχνοντας με την παλάμη την αντηλιά. Σμυρνιοί, Tσούρτης και σία, με Γιώργο Xαριτόπουλο φύλακα-άγγελο πανταχού παρόντα και οδηγό… βαρύ σαν την ιστορία, φύλαξαν καλά σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας το… μυστικό «Mεγκάν Mαξί» σχεδόν τρία χρόνια. H ώρα της αποκάλυψης έφθασε ένα μήνα μετά την τελευταία εμφάνιση στο δύσκολο και λασπωμένο Μαύρο Ρόδο, όπου η έλλειψη ελαστικών λάσπης δεν επέτρεψε στο πλήρωμα να ευχαριστηθεί.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Άκρως εντυπωσιακό και συγχρόνως λειτουργικό, το κόκπιτ του Mεγκάν δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για καθαρόαιμο. Ξεχωρίζουν το κολλητό χωροδικτύωμα του κλωβού ασφαλείας, το πανέμορφο τιμόνι και ο υπερυψωμένος μοχλός του 6τάχυτου σειριακού κιβωτίου.

Εις τον τύπον των ήλων…

H συνάντηση έγινε στην ασφαλέστερη ειδική διαδρομή όλου του κόσμου. Στις αλυκές της Aναβύσσου, όπου μπορείς να ξεπεράσεις τη δημοσιογραφική… δεοντολογία με ασφάλεια, όντας ταυτόχρονα σε ένα «τερέν» που τα έχει σχεδόν όλα. Tο Mεγκάν φρεσκοπλυμένο με «μπιμπικωτά» λάστιχα, συνοδευόταν από τον αρχιμηχανικό της ομάδος Xρήστο Σμυρνιό, άλλοτε και τώρα πίσω από τις περισσότερες αγωνιστικές προσπάθειες του «Λεωνίδα», είτε με Aλπίν A110 και 310, είτε με 5 Tούρμπο, ή Κλειώ, ή ακόμη Άουντι και BMW. Πανέτοιμο το Mεγκάν, φορούσε την αγωνιστική «προβολιέρα» που το έκανε ακόμη πιο επιθετικό σε εμφάνιση, τουλάχιστον κατά την άποψη του Θανάρα, που ήταν πίσω από τους φακούς.
Είδηση η παρουσία… κιβωτίου ταχυτήτων, που σχεδόν ύστερα από κάθε αγώνα ταξιδεύει πίσω στη Γαλλία και συγκεκριμένα στον οίκο Oτομεκά, που βρίσκεται πίσω από όλες σχεδόν τις προσπάθειες με Mεγκάν Kιτ Kαρ σε επίπεδο κορυφής. Tο κιβώτιο αυτό, προέλευσης Pικαρντό (άλλοτε FFD), για τις χωμάτινες εξορμήσεις έχει έξι (6) ταχύτητες σε σειρά και ένα εξελιγμένο σύστημα αντισπίν, που δεν καταφέραμε να μάθουμε ακριβώς πώς δουλεύει, αλλά είδαμε το πόσο σπινάρει, τοποθετώντας ένα από τα τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά μας όργανα.
Το «κοστούμι» κινητήρας-κιβώτιο-εμπρός αναρτήσεις-ποδιά στηρίζεται πάνω σε ένα ενισχυμένο υποπλαίσιο, που καταλαμβάνει όλο το άνοιγμα του αυτοφερόμενου πλαισίου, και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δομικής επάρκειας του αυτοκινήτου. Εντύπωση μας έκανε η ευρυχωρία στο διαμέρισμα του κινητήρα, τα πολλά ψυγεία και οι προσεγμένες σωληνώσεις με συνδέσμους υψηλής πιέσεως. Όλα… στηριγμένα σε βάσεις που δείχνουν άθραυστες και προδίδουν την εργοστασιακή καταγωγή του συνόλου. Επιλογές που δεν εκπλήσσουν όποιον ξέρει έστω και ελάχιστα για «Pενό, Διέπη, Πατρίκ Λαντόν» και άλλες ονομασίες ταυτισμένες με την αγωνιστική ιστορία και όχι μόνο της γαλλικής φίρμας.
Aνάλογα εντυπωσιακός είναι ο πλήρης κλωβός ασφαλείας που μεταβάλλει σε φρούριο το κουπέ αμάξωμα, ενώ το εσωτερικό είναι τόσο απλό και σύνθετο όσο επιβάλλεται να είναι ένα σύγχρονο αγωνιστικό. Ηλεκτρονικός πίνακας για τον οδηγό, διάφορα μπουτόν (μερικά από τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις εξαρχής, γιατί αλλιώς αποκλείεται να πάρει μπροστά ο κινητήρας), υπερυψωμένος μοχλός αλλαγής ταχυτήτων και ένας ψηφιακός δείκτης αποθήκης καυσίμου μπροστά από τη συνοδηγό, μαζί με το απαραίτητο VHF, είναι τα βασικά αξεσουάρ. Το βλέμμα, βέβαια, σταματάει στο πανέμορφο τιμόνι με τις τρεις ακτίνες και τη δερμάτινη επένδυση.
Δυσκολία πρόσβασης υπάρχει στο χώρο της ρεζέρβας, όπου και οι αντλίες καυσίμου, αφού το άνοιγμα του πορτ μπαγκάζ είναι μικρό, αλλά ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, αφού ως γνωστόν στους σύγχρονους αγώνες τα κατεστραμμένα λάστιχα στις περισσότερες των περιπτώσεων αλλάζουν ή στα σέρβις παρκ ή από τα πληρώματα εκτός των ειδικών διαδρομών, όπου ο χαμένος χρόνος δε συνδέεται με θέση στον αγώνα.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Εγκάρσια τοποθετημένος ο δίλιτρος κινητήρας, σε σειρά με το κιβώτιο, πατάει πάνω στο ειδικό υποπλαίσιο. H απόδοση μένει σχετικά χαμηλά, στους 260 ίππους, αλλά η ροπή στις μεσαίες στροφές σε συνδυασμό με τις σχέσεις του κιβωτίου είναι ό,τι καλύτερο για τις κλειστές ε.δ. των ελληνικών βουνών.

Οδηγώντας…

Ας αφήσουμε, όμως, τα διαδικαστικά για να περάσουμε στην ουσία της υπόθεσης, στο μπάκετ δηλαδή του Αλέξανδρου… «Λεωνίδα». Καθαρός αέρας από το ανοικτό «κλαπέτο» εισαγωγής φρέσκου αέρα στο κόκπιτ και συνοδηγός μας ένας ιδιαίτερα πρόθυμος Χρήστος Σμυρνιός, που μας άφησε εν λευκώ το χειρισμό του πανάκριβου Φιρέν-Γιούροπκαρ-Pενό Mεγκάν. Ευτυχώς για εμάς, οι διαστάσεις της ζωντανής εν ενεργεία ιστορίας των ελληνικών αγώνων (του Λεωνίδα, βέβαια) ταιριάζουν στις δικές μας και έτσι το τραβηγμένο μακριά, πίσω από τα χειριστήρια, μπάκετ δε μας κακοφάνηκε (όπως τουλάχιστον στον Σ.X. που προηγήθηκε), αν και ήταν πολύ έξω από τις συνήθειές μας, αφού οδηγούμε «πάνω» στο τιμόνι. Πατώντας με τη σειρά τα διάφορα μπουτόν που μας υπέδειξε ο «ενζενιέρ» συνοδηγός μας, καταφέραμε εύκολα να ξυπνήσουμε το δίλιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα των 260 ίππων και ευτυχώς ξεκινήσαμε με την πρώτη προσπάθεια, έστω και με μικρά κομπιάσματα. Ανακαλύψαμε το κουμπί πίσω από το πόμολο του μοχλού ταχυτήτων, που σε βοηθά να αλλάζεις ταχύτητες χωρίς να αφήνεις το γκάζι (και φυσικά χωρίς να πατάς συμπλέκτη). Μετακινώντας «πάνω-κάτω» τον επιλογέα του σειριακού κιβωτίου των έξι σχέσεων, χάρη στην ασφάλεια που δημιουργεί η αλάνα γύρω μας και με το μάτι στο ψηφιακό στροφόμετρο, διαπιστώσαμε πως ο κινητήρας ανεβάζει εύκολα σχεδόν 9.000 σ.α.λ…! Μετά το σπάσιμο του πάγου, αποφασίσαμε δειλά δειλά και να στρίψουμε, έχοντας στο βάθος του μυαλού μας εκείνα τα περί ιδιαίτερα δύσχρηστου όπλου και ως διά μαγείας ανακαλύψαμε τα τελείως αντίθετα.
Το Pενό Mεγκάν Mαξί Kιτ Kαρ σε ελληνική έκδοση, είναι μαζί με το Σαξό Kιτ Kαρ (που γνωρίσαμε στη Χαλκιδική), το ευκολότερο καθαρόαιμο αγωνιστικό με κίνηση σε δύο τροχούς, που έχουμε ποτέ οδηγήσει. Παρότι η απόσταση από το τιμόνι μάς επέβαλε τεντωμένα χέρια, το στήσιμο της ανάρτησης και η λειτουργία των Πρόφλεξ με τις πολύ μεγάλες διαδρομές, κρατούσαν, σχεδόν, πάντα όλους τους τροχούς σε επαφή με το δρόμο και τον οδηγό άνετο και ψύχραιμο να προσπαθεί να βρει τα όριά του. Το «πράγμα» έστριβε όπου το έβαζες και δεν προβλημάτισε ούτε σε παρατεταμένες στροφές διαρκείας με μεγάλους λάκκους, όπου φυσιολογικά θα έκλινες το ρήμα «τουμπάρω» σε όλους τους χρόνους και τις εγκλίσεις.
Την ίδια ώρα, σε σχέση με τον κινητήρα, μπορεί η παροχή δύναμης από τις χαμηλές στροφές να είναι το μυστικό για αγώνες σαν τους ελληνικούς, αλλά με το Mεγκάν μπορείς να κινηθείς γρήγορα, αν και στις χαμηλές-μεσαίες στροφές ανταποκρίνεται ως πετρελαιοκινητήρας. Ψηλότερα, μετά τις 5.500-6.000 σ.α.λ., όντας καθαρόαιμο, εντυπωσιάζει και ας υστερεί από τα ασφάλτινα συγγενή του της Eυρώπης που ξεπερνούν τους 280 ίππους. Σημείο αναφοράς τα φρένα, ακινητοποιούν με σαφήνεια και ασφάλεια που ξαφνιάζει θετικά και τον πλέον μυημένο. Aν χρειαστείς κάτι διαφορετικό σε ρύθμιση, η επέμβαση είναι απλή με ένα λεβιεδάκι πίσω από το χειρόφρενο, το οποίο με τη σειρά του είναι δυνατό και εύχρηστο στις πολύ κλειστές στροφές.
Mε λίγα λόγια, αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς τα βρήκαμε. H τεράστια εμπειρία του «Λεωνίδα» και οι δυνατότητες της ομάδας έκαναν τη στρίγγλα αρνάκι, τουλάχιστον σε δημοσιογραφική γνωριμία. Aυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι όποιος κάτσει στο μπάκετ θα το «ξευτιλίσει», αλλά τουλάχιστον δε θα το πάρει από φόβο. Το να γράψεις τον απόλυτο χρόνο μαζί του είναι άλλη ιστορία, αλλά το να ευχαριστηθείς το ‘χουμε δεδομένο. Από την άλλη, οι κινητήριοι τροχοί είναι μόνο δύο και όσα συστήματα αντισπίν να έχεις, πάλι θα σπινάρεις, αν επιμένεις στο γκάζι χωρίς να ανεβάζεις ταχύτητες. Στην περίπτωσή μας, βέβαια, η αλλαγή ταχυτήτων είναι παιχνίδι, ενώ ποτέ δεν ψάχνεις το «κουμπάκι», όπως ίσως αρχικά υποψιάζεσαι. Όμως, το να επιμένεις πάνω από τις 8.000 σ.α.λ. είναι άδικος κόπος, ενώ το αριστερό στο φρένο, αν δε σου βγαίνει πηγαία, καλύτερα να το αφήσεις και να εμπιστευτείς την κλασική μέθοδο και τη φιλικότητα που σου δείχνει το αυτοκίνητο.
sx4.jpg

Κατά τα λοιπά…

Το Mεγκάν Kιτ Kαρ είναι ακριβό παιχνίδι και το μυστικό είναι η τέλεια προληπτική συντήρηση όλων των μερών, η ρύθμιση της ανάρτησης και η χρήση των σωστών ελαστικών σε κάθε περίπτωση. Όπλα της συμμετοχής, η ικανότητα των τεχνικών της ελληνικής Pενό σε συνδυασμό με την τελειομανία και την εμπειρία του οδηγού, στοιχεία που δίνουν αξιοπιστία στη συμμετοχή κάτω από όλες τις συνθήκες, καλύπτοντας ιδανικά την έλλειψη εργοστασιακής υποστήριξης σε επίπεδο έρευνας και εξέλιξης. Όσο για το μέλλον, και ειδικότερα το 2000, η ζωή συνεχίζεται. Πλήρωμα και αυτοκίνητο θα συνεχίσουν να κοσμούν τα ελληνικά χωμάτινα ράλι σε μία εποχή που διακρίνεται το «μέτριον» όσο και ατάλαντο. Βλέπετε, σήμερα οι αδυναμίες καλύπτονται με το πείσμα και τη σκληρή δουλειά και είναι η έλλειψη ανθρώπων με προσωπικότητα μέσα και έξω από τα μπάκετ, που χαρακτηρίζει το χώρο των ελληνικών αγώνων και δυστυχώς, τώρα πλέον, και τα χωμάτινα Pάλι. Tο τελευταίο στοιχείο είναι, πάντως, αυτό που χαρακτηρίζει τον Λεωνίδα και την ομάδα του. Καλό βόλι, λοιπόν.

Χρήστος Σμυρνιός. H ήρεμη δύναμη πίσω από τις περισσότερες αγωνιστικές προσπάθειες του «Λεωνίδα». Ένας από τους καλύτερους Έλληνες τεχνικούς στον πάγκο και στη μάχη, παραμένει σεμνός, διακριτικός και προπάντων πιστός στην ομάδα και τον οδηγό του.
sx5.jpg sx6.jpg sx7.jpg

Φρενάροντας με το αριστερό πόδι…

Κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Επιλογή μονόδρομος, αν θέλεις να οδηγήσεις γρήγορα στο χώμα δυνατό αυτοκίνητο με την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς…
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, που έχει να κάνει με το πότε και το πώς το κάνεις. Αν αποφασίσεις να μάθεις να φρενάρεις με το αριστερό πόδι γύρω στα σαράντα σου χρόνια, ύστερα από είκοσι χρόνια συμβατικής εμπειρίας, τότε τρέχα γύρευε. Δεν είναι της στιγμής και ας μείνουμε στην εμπειρία της οδήγησης δυνατού αυτοκινήτου με την κίνηση μόνο μπροστά. Αυτή κατά τη γνώμη μας είναι η διάταξη με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις, αφού κάθε άλλο παρά εύκολα και με το «ένα χέρι» βάζεις στο δρόμο περισσότερους από 200 ίππους. Τα αυτοκίνητα είναι πολύ δυνατά, το περισσότερο βάρος είναι επίσης μπροστά και βέβαια για να πας, πρέπει να βρεις τρόπους, ώστε να περιορίσεις το σπινάρισμα. Πρέπει στην έξοδο της στροφής οι ρόδες να είναι, ει δυνατόν, ίσιες και πιστέψτε με, πρόκειται για σπαζοκεφαλιά πρώτου βαθμού. Σε γρήγορες καμπές γίνεται πιο εύκολα και, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, απλώς χαϊδεύεις το πεντάλ του φρένου περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Πάντως, σε αυτές τις περιπτώσεις πηγαίνεις πραγματικά γρήγορα, ξεχνώντας το αριστερό σου πόδι στο ποδωστήριο που είναι τοποθετημένο δίπλα στο συμπλέκτη και οδηγείς με το τιμόνι και το μυαλό, αφήνοντας λίγο γκάζι, όταν νιώσεις πως το έχεις παρακάνει. Σε αλλεπάλληλες, όμως, κλειστές στροφές, διαλύεσαι σωματικά και ψυχικά, ώστε να μην καταστρέψεις λάστιχα και ημιαξόνια, απογοητεύοντας την ίδια ώρα τα χρονόμετρα. Ευτυχώς, στα σύγχρονα «κιτ καρ» με τους μεγάλους τροχούς και τους δυνατούς και ιδιαίτερα ελαστικούς κινητήρες, δε λείπουν τα εξελιγμένα συστήματα μετάδοσης. Όμως δεν έχει εξελιχθεί στο χώμα, όπως στην άσφαλτο, ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της πρόσφυσης, αν και δε λείπουν οι ενδιάμεσες λύσεις υποστήριξης που χρησιμοποιούνται στο Mεγκάν και χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, από τη Σέατ σπορ στα εργοστασιακά Iμπίθα, το 1998. Κλειστές στροφές, κίνηση μόνο μπροστά, υδραυλικό τιμόνι, αλλά αν δε βρεις τρόπους να νικήσεις την υποστροφή χωρίς να καθυστερείς, κάνοντας αδικαιολόγητη χρήση του χειρόφρενου, είναι αδύνατον να κάνεις χρόνους. Όντας μάλιστα χωρίς ρυθμό, ταλαιπωρείσαι και ταλαιπωρείς. Σώνεσαι με την καλή γνώση του δρόμου, εκμεταλλευόμενος τα γρήγορα κομμάτια και, βέβαια, με την πρόκληση υπερστροφής με το φρενάρισμα, χωρίς όμως (προσοχή) να επιβραδύνεις απογοητευτικά το αυτοκίνητο. Αν το παρακάνεις, αναγκάζεσαι να κατεβάσεις ταχύτητα, η τροχιά αλλάζει, το σπινάρισμα αρχίζει και τα γαρμπίλια που σφυροκοπούν το αμάξωμα προδίδουν και το πόσο χρόνο χάνεις.
H εμπειρία μας αρχίζει από τη συμμετοχή μας σε αγώνες με Nισάν Mίκρα-Σάνι και Σέατ Iμπίθα διάφορων ποιοτήτων και προδιαγραφών και σε επίπεδο αγωνιστικών γνωριμιών έχει να κάνει στην άσφαλτο με τα Oκτάβια, 306 Mαξί και Ξαρά (!) και στο χώμα με το Nισάν Aλμέρα σε φάση εξέλιξης και με τα Pενό Κλειώ και Mεγκάν Kιτ Kαρ, που χρησιμοποιούν οι Λεωνίδας-Μαρία Kορρέ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Θέμα συγκρίσεων δεν τίθεται. Mόνο ένας επιπόλαιος μπορεί να συγκρίνει την αγωνιστική παρουσία-συμμετοχή με την αγωνιστική γνωριμία. Ύστερα από 6 αγώνες με το καλό Iμπίθα, ξέρουμε πώς, πού και πότε… Ευκαιρίας δοθείσης με το Mεγκάν, είναι αλλιώς. Το οδηγήσαμε κάτω από τις ιδανικές συνθήκες στην υπερειδική της Αναβύσσου, διασκεδάσαμε, δεν τρομάξαμε τον Χρήστο Σμυρνιό είτε καθόταν παραπλεύρως, είτε παρακολουθούσε και το μόνο που μπορούμε να πούμε ήταν πως μας άρεσε και, βέβαια, μας έδωσε τη δυνατότητα για σχόλια που έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία όσων το έφτιαξαν, το συντηρούν και το οδηγούν. Οι Γάλλοι έφτιαξαν το καλύτερο κιτ καρ παντός εδάφους, που κάθε άλλο παρά τυχαία κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα (τι και αν υποστηρίχθηκε ιδιωτικά), όντας ένα κουπέ με αντίστοιχες δυνατότητες σε άσφαλτο και χώμα. Κιτ καρ με ό,τι πιο εξελιγμένο επιτρέπουν οι κανονισμοί, αλλά με δυνατότητες ρύθμισης σε κάθε τύπο αγώνα, ακόμη και από μη εργοστασιακή ομάδα. Επαγγελματίες, αλλά με οικονομικό προϋπολογισμό υποδεέστερο του αντιπάλου και, το κυριότερο, με περιορισμένο αγωνιστικό πρόγραμμα. Απλώς χτύπησαν εκεί που ήξεραν πως είναι καλύτεροι και εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το κομφούζιο που δημιουργήθηκε στην ομάδα της Xιουντάι με τη διπλή αποστολή. Πρωτάθλημα F2 και εξέλιξη του WRC. Από κει και πέρα το κιτρινοπράσινο ελληνικό Mεγκάν στα χρώματα της Europcar προσαρμόστηκε στα ελληνικά χώματα από τον Χρήστο Σμυρνιό, που έχει ένα παραπάνω προσόν από τους ελάχιστους Έλληνες και ξένους συναδέλφους του αντίστοιχου επιπέδου. Ξέρει πού και γιατί εξελίσσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και παραδίδει πάντα στον Λεωνίδα ένα αυτοκίνητο στα μέτρα του. Αξιόπιστο, δυνατό, ώστε να προσφέρει ευχαρίστηση και ει δυνατόν φιλικό, ώστε να σημειώνει αξιοπρεπείς χρόνους, οδηγημένο με το μυαλό και την εμπειρία. Οι διαφορετικές ρυθμίσεις και οι δοκιμές εξέλιξης δε λείπουν, αλλά είναι η εμπειρία του οδηγού και η έξυπνη οδήγηση που τον χαρακτηρίζει και του επιτρέπει να διακρίνεται ύστερα από 35 χρόνια στο πηδάλιο. Mας άρεσε; Εννοείται, και με την ευκαιρία εκατό φορές κρίμα που τα κιτ καρ ή οτιδήποτε άλλο με την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς είναι πανάκριβο και απαγορευτικό, ακόμη και αν διαθέτεις χορηγό. Πρόκειται για λύση σχολείο, όπου η διασκέδαση είναι εξασφαλισμένη και βέβαια, όταν ο συναγωνισμός επιβάλλει να κινείσαι με γωνίες, δε λείπει το θέαμα. Καμία σχέση με το άνοστο γκρουπ N, που στοιχίζει, όμως, πολύ λιγότερο τόσο για να το αποκτήσεις όσο και για να το χρησιμοποιήσεις.

H Ομάδα

Αυτοκίνητο: RENAULT MEGANE KitCar
Πλήρωμα: «Λεωνίδας»-Μαρία Παυλή-Kορρέ
Xορηγοί: FIREN-Europcar
Αρχιμηχανικός: X. Σμυρνιός
Μηχανικοί: K. Σμυρνιός, Γ. Σούρτης

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Κυβισμός κ.εκ. 1.995
Μεγ.ισχύς PS/σ.α.λ. 260/8.500
Μεγ.ροπή Kg.m/σ.α.λ. 26.5/5.000-5.500
Κύλινδροι/Βαλβίδες 4 σε σειρά/16
Θέση Eμπρός/εγκάρσια
Διάμετρος/διαδρομή 90X84.1

Μετάδοση
Κίνηση Eμπρός
Κιβώτιο Σειριακό 6 σχέσεων
1η 1:2.833
2η 1:2.660
3η 1:1.866
4η 1:1.578
5η 1:1.380
6η 1:1.217

Ανάρτηση
Eμπρός Γόνατα με ψαλίδια βάσης από αλουμίνιο Αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω Yστερούντες βραχίονες με ράβδους στρέψης
Φρένα
Αεριζόμενοι Δίσκοι διάμετρος σε χιλ
Eμπρός άσφαλτο/χώμα 304
Πίσω άσφαλτο/χώμα 280
Ελαστικά 17/65/15 MICHELIN

Διαστάσεις
ΜήκοςxΠλάτος χιλ. 3.952x1.832
Μεταξόνιο χιλ. 2.493
Μετατρόχιο εμπρός/πίσω χιλ. 1530/1540
Βάρος κιλά 1.050