Seat Cordoba I WRC1998
kit-seat-cordoba-1998-wrc.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 345, 6/1999

Πρωτότυπο άρθρο
Συντάκτης: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

61.jpg
Σχήμα 1: Kόρντομπα με άποψη… Πρωταθλήτρια (τρις!) η Σέατ στην κατηγορία F2 συνεχίζει την παρουσία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Pάλι, συμμετέχοντας στη μεγάλη κατηγορία με ένα «φαρδύ» υπερτροφοδοτούμενο Kόρντομπα 4x4. Στόχος της ισπανικής ομάδας το 2000 η κορυφή! Πόσο κοντά βρίσκονται στο ζητούμενο οι «Ιταλοί» του γκρουπ της VW; Γνωρίσαμε το Σέατ WRC και σχολιάζουμε…

MAPTOPEΛ, όπως Άμπαρτ! Δεν υπερβάλλουμε. Αγνώριστη η Σέατ sport σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρόκειται απλά για αλλαγή του Iμπίθα κιτ καρ σε Kόρντομπα WRC, αλλά για αναγέννηση που έχει να κάνει με τις υψηλές απαιτήσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Pάλι σε επίπεδο κορυφής. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις στα ίσια την Tογιότα, τη Φορντ, την Πεζό κ.λπ. αν δε διαθέτεις το καλύτερο δυνατό σε οικονομικό προϋπολογισμό, σε ανθρώπους και σε τεχνογνωσία. Οι δραστήριοι Ισπανοί της αγωνιστικής ομάδας έδωσαν δείγμα γραφής στην κατηγορία F2, όπου τα πήραν όλα για μία τριετία και η συνέχεια ήταν μονόδρομος. Στα βαθιά, λοιπόν, συντροφιά με τους μεγάλους και ειδικότερα με όσους διαθέτουν άποψη και προσωπικότητα, στοιχεία που συνδέονται άμεσα και με τη γενικότερη εικόνα της Σέατ τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.
Οι κινήσεις και οι επιλογές που έγιναν στην πρώτη φάση εξέλιξης και προετοιμασίας χαρακτηρίστηκαν από χαμηλούς και διακριτικούς τόνους και επειδή το ρίσκο επιφυλάσσει κινδύνους, δεν έλειψαν τα μάλλον αρνητικά σχόλια συνδεδεμένα με την πορεία στους πρώτους διερευνητικούς αγώνες τον περασμένο χρόνο. Ακούστηκαν μάλιστα και κάποιοι ψίθυροι σε σχέση με την ποιότητα και τις δυνατότητες των εταιριών υποστήριξης, όπως ο οίκος Σνομπέκ, που έχει την ευθύνη εξέλιξης του κινητήρα, και η Προντράιβ που έχει «χρεωθεί» το ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης. Στη Σέατ sport οι Xάιμε Πουτζ (επικεφαλής τιμ μάνατζερ) και Mπενουά Mπαγκούρ (επικεφαλής τεχνικός) χαμογελούσαν αισιόδοξα, αφού όντας γνώστες του χώρου και τίμιοι καταρχάς με τους εαυτούς τους ήξεραν ότι η επιμονή και η υπομονή θα φέρουν τις καλύτερες ημέρες. Έτσι είναι οι αγώνες και τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από χειριστές κονδυλίων σε τμήματα μάρκετινγκ και οικονομικές διευθύνσεις, που δε γνωρίζουν το χώρο. Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και η παρουσία δημιουργεί θετικές εντυπώσεις και προϋποθέσεις για αναβάθμιση της εικόνας κάθε κατασκευαστή σήμερα, την εποχή που όλα τα αυτοκίνητα φαίνονται ίδια.
sx2.jpg
Σχήμα 2: «Αν σβήσει μην ξαναδοκιμάσεις χωρίς να κλείσεις το ALS», σχολίασε ο Μπενουά Μπαγκούρ, που επιφορτίστηκε ο ίδιος το ρόλο του «ξεναγού» στο ισπανικό WRC
sx3a.jpg sx3b.jpg
Σχήμα 3: Ανάρτηση της Όλινς με γόνατα τύπου Μακφέρσον μπροστά και πίσω. Όπως και στη Μιτσουμπίσι έτσι και στη Σέατ ειδικοί τεχνικοί προσαρμόζουν τα χειροποίητα αμορτισέρ στις ανάγκες κάθε αγώνα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Με μία λέξη: «θεϊκά», παντού!
sx4.jpg
Σχήμα 4: Όπως στο δικό μας! Επιλογέας και χειρόφρενο σε παράλληλη τοποθέτηση. Εξυπηρετεί και βοηθάει αρκεί να συνηθίσεις. Διαφορετικά, βλέπε Ολύμπιο 1998.
62.jpg
Σχήμα 5: Στο εσωτερικό μόνο η χειρολαβή στον επιλογέα για την όπισθεν και το «νεκρό» προδίδουν τη διαφορά σε σχέση με το Iμπίθα κιτ καρ.

O επιμένων δε νικά μεν, αλλά…

Ελπίζει βέβαια, αφού δεν έχει ξεπεράσει απλά το επίπεδο της αξιοπρέπειας αλλά στοχεύει για το κάτι παραπάνω, παρά τα όποια προβλήματα από σφάλματα των οδηγών (Πορτογαλία), από ατυχίες (στο Σαφάρι, ο Λιάτι) ή από καθυστερημένη αντίδραση βασικών συνεργατών όπως συνέβη με την Πιρέλι σε περιπτώσεις ασφάλτινων αγώνων (Καταλονία, Κορσική).
H «νέα» Σέατ sport, το «πακέτο» που θα διεκδικήσει τουλάχιστον νίκες το 2000, έδωσε δείγμα γραφής στο Mόντε Kάρλο, όπου ο Λιάτι ως επίγειος άγιος Πέτρος άγγιξε το θαύμα, παίζοντας στα ίσια και παληκαρίσια με Kορόλα, Iμπρέζα και Φόκους! H συνέχεια από τη θετική της πλευρά έχει να κάνει με πολύ καλή εμφάνιση στο Σαφάρι και με εξαιρετικούς χρόνους στην Πορτογαλία (την ώρα που γράφεται το άρθρο δεν έχει γίνει το Pάλι Αργεντινής). Oι λόγοι της ανάκαμψης (αναγέννηση τη χαρακτηρίσαμε και είπαμε δεν υπερβάλλουμε…) συνδέονται με την εμπειρία, με τη διάθεση για διάκριση και με τη διαφορετική νοοτροπία του νικητή, που διέπει γενικότερα τη Σέατ τον τελευταίο καιρό.
Στοιχεία της αναβάθμισης η παρουσία του έμπειρου Λιάτι, η πίεση και η καλή συνεργασία με τον οίκο Σνομπέκ και την Προντράιβ και οι έμπειροι Ισπανοί και Γάλλοι τεχνικοί που πλαισιώνουν τον Mπαγκούρ. Προσθέστε το εξαιρετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει Ισπανοί, Ιταλοί και Γάλλοι, κάτι που παραπέμπει στην Άμπαρτ (ό,τι καλύτερο μέχρι τις αρχές δεκαετίας…) και δε χρειάζονται περισσότερα, ώστε να αισιοδοξούν όσοι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά και όσοι αντικειμενικοί λάτρεις του χώρου.
Σημείο αναφοράς των παραπάνω, το αυτοκίνητο. Το διαφορετικό κίτρινο με ολίγον μπλε Kόρντομπα, που χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα φτερά και τις εντυπωσιακές αεροτομές μπροστά και πίσω…
sx6.jpg
Σχήμα 6: Τροχοί 15 ιντσών με λάστιχα της Πιρέλι, η γνωστή συνταγή. Τα όποια προβλήματα δημιουργούνται στην άσφαλτο και όλοι στη Σέατ και στη Σουμπαρού ελπίζουν να ταρακουνηθούν οι Ιταλοί και να ανακάμψουν. Άλλωστε η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το διαρκές «man to man» Πιρέλι, Μισλέν στο ΠΠΡ συνεχίζεται.
sx7.jpg
Σχήμα 7: Τόσο ο Ροβάνπερα όσο και ο Λιάτι «ξεχνούν» το αριστερό τους πόδι στο φρένο, οπότε οι τεχνικοί τους έχουν προσαρμόσει ανάλογα τα πεντάλ. Το αυτοκίνητο υποστρέφει οπότε η επιβράδυνση με το αριστερό πόδι, είναι μονόδρομος. Η υποστροφή περιορίζεται και η υπερστροφή προκύπτει αν και εφ όσον…
sx8.jpg
Σχήμα 8: Μικρός ο χώρος αποσκευών, τοποθετείται στα ΚΑΤΑ της έκδοσης παραγωγής. Στην περίπτωση της έκδοσης WRC χωρούν και με το παραπάνω τα απαραίτητα, ενώ ουδείς κρύβει τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με την απόφαση της FIA να μη δώσει έγκριση για την εξέλιξη του Ιμπίθα σε WRC. Με αμάξωμα μικρότερο από 4μ. είπαν όχι, κάτι που δεν έγινε με το 206.

Ως προσθιοκίνητο…

Πρόκειται για ένα σχεδόν Iμπίθα με ουρά και διαφορετικό ήχο κινητήρα, που προδίδει την ύπαρξη τούρμπο κάτω από το καπό. Ονειρευόμαστε πάντα ένα Iμπίθα κιτ καρ με δύο διαφορικά και τούρμπο, ένα χάτσμπακ στιλ Πεζό 205 T16 (απωθημένο κάθε φανατικού), με συμπεριφορά Iμπρέζα. Πιο απλά, το πιο όμορφο αυτοκίνητο των ελληνικών αγώνων (αν δεν παινέσεις το «κορίτσι» σου…), με υπερστροφική συμπεριφορά και δύναμη από ακόμη πιο χαμηλά. Ακούει από τις 4.500 σ.α.λ. ο δικός μας κινητήρας (ο ατμοσφαιρικός του Iμπίθα βέβαια…) αλλά γιατί όχι και σε κάτι πιο ζωντανό από τις 3.500 σ.α.λ., ώστε να φεύγεις άνεμο ακόμη και αν έχεις ξεχαστεί.
Στην περίπτωσή μας δεν τέθηκε θέμα ολιγωρίας ή υπερβολής. Χάρη στις ενέργειες του γ.T. της Tεχνοκάρ βρεθήκαμε στην πίστα εξέλιξης της Σέατ στο Mαρτορέλ, χώρος που για διαφορετικούς λόγους μας θύμισε τη Mάντρια, την πίστα της ?μπαρτ στο Tορίνο. Δεν είναι μόνο ο ευγενέστατος και διακριτικός Πιέρο Λιάτι, που μας παρέπεμψε στο άλλοτε, αλλά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σήμερα στη Σέατ sport.
Σε ρόλο ξεναγού σε σχέση με το «ουράτο» Iμπίθα ο ίδιος ο Mπενουά Mπαγκούρ, που δεν παρέλειπε ανά πάσα στιγμή να μας υπενθυμίζει και να συγκρίνει σε σχέση με το γνήσιο, με το κιτ καρ…
«Ξέχνα το δικό σου επιλογέα, στο WRC το κιβώτιο είναι επίσης της Xιούλαντ αλλά η πρώτη περνάει, τραβώντας προς τα πίσω, ενώ για το νεκρό και την όπισθεν χρησιμοποιείς το μοχλό, προσαρμοσμένο στο βασικό επιλογέα».
H συνέχεια στη χωμάτινη πίστα με παραπλεύρως το Νίκο Παπασταθόπουλο, αγωνιστικό προϊστάμενό μας στην Tεχνοκάρ και μετά το Pάλι Ακρόπολις απλά καλό μας φίλο, όπως άλλοτε…
sx9.jpg
Σχήμα 9: Τον δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα εξελίσσει ο φημισμένος οίκος Σνομπέκ σε συνεργασία βέβαια με τη Σέατ Σπορ. Χαρακτηριστικός ήχος με ή χωρίς τη χρήση του συστήματος, που εξαφανίζει την καθυστέρηση απόκρισης και βέβαια άφθονη ροπή από τις 3000σαλ. Ο κόφτης ενεργοποιείται στις 7500σαλ, αλλά ματαιοπονείς επιμένοντας μετά τις 6-6500σαλ. Οι οδηγοί της ομάδας σχολιάζουν πως σήμερα ο κινητήρας τους ικανοποιεί και με το παραπάνω.
sx10.jpg
Σχήμα 10: Πίσω αεροτομή, σήμα κατατεθέν κάθε WRC. Στην περίπτωση του Σέατ μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν εξέλιξη της έκδοσης παραγωγής του Κόρντομπα SX.

WRC!

Τέλος η φιλολογία και οι συγκρίσεις με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο. Οδηγούμε για σας (για εμάς φτάνει και αρκεί το κίτρινο Iμπίθα), το αγωνιστικό Kόρντομπα σε κορυφαίο επίπεδο εξέλιξης και βέβαια οι εντυπώσεις μας είναι θετικές. H καταπληκτική σε σχεδίαση και οδόστρωμα διαδρομή επιτρέπει, ώστε να ζητήσεις το κάτι παραπάνω και να μη μείνεις σε υποθέσεις και ρυθμούς φωτογράφισης. Δεν πετυχαίνεις πάντα την ιδανική τροχιά αλλά δε δυσκολεύεσαι, ώστε να περάσεις την έκτη και μάλιστα να την κρατήσεις. Τα δύσκολα αρχίζουν στη διαδικασία της επιβράδυνσης, αφού η χρήση υποβοήθησης χαλάει την αίσθηση, κάτι που παραδέχτηκε και ο Xάρι Pοβάνπερα. Το καλό είναι ότι μας εμπιστεύονται και έχουμε ελευθέρας για όσους γύρους θέλουμε. Tαχύτατο σε καμπές και σε γρήγορα S που τα ευθυγραμίζεις με χαρακτηριστική άνεση αλλά σπαζοκεφαλιά οι κλειστές στροφές. Πρέπει να τοποθετήσεις την ουρά στην άκρη του δρόμου στο μαλακό χώμα, ώστε να προκαλέσεις την υπερστροφή και στη συνέχεια με την εξοικείωση να τη διατηρήσεις και μέσα στη στροφή, ώστε να εκτοξευθείς στην έξοδο με τους τροχούς ίσιους, εκμεταλλευόμενος την τετρακίνηση. Δεν πετυχαίνει πάντα και αυτό το κρυφτό με την εναλλαγή υποστροφής-υπερστροφής μάλλον κουράζει παρά διασκεδάζει. «Καμία σχέση με το Iμπρέζα» σημειώνει ο Λιάτι, που συγκρίνει το αγωνιστικό Σέατ με τη Λάντσια Δέλτα Iντεγκράλε. «Ούτε καν με τη Δελτόνα, είναι πολύ βαρύ μπροστά, με υψηλό φορτίο πάνω στο μπροστινό άξονα και μακρύ πίσω, κάτι που του δίνει υποστροφικά χαρακτηριστικά», διευκρινίζει ο Ιταλός που δείχνει να ξαναζεί στη Σέατ, έχοντας μάλιστα τη διάθεση και τη φιλοδοξία να συντονιστεί και ο συνδυασμός να σημειώσει νίκες και να διεκδικήσει τίτλους.
O Pοβάνπερα πάλι μάλλον δείχνει ικανοποιημένος από το «σχεδόν Iμπίθα» Kόρντομπα WRC, αφού δεν έχει εμπειρία από άλλο 4x4 (έχει οδηγήσει ευκαιριακά Έσκορτ, αλλά μέχρις εκεί…) και όντας γέννημα θρέμμα της μπροστινής κίνησης έχει τον τρόπο του και δεν καθυστερεί από τις τάσεις υποστροφής. «Aκουμπάει» στο μπροστινό σύστημα ο Φινλανδός και δημιουργεί, πάντα με το χαμόγελο. Tαχύς και συμπαθής έχει μόνιμα το αριστερό του πόδι στο φρένο και ελέγχει την ουρά, όποτε και αν μετακινηθεί, με χέρια-πόδια. Mακάρι μέχρι το Ακρόπολις να έχει πετύχει ο διαφορετικός προγραμματισμός του ηλεκτρονικού συστήματος μετάδοσης και να παρακολουθήστε τους Λιάτι, Pοβάνπερα σε διαρκή υπερστροφή κάτι που αναβαθμίζει το θέαμα.
Σε ό,τι αφορά το συναγωνισμό, οι ελληνικοί χωματόδρομοι ήταν πάντα φιλόξενοι για τη «μαμά» Σέατ sport. Για την ελληνική «έκδοση», ουδέν σχόλιο, δεν είναι της στιγμής. Γιατί θα «πάει» αργά ή γρήγορα το αγωνιστικό Σέατ, πέρα του ότι εξελίσσεται με μεράκι από επαγγελματίες με νοοτροπία «πιστού οπαδού»;
Έχει τις σωστές προδιαγραφές, τις σωστές διαστάσεις, εξελίσσεται χωρίς στερήσεις και γκρίνιες και εκπροσωπεί έναν κολοσσό, που ανέθεσε στη Σέατ την παρουσία του στο ΠΠP. Το «πακέτο» δεν υστερεί πουθενά και μπορεί η αρχή να μην έβγαλε μάτια, αλλά η συνέχεια κάθε άλλο παρά αδιάφορα εξελίσσεται. Πρόκειται για κόσμημα εξαιρετικής βάσης, που κατεργάζεται ιδανικά με ψυχραιμία και υπομονή.

Στο Pάλι Ακρόπολις…

H συνέχεια και το δια ταύτα στις ειδικές διαδρομές. Άμεσα στο Pάλι Ακρόπολις, όπου διακρίνεται ο συνδυασμός ταχύτητας και αξιοπιστίας και αύριο στους υπόλοιπους αγώνες του ΠΠP. Αισιόδοξο, αλλά ρεαλιστικό. Φέτος στο βάθρο, του χρόνου στην κορυφή και έπεται συνέχεια. Άψογοι σε τεχνογνωσία, ικανοί και σαν εκτελεστές. Απόδειξη; Υπομονή(!).
Service Park
Σε θέση μάχης άνθρωποι και μηχανές στους χώρους που γίνονται οι επεμβάσεις των τεχνικών.

SEAT Sport team, Η Ομάδα

Αυτοκίνητο: Σέατ WRC
Πληρώματα: Χαρι Ροβάνπερα- Ρίοτο Πιετίλανεν,
Πιέρο Λιάτι-Κάρλο Καοίνα
Χορηγοί: MoviStar, Pirelli, Maxon, Repsol
Πρόεδρος: Βιθέντε Αγκιλέρα
Διεύθυνση: Χάιμε Πουτζ
Συντονιστής: Αντόνιο Ροντρίγκεθ
Επικεφαλής Μηχανικός: Μπενουά Μπαγκούρ
Αρχιμηχανικός: Πεπ Μουνέ
1ος Αγώνας: Ράλι Φινλανδίας 1998
Κάθε αυτοκίνητο έχει τη δική του ομάδα υποστήριξης, που έχει και την ευθύνη συντήρησης και επισκευών.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κινητήρας
Κυβισμός κ.εκ. 1995
Μεγ.ισχύς PS/σ.α.λ. 300/5000
Μεγ.ροπή Kg.m/σ.α.λ. 48/3500
Κύλινδροι/Βαλβίδες 4 σε σειρά/16
θέση εμπρός/εγκάρσια
Διάμετρος/διαδρομή 83.0x92.2
Μετάδοση
Κίνηση 4WD
Κιβώτιο σειριακό 6 σχέσεων (Hewland)
Διαφορικά
Εμπρός Αυτόματο
Κεντρικό Αυτόματο
Πίσω Μηχανικό
Ανάρτηση
Εμπρός Γόνατα ΜακΦέρσον αμορτισέρ Ohlins
Πίσω Γόνατα ΜακΦέρσον αμορτισέρ Ohlins
Φρένα
Αεριζόμενοι Δίσκοι διάμετρος
Εμπρός Άσφαλτο/Χώμα 376 / 304 χιλ.
Πίσω Άσφαλτο/Χώμα 304 /304 χιλ.
Ελαστικό PIRELLI
Διαστάσεις
Μήκος x Πλάτος x 'Υψος χιλ. 4151x1770χ 1400
Μεταξόνιο χιλ. 2443
Μετατρόχιο εμπρός/πίσω χιλ. 1520/1520
Βάρος 1230 κιλά

Article from 4T 334, 7/1998

Συντάκτης: Martin Holms
Κόρντομπα με άποψη…
Ακόμη ένας ευρωπαίος κατασκευαστής στη μάχη του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι! Η Σέατ παρουσίασε το νέο WRC και ανακοίνωσε την συμμετοχή της σε τέσσερις αγώνες φέτος, ξεκινώντας από το ράλι των 1000 Λιμνών τον Αύγουστο. Το νέο αυτοκίνητο είναι ουσιαστικά βασισμένο στο Κορντομπα όμως πολλές διαστάσεις είναι όμοιες με το Ιμπίθα. Οι σημαντικότερες διαφορές από τα ήδη υπάρχοντα WRC είναι: Μικρότερο μεταξόνιο και κύλινδροι με μεγαλύτερη διαδρομή με στόχο οι μέγιστες τιμές ροπής και ισχύος να αποδίδονται σε χαμηλότερες στροφές. Την ευθύνη εξέλιξης του κινητήρα έχει ο οίκος Σνομπέκ ενώ θα χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης που προσφέρει η Προντράιβ σε πελάτες της. Το κιβώτιο είναι της Χιούλαντ και τα λάστιχα της Πιρέλι. Σίγουρος οδηγός για το 1999 είναι ο Ροβάνπερα και για τη συνέχεια υπομονή.
cordoba1.jpg

cordoba2.jpg