Seat Ibiza II GTi 2.0 group N (1994)

Homologation number: N 5504
Homologation start: 1/1/1994
Homologation end: 31/12/2005

Ενιαίου 1995 (4Τ 293, 1/1995)

«Τα έχει όλα και συμφέρει»: Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο δεσμός του Ενιαίου ξαναζεί. Η προσφορά της Τεχνοκάρ ήταν ό,τι καλύτερο τα τελευταία χρόνια και το εντός της πίστας αποτέλεσμα αρκούντως εντυπωσιακό.
293-1.jpg
Σχήμα 1: «Εργαλείο» στα χέρια των οδηγών το Σέατ Ιμπίθα GTi. Με συμφέρουσα τιμή-προσφορά από την Τεχνοκάρ και «έξυπνο» πακέτο βελτίωσης, το αυτοκίνητο αποδείχθηκε και τέρας αξιοπιστίας. Στη φωτά ο δεύτερος πρωταθλήματος Μιχάλης Μαυροειδάκος.
293-2.jpg
Σχήμα 2: Η ανάρτηση της Leda αποδείχθηκε αξιόπιστη και αποτελεσματική «κρατώντας» το Ιμπίθα μέσα στην πίστα της Τρίπολης.

ΕΙΚΟΣΙΟΚΤΩ Ιμπίθα GTi στην κατηγορία Ενιαίου, νέοι οδηγοί που «αμφισβήτησαν» παλαιότερους, κορεσμός χορηγών, επαμειβόμενα έπαθλα και για πρώτη φορά, έξυπνες ιδέες, όπως η πρόσκληση δημοσιογράφων και ο αγώνας των βετεράνων, αποτέλεσαν το «χρυσό αυγό» των φετινών αγώνων ταχύτητας ενιαίου. Πέρα από τις εντυπώσεις, το συμπέρασμα είναι ότι η ισότιμη συνεργασία του οργάνου των οδηγών (Σ.Ο.Α.Α.) και φορέων του αθλήματος (ΕΘ.Ε.Α), με καλή οργανωτική «σκηνοθεσία» (ΠΑΛΑΣ, ΑΟΠ, ΕΛΠΑ) μόνο καλές στιγμές προσφέρουν στο σπορ. Η ελληνική «παρεμβατικότητα» ήταν θετική και το πακέτο της βελτίωσης απεδείχθη… συμβατό με την ιδιόμορφη πίστα της Τρίπολης. Τα αυτοκίνητα παρεδόθησαν με σφραγισμένο τον κινητήρα, σε μία -επιτυχημένη- προσπάθεια να αποτραπούν οι «εκτός ορίων» εμπνεύσεις. Το Ιμπίθα GTi πήρε δέκα με τόνο! Η ανάρτηση της LEDA ανταποκρίθηκε χωρίς κόπωση, η απόδοση του κινητήρα δεν προβλημάτισε, ο δίσκος σύμπλεξης της ZACHS και τα φρένα αποδείχθηκαν επαρκή. Τα ελαστικά Α29 της AVON «ταίριαξαν» με το πλαίσιο, όντας ταυτόχρονα ανεπηρέαστα από τις επαναλαμβανόμενες θερμοκρασιακές μεταβολές. Η Τεχνοκάρ κάλυψε τους αγωνιζόμενους μέχρι… υπερβολής, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία όσων αντιπροσώπων ενεπλάκησαν. Για το 1995, το Δ.Σ του ΣΟΑΑ, μελετώντας τις σχετικές προσφορές έκρινε ιδανικότερη την ανανεωμένη πρόταση της Σέατ. Υπολογίστε ότι αναμένεται να αυξηθούν οι συμμετοχές και με βάση το τι έγινε στους αγώνες του περασμένου χρόνου μη χάσετε καμία εκδήλωση στην Τρίπολη και αλλού, αφού δεν λείπουν οι φιλόδοξες προτάσεις. Δ.Π.

SEAT IBIZA 2.0 GTi Ενιαίου τύπου

Με πινακίδες κυκλοφορίας (*) 5.750.000 δρχ.
Με αγωνιστικές πινακίδες (*) 3.850.000 δρχ.
Κόστος προετοιμασίας 50-200 χιλ. δρχ. Κόστος αγώνων ταχύτητας 1,9-3,5 εκ. δρχ.
Ελαστικά AVON Α29 (προσφορά) ** 32.000 δρχ.
(*) Περιλαμβάνονται τα ειδικά ανταλλακτικά αξίας 900,000 δρχ.
(**) Δεν έχει ανακοινωθεί ο τύπος και η τιμή για το '95


To αυτοκίνητο του ενιαίου (4T 284, 5/1994)

Κείμενο: Θωμάς Ευθυμίου
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από τον δεύτερο αγώνα του Πρωταθλήματος Ταχύτητας που πρόκειται να διεξαχθεί στην Τρίπολη στις 8 Μαΐου. Η «είδηση» του αγώνα ανήκει στην πρώτη εμφάνιση των 28 Σέατ Ιμπίθα GTi που θα συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα Ενιαίου.

Λίγες ώρες πριν τον πρώτο αγώνα κρίναμε αναγκαίο να σας κάνουμε μία παρουσίαση όλων των πρωταγωνιστών, των οδηγών, των χορηγών τους, των μηχανικών τους και φυσικά να αναφερθούμε στις βελτιώσεις που έγιναν στα αυτοκίνητα.
284-1.jpg
Σχήμα 1: Το Σέατ Ιμπίθα 2.0ί στην αγωνιστική του έκδοση, όπως θα εμφανιστεί στην Τρίπολη στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος Ενιαίου.

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στα Σέατ Ιμπίθα GTi των 2000 κ.εκ., (115 ίππων στις 5.400 σ.α.λ.), έχουν γίνει ελάχιστες μετατροπές, οι περισσότερες συνδεδεμένες με την ασφάλεια του οδηγού. Την ευθύνη προετοιμασίας των αυτοκινήτων είχε το αγωνιστικό τμήμα της Τεχνοκάρ και οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι της εταιρίας που ενεπλάκησαν με πολύ κέφι και σοβαρότητα στο θεσμό. Οι επεμβάσεις στην ανάρτηση και σε άλλα τεχνικά μέρη επιλέγησαν από τους συμμετέχοντες οδηγούς. Το κόστος του αγωνιστικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου είχε καθοριστεί στις 850.000 δρχ. και περιελάμβανε τα εξής:
Στον κινητήρα έχουν αλλαχτεί οι δύο βάσεις, ενώ σκληρότερη είναι η βάση του κιβωτίου ταχυτήτων, και έξι σάιλεντ μπλοκ, όλα της Σέατ Σπορ. Ακόμη, έχει αλλαχτεί η πίσω σωλήνα της εξάτμισης.
Για το εσωτερικό, αλλά και για την ενίσχυση του αμαξώματος χρησιμοποιήθηκε το «πακέτο» προσφορά της ΟΜΡ. Τοποθετήθηκαν ζώνη τεσσάρων σημείων, διακόπτης παροχής ρεύματος δύο πόλων, άγκιστρο, καπό και πορτ μπαγκάζ, μπάρα εμπρός κάτω γέφυρας, μπάρα θόλων, βάση καθίσματος, (το μπάκετ είναι της Champion), πυροσβεστήρας 4 κιλών, ρολ κέιτζ 10 σημείων, δύο μπάρες πόρτας και καλύμματα για τη θέση των προβολέων ομίχλης.
Στην ανάρτηση, τοποθετήθηκε ένα πλήρες σετ της LEDA με δυνατότητες ρύθμισης 25 σημείων.
Στα φρένα, τα υλικά τριβής είναι εμπρός-πίσω της Abex-vecto και τα υγρά φρένων της Lucas-Girling τύπου DOT5.

Η ΤΕΧΝΟΚΑΡ

Η προσφορά της αντιπροσωπείας περιλαμβάνει 30% έκπτωση στα εργατικά έξοδα σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο και ίδια έκπτωση στην αγορά ανταλλακτικών. Εγγύηση για μία αγωνιστική περίοδο και δωρεάν μεταφορά στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ την προσφορά πριμ ύψους 15.000.000 της αντιπροσωπείας μέσω του ΣΟΑΑ. Τα χρήματα θα διανεμηθούν κατά τη διάρκεια και στο τέλος του πρωταθλήματος στους 10 ή 12 πρώτους οδηγούς κάθε αγώνα.
284-2.jpg
Σχήμα 2: Ο δίλιτρος 8βάλβιδος κινητήρας του Ιμπίθα αποδίδει 115 ίππους/5.400 σ.α.λ., με τη μέγιστη τιμή της ροπής να εμφανίζεται στις 3.200 σ.α.λ.
284-3.jpg
Σχήμα 3: Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του κινητήρα. Προσέξτε την αριθμημένη μολυβδοσφράγιση και την κόκκινη διακριτική κόλλα, σε μία προσπάθεια του ΣΟΑΑ να απομακρύνει τον κίνδυνο παρέμβασης. Σφραγίδες υπάρχουν και στο κιβώτιο ταχυτήτων, στο διαφορικό, στο Κάρτερ και στην κεφαλή του κινητήρα.
284-4.jpg
Σχήμα 4: Δεν έλειψαν οι δοκιμές εξέλιξης του αυτοκινήτου στην πίστα της Τρίπολης, στον πραγματικό χώρο «δράσης» του αυτοκινήτου.
284-5.jpg
Σχήμα 5: Ελληνικά χέρια βελτίωσαν τα αγωνιστικά Ιμπίθα, στις εγκαταστάσεις της Τεχνοκάρ.

Ο ΣΟΑΑ

soaa.jpg
Ο Σύνδεσμος των οδηγών φροντίζει και για την εξασφάλιση και άλλων χορηγών, ενώ έχει προκηρύξει Κύπελλο νέων οδηγών -μη χρηματικό- που θα απονεμηθεί στους 3 πρώτους οδηγούς της τελικής γενικής κατάταξης. Στα αυτοκίνητα των συμμετεχόντων θα υπάρχουν υποχρεωτικά τα αυτοκόλλητα του ΣΟΑΑ, της SEAT-Τεχνοκάρ και της SEAT Sport. Προαιρετικά όσοι αγωνιζόμενοι το επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν -μέσω ΣΟΑΑ- συμμετοχή στο ΕΚΚΑ Ενιαίο-Cup. Ο ΣΟΑΑ προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας των αυτοκινήτων θα σφραγίζει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του κινητήρα, καθώς και το κιβώτιο ταχυτήτων, το διαφορικό, το κάρτερ και την κεφαλή του κινητήρα. Τέλος, το παράβολο συμμετοχής στους αγώνες θα γίνεται στα γραφεία του ΣΟΑΑ! Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι φέτος για πρώτη φορά, τα στελέχη του ΣΟΑΑ και της Τεχνοκάρ δοκίμασαν δύο φορές στην πίστα της Τρίπολης τις δυνατότητες διαφόρων τύπων αναρτήσεων και ελαστικών προκειμένου να κάνουν την τελική επιλογή.
Τελικά, προκρίθηκαν οι αναρτήσεις της LEDA και τα λάστιχα της AVON.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΟΑΑ ξεπερνούν εαυτούς για την καθιέρωση του θεσμού, ενώ φροντίζουν και για τη διατήρηση του κύρους του. Με την επιλογή του Ιμπίθα θα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με όλο το τεχνικό επιτελείο της Τεχνοκάρ. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η εταιρία την παρουσία της στους αγώνες είναι ότι την προσπάθεια συντονίζει ο Νίκος Παπασταθόπουλος που εντάχθηκε στο δυναμικό της γι' αυτό και μόνο το λόγο! Μετά από όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι μόνο κάτι απρόοπτο μπορεί να χαλάσει το Πρωτάθλημα που αναμένεται συναρπαστικό.


Ενιαίο 1994 (4Τ 281, 2/1994)

Κείμενο: Θωμάς Ευθυμίου
Φωτογραφίες: Θ. Ηλιόπουλος

Δοκιμάζουμε το νέο αυτοκίνητο του Ενιαίου για το 1994. Το Σέατ Ιμπίθα GTI τους επόμενους μήνες θα πρωταγωνιστήσει στους αγώνες Ενιαίου στην Τρίπολη και όχι μόνον, αν κρίνουμε από τις διαθέσεις των μελλοντικών του ιδιοκτητών…

Ο ΣΟΑΑ μπορεί να κοιμάται ήσυχος. (Τι υπονοείτε κ. Θ. Κ. Ε; Σ.Χ) Η επιλογή του Σέατ Ιμπίθα GTI σαν το αυτοκίνητο του Ενιαίου για το 1994 τον δικαίωσε απόλυτα, όπως άλλωστε και την επίσημη αντιπροσωπεία του ισπανικού εργοστασίου.
«Το μήνυμα ελήφθη» όμως αμέσως και από τους αγωνιζόμενους, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είπαν «ναι» στην επιλογή και το έδειξαν έμπρακτα. Με τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος (17/1), 27 οδηγοί έχουν ήδη παραγγείλει το αυτοκίνητο! Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον μιας αναβίωσης του θεσμού που ήθελε στο παρελθόν την παρουσία δύο ή και τριών δεκάδων όμοιων αυτοκινήτων να συμμετέχουν στο πλέον αντιπροσωπευτικό πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου. Σε λίγους μήνες θα γνωρίζουμε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου στις «ιδιότροπες» ελληνικές αγωνιστι¬κές συνθήκες, στην πλήρη μορφή της εξέλιξης του. Μέχρι τότε συνυπάρξαμε για μία ημέρα με το ισπανικό GTi και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Το αυτοκίνητο στάλθηκε από το εργοστάσιο στη γενική αντιπροσωπεία χωρίς καμία ιδιαίτερη εξέλιξη, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της ανίχνευσης των τομέων εξέλιξής του, σε πραγματικές συνθήκες από τους Έλληνες οδηγούς αγώνων. Με μηδενικά χιλιόμετρα στην «οδηγική του ζωή» το Ιμπίθα στον τελευταίο αγώνα της Τρίπολης, προσφέρθηκε για σύντομη δοκιμή σε περισσότερους από 30 οδηγούς αγώνων, που δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους.
Θετική άποψη αποκόμισαν και οι συνεργάτες του περιοδικού που είχαν τη χαρά να το οδηγήσουν. Το ισπανικό GTI στην αγωνιστική του έκδοση και στο στάδιο της αρχικής του εξέλιξης παραμένει μία ομοιογενής και ευέλικτη κατασκευή, που προσφέρεται σε όσους νέους ή έμπειρους θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες με ίδια αυτοκίνητα και η αγωνιστική τους εμπλοκή να συνδυάζεται με οδική ευχαρίστηση.
Ο κινητήρας των 1984 κ.εκ. που αποδίδει μέγιστη ισχύ 115 ίππους/ 5400 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 16.9 kg.m/3200 σ.α.λ., παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του τελικού θετικού αποτελέσματος. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το πολύ καλό πλαίσιο θα δείξει τα προσόντα του και στην Τρίπολη, ενώ όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το GTi της Σέατ με τη γερμανική αξιοπιστία θα προσαρμοστεί περίφημα και στις ειδικές διαδρομές του πρωταθλήματος ασφάλτου.
Μένει οι αγωνιζόμενοι να αποφασίσουν τις μετατροπές εξέλιξης με γνώμονα την ελληνική πραγματικότητα και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, αφού το ενιαίο πρέπει να αποτελεί και πόλο έλξης των νέων οδηγών. Οι τελευταίοι, μακριά από «κυκλώματα» και από χώρους οριακών εξελίξεων πρέπει να βρουν χώρο εκπαίδευσης και καλλιέργειας του ταλέντου τους και όχι πεδίο πανάκριβων και σκληρών αντιπαραθέσεων μέσα και έξω από την πίστα.
Πιστεύουμε ότι τα παθήματα έγιναν μαθήματα, στο ΣΟΑΑ όλοι δείχνουν πιο ώριμοι από ποτέ, η σοβαρότητα της Τεχνοκάρ εγγυάται το κύρος του θεσμού και δε μένει παρά ο πρώτος αγώνας, ώστε να επαληθευτούν οι θετικές μας προβλέψεις. Περισσότερα για το αυτοκίνητο στην τελική φάση της εξέλιξής του, καθώς και στοιχεία από τον πίνακα των συμμετεχόντων στο τεύχος Μαρτίου, όπου υποσχόμαστε την τρίτη αναφορά μας στο αγωνιστικό Σέατ και τη νιοστή στο θεσμό του ενιαίου.
Με την ευκαιρία το περιοδικό μας όπως και η εκπομπή μας στο Μέγκα, Τροχοί και Δρόμοι, θα συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στο θεσμό, όποια και αν είναι η εξέλιξή του σε όλα τα επίπεδα.
281-1.jpg
Το ρολ-κέιτζ ισπανικής προέλευσης που είχε το Ιμπίθα της γνωριμίας μας, δεν ήταν το καλύτερο που έχει να επιδείξει η ισπανική τεχνική, τουλάχιστον όσον αφορά την εγκατάστασή του.

Αναρτήσεις (4Τ 272, 5/1993)

s1.jpg
Εμπρός ανάρτηση
s2.jpg
Πίσω ανάρτηση