Skoda Felicia 1.5 Kit Car (1995)
felicia.jpg

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 299, 8/1995

κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

Αποκάλυψη: ΟΔΗΓΟΥΜΕ γιο σας το Σκόντα Φελίτσια Κιτ Καρ 1.5 γκρουπ Α. Το «εργαλείο» του Πάβελ Σιμπέρα. Την αποκάλυψη του φετινού ΠΠΡ.

«Η κυπελλούχος F2 Σκόντα θα συμμετάσχει στο ΠΠΡ του 1995 με δύο Φελίτσια κιτ καρ 1.3 και 1.5 λίτρων», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση από την Τσεχία. Θεωρητικά χαμογελάς. Πώς είναι δυνατόν να διεκδικήσουν τον τίτλο από δίλιτρα θηρία, διερωτάσαι. Δεν είναι κάθε ημέρα γιορτή. Εντυπωσίασαν τα Φάβοριτ, αλλά ο τίτλος ήρθε και με αρκετή δόση τύχης. Τα χαμόγελα ελαττώθηκαν στη Σουηδία όπου η θετική παρουσία των Σκόντα συνδυάστηκε με το ολισθηρόν του οδοστρώματος. Η συνέχεια στην Πορτογαλία ήρθε να δικαιώσει τον Πάβελ Γιανέμπα και την ομάδα του, τους υπέροχους Σιμπέρα, Τρίνερ και τα 32 μέλη που απαρτίζουν το αγωνιστικό τμήμα της Σκόντα. Δεν χρησιμοποιούν Τίμπερλαντ και Σεμπάγκο, προτιμούν τις κλασικές παντόφλες, συνδυασμένες με λευκές… κάλτσες και σήμα Σκόντα, αλλά κάθε άλλο παρά γέλιο βγάζει η δουλειά τους. Εκπλαγήκαμε με το Φελίτσια σε έκδοση παραγωγής, εντυπωσιάζεται όλη η Ευρώπη από την παρουσία της αγωνιστικής έκδοσης. Το αποτέλεσμα-κάτι άλλο, δεν έχει προκύψει, αλλά ποιος θα φανταζότανε ότι οι Σιμπέρα-Τρίνερ «παίζουν με 1500» όταν ο συναγωνισμός διαθέτει δίλιτρους κινητήρες. Κακό μπελά έβαλαν στο κεφάλι τους οι Λόιξ (Άστρα), Ντε Μέβιους (Σάνι) σε άσφαλτο και χώμα επί πορτογαλικού εδάφους. Σύμφωνοι το κιβώτιο δεν άντεξε, αλλά μήπως άντεξε του Όπελ και του Νισάν; Περίεργη μα την αλήθεια αυτή η κατηγορία «για δύο» (κίνηση) με «έως δύο» (λίτρα του κινητήρα). Η υπόθεση θυμίζει λίγο… βάρκες τύπου Ζόντιακ. Βάλτε σε ένα τρίμετρο φουσκωτό μία μηχανή 70 ίππων και αν δεν πνιγείτε θα καταλάβετε. Σαφώς αν γίνουν τα απαραίτητα (ελεγχόμενα συστήματα πρόσφυσης κ.λπ) ίσως η εικόνα διαφοροποιηθεί. Ποιος όμως επενδύει για τη β' εθνική όταν μάλιστα ο κανονισμός παίζει όπως οι τιμές του χρηματιστηρίου;
Φτάνει όμως με την παρένθεση. Επί της ουσίας. Στη Σκόντα ξέρουν πολύ καλά τη συνταγή, γνωρίζουν και μέχρι πού δε θα φτάσει ο συναγωνισμός ελλείψει «μπάτζετ», σε συνδυασμό με το κύρος που δεν έχει ο θεσμός, και επιμένουν με μικρό κυλινδρισμό. Εντάξει δεν έχουν (ακόμη) μεγαλύτερο κινητήρα, αλλά έχετε την εντύπωση ότι αν δεν πίστευαν στη νίκη θα δοκίμαζαν να εξολοθρεύσουν θηρία όπως η Όπελ, η Νισάν, η Φορντ, η Ρενό, η Πεζό, η Σιτροέν και η «εξαδέλφη» Σέατ;
Πίστη λοιπόν, σκληρή δουλειά και ταλέντο από όσους ετοιμάζουν, εξελίσσουν και οδηγούν ή «διαβάζουν» είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Μην πείτε ότι δεν πρόκειται περί επιτυχίας τα πυροτεχνήματα του Τρίνερ μέχρις ότου «το κόψει στη μέση» στο «τέλος Στείρι» σε σεληνιακό τοπίο και οι αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί του Σιμπέρα όπου το Φελίτσια με τις τέσσερις πόρτες και τα μεγάλα φτερά δούλευε και ήταν πάνω στο δρόμο. Ατυχίες σχολίασε τα… «έβγα» ο συμπαθής Πάβελ πριν στρίψει για μερικά εντυπωσιακά πλάνα που απαιτούσε ο οπερατέρ Μάκης Καλαβίτης και ο υπογράφων ήταν αδύνατον να δημιουργήσει.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Ο ρόλος μας; Διερευνητικός. Αστειευόμαστε. «Πήραμε πηδάλιο» στο σεληνιακό τοπίο της Βουλιαγμένης. Σε ειδική διαδρομή που ευτυχώς δεν περιλαμβάνει πλέον το πρόγραμμα των αγώνων Ράλλυ αυτής της χώρας. Ευτυχώς έχει διαφύγει από το γνωστό σχεδιαστή-σαδιστή που διαθέτει στο επιτελείο του ο αλυτάρχης του Ρ.Α. Ο Σιμπέρα εκεί «στήνει» το Σκόντα και εμείς που θέλαμε την άπλα της Αναβύσσου δεν είχαμε περιθώρια επιλογής. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μία παρατήρηση μόνον. Ακόμη να καταλάβουμε γιατί το έφεραν χωρίς προστατευτική ποδιά. Για να περιορίσουν το δικό μας ενθουσιασμό ή του οδηγού τους που «τρελάθηκε» έχοντας παραπλεύρως κατάξανθη συμπατριώτισσα (του) συνάδελφο δημοσιογράφο. Ώριμη μεν, ωραιότατη δε. Κρίμα που ο «Θανάρας» δεν πυροβόλησε με την F4.
Το αυτοκίνητο «μας», εντάξει αυτό με το νούμερο 5 στο φετινό 42ο Ρ.Α είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε στην Κορσική.
Ελαφριά καρότσα που ενισχύθηκε, ρωτήσαμε. «Όχι όλες ίδιες είναι. Άλλωστε μόλις που ξεπερνάμε το όριο των 830 κιλών. Με τα αυτοκίνητα της Πορτογαλίας και του Σουηδικού θα πάμε στην Αργεντινή και εδώ θέλαμε ό,τι πιο ξεκούραστο», διευκρινίζει ο επικεφαλής της ομάδας και μεταφράζει ο άνθρωπος της Βιαμάρ που συνοδεύει τους Τσέχους. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με το εξυπηρετικό τμήμα δημοσίων σχέσεων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της γνωριμίας. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;
Αντίστοιχα δεν κρύβεται ο ενθουσιασμός μας από τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Ψυχραιμία… Δεν πρόκειται για πυραυλοκίνητο που τα κάνει όλα μόνο του. Άλλωστε το διευκρινίσαμε. Με κίνηση μόνο «σε δύο» τίποτα δεν είναι εύκολο. Με περίσσιους ίππους αντιμετωπίζεις προβλήματα πρόσφυσης. Με λίγους ίππους (152/6800 σ.α.λ. στο ακροπολικό Φελίτσια) αντιμετωπίζεις προβλήματα υπερπρόσφυσης. Ξέρετε οδηγό αγώνων που δεν θέλει «γκάζι»; Εντυπωσιάζεστε από τα Σκόντα, αλλά για ρωτήστε τον Σιμπέρα και τον Τρίνερ. Ξεχνούν να αφήνουν το γκάζι για να κινηθούν γρήγορα και «να γράψουν χρόνους». Το Φελίτσια λατρεύει κομμάτια με κεκτημένες ταχύτητες και μέτριες ή γρήγορες στροφές. Αν μάλιστα η κλίση είναι κατηφορική, το χαμηλό βάρος δίνει άλλες διαστάσεις στην κατασκευή. Σκεπτόμαστε την ε.δ. Καλαμάκι με εκκίνηση από το χωριό χωρίς το πρώτο κομμάτι. Σε πρώτο πρόσωπο αν στον αγώνα συμμετείχαν οι Σιμπέρα, Τρίνερ δεν θα θέλαμε να οδηγούμε Έσκορτ ή Λάντσια. Πάλι ξεφύγαμε. Βασικό πλεονέκτημα του Σκόντα, πέρα από το 6άρι κιβώτιο με ΤΙΣ σχέσεις και τον επιλογέα «φτερό στον άνεμο» (αγγίζεις και οι ταχύτητες πέφτουν όπως η βροχή), το ρόλο τους παίζουν το ιδανικό μοίρασμα του βάρους της κατασκευής και η ανάρτηση. Λύση Σέατ (Προύφλεξ παντού), αλλά μην το πείτε στους Τσέχους. Σκοτεινιάζουν και υπενθυμίζουν ότι αυτοί πρώτοι χρησιμοποίησαν τα αμορτισέρ-θαύμα, στα Φάβοριτ πριν από χρόνια. Όχι τι δηλαδή. Φανταστήκατε ότι όπου υφίσταται μαμά εταιρία πεθαίνει ο συναγωνισμός; Ακόμη και στην παραγωγή γίνεται προσπάθεια διαφορετικών επιλογών. Δεν θα γινότανε στους αγώνες, στο προηγμένο αυτό τεχνολογικό εργαστήρι;
Τα φρένα; «Τεράστια», αλλά αχρείαστα. Ο «τρελό» Σιμπέρα μάλιστα τα έχει ρυθμίσει «όλο πίσω» και χρησιμοποιεί το μεσαίο πεντάλ μόνο με το αριστερό πόδι και εν είδει χειρόφρενου. Άλλα κόλπα και άντε κάνε τους χρόνους τους. Τα «φοράνε» οι άνθρωποι τα αυτοκίνητά τους και εκμεταλλεύονται κάθε ίππο του κινητήρα και κάθε δυνατότητα που προσφέρει το πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και είναι εφικτό, δεν χρησιμοποιούνται τροχοί μεγάλης διαμέτρου για να μην λειτουργούν σε βάρος των επιδόσεων. Το τιμόνι είναι χαρακτηριστικά ελαφρό και οι μετακινήσεις του μπροστινού συστήματος, παρά το ελεγχόμενο διαφορικό, δεν φτάνουν στα χέρια του οδηγού. Σπινάρει, αλλά σκαρφαλώνει. Είπαμε… Με 150-160 ίππους όλα αυτά είναι πιο εύκολα. Προβλήματα αξιοπιστίας δεν υφίστανται και μένει να εκλείψουν οι ατυχίες και η έντονη προσπάθεια για το ακατόρθωτο που ορισμένες φορές οδηγεί σε μαύρες τρύπες, ώστε να έρθουν και αποτελέσματα επιπέδου Φάβοριτ. Μέχρι τότε, σπεύσατε. Απευθυνθείτε στη Βιαμάρ και με 15-16 εκατ. δικό σας το Φελίτσια κιτ καρ. Με κινητήρα 1.3 λίτρων-βαθμολογικό ατού ή με τον μεγάλο των 1.5 λίτρων οπότε, «τρέμε Στρατισίνο» Αν πάλι δεν βιάζεστε, τον επόμενο χρόνο θα τοποθετηθεί ο κινητήρας θαύμα των 1.6 λίτρων που, με 8 βαλβίδες, αποδίδει 100 ίππους σε έκδοση παραγωγής.
Οι επιλογές που αναμορφώνουν τη VW και στη Σκόντα. Ό,τι καλύτερο για τον καταναλωτή, αλλά και για τον οδηγό αγώνων.

f1.jpg
Σχήμα 1: Ανάρτηση της Προύφλεξ. Η λύση στην κατηγορία; Χαρακτηριστικά, δεν αλλάχτηκαν ουδέποτε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Προσοχή μετά την εισήγηση του οδηγού και όχι μετά τον οπτικό έλεγχο των τεχνικών…
f2.jpg
Σχήμα 2: Προνοητικοί οι Τσέχοι. Ο κλωβός ασφαλείας στο χώρο αποσκευών συνδυάζεται με ρεζερβουάρ 60 λίτρων!
f3.jpg
Σχήμα 3: Σύγχρονος και λειτουργικός ο χώρος εργασίας. Χρησιμοποιούνται προϊόντα των οίκων που προμηθεύουν όλους τους κατασκευαστές και η ομοιότητα σε σχέση με το εσωτερικό του Σέατ δεν συνδέεται με τη συγγένεια Ισπανών και Τσέχων λόγω VW. Το τιμόνι είναι ακριβές, αν και ελαφρύ οπότε και ξεκούραστο, ενώ οι πληροφορίες από τον πίνακα έχουν δύο όψεις. Ψηφιακή, αλλά και αναλογική ενημέρωση. Παρακαλώ!
f4.jpg
Σχήμα 4: Ο επιλογέας μετακινείται με την αφή, αλλά για να περάσεις την όπισθεν απαιτούνται «βασιλικά έξοδα». Μετά το Νισάν, το Σέατ και τώρα το Σκόντα. Τελικά το τετ-α-κε στην κατηγορία είναι απαγορευμένη υπόθεση. Ευτυχώς το χειρόφρενο ανταποκρίνεται άμεσα και με ιδιαίτερα εκφραστικό αποτέλεσμα.
f5.jpg
Σχήμα 5: Κιβώτιο έξι σχέσεων εξελιγμένο από τους ίδιους!
f6.jpg
Σχήμα 6: Εξυπηρετικός ο Πάβελ Σιμπέρα. Οδήγησε για σας, πληροφόρησε εμάς και ανανέωσε το ραντεβού του με τα ελληνικά βράχια για τον επόμενο χρόνο.
felicia2.jpg
Σχήμα 7: Φάβοριτ τέλος, ζήτω το Φελίτσια για τους κυπελλούχους της κατηγορίας F2 το 1994. Τον περασμένο χρόνο τους χαρακτήρισαν τυχερούς. Φέτος, τρελούς, αφού προσπαθούν με 1500 κ. εκ και 150 ίππους να κερδίσουν συνδυασμούς με 2000 κ. εκ. και 220-230 ίππους, (Ή μήπως και πέρα από 260;…). Στις ειδικές διαδρομές οι Σιμπέρα-Τρίνερ πιστοποιούν το σωστό δρόμο περνώντας και το μήνυμα ότι «στα F2» απαιτείται ομοιογενής κατασκευή για την επικράτηση. Βασικά πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου είναι, πέρα από το κιβώτιο, το πολύ καλό του ζύγισμα και η εκπληκτική ανάρτηση που απορροφά τα πάντα και επιτρέπει τη συνεχή κυκλοφορία με το πόδι στο πάτωμα.

Article from 4T 292, 1/1995

To Skoda Felicia Kit Car είναι το αυτοκίνητο με το οποίο το ομώνυμο τσέχικο εργοστάσιο θα διεκδικήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ F2. Χρησιμοποιεί κινητήρα 1500 κ.εκ. που αποδίδει 165 ίππους και ζυγίζει κάτι παραπάνω από 850 κιλά. Το κιβώτιο των έξι σχέσεων διατηρείται ενώ έχουν γίνει επεμβάσεις για περισσότερη αντοχή. Η εμπρός ανάρτηση σχεδιάσθηκε από την αρχή και χρησιμοποιεί υποπλαίσιο στήριξης.