Skoda Octavia I WRC1999
octavia11.jpg Πηγή

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 359, 8/2000

Πρωτότυπο άρθρο
κείμενο: Στράτης Xατζηπαναγιώτου
φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

Ήρεμη δύναμη… Δεν χρειάζονται δις για να διακριθείς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα… Μπορείς και αλλιώς. Συνδυάζοντας πείρα και μεράκι μπορείς να δημιουργήσεις, αρκεί να μένεις προσγειωμένος. Στη Σκόντα τα καταφέρνουν, και μάλιστα σήμερα που ο θεσμός χαρακτηρίζεται από τον έντονο συναγωνισμό…
359-1.jpg
Σχήμα 1: Πάβελ Σιμπέρα! Χολωμένος επειδή δεν οδηγεί; Καμία σχέση. Έχει την ευθύνη των δοκιμών εξέλιξης και, όποτε χρειαστεί, αναλαμβάνει τα πηδάλια και δοκιμάζει. Στη συνέχεια, το σταθμεύει και αναλαμβάνει μόνος του να βρει τη λύση που θα δώσει «δέκατα» στους επίσημους οδηγούς της ομάδας. Εκτός από «χέρια», διαθέτει και γερά νεύρα ο Τσέχος, άλλοτε βασιλιάς της μπροστινής κίνησης.
359-2.jpg
Σχήμα 2: Υπερστρέφει εύκολα ως 4θυρο Ιμπρέζα και βέβααια μας άρεσε. Δεν καίει τα δάση με τα γκάζια του, αλλά είναι καλά ζυγισμένο και, όντας φιλικό, σε προδιαθέτει ώστε να διασκεδάσεις. Για να οδηγήσεις απαιτείται το ταλέντο του Κλίμεντ και για να το απογειώσεις η εμπειρία και αυτό το κάτι παραπάνω που διαθέτει ο Σβαρτς.

OΠΛO των Τσέχων σε αυτήν τη σκληρή αντιπαράθεση, που είναι το σύγχρονο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, το Σκόντα Oκτάβια WRC (ναι, ναι, με κίνηση στους τέσσερις τροχούς και «τούρμπο»!), αλλά και όχι μόνο. Μη φαντάζεστε ότι έχουν εξασφαλίσει τίποτα εξωγήινους που οδηγούν, σκέφτονται, εξελίσσουν και, εντέλει, συντηρούν. Ούτε βεβαίως διαθέτουν απεριόριστο οικονομικό προϋπολογισμό, έχοντας εξασφαλίσει το OK του ίδιου του δόκτορα Πιχ. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού το «γκρουπ» που διοικεί με μαεστρία ο Γερμανός εκπροσωπείται στο Παγκόσμιο από τη Σέατ.
Μετ’ εμποδίων, λοιπόν, η συμμετοχή των Τσέχων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά είναι εντυπωσιακό το πώς μία μικρή, ευέλικτη και αξιόπιστη ομάδα καταφέρνει, όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να διακρίνεται στο χώρο, παρά την παρουσία κολοσσών, όπως η Σουμπαρού, η Πεζό, η Φορντ κ.ά.
Έχουν τον τρόπο τους αυτοί οι Tσέχοι, τύποι με πείσμα και αφοσίωση στη «μάρκα», που λειτουργούν υπό τις οδηγίες του Πάβελ Γιανέμπα. Κυνηγούσαν το ακατόρθωτο άλλοτε με το Φέιβοριτ, αργότερα με το Φελίτσια και τελικά τους έγινε συνήθεια. Πολεμούν με ό,τι μέσα διαθέτουν και, αν κρίνει κανείς από το θέαμα που προσφέρουν και από τα αποτελέσματα που σημειώνουν, κάθε άλλο παρά ως φτωχοί συγγενείς συμπεριφέρονται.
359-3.jpg
Σχήμα 3: Η Σκόντα στην Ελλάδα για δοκιμές και δεν χάσαμε την ευκαιρία. Χάρη και στις ενέργειες της γενικής αντιπροσωπείας περάσαμε μια ευχάριστη ημέρα στα βουνά και, εντέλει, αργά το απόγευμα «βάλαμε στο χέρι» και το Οκτάβια WRC.

Oκτάβια WRC!

Από το 4θυρο Oκτάβια κιτ καρ στο αντίστοιχο σε έκδοση WRC! Ίδιο αμάξωμα (η χαρακτηριστική πίσω αεροτομή προδίδει τη διαφορά), αλλά, από εκεί και πέρα, εντελώς διαφορετικά μηχανικά μέρη. Tόσο σε κινητήρα όσο και σε μετάδοση. Για την περίσταση, μάλιστα, δεν έλειψαν οι συνέργειες, αφού είναι κοινό μυστικό ότι το σύστημα μετάδοσης προέκυψε μετά από συνεργασία με την Προντράιβ! Το 6άρι σειριακής επιλογής κιβώτιο είναι της X-Track, αλλά για τη συνέχεια, σε σχέση με τα διαφορικά που ελέγχονται ηλεκτρονικά (μεσαίο και μπροστινό), όσο και με το μηχανικό που χρησιμοποιείται πίσω, φροντίζουν οι τεχνικοί του Mπερνς και του Kάνκουνεν. Εντάξει, περίπου, αφού είναι γνωστό ότι θεωρητική μόνο σχέση έχει η αγωνιστική ομάδα, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του προχθές (και του σήμερα;), με το τμήμα υποστήριξης άλλων ομάδων, ακόμη και εργοστασιακών, όπως η Σκόντα.
Οι όποιες συνεργασίες από εκεί και πέρα, άμεσα συνδεδεμένες με τον αγωνιστικό εξοπλισμό (ρολ κέιτζ, καθίσματα κτλ.), με την ανάρτηση και τους τροχούς, έχουν να κάνουν με τους συνήθεις υπόπτους και, επί του προκειμένου, με την Πρόφλεξ και τη Mισλέν. Oι καλύτεροι, λοιπόν, στο πλευρό των Τσέχων που ό,τι κάνουν, θέλουν, τηρουμένων των αναλογιών, να το κάνουν σωστά. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής εξασφάλισαν τον τεχνικό Nτίτμαρ Mέτριχ, «πατέρα» του Λάνσερ Έβο-3/N, και τον ιδιαίτερα καλό εξελικτή οδηγό, Γερμανό Άρμιν Σβαρτς. Έμπειρος, ταχύς και παρά τα λάθη του, όταν ζητάει το κάτι παραπάνω, είναι ικανός να οδηγήσει τους τεχνικούς στο σωστό δρόμο, έχοντας αποκτήσει και τεχνογνωσία εργαζόμενος στη Mίτσου, στην Τογιότα, ακόμη και στη Φορντ. Δίπλα του στην κυριολεξία ο Mάλφρεντ Xίμερ (παλαιός καλός φίλος, άλλοτε συνοδηγός του ΄Eρβιν Bέμπερ) και μεταφορικά στο κόκπιτ του άλλου Oκτάβια, ο Λούις Kλίμεντ. Ισπανός που διαθέτει σχετική εμπειρία, ταχύτητα και κυρίως χορηγούς που τον ακολουθούν και τον υποστηρίζουν. Δεν τον υποτιμάμε, αλλά υπάρχουν άλλοι 5-6 με αντίστοιχη ταχύτητα που δεν οδηγούν ελλείψει υποστήριξης, ενώ δεν οδηγούν και άλλοι, όπως ο Pάντστρομ και ο Tιρί (τελικά τους μάζεψε η Σιτροέν) με αποδεδειγμένη περισσότερη εμπειρία, αλλά και όχι μόνο. Συμβαίνουν αυτά στο χώρο, τόσο στα ράλι όσο και στην F1, όπου συχνά τη διαφορά την κάνει ο χορηγός ή η καταγωγή του καθενός, αφού το ρόλο τους παίζουν και τα MME.
359-4.jpg
Σχήμα 4: Τεράστιο, ασφαλώς, και το εσωτερικό του τσέχικου «πολεμικού». Ο …θάλαμος επιχειρήσεων για τους Σβαρτχ-Χίμερ και Κλίμεντ-Ρομάνι.
359-5.jpg
Σχήμα 5: Επιμένουν στις 5 βαλβίδες στον κύλινδρο οι Τσέχοι (σύμφωνοι οι Γερμανοί). Το αν κερδίζουν οι 20 βαλβίδες τις 16 του ανταγωνισμού, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν. Ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να προκύψουν με βάση τα αποτελέσματα, αφού η ταχύτητα ενός αγωνιστικού WRC είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων. Πάντως, ο κινητήρας του Οκτάβια ικανοποιεί και με το παραπάνω τον ευκαιριακό δοκιμαστή.

Εφοπλιστές!

O Λούις Kλίμεντ, ο Άλεξ Pομάνι, ο Πάβελ Σίμπερα σε ρόλο μηχανικού και εξελικτή (σ.σ.: πρόκειται για μέγα μαζοχιστή… ή μάλλον για αμετανόητο Σκόντα-man) και το «καράβι» τους! Τεράστιο το Oκτάβια, αδύνατον να χωρέσει στα αυτοσχέδια πιτς στο Δίστομο, και μας έπιασε ταραχή, όταν συνειδητοποιήσαμε πως θα το δοκιμάσουμε σούρουπο στους Τσουκαλάδες, παλιά, καλή δική «μας» ειδική διαδρομή πάνω από τη Λιβαδειά. Καλό οδόστρωμα, αλλά στενός δρόμος, με το βουνό να δημιουργεί στενωπούς σε ουκ ολίγα σημεία.
Χρόνος για ξενάγηση και οδηγίες δεν υπάρχει, οπότε πήραμε τη «λαγουδέρα» χωρίς πολλές σκέψεις, έχοντας δίπλα μας το συμπαθέστατο Pομάνι.
«Ωχ, σαν τον Άρμιν με το αριστερό πόδι στο φρένο», σχολιάζει χαμογελώντας και βεβαίως τον κοιτάμε με σημασία. Aπό το να χρησιμοποιούμε την ίδια πρακτική στο χειρισμό του μεσαίου πεντάλ, μέχρι να μοιάζουμε στον Σβαρτς, απέχει κάμποσα «δεύτερα» στο χιλιόμετρο. O ίδιος μάς εξηγεί πως ο Kλίμεντ φρενάρει ορθόδοξα μόνο με το δεξί και για αυτό, άλλωστε, ενώ χρησιμοποιούν ίδιες ρυθμίσεις στην ανάρτηση, είναι εντελώς διαφορετικές στα διαφορικά. Επιλέγουμε τη δεύτερη θέση στο σύστημα ALS (αφήνουμε τη θέση 3 για τους επαγγελματίες, σε στιγμές απόλυτης δημιουργίας), «ανεβαίνουμε» στο «κουμάντο» και πάμε να προλάβουμε, ώστε να εκμεταλλευτεί ο Θάνος το λίγο φως. Με μία λέξη: Φιλικό! Τεράστιο, νομίζεις ότι θα κτυπήσει, εκεί, εδώ, παντού, αλλά, εντέλει, αποδεικνύεται ευέλικτο! Δεν υπερβάλλουμε. Άλλωστε, μεγάλες είναι μόνο οι διαστάσεις του αμαξώματος. Oι τροχοί δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους και σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του συστήματος μετάδοσης, δεν υποστρέφει ποτέ. Θυμίζει έντονα 4θυρο Iμπρέζα με εξωτερικές διαστάσεις Λέγκασι. H απόκριση του κινητήρα ικανοποιεί τον ευκαιριακό δοκιμαστή και βεβαίως δεν έχεις λόγους, ώστε να ανεβάσεις ψηλά τις στροφές. Αλλάζεις ταχύτητες περίπου στις 6.000 σ.α.λ. και μετακινείσαι με αξιοπρέπεια. Κάποια στιγμή παρασύρεσαι και τα διάφορα «παφ-πουφ» και «μπανγ-μπανγκ» σε οδηγούν σε άλλα μονοπάτια. Έβγαζε φλόγες, εκεί στον κόφτη είπαν, αλλά δεν πήραμε χαμπάρι. Απλώς, διαπιστώσαμε πως πιο ψηλά, μετά τις 6.500, δεν αλλάζει ο κόσμος, ούτε προκύπτει το 8ο θαύμα. Το αυτοκίνητο είναι καλά ζυγισμένο και, αν διαθέτεις τη μαεστρία του Σβαρτς και το «μάτι» του Kλίμεντ (μην υποτιμάτε ποτέ κανέναν επαγγελματία), μπορείς να δημιουργήσεις χώρο και να κινηθείς γρήγορα. Όταν το σύνολο πλήρωμα-μηχανή αποδεικνύεται και αξιόπιστο, τότε έρχονται και τα αποτελέσματα. Όπως, δηλαδή, στο Ακρόπολις, και την επίδοση του Γερμανού δεν μπορεί να μετριάσει το ότι τον κέρδισε ο «ιδιώτης» Aράι με το Iμπρέζα. Άλλο αυτοκίνητο, άλλη εμπλοκή σε εργοστασιακό επίπεδο, κάτι που επηρεάζει σαφώς και τις περισσότερο ή λιγότερο ιδιωτικές προσπάθειες.
359-6a.jpg 359-6b.jpg
Σχήμα 6: Συνδυασμός κορυφής σε τροχούς-ανάρτηση. Τα λάστιχα της Μισλέν και τα αμορτισέρ-ελατήρια της Προφλέξ έχουν την ευθύνη της σωστής μετακίνησης του Οκτάβια, είτε ο δρόμος είναι σπαστήρι είτε λείος (ή σχεδόν) όπως η άσφαλτος της Καταλωνίας.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ…

Από το Oκτάβια 1600 σε αυτό με τον κινητήρα τούρμπο, και από το αξιοπρεπές Φελίτσια στο Φάμπια, πρόταση από τις καλύτερες στην κατηγορία. Από τα σαλόνια, όμως, και τις σύγχρονες εκθέσεις του ανανεωμένου δικτύου της Σκόντα και στη χώρα μας, στις ειδικές διαδρομές. Το κυριότερο, κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, όντας στο μεγάλο σαλόνι, όπως εκφράζεται από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και κάτω από καλές προϋποθέσεις, όπως προδίδουν τα αποτελέσματα σε κάθε μορφής αγώνα που συμμετέχει η τσέχικη αρμάδα. Καμία σχέση με κομπάρσο και απλή συμμετοχή. H παρουσία, μάλιστα, των Τσέχων, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Oκτάβια WRC (σ.σ.: η ανανεωμένη έκδοση παρουσιάστηκε στην Τσεχία με παρόντες, μάλιστα, Έλληνες δημοσιογράφους και αναμένεται να συμμετάσχει στο Ράλι Κύπρου), προδίδει ότι δεν χρειάζονται δις, ώστε να διακριθείς στο Π.Π.P. Στον πλέον αντιπροσωπευτικό θεσμό των αγώνων αυτοκινήτου σε σχέση και με το τί μπορεί κανείς να φτιάξει και σε αυτοκίνητα παραγωγής. H εμπειρία και το μεράκι, ακόμη και σήμερα, αρκούν, ώστε να διακριθείς με την προϋπόθεση να διαθέτεις και πίστη γι’ αυτό που κάνεις. Κατασκευαστές, όπως η Σκόντα, και αυτοκίνητα, όπως το Oκτάβια WRC με το εντυπωσιακό του «παράστημα», κοσμούν το χώρο και βεβαίως δείχνουν το δρόμο και σε άλλους. Που, είτε εμπλέκονται, αλλά χάνονται μπερδεύοντας το στόχο παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων που διαθέτουν, είτε δεν συμμετέχουν και απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις. Εύγε στους Τσέχους, αλλά και στους Γερμανούς που δεν τους ευνούχισαν, αλλά τους αφήνουν να εξελίσσονται και να δημιουργούν.
359-8.jpg

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Θέση εμπρός/εγκάρσια
Κυβισμός (κ.εκ.) 1999
Μεγ. Ισχύς (kgm/σ.α.λ.) 296/6250
Μεγ. Ροπή (kgm/σ.α.λ.) 51/3250
Κύλινδροι/βαλβίδες 4/20
Διάμ. Χ διαδρ. 82,5 Χ 93,5 χιλ

Μετάδοση
Κίνηση στους 4 τροχούς.
Κιβώτιο ταχυτήτων σειριακό 6 σχέσεων X-trac

Διαφορικά
Εμπρός ενεργό
Κεντρικό ενεργό
Πίσω μηχανικό

Ανάρτηση
Εμπρός & πίσω: Γόνατα ΜακΦέρσον με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Proflex.

Φρένα Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός και πίσω.
Εμπρός (άσφαλτος/χώμα) 366χιλ / 304 χιλ
Πίσω (άσφαλτος/χώμα) 304χιλ / 304 χιλ

Τροχοί
Ελαστικά: Michelin
Ζάντες: Speedline

Διαστάσεις
Μήκος/πλάτος: 4,511/1.770μ.
Μεταξόνιο: 2.512 μ.
Βάρος 1240 κιλά