Subaru Impreza GC8 WRC97 (S3)

Τεχνικά στοιχεία και αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Βωβός – Αλβανός και Ιμπρέζα (4T 338, 11/1998)

Κείμενο: Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Φωτογραφίες: Ρεπόρτερ/Νίκος Μήτσουρας

Συνδυασμός λατρείας: Οι άνθρωποι ίων ελληνικών αγώνων χτες, σήμερα και αύριο, με τη «μηχανή» που ξεσηκώνει. ενθουσιάζει και ανατριχιάζει Έχασαν τον τίτλο αλλά κέρδισαν ακόμη και τους πλέον αυστηρούς με τη συμπεριφορά τους στο δρόμο και όχι μόνον. Ταχείς και αποτελεσματικοί έφεραν τον απλό θεατή πίσω στις ειδικές διαδρομές και ξανά στο «κόκπιτ» του Ιμπρέζα WRC του Παγκόσμιου Πρωταθλητή ’97.
1997-impreza-wrc-97.jpg Πηγή
Σχήμα 1

«ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ο Βωβός, έρχεται το Σουμπαρού!».

Φράση που χαρακτηρίζει τους αγώνες του Πρωταθλήματος Ράλι. Καιρός ήταν. Πετούσαν άλλοτε οι Μοσχούς, Ιαβέρης, ζωγράφιζε υπό πίεση ο Τζίγγερ αλλά πάει καιρός από τότε. Το υψηλό κόστος και ο σκοπός, ή ο στόχος αν προτιμάτε, έριξε τους ρυθμούς και οι υγιείς θεατές των Ράλι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ανέστειλαν τις επισκέψεις τους στις άτυπες κερκίδες. Στον «πάτο» τα «εισιτήρια». Ευτυχώς ο Βωβός ήρθε, έμαθε με τη Λάντσια, χάρη και σε κολοσσούς όπως οι Φερτάκης, Στεφανής και οι άνθρωποι της Genesis, επέστρεψε με το «κόκκινο» 4θυρο Ιμπρέζα και τον πεισματάρη και ικανό Γιάννη Αλβανό στο πλευρό του. Στο δρόμο τους, οι παντός εδάφους πολυνίκες Κύρκος-Σταυρόπουλος με προσεγμένα Έσκορτ και πρόσφατα οι Παπαδημητρίου-Πετρόπουλος επίσης με Έσκορτ και το «εργοστάσιο» της Τογιότα με τους Ζήβα-Φάκαλη σφικτά δεμένους στα μπάκετ της Κορόλα WRC.
Το γκρουπ Α της Σουμπαρού έγινε WRC του ίδιου κατασκευαστή και μάλιστα η αλλαγή γιορτάστηκε με πιο σύγχρονη και «στιλάτη» βαφή του αμαξώματος. Οι χορηγοί σε περίοπτη δέση αλλά το αυτοκίνητο διατηρεί το χαρακτήρα του και προδίδει την ευγένεια και το καλό γούστο του οδηγού-ιδιοκτήτη. Τέσσερα WRC λοιπόν επί Ελληνικού εδάφους και πέρα από νίκες και τίτλους το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από ειδικούς και μη στον ταχύτερο συνδυασμό με το χρονόμετρο αλλά και με το μάτι.
Βλέπετε δεν αρκεί να είσαι θεαματικός πρέπει να σημειώνεις και χρόνους.
Η συνταγή συνδέεται με τους περισσότερους επαγγελματίες και με ορισμένους εξαιρετικούς ιδιώτες που γράφουν την ιστορία τους σε εθνικό επίπεδο. Ενίοτε βοηθάει και η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου αλλά και αυτός ο κανόνας έχει εξαιρέσεις. Είπαμε, είναι δέμα στιλ, νοοτροπίας και φιλοσοφίας. Το τελευταίο συνδέεται άμεσα με την επιλογή σε επίπεδο ρυθμού ανάλογα με την πίεση ή τον έλεγχο.
Βωβός-Αλβανός και Ιμπρέζα στο όριο κάτω απ' όλες τις συνθήκες είναι το συμπέρασμα και είναι γεγονός ότι μικρός (εντάξει κάποτε) και Γιάννος εκμεταλλεύονται όλο το δρόμο και ακόμη περισσότερο είτε πιέζουν, είτε πιέζονται, είτε ελέγχουν…
«Χαλάλι ο τίτλος, για το χρόνο στεναχωριέμαι…»
338-2.jpg
Σχήμα 2: Κυκλοφορεί και οπλοφορεί (Προσοχή: μόνο μεταφορικά), ο Άρης Βωβός που οδηγεί εκρηκτικά σε αγώνες, δοκιμές και βέβαια σε διαδικασία φωτογράφισης. Στα χέρια του και με τη συμπαράσταση του συνοδηγού του, Γιάννη Αλβανού, το WRC μεταμορφώνεται και πλησιάζει τα χαρακτηριστικά της έκδοσης γκρουπ Α με τη σαφώς πιο φιλική οδική συμπεριφορά. Το δεξί πόδι στο πάτωμα, σεβασμός στο συμπλέκτη, το φρένο δυνατά και πάντα με το δεξί, ο επιλογέας γρήγορα και θετικά και τα εκπληκτικά περάσματα (με το μισό Ιμπρέζα κρεμασμένο εκτός οδού) σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς χρόνους επιτυγχάνονται χάρη στο πείσμα, την ψυχή, στο «φαρδύ παντελόνι» και βέβαια στο καθαρό μυαλό.
338-3.jpg
Σχήμα 3: Το 4θυρο Ιμπρέζα γκρουπ Α αντικαταστάθηκε από ένα ολοκαίνουργιο WRC στα χρώματα των εταιριών Μαμιδάκης και Ιντεάλστρομ, τα λάστιχα είναι της Πιρέλι ενώ την προσπάθεια υποστηρίζει με τα προϊόντα της και η εταιρία Μέριτ.

Η φράση του οδηγού σε σχέση με την εγκατάλειψη στο Ράλι Φθινοπώρου τα λέει όλα. Πετούσε το «κουπέ» της Σουμπαρού σε λάσπη και παρά την ομίχλη, αλλά ατύχησαν (υπενθυμίζουμε: μπαταρία!) και δεν ολοκλήρωσαν. Στο μεταξύ, δεν τους αρκούν οι ανεπίσημες ενδιάμεσες χρονομετρήσεις. Ρεαλιστές με σύγχρονη νοοτροπία γνωρίζουν την αξία του αποτελέσματος ακόμη και σε επίπεδο απόλυτων χρόνων στις ε.δ. Χρόνια είχαμε να ακούσουμε αντίστοιχη θεωρία και μας αρέσει που ακόμη και σήμερα παρά το τρελό κόστος και την υπεραξία σε νίκες και τίτλους παραμένουν ζωντανές τέτοιες ιδέες και απόψεις.

Ιμπρέζα WRC, στο χώμα!

Ε, ναι δοκιμάσαμε το εργοστασιακό Ιμπρέζα στο Μπάνμπουρι, στην έδρα της Προντράιβ, σε ασφάλτινο (μάλλον τσιμεντένιο) οδόστρωμα και σήμερα επανερχόμαστε με το Ελληνικό Ιμπρέζα WRC, στο φυσικό του χώρο. Σε χωματόδρομο σε μία από τις πολλές ειδικές διαδρομές της Αττικής. Σε χώρο όπου θα το απολαύσετε στις 14 του μήνα και Βέβαια πάση δυνάμει. Είπαμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα βαθμοθηρίας, «αεροπορία βάλεσθε» και ό,τι ήθελε προκύψει.
Σε πρώτο πρόσωπο, δεν προέκυψε το σύνηθες. Αρνηθήκαμε ευγενικά την ακόμη πιο ευγενική πρόταση και δε μας «έδεσαν» παραπλεύρως. Άλλωστε αρνηθήκαμε πριν λίγες εβδομάδες να κατηφορίσουμε με το «μουλάρι» τη Δρυμαία (στην αρχή ανεβαίνει αλλά μετά «ουάου»…), αφού υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ορκιστεί: Ποτέ ξανά. Σεβόμαστε, παραδεχόμαστε, γιατί όχι θαυμάζουμε, αλλά μέχρις εκεί. Η εμπειρία με το Σίμπερα ήταν σχεδόν τραυματική.

Μετακινώντας…

Το έχουμε πολλάκις ξαναγράψει. Δεν οδηγείς ευκαιρίας δοθείσης και εν διατεταγμένη υπηρεσία μία πολεμική μηχανή, από τη στιγμή μάλιστα που σέβεσαι εαυτόν και όσους σε εμπιστεύονται σε όποια πλευρά του λόφου και αν ανήκουν. Δίπλα μας ο Γιάννης Αλβανός, οι οδηγίες από το Γιώργο «γάτο» Κατσούλα και η συναισθηματική φόρτιση στη μεγίστη. Οι αναμνήσεις πολλές και όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις εξαιρετικά ευχάριστες.
338-4.jpg
Σχήμα 4: Ο γνωστός επίπεδος της Σουμπαρού, σε έκδοση WRC, με ακόμη περισσότερη δύναμη σε όλο το εύρος των στροφών. Χαρακτηριστικός ήχος και γκάζι από πολύ χαμηλά. Ό,τι καλύτερο.
338-5.jpg
Σχήμα 5: Ανεφοδιασμός επιπέδου F1, έστω της περασμένης δεκαετίας, και στα Ράλι!
338-6.jpg
Σχήμα 6: Τροχοί 15 ιντσών και λάστιχα τα εξαιρετικά ασύμμετρα τρακτερωτά της Πιρέλι με ή χωρίς ΕΜΙ (σύστημα προστασίας), ανάλογα με την περίσταση.

«Ποιός θα μας το έλεγε, Γιάννο, τότε το 1977, όταν πρωτοτρέξαμε με την κίτρινη Άλφα Σουντ ti, ότι μετά από 22 χρόνια θα ξαναβρεθούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες συνεπιβάτες σε αγωνιστικό-Παγκόσμιο Πρωταθλητή». Για το «γάτο» τι να πούμε τι, ίσως μία άλλη φορά, άλλωστε κάθε φορά που καταφεύγεις στο παρελθόν είτε παρεξηγείσαι, είτε το κείμενο συνοδεύεται από σχόλιο του στιλ «ποιός νοιάζεται τώρα για το πόσους αγώνες έχει κάνει ο ΣΧ και ο κάθε ΣΧ με το γάτο και τον κάθε γάτο». Εμείς θυμόμαστε, έχουμε αποθηκεύσει και, όπως είπαμε, ίσως κάποτε επανέλθουμε δίνοντας σε αρκετούς αφανείς ήρωες των Ελληνικών αγώνων τη διάσταση και την τιμή που δικαιούνται…. Μέχρι τότε, «παίζουμε» με το Ιμπρέζα WRC, δημιουργούμε (;) προϋποθέσεις φωτογράφισης (σ.σ.: ο ίδιος ο πρόεδρος «Τσούρας» πίσω από τους τεράστιους φακούς της Ρεπόρτερ) και βέβαια δεν αποφεύγουμε κάποιες συγκρίσεις με την τετράθυρη έκδοση γκρουπ Α. Είναι σαφής η διαφορά και συνδέεται με τη διαφορά στο χρόνο εξέλιξης και βέβαια στον κανονισμό που καθορίζει τις βελτιώσεις σε κάθε περίπτωση. Νωρίτερα, τόσο στις ε.δ. του Ράλι ΕΛΠΑ, που παρακολουθήσαμε ως θεατές, όσο και με την ευκαιρία της αγωνιστικής μας γνωριμίας, παρακολουθήσαμε Άρη Βωβό in action και αντιληφθήκαμε το μέγεθος της διαφοράς. Την έκδοση γκρουπ Α «τη φοράει» και οργιάζει τοποθετώντας το αυτοκίνητο κάτω από οποιαδήποτε γωνία. Επιλέγει το ποσοστό της υπερστροφής και η «μηχανή» ακολουθεί, θέμα υποστροφής δεν τίθεται και δημιουργεί, όπως το έκαναν άλλοτε με τα Έσκορτ ΜΚ2 γκρουπ 2 και 4. Με το WRC είναι αλλιώς. Ο μαέστρος ιδιοκτήτης το κυβερνάει επίσης με ταλέντο και εμπειρία αλλά απαιτεί θετικά πατήματα, τέλεια, έξυπνη και σωστή γνώση του δρόμου και βέβαια, ουδέποτε τίθεται θέμα ολιγωρίας. «Αδίστακτος» δεν ψάχνει, σκοπεύει και πυροβολεί. Η πολύ καλή, σκληρή και επίπονη εργασία στις δοκιμές, διαδικασία που συχνά επικρίνεται δικαίως και αδίκως, του επιτρέπει να είναι εύστοχος με το 90%. Ελάχιστες άστοχες βολές παρά τον οριακό ρυθμό. Αν δεχτούμε ότι το 4θυρο γκρουπ Α συγχωρεί τις αμαρτίες, η Δελτόνα άλλοτε και το WRC σήμερα, κάθε άλλο παρά με το «ένα χέρι» οδηγούνται, ώστε να σημειώνονται χρόνοι γενικής.

Με τα δύο χέρια και καθαρό μυαλό..

Το έχουμε ξαναγράψει. Τα πολεμικά οχήματα δεν πηγαίνουν μόνα τους ούτε οδηγούνται με joy stick και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μπορεί τα ηλεκτρονικά να παίζουν σημαντικό ρόλο στον κινητήρα και στη μετάδοση (στη γνωριμία μας, δεν τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης), είναι πιθανόν αύριο να χρησιμοποιηθούν και στην ανάρτηση, αλλά μέχρις εκεί. Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά, με το μυαλό τους, το ταλέντο τους και την εμπειρία τους. Για τους Βωβό-Αλβανό, το δια ταύτα είναι γνωστό, τόσο με τη γλώσσα των αριθμών όσο και με αυτή την άτυπη που αντικατοπτρίζεται στις αντιδράσεις του υγιούς θεατή. Στην περίπτωσή μας και ευκαιρίας δοθείσης, το πάνω-κάτω και μία από τα ίδια στη Δαφνούλα επιβεβαίωσε την πρώτη μας άποψη με τη δοκιμή της εργοστασιακής έκδοσης στην Αγγλία.

Επίλογος, επί της ουσίας…

Ξεκινάει εύκολα παρά το σκληρό συμπλέκτη, το τιμόνι είναι εύχρηστο παρά τη μικρή του διάμετρο, το μπάκετ φιλικό παρά την τεράστια διαφορά ύψους του υπογράφοντα σε σχέση με τον κυβερνήτη και ο επιλογέας ταχύς και θετικός παρά τη συμβατική του λειτουργία. Μισεί ο Μακρέι το σειριακό κιβώτιο, οπότε NO, και έτσι ο Βωβός προμηθεύτηκε καρτ 125 κ.εκ με τον επιλογέα στο τιμόνι, όπως στη Φεράρι F355-F1. Άγνωστη η επόμενη ημέρα τώρα που ανέλαβε ο Κάνκουνεν.
Τι σχέση έχουν το καρτ με τη Φεράρι και το Ιμπρέζα, πέρα από κοινό ιδιοκτήτη;
338-7.jpg
Σχήμα 7: Σύγχρονο κόκπιτ με όλα τα απαραίτητα. Μακριά κολώνα τιμονιού, μικρό τιμόνι και βέβαια στο επίκεντρο ο συμβατικός επιλογέας που περνάει τις εντολές στο 6άρι κιβώτιο της Προντράιβ.
338-8.jpg
Σχήμα 8: Κεντρικός πίνακας οργάνων, ό,τι το πιο σύγχρονο. Άγνωστο αν τα δεδομένα καταγράφονται και στο προσωπικό P/C του οδηγού και πετυχημένου πολιτικού μηχανικού.

Κινητήρα φωτιά είναι η απάντηση με κοινό χαρακτηριστικό την εξαιρετική ροπή. Ελαστικός με χαρακτηριστικό ήχο, αλλά και δύναμη ψηλά, μετά τις 5.5 και 6000 σ.α.λ. Δείχνει ισχυρότερος από τον αντίστοιχο «φλατ» της έκδοσης γκρουπ Α, αλλά δεν ριψοκινδυνεύουμε συγκρίσεις σε σχέση με το Έσκορτ του Κύρκου. Η Κορόλα; Υπερέχει και μακάρι το σχόλιο μας να μην παρεξηγηθεί…
Από εκεί και πέρα, ΔΕΝ υποστρέφει και αν το τοποθετείς εύκολα σε κλειστά κομμάτια απαιτεί άλλη γνώση και εμπειρία, ώστε να στρίψεις με τη μία και να διαγράψεις την ιδανική τροχιά σε γρήγορες στροφές διαρκείας. ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις τι θέλεις και ακόμη πιο δύσκολα να ξέρεις πως θα το πάρεις. Δεν είναι απλά ένα εξελιγμένο αυτοκίνητο, αλλά κάτι το απόλυτο, που δεν μπορεί να εξαπατήσει ο ευκαιρίας δοθείσης χειριστής. Υπόκλιση στους Ιάπωνες που υποστηρίζουν την εξέλιξή του, έχοντας βέβαια δημιουργήσει τη σωστή βάση, συγχαρητήρια στους Βρετανούς συνεργάτες του Ντέιβ Ρίτσαρντς για τη «μετατροπή», αλλά από εκεί και πέρα χειροκροτήματα στους δύο ανθρώπους στο κόκπιτ και στους συνεργάτες τους με ή χωρίς φόρμα τεχνικού, που τους υποστηρίζουν με μεράκι και εμπειρία. Μακάρι στο παιχνίδι να μείνουν και οι αντίπαλες δυνάμεις και δέκα φορές μακάρι να πυροβολήσουν ευκαιριακά και εκτός έδρας οι Βωβός-Αλβανός, ώστε το πανελλήνιο Πρωτάθλημα ν' αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Υπενθυμίζουμε: Όλοι στην Αττική, στις 14 Νοεμβρίου, για το Ράλι Μαύρο Ρόδο, τον επίλογο του Πρωταθλήματος, όπου αφού ο πόλεμος έχει κριθεί και οι πυροβολισμοί των πρωταγωνιστών θα γίνουν χωρίς άγχος. Ό,τι καλύτερο!
338-9.jpg
Σχήμα 9: Κορυφαίο πλήρωμα, μηχανή Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αλλά και υψηλού επιπέδου υποστήριξη, χάρη σε ελαφρύ σχήμα τεχνικών. Λίγοι αλλά καλοί όντας έμπειροι, ταλαντούχοι και παθιασμένοι. Η συμμετοχή των βρετανών τεχνικών της Προντράιβ έχει να κάνει με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων μετάδοσης και βέβαια με τη λειτουργία των κινητήρων. Κλειδί της προσπάθειας η παρουσία του Ανδρέα Αρκέντη που έχει την ευθύνη της σχέσης με την Προντράιβ και όχι μόνο.
338-10.jpg

Η ομάδα: Μαμιδάκης Sports Team

Η ομάδα ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Sports Team
Αυτοκίνητο Σουμπαρού Ιμπρέζα WRC
Πλήρωμα Άρης Βωβός-Γιάννης Αλβανός
Συντονιστής Ανδρέας Αρκέντης
Τεχνικός Υπεύθ. Γιώργος Κατσούλας
Μηχανικοί: Σταύρος Φιλίππου, Τριαντάφυλλος Χατζηγιάννης
Βοηθοί Μηχ/κοί: Θανάσης Χειλάκος, Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, Θεόδωρος Μπάστας, Σπύρος Ρέντης, Τάκης Γρυμπόμπης, Νιλ Γκρίχαν
Χορηγοί: ΑΕΕΠ Γ.ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ & ΣΙΑ, SUBARU MOTORS HELLAS ABEE, ΕΛΑΣΤΙΚΑ PIRELLI S.A, IDEAL STROM/Αφοι Καρδάκου A8EE

Τεχνικά στοιχεία

Κινητήρας
Κυβισμός κ.εκ. 1994
Μεγ. ισχύς PS/σ.α.λ. 300/5500
Μεγ. ροπή Kg.m/σ.α.λ. 48/4000
Κύλινδροι/Βαλβίδες 4 σε αντικριστά ζεύγη/16
Θέση εμπρός/διαμήκη
Διάμετρος/διαδρομή 92.0x75.0
Μετάδοση
Κίνηση 4WD
Κιβώτιο 6 σχέσεων (Prodrive)
Διαφορικά
Εμπρός Ηλεκτρονικά ελεγχ.
Κεντρικό Ηλεκτρ. ελεγχόμενο
Πίσω Μηχανικό
Ανάρτηση
Εμπρός Γόνατα ΜακΦέρσον αμορτισέρ Bilstein
Πίσω Γόνατα ΜακΦέρσον αμορτισέρ Bilstein
Φρένα
Αεριζόμενοι Δίσκοι διάμετρος σε mm
Εμπρός Άσφαλτο/Χώμα 368/310
Πίσω Άσφαλτο/Χώμα 310/310
Ελαστικά PIRELLI
Διαστάσεις
ΜήκοςχΠλάτοςχΥψος χιλ. 4340x1770x1390
Μεταξόνιο χιλ. 2520
Μετατρόχιο εμπρός/πίσω χιλ. 1510/1510
Βάρος κιλά 1230