Suzuki Swift AA34S GTi 16V group A (1989)

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Article from 4T 295, 4/1995

Κείμενο: Δημ. Πρωτονοτάριος
Φωτό: Θ. Ηλιόπουλος
sx1.jpg
Σχήμα 1: Η «μεταμόρφωση» εντυπωσίασε. Το περσινό Σουίφτ βελτιωμένο σε κάθε τομέα, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο που προβλέπεται να παίξει στην κλάση των 1300 κυβικών της ομάδας Α.

Η ΛΕΥΚΗ «ΓΚΕΙΣΑ»… Έδειχνε το ίδιο γρήγορη, είτε ακίνητη είτε οδηγούμενη από το Στράτο Φωτεινέλη στις στροφές της Ριτσώνας. Φρεσκοντυμένη με τα χρώματα της SUZUKI Sport και της GOODYEAR για τις ανάγκες της φωτογραφικής και τηλεοπτικής «καταγραφής», πιστοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια της ομάδας και του «χειριστή» της για μία αμιγώς ελληνική αγωνιστική παρουσία στους αγώνες Ταχύτητας και Αναβάσεων.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Η ιστορία των ελληνικών αγώνων έχει δείξει ότι οι έλληνες μηχανικοί είναι ικανοί για το καλύτερο. Τρανό παράδειγμα ο «Δυναμοδείκτης» που προετοιμάζει το αυτοκίνητο, αλλά και όσοι συνέβαλαν στη βελτίωση του.

ΤΟ πρώτο πράγμα που μας προξένησε εντύπωση ήταν ο… θόρυβος. Θυμίζοντας περισσότερο μοτοσικλέτα παρά αυτοκίνητο, αποκάλυπτε τη «βαθιά τομή» που προξένησαν τα ελληνικά χέρια στον κινητήρα και τη μετάδοση, προκειμένου να αποκτηθούν οι ίπποι που θα έδιναν στα 780 κιλά του αυτοκινήτου τις επιδόσεις που θα… «αποθάρρυναν» τους αντιπάλους.
Φορώντας τις 13άρες (λόγω ελαστικών) ζάντες, το πλαίσιο «πάτησε» στο δρόμο, αφού πρώτα υπέστη ενισχύσεις απαραίτητες για να αντέξει στις στρεβλώσεις. Στο κόκπιτ, το ρολ-κέιτζ, η πυρόσβεση και η ζώνη ασφαλείας «προσαρμόστηκαν» στους νέους κανονισμούς, ενώ η ανάρτηση της LEDA ανέλαβε την επαφή των τροχών με το δρόμο. Τα φρένα -λόγω μικρών τροχών- παρέμειναν ως έχουν, με μόνες αλλαγές τα υλικά τριβής και τα σωληνάκια.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Ο δεκαεξαβάλβιδος κινητήρας των 1.298 κυβικών, αποδίδοντας 162 ίππους έχει αναλάβει να κινήσει το 780 κιλών αμάξωμα. Καθόλου άσχημη η τιμή των 4,8 κιλών ανά ίππο, προσδίδει στο σύνολο επιδόσεις που συγκρίνονται με καρτ. Μένει να αποδειχθεί η αντοχή του, και οι νίκες πλέον είναι θέμα… οδηγού.

Τα… νέα έρχονται από το συγκρότημα κινητήρα-κιβωτίου-μετάδοσης. Με τη βοήθεια της SUZUKI Sport σε προμήθεια υλικών, ο «Δυναμοδείκτης Σέρβις» έκανε καλή δουλειά με στόχο την έκλυση ισχύος χωρίς θυσίες στην αντοχή του συνόλου (κάτι που ταλαιπώρησε την ομάδα στο παρελθόν). Τοποθετήθηκαν νέα έμβολα, ελατήρια βαλβίδων, καθώς και εκκεντροφόροι με ρυθμιζόμενα γρανάζια. Ο εγκέφαλος της HOLZ προγραμματίστηκε από την Auto Ergonomics «επάνω» στο δυναμόμετρο, ενώ η εξάτμιση «σχεδιάστηκε» διά χειρός Αλέκου Σαραντινάκη. Τελικό αποτέλεσμα; 162(!) ίπποι από 1.298 κ. εκ. που μεταφέρονται στο δρόμο μέσω του κιβωτίου που κατασκεύασε ο Τσιρίκος, με μπλοκέ διαφορικό (40-70%) της SUZUKI Sport. Με μόνα «αδύνατα» σημεία τις 13άρες ζάντες και τους δίσκους των φρένων παραγωγής, το αυτοκίνητο δείχνει «παντοδύναμο» για τις Αναβάσεις, ενώ στους αγώνες Ταχύτητας θα «φορά» κιβώτιο ταχυτήτων παραγωγής και πιο κοντό διαφορικό. Με χορηγούς την GOODYEAR, τη SUZUKI Sport που «εγκαινιάζει» την παρουσία της στους ελληνικούς αγώνες, την EXCEL και την COFRAN, και με την πολυπρόσωπη τεχνική υποστήριξη του «Δυναμοδείκτη», η φετινή παρουσία του Στράτου Φωτεινέλη «πλαισιώνεται» με τον καλύτερο τρόπο. Οι οιωνοί προβλέπονται άριστοι για τον οδηγό με την πολύχρονη (τον θυμόμαστε από το 1972 με το πρωτότυπο των σχολών Δέλτα στο Τατόι) παρουσία στους ελληνικούς αγώνες…
sx4.jpg
Σχήμα 4: Λιτό το εσωτερικό, δεν προδίδει τις… προθέσεις. Δεσπόζουν το όργανο πίεσης καυσίμου (κοινή βενζίνη 98 οκτανίων λόγω «εγκεφάλου»), το VHF και ο διπλός πυροσβεστήρας. Απομένει στο συνοδηγό Γιώργο Κότσαλη -αν τρέξει το αυτοκίνητο και σε ράλι- να τακτοποιήσει τα πόδια του, πράγμα δύσκολο!
sx5.jpg
Σχήμα 5: Ρυθμιζόμενη ανάρτηση της LEDA, νορμάλ δίσκοι φρένων, ελατήρια 400- 700 λιβρών και αντιστρεπτική ράβδος 24 χιλ. Ένα σύνολο που έδειξε άριστη συμπεριφορά στην ιδιόμορφη ελληνική άσφαλτο.
sx6.jpg
Σχήμα 6: Άπλετος ο χώρος πίσω από τον οδηγό, αφού η εμπλοκή στους αγώνες Ταχύτητας και Αναβάσεων δεν απαιτεί ούτε ρεζέρβα, ούτε γρύλλο…

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας 1.298 κ. εκ., με έμβολα και ελατήρια βαλβίδων SUZUKI Sport, εκκεντροφόρους KENT-KAMPS με ρυθμιζόμενη τροχαλία, ηλεκτρονικός εγκέφαλος HOLZ (προγραμματισμός: AUTO ERGONOMICS)
Ισχύς/Βάρος 162 ίπποι / 780 κιλά
Εξάτμιση Χειροποίητη (Αλ, Σαραντινάκης)
Καύσιμα Βενζίνη εμπορίου (98 οκτανίων)
Κιβώτιο Με χειροποίητα γρανάζια (Τσιρίκος):
Διαφορικό SUZUKI Sport με βαθμό εμπλοκής 40-70%
Ανάρτηση εμπρός LEDA, με ελατήρια 400-700 λιβρών και αντιστρεπτική ράβδο 24 χιλ.
Ανάρτηση πίσω LEDA, με ελατήρια 500-600 λιβρών και αντιστρεπτική ράβδο 22 χιλ.
Φρένα εμπρός Αεριζόμενοι δίσκοι 240 χιλ
Φρένα πίσω Δίσκοι 227 χιλ.
Υλικά τριβής SUZUKI ή ΜΙΝΤΕΧ
Ζάντες 5,5" Χ 13"
Ελαστικά 20,0" Χ 6,0" Χ13" GOODYEAR
Ομάδα «Δυναμοδείκτης Σέρβις»
Μηχανικοί (Κ. Μυλωνάς-Γ. Νιαστής) και δύο μηχανικοί
Ηλεκτρολόγος Ν, Μπαμπαλής
Φανοποιός Αντ, Κοντογιαννόπουλος
Συντονισμός Γ, Κότσαλης- Αντ, Σταφυλοπάτης
Χορηγοί: GOODYEAR (ελαστικά), SUZUKI Sport (ανταλλακτικά), EXCEL (σέρβις ελαστικών-ρυθμίσεις), COFRAN (λιπαντικά)