
Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
Article from 4T 129, 6/1981
Ξεκίνησαν μόλις την περασμένη χρονιά και κατάφεραν φέτος να προηγούνται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μετά τη νίκη του Νταρνίς στο Γύρο της Κορσικής και τη δεύτερη θέση του Φρεκλέν, η βαθμολογία σαφώς ευνοεί την αγγλική εταιρία, αφού η Ταλμπό έχει 51 βαθμούς, και ακολουθεί η Όπελ και η Ντάτσουν με 45, η Φόρντ με 30, η Λάντσια με 28, η Φίατ με έναν λιγότερο, και η Τογιότα με 25. Το Σανμπίμ είναι το άλλο άκρο του Κουάτρο. Δεν χρησιμοποιεί παρά συμβατικές λύσεις, τόσο στον κινητήρα όσο και στην ανάρτηση, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να στρίβει σωστά και να φεύγει γρήγορα.
Ο κινητήρας του έχει τοποθετηθεί μπροστά και μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς, είναι τετρακύλινδρος και έχει 2172 κυβ. εκατοστά. με 95,2X76,2 χιλιοστά διάμετρο/ διαδρομή δίνει 240 άλογα στις 7800 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 24 χιλιογραμμόμετρα στις 5500. Τις 16 βαλβίδες του αναλαμβάνουν να κινήσουν οι δύο επικεφαλής εκκεντροφόροι, ενώ η τροφοδοσία γίνεται με δύο καρμπιρατέρ Ντελ Όρτο DHLA 45Ε. Το κιβώτιο έχει 5 σχέσεις, και το μπλοκέ διαφορικό έχει κατασκευάσει η ZF.
Με 950 κιλά βάρος, η αναλογία κιλών στον ίππο είναι σαφώς χειρότερη από αυτήν του Κουάτρο για παράδειγμα. Όμως, περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη συμμετοχή, μια και στη σχεδίασή του βλέπουμε ένα από τα τελευταία δείγματα των συμβατικών αυτοκινήτων ράλλυ με την κλασική μετάδοση και τις δοκιμασμένες αλλά όχι επαναστατικές τεχνικές λύσεις. (Αξιολογότερος εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής το Φορντ Έσκορτ και η εντεκάχρονη ιστορία του). Πιστεύουμε πως η εξέλιξη στ' αυτοκίνητα ράλλυ θέλει κατασκευές σαν το Κουάτρο και το 5 Τούρμπο, μια και ο έντονος συναγωνισμός έχει διοχετευθεί πλέον στην τεχνολογική αναζήτηση, κάτι που θα μας επιτρέψετε να πούμε πώς δεν συνέβαινε τα τελευταία πέντε χρόνια. Σαν πλήρωμα έρχονται οι Τοϊβόνεν / Γκάλαχερ στα ένα αυτοκίνητο και Φρεκλέν / Τοντ στο δεύτερο.