Toyota Celica ST185 4WD Turbo group N (1992)
Group A
Group N
Production

Homologation number: N 5451
Homologation start: 1/1/1992
Homologation end: 31/12/2001

Έκδοση δρόμου (4T 232, 1/1990)

Κείμενο & Φωτό: Κλ. Τριανταφυλλίδης
pr0.jpg
ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ; Ποιός ο λόγος ν' αντικατασταθεί η επιτυχημένη Σέλικα, πάνω στην ακμή της σταδιοδρομίας της, από ένα καινούργιο μοντέλο, με αμφιλεγόμενη μάλιστα αισθητική; Ταξιδεύουμε στη Γαλλία, για να γνωρίσουμε τη Σέλικα της 5ης γενιάς και να δώσουμε μιαν απάντηση.
pr0b.jpg
ΚΟΜΨΗ στην εμφάνιση και σύγχρονη από τεχνολογική άποψη, η γνωστή μας, προσθιοκίνητη Τογιότα Σέλικα γνώριζε - και γνωρίζει ακόμα - μεγάλη επιτυχία. Οι κριτικές που απέσπασε στον ειδικό Τύπο ήταν από επαινετικές μέχρι διθυραμβικές, η αντίδραση του αγοραστικού κοινού ανά τον κόσμο ήταν ανάλογη, ενώ τελευταία οι επιτυχίες του ιαπωνικού κουπέ επεκτάθηκαν και στο χώρο των αγώνων. Με τα δεδομένα αυτά, οποιοσδήποτε Ευρωπαίος κατασκευαστής δεν θα διενοείτο καν ν' αντικαταστήσει ένα τόσο επιτυχημένο μοντέλο πάνω στην ακμή του. Οι Ιάπωνες όμως, λειτουργούν διαφορετικά. Γι' αυτούς, προέχει η τήρηση του 4ετούς κύκλου ανανέωσης των μοντέλων τους. Η συχνή ανανέωση και η εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας αποτελούν τη βάση του ιαπωνικού μάρκετινγκ, την αποτελεσματικότητα του οποίου κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει. Ανανέωση, λοιπόν, ακόμα και χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αλλαγή για την αλλαγή - που λέμε. Κι αυτό ακριβώς μας ήρθε στο νου, όταν είδαμε στη Φρανκφούρτη, το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, την καινούργια Σέλικα της 5ης γενιάς. Στα μάτια μας, οι γραμμές της δεν είχαν την αρμονία εκείνων του παλιότερου μοντέλου, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές (τουλάχιστον των «ευρωπαϊκών» εκδόσεων) δεν έμοιαζαν να έχουν αλλάξει σημαντικά.
Όμως, όπως μας εξήγησαν αργότερα οι Ιάπωνες, κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου μοντέλου στον ευρωπαϊκό Τύπο, ο σκοπός τους δεν ήταν η ριζική αλλαγή αλλά η σφαιρική εξέλιξη. Στο κάτω-κάτω, αν έχεις μια καλή βάση, δεν συμφέρει να την αλλάξεις και να ξεκινήσεις απ' την αρχή.
Το βασικό σασί, λοιπόν, ή μ' άλλα λόγια το δάπεδο, παραμένει το ίδιο. Κατά συνέπεια, ίδιο παραμένει και το μεταξόνιο, όπως και τα μετατρόχια μπροστά και πίσω. Αυτό που αλλάζει είναι το αμάξωμα, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του.
Χρησιμοποιώντας την ορολογία της… Μιτσουμπίσι, οι σχεδιαστές της νέας Σέλικα μιλούν για «οργανικές καμπύλες», θέλοντας να τονίσουν ότι το σχήμα του αυτοκινήτου δεν είναι αποκλειστικά προϊόν μελέτης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εξίσου σημαντική ήταν και η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Ο στόχος μάλιστα ήταν «η όσο το δυνατόν μικρότερη απομάκρυνση από τα πρώτα, φουτουριστικά σκίτσα των σχεδιαστών».
pr1.jpg
Σχήμα 1: Το εσωτερικό είναι ξανασχεδιασμένο και αναβαθμισμένο από εργονομική και ποιοτική άποψη.

Το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο. Από μπροστά, η καινούργια Σέλικα μοιάζει αρκετά με το προηγούμενο μοντέλο, στο «πιο στρογγυλεμένο». Η διαφορά βρίσκεται πίσω - και ιδίως στις καμπύλες της σκεπής, των πίσω παραθύρων και του πίσω παρμπρίζ.
Η ουρά είναι επίσης πιο ογκώδης, όπως πιο ογκώδεις είναι κι οι προφυλακτήρες, στους οποίους οφείλεται βασικά κι η μικρή αύξηση του συνολικού μήκους (το πλάτος και το ύψος παραμένουν περίπου ίδια με πριν). Το βάρος, όμως, αυξήθηκε, κυρίως λόγω της (ακόμα πιο) προσεγμένης ηχομόνωσης. Και το «δέσιμο» της κατασκευής είναι καλύτερο, ενώ βελτιωμένη είναι κι η αντιδιαβρωτική προστασία: τα περισσότερα τμήματα του αμαξώματος είναι επιψευδαργυρωμένα ή «σιδηρογαλβανισμένα» τουλάχιστον απ' τη μια πλευρά.
Γενικά, η έμφαση έχει δοθεί στη βελτίωση της ποιότητας – πράγμα που φαίνεται κι απ' την ελαχιστοποίηση του ανοίγματος των αρμών στις πόρτες, τα καπό και τους αναδιπλούμενους προβολείς. Αντίθετα, δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αεροδυναμική, που παραμένει στα υψηλά μεν αλλά όχι πλέον κορυφαία επίπεδα του παλιότερου μοντέλου (Cx = 0,31).
pr2.jpg
Σχήμα 2: Ο υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος κινητήρας έχει τώρα στροβιλοσυμπιεστή διπλής εισόδου κι αποδίδει 204 ίππους -19 περισσότερους απ' ότι πριν.

Στο εσωτερικό, όμως, η διαφορά απ' το προηγούμενο μοντέλο είναι σημαντική. Τα υλικά είναι υψηλότερης ποιότητας και το φινίρισμα ακόμη πιο προσεγμένο. Στις πιο πλούσιες εκδόσεις του, τουλάχιστον, το ιαπωνικό αυτοκίνητο δεν έχει πια τίποτε να ζηλέψει απ' τα καλύτερα γερμανικά. Το ταμπλό είναι εντελώς καινούργιο, όμορφο κι εργονομικά σχεδιασμένο. Η καμπύλη μορφή του σχηματίζει ένα είδος «κόκπιτ» γύρω απ' τον οδηγό, ώστε όλοι οι διακόπτες και τα χειριστήρια (ακόμη και αυτά του καλοριφέρ) να είναι πιο κοντά. Πιο κοντά, κατά 5 εκατοστά, είναι τώρα κι ο επιλογέας των ταχυτήτων. Πέρα απ' το ταμπλό, καινούργια είναι και τα καθίσματα. Όχι μόνο ρυθμίζονται κατά κάθε δυνατό τρόπο, αλλά διαθέτουν επιπλέον νέου τύπου ελατήρια και εντελώς ξεχωριστά «μαξιλάρια»» κάτω και στα πλάγια, ώστε να έχουν παντού την ιδανική ελαστικότητα, προς όφελος της στήριξης και της άνεσης.
Το τιμόνι είναι ρυθμιζόμενο κατά δύο έννοιες, ενώ σε ορισμένα μοντέλα σηκώνεται μόνο του στην πιο πάνω θέση για να διευκολύνεται η είσοδος και η έξοδος του οδηγού. Οι πλουσιότερες εκδόσεις έχουν επίσης ένα μοναδικό στο είδος του ηχοσύστημα της Fujitsu, που ονομάζεται «System 10» καθώς έχει 10 τον αριθμόν ηχεία (woofers, tweeters, midrange) γύρω-γύρω στο «σαλόνι», με συνολική ισχύ 220 βατ! Τέλος, όλα τα μοντέλα έχουν βελτιωμένο σύστημα θέρμανσης/αερισμού, μ' ένα μικρό «σπόιλερ» στη βάση του παρμπρίζ, που κατευθύνει περισσότερο αέρα προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο περί του αμαξώματος, θα πούμε ότι η νέα Σέλικα, όπως κι οι παλιότερες, διατίθεται με δύο διαφορετικά αμαξώματα: κουπέ, με 2 πόρτες και ξεχωριστό πορτ-μπαγκάζ, και λίφτμπακ, με 3 πόρτες και χυτή ράχη.
Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι η τετρακίνητη Τούρμπο 4WD, που έχει την υπερτροφοδοτούμενη έκδοση 3S- GTE του παραπάνω κινητήρα. Η σημαντικότερη καινοτομία εδώ αφορά τη χρήση ενός στροβιλοσυμπιεστή δύο εισόδων. Στη μία είσοδο έρχονται τα καυσαέρια από τους κυλίνδρους 1 και 4, ενώ στην άλλη εκείνα από τους κυλίνδρους 2 και 3. Έτσι η ροή των αερίων (εξαγωγής αλλά και εισαγωγής) είναι πιο ελεύθερη, αφού δεν επηρεάζεται απ' την αλληλοκάλυψη των φάσεων, όπως συμβαίνει όταν υπάρχει μια ενιαία πολλαπλή εξαγωγής νια τους 4 κυλίνδρους. Με το νέο αυτό σύστημα υπερπλήρωσης, έναν εναλλάκτη για την ψύξη του συμπιεσμένου αέρα, υψηλότερη σχέση συμπίεσης και μεγαλύτερη βύθιση βαλβίδων, ο κινητήρας αποδίδει τώρα 204 ίππους DIN / 6.000 σ.α.λ. και 28,0 Kg.m/3.200, πάντα με καταλύτη. Οι επιδόσεις της Τούρμπο 4WD είναι 0-100 χλμ./ώρα σε 6,9", τελική 230 χλμ./ώρα και η κατανάλωση 7,0/9,1/11,6 λίτρα/100 χλμ. κατά ECE.
Στο σύστημα μετάδοσης της καινούργιας Σέλικα έχουν γίνει μόνο μικροβελτιώσεις στα σημεία. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή αφορά το πίσω διαφορικό της Τούρμπο 4WD, που είναι τώρα τύπου Torsen και έχει καλύτερη απόδοση σ' όλες τις συνθήκες.
Ίδια σε γενικές γραμμές παραμένει κι η ανάρτηση, με γόνατα ΜακΦέρσον γύρω-γύρω, ψαλίδια μπροστά, διπλούς εγκάρσιους συνδέσμους με διαμήκη βραχίονα αντίδρασης πίσω και αντιστρεπτικές δοκούς μπροστά και πίσω. Έχουν γίνει όμως, αλλαγές στη γεωμετρία, τη στήριξη και τις σχέσεις ελατηρίων- αμορτισέρ, με αποτέλεσμα τη βελτίωση τόσο της πρόσφυσης όσο και της άνεσης, όπως υποστηρίζουν οι τεχνικοί της Τογιότα.
Βελτιωμένο στα σημεία είναι και το υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, ώστε να δίνει καλύτερη αίσθηση του δρόμου. Τα μπροστινά, αεριζόμενα δισκόφρενα είναι ενισχυμένα, σ' όλα τα μοντέλα, ενώ τα δίλιτρα έχουν και πίσω δίσκους. Ενισχυμένο είναι και το «σέρβο» της υποβοήθησης, ενώ το ABS (που ελέγχεται από έναν κεντρικό αισθητή επιβράδυνσης) είναι στάνταρ. Τέλος, οι τροχοί είναι των 15 ιντσών, με λάστιχα 225/50 VR 15, ενώ τα φτερά είναι «φουσκωμένα» για να μπορούν να χωρέσουν ακόμη φαρδύτερα λάστιχα (η αγωνιστική έκδοση θα πάρει δελτίο αναγνώρισης σε 10 περίπου μήνες).

Ε ν τ υ π ώ ο ε ι ς

Για να γνωρίσουμε από κοντά τις νέες Σέλικα και να τις οδηγήσουμε, ταξιδέψαμε (χειμωνιάτικα…) στην Κυανή Ακτή. Μόλις φτάσαμε στις Κάνες (μετά την, καθιερωμένη πια, τρίωρη αναμονή στο Φιουμιτσίνο της Ρώμης) και πριν μας γίνει η επίσημη παρουσίαση του αυτοκίνητου, είχαμε την πρώτη επαφή μ' αυτό σε μια διαδρομή 52 χιλιομέτρων. Δυστυχώς, καθώς η εκδήλωση είχε σχεδιαστεί σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά δεδομένα, διαθέσιμα υπήρχαν μόνο τα δίλιτρα μοντέλα, από τα οποία μόνο ένα ήταν Τούρμπο 4WD. Ο απεσταλμένος των 4Τ πήρε τη μοναδική Τούρμπο 4WD πρώτος - και… ατύχησε. Ο καιρός ήταν καλός, οι δρόμοι στεγνοί και - το χειρότερο - πολυσύχναστοι, καθώς περνούσαν μέσα από αστικές ως επί το πλείστον περιοχές. Ήταν σαν να πηγαίναμε στη Γλυφάδα απ' την Παραλιακή και να γυρίζαμε απ' τη Βουλιαγμένης, σε ώρες αιχμής.
pr3.jpg
Σχήμα 3: Η Τούρμπο 4WD είναι βαριά αλλά έχει εξαιρετική οδική συμπεριφορά.

Πώς ν' αξιολογήσεις λοιπόν ένα αυτοκίνητο σαν αυτό, σε τέτοιες συνθήκες; Το μόνο που καταλάβαμε ήταν ότι η Τούρμπο 4WD είναι ιδιαίτερα πολιτισμένη αλλά δεν εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της, τουλάχιστον υποκειμενικά. Το τούρμπο «μπαίνει» γλυκά κάτω απ' τις 3.000 σ.α.λ. κι ετοιμάζεσαι για την έκρηξη, που δεν έρχεται όμως ποτέ. Οι στροφές ανεβαίνουν ομαλά και σταθερά, φτάνοντας στον κόφτη χωρίς να συμβεί τίποτε το εντυπωσιακό. Πού είναι τα 204 άλογα; - αναρωτηθήκαμε - αλλά μετά ρίξαμε μια ματιά στις προδιαγραφές και είδαμε ότι, στην έκδοση «φουλ έξτρα», το αυτοκίνητο ζυγίζει… 1.520 κιλά! Είναι φυσικό, λοιπόν, να «στομώνουν» οι επιδόσεις και ν' αφαιρείται κάθε ζωντάνια στις χαμηλές στροφές, όπου δεν αποδίδει το τούρμπο. Η τελική ταχύτητα βέβαια ελάχιστα επηρεάζεται, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τίποτε πάνω στο θέμα, αφού δεν περάσαμε τα 120.
Καθώς λοιπόν, δεν υπήρχε περιθώριο να οδηγήσουμε γρήγορα (στρίψαμε μόνο σε κυκλικούς κόμβους, όπου είδαμε τουλάχιστον ότι η Τούρμπο δεν σπινάρει) αφοσιωθήκαμε στην εκτίμηση της άνεσης, της εργονομίας και της ποιότητας κατασκευής. Και στους τρεις τομείς η Σέλικα παίρνει βαθμό κοντά στο άριστα. Μόνο μελανό σημείο, η περιορισμένη ορατότητα, όχι μόνο προς τα πίσω, αλλά και προς τα εμπρός, καθώς ενοχλούν οι φαρδιές κολόνες της σκεπής και οι εξωτερικοί καθρέφτες (με τα ενσωματωμένα τουίτερς). Όσο για το χώρο πίσω, καλύτερα να μην τα συζητάμε, αφού κάθεσαι με ανοιχτά πόδια και σκυμμένο κεφάλι για να χωράς. Μπορείς πάντως να παρηγορηθείς κάπως με το ηχοσύστημα «σύστεμ 10», που κάνει το εσωτερικό της Σέλικα πραγματική αίθουσα συναυλιών.