Toyota Starlet EP81 1.3 group A (1991)

Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 279, 12/1993

Κείμενο: Θωμάς Ευθυμίου, Γιάννης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος
st0.jpgΚΟΠΙΑΣΤΕ… Όσοι πιστοί, νέοι ή ώριμοι, θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο δύσκολο όσο και γοητευτικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, χωρίς να επενδύσετε την αξία… μισής πολυκατοικίας, υπάρχει λύση. Στην τελευταία του εξέλιξη το Starlet της Toyota προσφέρεται για ειδικές σχέσεις με τα «ελληνικά χώματα». Είναι ευχάριστο, εύκολο για το «χειριστή» και όπως αποδείχθηκε φέτος αποτελεσματικό ακόμη και σε σχέση με το Ευρωπαϊκό κατεστημένο. Το κυριότερο, η προσπάθεια επιχορηγείται! H Τογιότα Ελλάς έχει θεσπίσει το «Κύπελλο Στάρλετ», θεσμός που έδωσε οξυγόνο στο χώρο και πιστοποίησε την ποιότητα του προϊόντος. Μετά από όλα αυτά, οι Νιώρας-Λύτρας εξασφάλισαν και το Πανελλήνιο Κύπελλο 1300, κατάκτηση που μας δημιούργησε το ερέθισμα… να πάρουμε τα βουνά και να δοκιμάσουμε το αυτοκίνητό τους.
st1.jpg
Σχήμα 1: Κλασική συμπεριφορά προσθιοκίνητου αυτοκινήτου διαθέτει το Στάρλετ 1.3, που αποτελεί μια συμφέρουσα λύση (λόγω και των παροχών της Τογιότα Ελλάς που πιστεύει πολύ στο Στάρλετ Καπ) απευθυνόμενη σε όσους ετοιμάζονται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο δύσκολο και ακριβό χώρο των αγώνων. Το σύνολο οδηγημένο από έμπειρο πλήρωμα μπορεί κάλλιστα να κάνει την έκπληξη σε μία κατηγορία που αδιαφιλονίκητα αρχηγός είναι το Πεζό 205 Ραλλύ.TO NA ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ένα αυτοκίνητο πόλης, σε καθαρόαιμο αγωνιστικό ομάδας A και μάλιστα να κερδίζει το δημοφιλέστατο όσο και δύσκολο κύπελλο 1300 με τη διάθεση λογικών κονδυλίων, είναι είδηση! Το αποτέλεσμα, δείχνει το δρόμο και σε όσους θέλουν αλλά διστάζουν, ή δαπανούν χρόνο και χρήμα με άλλες κατασκευές που δεν αφήνουν τίποτα θετικό από τη χρήση τους…
st2.jpg
Σχήμα 2

Πώς όμως το «νέο» Στάρλετ με τον κωδικό EP 81 βρέθηκε στο προσκήνιο; Όταν πριν δύο περίπου χρόνια οι Κώστας Λαμπρόπουλος (πολυπρωταθλητής, πάντα με Τογιότα), Κώστας Πρεζεράκος (στέλεχος της T.E. και οργανωτής αγώνων) ανέφεραν και μόνον τη λέξη αγωνιστικό Στάρλετ με την κίνηση εμπρός οι ειδικοί (;) χαμογέλασαν… Τότε οι κατάλογοι ανταλλακτικών της TRD (τμήμα εξέλιξης ειδικών εξαρτημάτων) δεν προέβλεπαν τίποτα για το αυτοκίνητο, το δελτίο αναγνώρισης ήταν πολύ φτωχό και ουδείς πίστευε ότι αυτό «το πράγμα» με τον καταλύτη θα αντικαταστήσει το «παλιό καλό πισωκίνητο» και θα αναμετρηθεί με τον «κόκκινο διάβολο του Κοκκίνη», το Πεζό 205. O επιμένων όμως νικά και ο Πειραιώτης μηχανικός μετέτρεψε με αυτοσχέδια εξαρτήματα τη «στάρλετ» σε Στάρλετ ικανό να ισοπεδώνει ότι προεξέχει στον Ταρζάν και όχι μόνο. Την προσπάθεια ενθάρρυνε η Τογιότα Ελλάς προκηρύσσοντας αντίστοιχο Κύπελλο με σημαντικά χρηματικά έπαθλα, εκπτώσεις ανταλλακτικών και άλλες παροχές. Σαφώς δεν έλειψαν οι ατυχείς επιλογές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα κυρίως σε επίπεδο ευχαρίστησης και χαμηλού κόστους, άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση. Οι επιτυχίες ήρθαν με την παραγωγή ειδικών εξαρτημάτων από την ιαπωνική TRD και από την εμπλοκή σοβαρών ομάδων με έμπειρα πληρώματα (Πασπαλιάρης-Νιώρας), (Γιανίτσας-Ζήβας), αλλά και ταλαντούχων συνδυασμών που έχασαν σε βαθμούς αλλά κέρδισαν σε εντυπώσεις (Δάρρας-Αργυρίου και διάβασε σχετική παράγραφο). H Τογιότα Ελλάς υπερψήφισε αυξάνοντας τη χορηγία και σήμερα όλοι στη λεωφόρο Κηφισού πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς αφού δήλωσαν το παρόν σε ένα δύσκολο χώρο με ένα διακριτικό τρόπο που προδίδει διαφορετικό ύφος και ευαισθησία. Με την ευκαιρία, αποδείχθηκε η ποιότητα ενός προϊόντος που ελάχιστα απέχει από αυτό που προσφέρεται στον καταναλωτή.

Πασπαλιάρης Στάρλετ

Από τη θεωρία στην πράξη και διατηρώντας την ψυχραιμία μας, πριν παραχωρηθεί το μπάκετ του οδηγού στο δοκιμαστή μας, να αναλύσουμε τις διαφορές ανάμεσα στην… δική σας στάρλετ και στο Στάρλετ. «Αντικείμενο» έρευνας και συγκρίσεων το χάτσμπακ του ντίλερ της Τογιότα Πασπαλιάρη, το όπλο του αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ Γρηγόρη Νιώρα στη μάχη των 1300 κ.εκ.
Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, χρησιμοποιήθηκαν λύσεις της TRD (Toyota Racing Development), οι οποίες είναι δοκιμασμένες, αξιόπιστες και το κυριότερο προσιτές στον αγωνιζόμενο που προτίθεται να μπει στο «παιχνίδι», αλλά δεν έχει τη διάθεση να ξοδέψει μία περιουσία. Τα «καλούδια» στο δικό «μας» αυτοκίνητο τοποθετήθηκαν από ελληνικά χέρια και ουδείς έκρυψε ότι ο στόχος ξεπερνούσε το εσωτερικό Κύπελλο της Τογιότα.
Πριν προσαρμοστούν τα εξελιγμένα μηχανικά μέρη, ο Μιχάλης Λουκάκης επιμελήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή του ραψίματος και της ενίσχυσης του αμαξώματος, όπως και του κλωβού ασφαλείας, που είναι δικής του κατασκευής. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, τοποθετήθηκαν δύο μπάκετ της AP Sport με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων της Ουίλανς, ηλεκτρικό σύστημα πυρόσβεσης και πρόσθετος πυροσβεστήρας της OMP, καθώς και ποδωστήρια ελαφρού κράματος. H θήκη για τα κράνη από άφλεκτο υλικό, το τιμόνι της MOMO και το απαραίτητο Terratrip του συνοδηγού, συμπληρώνουν τον εσωτερικό διάκοσμο. O κινητήρας των 1300 κ.εκ., που αποδίδει περί τους 100 ίππους στις 7000 σ.α.λ., χρησιμοποιεί ελαφρύτερα έμβολα, εξελιγμένο εκκεντροφόρο, διαφορετική κεντρική μονάδα ελέγχου της τροφοδοσίας και κεφαλή βελτιωμένη από ελληνικά χέρια. Όπως άλλωστε σε όλες τις αγωνιστικές κατασκευές, έχουν αλλαχθεί και οι βάσεις του κινητήρα-κιβωτίου, με άλλες που προέρχονται από το τμήμα εξέλιξης της Τογιότα (TRD).
H κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου πέντε «κλειστών» σχέσεων και ελεγχόμενο διαφορικό (με προοδευτική εμπλοκή 45%). Σαφώς, έχουν αλλαχθεί ο δίσκος και το πλατό. Προμηθευτής όλων των εξαρτημάτων της μετάδοσης είναι η TRD.
Στον τομέα των αναρτήσεων, εμπρός τα αμορτισέρ της Μπιλστάιν συνδυάζονται με ελατήρια Λέντα, ενώ πίσω τα Λέντα υποστηρίζονται από αμορτισέρ της TRD. Το σύνολο συμπληρώνουν ενισχυμένα «τοπ-μάουντς» και σάιλεντ-μπλοκς επίσης προελεύσεως TRD. Χαρακτηριστικό για την αξιοπιστία του αυτοκινήτου είναι ότι τα ημιαξόνια δε χρειάστηκε να αλλαχτούν, και έχουν παραμείνει αυτά της παραγωγής. Οι επεμβάσεις δεν έχουν λείψει από το σύστημα επιβράδυνσης, όπου το χαμηλό βάρος (-850 κιλά) δίνει τη δυνατότητα επιλογής οικονομικών λύσεων. Οι αεριζόμενοι δίσκοι παραγωγής συνδυάζονται με ενισχυμένες σιαγόνες της TRD. Το σύστημα σωληνώσεων είναι αεροπορικού τύπου και τα υλικά τριβής είναι της TRD. Το σύνολο κινείται πάνω σε 13άρες ζάντες της ENKEI, ενώ τα λάστιχα της Ντάνλοπ (155 R13, γόμα E5L μεσαία με ενισχυμένα πλαϊνά) περιλαμβάνονται στις προσφορές της T.E. που συνεργάζεται στενά με την ελληνική Ντάνλοπ.
st3.jpg
Σχήμα 3: Λιτό και απλό το εσωτερικό του Τογιότα Στάρλετ. Διακρίνεται ο επιλογέας αλλαγής ταχυτήτων που μεταφέρει τις εντολές του οδηγού στο προοδευτικής εμπλοκής διαφορικό, μέσω ενός κιβωτίου πέντε ταχυτήτων της TRD.
st4.jpg
Σχήμα 4: Μόνο τα απαραίτητα υπάρχουν στο πίσω μέρος του Στάρλετ. Ρεζέρβα, σταυρός, τρίγωνα και τα συναφή…
st5.jpg
Σχήμα 5: Ο βελτιωμένος κινητήρας, είναι ευχάριστος και πολιτισμένος, με «εξαιρετικές» ροπές. Αποδίδει στην καλύτερη περίπτωση 100 ίππους στις 7000σαλ.
st6.jpg
Σχήμα 6: Τα ενισχυμένα τοπ-μάουντ και οι βάσεις κινητήρα, προέλευσης TRD, προσδίδουν στο αυτοκίνητο την απαιτούμενη αξιοπιστία που χρειάζεται στους ελληνικούς αγώνες.

Ολοκληρώνοντας με τις λεπτομέρειες της παρουσίασης του Πασπαλιάρης- Στάρλετ, να αναφέρουμε ότι στην ομάδα της τεχνικής προετοιμασίας και υποστήριξης του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβάνονται οι μηχανικοί B. Γεωργίου, T. Στεφάνου, A. Νιώρας, Σ. Φωτεινός και B. Μωραϊτης και ο φανοποιός Γ. Τρίμης. Οι παραπάνω και ο Δ. Σκρέτης που έχει την ευθύνη επιλογής των ελαστικών, συνεργάζονται αρμονικά με τον αρχιμηχανικό M. Θεοδωρίδη. Την προσπάθεια συντονίζει ο νεαρός Αντώνης Πασπαλιάρης και πέρα από την οικογενειακή του επιχείρηση, υποστηρικτές είναι η Σάικλον, η Ελληνική Αστυνομία και η Fujitsu Ten.

Σε περιπολία

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ο Γρηγόρης Νιώρας εγκατέλειψε την αγαπημένη του μοτοσικλέτα με το διακριτικό Z. Σήμερα ο ήρωάς μας, όντας αρχιφύλακας διοικεί το τμήμα Χασιάς στην Αττική και περιπολεί στις γύρω περιοχές με το λευκό-κόκκινο Στάρλετ.
Το συγκεκριμένο απόγευμα του Οκτωβρίου μοιράστηκε «τη μηχανή του» με το συνεργάτη μας Γιάννη Σταυρόπουλο και ανηφόρισαν προς τη Φυλή. «Θα σου αρέσει και θα διαπιστώσεις πόσο ευχάριστο είναι. Στα «σπαστήρια» μην κόβεις ταχύτητα περνάει με τη φόρα, οι αναρτήσεις τα καταπίνουν όλα και τα φρένα δεν πρόκειται ποτέ να χάσουν την αίσθησή τους.» Σαφέστατος ο οικοδεσπότης μας αστυνομικός-πρωταθλητής, μας προετοιμάζει για το τι θα επακολουθήσει. Δενόμαστε με τις φαρδιές ζώνες των τεσσάρων σημείων, 1η στο κιβώτιο, όπου η διάταξη των ταχυτήτων δεν διαφέρει από τα αυτοκίνητα της παραγωγής και κατηφορίζουμε σ? ένα κομμάτι με μέτριες στροφές, αρκετά φαρδύ δρόμο και «μπόσικο» χώμα. Την αρχικά θετική εντύπωση δημιουργούν οι κλειστές σχέσεις του κιβωτίου και η ομαλή λειτουργία του κινητήρα σε όλη την κλίμακα των στροφών. O δικός «μας» δεν αποδίδει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, όντας πληγωμένος από το Ράλλυ Ερμής, αλλά τα μηνύματα είναι σαφή και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν θέλεις απλά και μόνο να διασκεδάσεις, να «παίξεις» και να μην είσαι μακριά από τους 2-3 top, αρκεί ο κινητήρας της παραγωγής. Αν στοχεύεις στην απόλυτη διάκριση και στο δρόμο σου πέρα από το 205 της Λάιον προκύψει και «αυτός ο Αργυρίου» (Μετά τον Τανούση ο Αγγελίδης και σήμερα ο Αργυρίου. Ποιός είπε ότι λείπουν τα ταλέντα; Σ.Χ.), τότε απαιτείται ισχυρότατος κινητήρας και σοβαρή εμπλοκή επιπέδου Πασπαλιάρη-Νιώρα.
Το πλαίσιο είναι πολύ καλό και αν έχεις τέλεια γνώση του δρόμου μπορείς να κινηθείς σαν τον άνεμο κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Προσγειώνεται… άτσαλα, σε γρήγορες καμπές αισθάνεσαι ανασφάλεια, ο επιλογέας είναι ασαφής, το σύστημα διεύθυνσης συχνά υπενθυμίζει τον αρχικό προορισμό της κατασκευής (κυρίες μου…) αλλά από εκεί και πέρα, «ακουμπώντας» στην ανάρτηση και στα φρένα εντυπωσιάζεσαι και αποσυντονίζεις το συναγωνισμό που αν υποτιμήσει τα «Σταρλετάκια» μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.
O Κοκκίνης αιφνιδιάστηκε στο Ερμής από τον Αργυρίου και έμεινε όρθιος χάνοντας μόνο τη μάχη των εντυπώσεων, αντιπαραθέτοντας ταλέντο και εμπειρία. O ίδιος έχασε τον τίτλο από το Νιώρα και η νίκη του αρχιφύλακα, της ομάδας του, αλλά γιατί όχι γενικότερα της Τογιότα, παίρνει διαστάσεις θριάμβου, αφού ο αντίπαλος συνδυασμός ήταν ό,τι καλύτερο ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πέρα από τους τίτλους που δεν είναι πάντα αντίστοιχοι της προσπάθειας, η παρουσία των προσθιοκίνητων Στάρλετ ήταν σημαντική για την υπόθεση ελληνικοί αγώνες. Τα… αυτοκινητάκια του 1992 εξελίχθηκαν σε αυτοκίνητα και οι συνδυασμοί από το ρόλο του κομπάρσου πέρασαν στο ρόλο του Πρωταγωνιστή. Οι θεατές δεν έμειναν αδιάφοροι και στους φετινούς αγώνες είχαν έναν παραπάνω λόγο, ώστε να περιμένουν μέχρι το τέλος. Μακάρι η προσπάθεια να συνεχιστεί και ο συνδυασμός να μείνει σεμνός μέχρι τέλους.
O αρχιφύλαξ, ο αθόρυβος συνοδηγός, η πολύ σοβαρή εταιρεία, ο δραστήριος ντίλερ, το αξιόπιστο αυτοκίνητο, η «λογική» επένδυση και το κορυφαίο αποτέλεσμα.
Ό,τι καλύτερο, συγχαρητήρια!

Με τη γλώσσα των τιμών…

Κινητήρας
- 4 πιστόνια TRD Ομ. A 100.000 δρχ.
- Γρανάζι-εκκεντροφόρος (280ο) 190.000 δρχ.
- Εγκέφαλος με μπεκ 750.000 δρχ.
- Μπουζοκαλώδια TRD 35.000 δρχ.
- Βάσεις μηχανής TRD (σετ των 3) 65.000 δρχ.
- Φλάντζα μηχανής 9.000 δρχ.

Μετάδοση
- Κιβώτιο ταχυτήτων TRD Ομ. A 400.000 δρχ.
- Κορωνοπήνιο TRD 340.000 δρχ.
- Μπλοκέ διαφορικό TRD 45% 200.000 δρχ.
- Δίσκος-πλατό TRD compet. 150.000 δρχ.

Ανάρτηση
- Γόνατα Μακφέρσον εμπρός με αμορτισέρ Μπιλστάιν (τα δύο) 300.000 δρ
- Ελατήρια Λέντα εμπρός (τα δύο) 40.000 δρχ.
- Αμορτισέρ TRD πίσω (τα δύο) 70.000 δρχ.
- Ελατήρια Λέντα πίσω (τα δύο) 16.000 δρχ.
- 4 Τοπ-μάουντ TRD 70.000 δρχ.
- Σάιλεντ Μπλοκ TRD (σετ των 18) 50.000 δρχ.

Φρένα
- Δίσκοι αεριζόμενοι εμπρός 20.000 δρχ.
- Σιαγόνες ενισχυμένοι πίσω TRD 30.000 δρχ.
- Υλικά τριβής ενισχυμένα TRD 50.000 δρχ.
- Σύστημα σωληνώσεων αεροπορικού τύπου 30.000 δρχ.

Ζάντες
- ENKEI 13''

Ελαστικά
- Ντάνλοπ 155 R13 (E5L) 35.000 δρχ./τμχ.

Αμάξωμα
- Ράψιμο, ενίσχυση κάτω μέρους καμπίνας και κλωβός ασφαλείας 350.000 δ
- Καθίσματα AP Sport (τα δύο) 190.000 δρχ.
- Ζώνες ασφαλείας Willans 120.000 δρχ.
- Ηλεκτρ. πυρόσβεση OMP + πρόσθετος πυροσβεστήρας 4 κιλ. 130.000 δρχ
- Ποδωστήρια οδηγού-συνοδηγού 37.000 δρχ.
- Τιμόνι MOMO 46.000 δρχ.
- Κρανοθήκη αλουμινίου άφλεκτη 30.000 δρχ.
- Terratrip 85.000 δρχ.

Συμμετοχή
- Αγορά αυτοκινήτου και προετοιμασία (με εργατικά) 7.500.000 δρχ.
- Συμμετοχή σ’ ένα πρωτάθλημα 12.000.000 δρχ.

Κύπελλο Τογιότα Στάρλετ 1993 (Starlet Cup)

H ΚΟΡΟΛΑ «ΠΕΘΑΝΕ», ΖΗΤΩ TO ΣΤΑΡΛΕΤ

Πριν αποσυρθεί η Κορόλα, το αυτοκίνητο-οξυγόνο του πρωταθλήματος Ράλλυ, η Τογιότα Ελλάς θέσπισε το Στάρλετ καπ και οι αγωνιζόμενοι απέκτησαν νέο καλό φίλο από την Ιαπωνία, τη χώρα που κατασκευάζει ιδανικές μηχανές για τα δύστροπα ελληνικά χώματα. H πρόταση της Τογιότα περιελάμβανε ολοκληρωμένη πρόταση για συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα ράλλυ, αυτοκινήτων Τογιότα Στάρλετ 1300 κ.εκ. προετοιμασμένα στα όρια της Ομάδας A.
Στο φετινό κύπελλο δήλωσαν συμμετοχή εννέα πληρώματα, τα οποία έδωσαν το δικό τους χρώμα όχι μόνο στο μεταξύ τους συναγωνισμό, αλλά και σε επίπεδο γενικής στην κλάση των 1300 κ.εκ. H κατάκτηση του αντίστοιχου τίτλου από τους διεκδικητές και τελικούς νικητές του κυπέλλου Στάρλετ, Γρηγόρη Νιώρα-Κώστα Λύτρα αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση του θεσμού, αλλά και δικαίωση της πρωτοβουλίας της Τογιότα Ελλάς.
Οι αγωνιζόμενοι που έλαβαν μέρος στο Κύπελλο Στάρλετ, έπρεπε να συμμετάσχουν σε πέντε τουλάχιστον αγώνες, από τους οκτώ του πρωταθλήματος ράλλυ. Παράλληλα, είχαν έκπτωση 300.000 δρχ. για την αγορά του αυτοκινήτου, έκπτωση 30% στα ανταλλακτικά που χρησιμοποίησαν για τη μετατροπή και συντήρηση του αυτοκινήτου, συμβολική χρηματική βοήθεια 500.000 δρχ. για τη μερική κάλυψη εξόδων της συμμετοχής τους (με τη συμπλήρωση των 5 αγώνων) και παροχή καθορισμένου αριθμού ελαστικών Ντάνλοπ, με τιμή επιδοτούμενη από την Τογιότα Ελλάς.
Τέλος, το σύστημα βαθμολογίας των αγωνιζομένων για την κατάκτηση του Κυπέλλου Στάρλετ, ήταν παρόμοιο, σε γενικές γραμμές, με αυτό που ισχύει για τη γενική κατάταξη των αγώνων του πρωταθλήματος ράλλυ, με αντίστοιχη κλιμάκωση στους βαθμούς και με την ύπαρξη συντελεστών.


Article from 4T 265, 10/1992

Συντάκτης: Δημήτρης Πρωτονοτάριος
Φωτογραφίες: Κώστας Δημητρέλης

Συνεχής και γεμάτη τίτλους και διακρίσεις η παρουσία της Τογιότα στο προσκήνιο των ελληνικών αγώνων. Τα ιαπωνικά αυτοκίνητα, έχοντας ασυνήθιστα υψηλή αξιοπιστία, ανεξάρτητα από το βαθμό εμπλοκής -που υπαγορεύεται από τη Δαμόκλειο σπάθη του κόστους προετοιμασίας στους χωμάτινους αγώνες- βρίσκονται πάντα στο δρόμο ισχυρότερων συνδυασμών, αποτελώντας τη σίγουρη λύση για πολλούς αγωνιζόμενους. Για φέτος, η Τογιότα Ελλάς, στην προσπάθειά της να δώσει την ευκαιρία σε νέους, και όχι μόνον, έχει προκηρύξει «Κύπελλο» στο οποίο συμμετέχουν ήδη πέντε πληρώματα με Τογιότα Στάρλετ. Πιστεύοντας ότι το αυτοκίνητο αποτελεί μία αξιόπιστη λύση για όσους θέλουν και μπορούν να ασχοληθούν με την πιο δημοφιλή μορφή αγώνων αυτοκινήτου στη χώρα μας, παρουσιάζουμε το Στάρλετ που προετοιμάζει και οδηγεί ο Κώστας Λαμπρόπουλος και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
sx0.jpg
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ χώματα γνωρίζουν πολύ καλά τον Πειραιώτη μηχανικό Κώστα Λαμπρόπουλο από το Εαρινό του '77 όπου και ξεκίνησε την αγωνιστική του δραστηριότητα. Με σειρά Πρωταθλημάτων στην ομάδα Ν, Α, με συμμετοχές και διακρίσεις σε όλα τα «Ακρόπολις», ο Λαμπρόπουλος έχει την πείρα να δώσει τις απαραίτητες και σωστές λύσεις στην προετοιμασία των αυτοκινήτων που οδηγεί. Με στόχο το φετινό Πρωτάθλημα στα 1300 της ομάδας Α και κίνητρο το κύπελλο της Τ.Ε. εξέλιξε ένα Τογιότα Στάρλετ, αυτοκίνητο που διαθέτει πλαίσιο ικανό να δεχθεί τις απαραίτητες μετατροπές και βελτιώσεις για να επιβιώσει αλλά και να διακριθεί στα σκληρά Ελληνικά χώματα. Ζήσαμε από κοντά όλα τα στάδια προετοιμασίας του Στάρλετ, στο συνεργείο του από την έμπειρη ομάδα «Λαμπρόπουλος Ράλλυ Τημ». Την προσπάθεια συντονίζει ο Βαγγέλης Γεωργίου, πλαισιωμένος από έμπειρους τεχνικούς που οι περισσότεροι είναι συγγενείς και πιστοί φίλοι του οδηγού. Πλήρωμα του αυτοκινήτου το δίδυμο Κώστας Λαμπρόπουλος και Αντώνης Πασπαλιάρης, συνδυασμός με σχέση που ξεπερνάει το ρόλο οδηγού-συνοδηγού. Χορηγοί της προσπάθειας, η «Τογιότα Πασπαλιάρης», η «Power Tools Τσατσουλής», η «FUJITSU TEN», η Ντάνλοπ και η Τογιότα Ελλάς. Αλλά δεν είναι μόνο η οργάνωση και η εξασφάλιση υποστηρικτών ο συντελεστής επιθυμητών αποτελεσμάτων. Το πετυχημένο σύνολο ολοκληρώνουν ο οδηγός-προετοιμαστής και το αξιόπιστο Τογιότα Στάρλετ. Καθίσαμε στο μπάκετ του συνοδηγού, στην ειδική της Μάνδρας και διαπιστώσαμε «από μέσα» ότι ο συνδυασμός δικαιώνει κάθε στιγμή τη φήμη του. Εκτός όμως από τις ικανότητές του, εντύπωση μας προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο είναι στημένο το πλαίσιο. Παρά τη μικρή ισχύ (90 HP), το αυτοκίνητο κινείται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και υπεύθυνη γι' αυτό είναι η εξελιγμένη από τον ίδιο τον οδηγό ανάρτηση. Το κόστος των μετατροπών που απαιτούνται για να «παίξει» το Στάρλετ δεν είναι ευκαταφρόνητο. Τα υλικά κοστίζουν, αλλά είναι απαραίτητα δεδομένου ότι το αυτοκίνητο θα κινείται με εξοντωτικούς ρυθμούς σε διαδρομές που το καταπονούν έξω από τα συνηθισμένα όρια.
sx1.jpg
Σχήμα 1: Right stuff! Οι Κώστας Λαμπρόπουλος, Αντώνης Πασπαλιάρης και το μικρό Στάρλετ με τον κινητήρα των 90 ίππων, πάλεψαν με το παραπάνω στο φετινό «Ακρόπολις». Η ομάδα δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες για πλήρη και οργανωμένη τεχνική υποστήριξη που θα έφερνε και την επιθυμητή θέση. Παρ' όλα αυτά, το πλήρωμα βρέθηκε στους Πενταγιούς ψηλά στην κατάταξη, πριν αρχίσουν τα προβλήματα του κιβωτίου ταχυτήτων την 2η ημέρα. Η σωτηρία ήλθε από το Βαγγέλη Κουκάκη που «δώρισε» το δικό του κιβώτιο στην Ιτέα και ο συνδυασμός συνέχισε στην 56η θέση με 25 λεπτά ποινή, που τα κάλυψε, φθάνοντας στην 22η θέση, πριν εγκαταλείψει από καταστροφή της δεξιάς πλύμνης. (Φωτ. Γ.Κ)
sx2.jpg
Σχήμα 2: Το μικρό, λευκό Στάρλετ, στα χέρια του Κώστα Λαμπρόπουλου «ζωγραφίζει» στη λασπωμένη ειδική της Μάνδρας και εντυπωσιάζει τον άνθρωπο μας.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Το λιτό εσωτερικό του αυτοκινήτου για χωμάτινες και όχι μόνο, διεκδικήσεις. Ο πόλεμος με τα ελληνικά χώματα και το χρονόμετρο ξεκινά από εδώ.

Πρώτα απ' όλα, το αυτοκίνητο «γδύνεται» και ενισχύεται στις ραφές με «αργκόν». Το κόστος γι' αυτήν τη δουλειά είναι 350.000 δρχ. περίπου. Κατόπιν τοποθετείται TRD ανάρτηση (αμορτισέρ- ελατήρια), κόστους 400.000 δρχ. Τοποθετούνται δύο σετ αρθρωτών συνδέσμων της ανάρτησης, με κόστος 25.000 το σετ. Απαραίτητα είναι και τέσσερα «τοπ-μάουντ» στο πάνω μέρος της ανάρτησης, που κοστίζουν 30.000 δρχ. το ζευγάρι. Στην κρεμαγιέρα τοποθετούνται δύο σκληρά λάστιχα με κόστος 8.000 δρχ. Τοποθετείτε ελεύθερη εξάτμιση, που κοστίζει 50-80.000 δρχ. και ένα σετ βάσεων μηχανής με κόστος 50.000 δρχ. Κάτω από τον κινητήρα τοποθετείτε προστατευτική ποδιά, από αλουμίνιο εμπορίου με κόστος 40.000 δρχ. ή αεροπορικού τύπου, που κοστίζει 110.000 δρχ. Επίσης τοποθετείτε και προστατευτική ποδιά από αλουμίνιο στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ κόστους 10.000 δρχ. ή με κάλυψη Ι από φάιμπεργκλας που κοστίζει 15.000 δρχ. Επίσης τοποθετείται βαλβίδα πίεσης του καυσίμου με 8.000 δρχ. και τέσσερα μπεκ βενζίνης 210 κ.εκ. με κόστος 35.000 δρχ. Απαραίτητη εργασία, η τοποθέτηση ενισχυμένου πλατό-δίσκου αξίας 65.000 δρχ., ενώ στο σύστημα πέδησης τοποθετούνται τακάκια και σιαγόνες που κοστίζουν 47.000 και σωλήνες πιέσεως ενισχυμένοι στις δαγκάνες με κόστος 20-30.000 δρχ. Με αυτές τις βελτιώσεις, το αυτοκίνητο μπορεί να «παίξει» στη μάχη της ομάδας Ν. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς της νορμάλ κατηγορίας και μπαίνοντας στα χωράφια της ομάδας Α, πρέπει να αλλαχτούν τα έμβολα και τα ελατήριά τους, ο εκκεντροφόρος, οι βαλβίδες, τα ελατήρια των βαλβίδων, να τοποθετηθεί ρυθμιζόμενο γρανάζι εκκεντροφόρου, τέσσερα μπεκ βενζίνης για την ομάδα Α των 250 κ.εκ., διαφορετικός «εγκέφαλος», διαφορικό με βαθμό εμπλοκής 45% και, στη μπροστινή ανάρτηση, αντιστρεπτική δοκός. Επίσης διατίθεται και εξελιγμένο κιβώτιο ταχυτήτων, πέντε σχέσεων, κλειστού τύπου. Φυσικά, στο κόκπιτ τοποθετείται ρολ-κέιτζ ελληνικής κατασκευής με κόστος 100- 150.000, δύο καθίσματα μπάκετ με κόστος 30-200.000 δρχ., «φουτ-ρεστ» για το συνοδηγό με 7.000 δρχ., ηλεκτρική πυρόσβεση 120.00 δρχ., ζώνες ασφαλείας που κοστίζουν από 15-45.000 δρχ. και ασφάλειες στα καπό, κόστους 15.000 δρχ. Με όλα αυτά, το αρχικά αθώο Στάρλετ, και με δεδομένα την καλή ανάρτηση, το κοντό μεταξόνιο, την άκαμπτη κατασκευή του πλαισίου και τη μικρή μάζα, έχει μετατραπεί σε ένα ευχάριστο για τον οδηγό αυτοκίνητο με κινητήρα 120 HP περίπου. Είναι ικανό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει ισχυρότερους αντιπάλους, ειδικά σε κλειστά κομμάτια και σε «σπαστήρια», που δεν λείπουν από τα ελληνικά χωμάτινα Ράλλυ.
Η Τογιότα, πιστή στο θεσμό μετά το επιχείρημα «ΤΤΗ», έχει προκηρύξει Κύπελλο για όσους τρέχουν με Στάρλετ στο Πρωτάθλημα, παρέχοντας 30% έκπτωση στα ανταλλακτικά, δίνοντας τα λάστιχα που χρειάζονται οι οδηγοί στην τιμή των 4700 δρχ. και χρηματικά βραβεία 2.5 εκ. στον πρώτο, 2 εκ. στο δεύτερο και 1.5 εκ. στον τρίτο. Το δύσκολο έργο της τεχνικής υποστήριξης, των παραγγελιών και της διάθεσης του υλικού έχει αναλάβει ο Κώστας Πρεζεράκος, ο Δ/ντής εξέλιξης του δικτύου ανταλλακτικών. Παρ' όλα αυτά όμως, και για τους πέντε οδηγούς που συμμετέχουν στους αγώνες του Κυπέλλου («Γιαννίτσας»Λουκάς, Λαμπρόπουλος, Εγγλέζος, και Δριβάκος), το κόστος είναι δυσβάστακτο, δεδομένου ότι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ είναι ο ακριβότερος θεσμός των Ελληνικών αγώνων. Κρίμα που η προκήρυξη του Στάρλετ-Cup, δεν έχει γίνει με γνώμονα την ελληνική πραγματικότητα, αλλά ακολουθεί την άδικη για το -κακά τα ψέματα- αδύναμο Στάρλετ, προκήρυξη του Κυπέλλου 1300 της ΕΘ.Ε.Α, όπου ουσιαστικά αυτοκίνητα του Γκρουπ Ν συναγωνίζονται αυτοκίνητα του Γκρουπ Α.
Με περισσότερη φαντασία και σφαιρική ενημέρωση, το Κύπελλο της Τογιότα θα έπαιρνε τις πραγματικές του διαστάσεις.
Σήμερα, με στόχο τα…1300 και το γαλλικό συνδυασμό που φυσιολογικά κυριαρχεί στην κλάση, τα Στάρλετ και η φιλότιμη προσπάθεια όσων τα επέλεξαν, περνούν μάλλον απαρατήρητα.
Αρκούσε μια ρεαλιστική προκήρυξη στα πλαίσια της ομάδας Α, με περιορισμούς που θα κρατούσαν χαμηλά το κόστος, ώστε όχι 5 αλλά 15 παλαιοί και νέοι να έκλεβαν την παράσταση στο Π Π Ρ. Ίσως λοιπόν το 1993, το κύπελλο Στάρλετ παίξει το ρόλο που δικαιούται, αν αντιμετωπιστούν επιτέλους και οι αγώνες αυτοκινήτου από την Τογιότα Ελλάς, με το σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο που αντιμετωπίζονται όλες οι δραστηριότητες της εταιρίας. Υπόθεση λίγων οι Ελληνικοί αγώνες, που όμως παίζουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση της γενικότερης εικόνας. Εμπρός λοιπόν. Ποτέ δεν είναι αργά.