VAZ Lada Samara 21083 1.6 group A (1992)
samara.jpg

Τεχνικά στοιχεία και συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Article from 4T 297, 6/1995

Φωτό Θάνος Ηλιόπουλος
sx0a.jpg sx0b.jpg sx0c.jpg

Από το Τολιάτι με μεράκι: Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από το τμήμα έρευνας και εξέλιξης του εργοστασίου της Λάντα, το αγωνιστικό Σαμάρα της ελληνικής αντιπροσωπείας αναζητά τη θέση που του ταιριάζει στα ελληνικά βουνά. Το αυτοκίνητο «οδηγούν» οι δημοσιογράφοι Νίκος Τσάδαρης- Ηλίας Καφάογλου, υποστηρίζει ο ΑΝΤ1, και στόχος της συμμετοχής είναι το πανελλήνιο κύπελλο των 1600 κ.εκ., αλλά και όχι μόνον.
sx1.jpg
Σχήμα 1: Έντονα υποατροφικό με ελάχιστες διαδρομές των μπροστινών αναρτήσεων το Σαμάρα βρίσκει δύσκολα πρόσφυση στους χωμάτινους δρόμους χάνοντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος της δύναμης του, ενώ παράλληλα κουράζει αφάνταστα τον οδηγό, καθώς μάλιστα δεν διαθέτει υποβοηθούμενο τιμόνι.
sx2.jpg
Σχήμα 2: Ο κινητήρας των 1600 κ.εκ. διαθέτει ψεκασμό πολλαπλών σημείων (συνδυασμό τεχνολογίας Τζένεραλ Μότορς και Μπος) και αποδίδει από 135 έως 141 ίππους/7.200 σ.α.λ. ανάλογα με τον κομπιούτερ που χρησιμοποιείται. Η ροπή είναι περίπου 16 kg.m/5.500 σ.α.λ. αλλά πρακτικά ο κινητήρας έχει αρκετή δύναμη από τις 4.500 έως τις 7.500 σ.α.λ.
sx3.jpg
Σχήμα 3: Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι έξι σχέσεων, ρωσικής κατασκευής με ίσια δόντια, συγχρονιζέ και συνδυάζεται με ελεγχόμενο διαφορικό τύπου Τόρσεν. Αποτελεί τη μόνιμη πηγή προβλημάτων καθώς βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη και είναι ουσιαστικά η «αχίλλειος πτέρνα» της όλης προσπάθειας.

sx4.jpg sx5.jpg
Σχήμα 4: Η πίσω ανάρτηση είναι της Πρόφλεξ με χωριστό δοχείο αζώτου και πολλαπλές δυνατότητες ρύθμισης. Τα πίσω φρένα είναι απλοί δίσκοι με δαγκάνες της ΑΡ που έχουν δύο κυλινδράκια. Σχήμα 5: Ενισχυμένα γόνατα, προοδευτικά διπλά ελατήρια και αμορτισέρ 40 χιλ. της Μπιλστάιν είναι η λύση για την εμπρός ανάρτηση. Ειδικά για το Ακρόπολις θα χρησιμοποιηθούν αμορτισέρ Πρόφλεξ. Τα φρένα είναι αεριζόμενα δισκόφρενα με δαγκάνες 4 εμβόλων της Λόκχιντ.
sx6.jpg sx7.jpg
Σχήμα 6: Οι θόλοι της μπροστινής ανάρτησης είναι διπλοί, τα «τοπ μάουντς» από κράμα αλουμινίου, ενώ το γόνατο αναρτάται από συρματόσχοινο. Την αντοχή του αμαξώματος εξασφαλίζουν τόσο η μπάρα μεταξύ των θόλων, όσο και το ρολ μπαρ που φθάνει μέχρι τον χώρο του κινητήρα. Σχήμα 7: Το διπλό ανεξάρτητο κύκλωμα φρένων, χωρίς υποβοήθηση, με υδραυλικό χειρόφρενο και αγωνιστικά υλικά τριβής έχουν εύκολο έργο απέναντι στα 860 κιλά βάρους του αμαξώματος.
sx8.jpg sx9.jpg
Σχήμα 8: Το ρολ-όβερ-μπαρ είναι κολλητό σε νευραλγικά σημεία του αμαξώματος, το δοχείο καυσίμων ασφαλείας, έχει χωρητικότητα 30 λίτρα και το μαύρο κουτί κρύβει την μπαταρία. Σχήμα 9: Το λευκό πλαστικό δοχείο έχει αποστολή τον καθαρισμό του παρμπρίζ και την ψύξη των εμπρός αναρτήσεων! Όταν ο συνοδηγός πατήσει σωστά τα μπουτόν που βρίσκονται στα πόδια του.
sx10.jpg
Σχήμα 10: Μπάκετ καθίσματα της Σπάρκο και φαρδιές ζώνες ασφαλείας -έξι σημείων- της Σάμπελτ, φροντίζουν την άνεση και την ασφάλεια του πληρώματος.
sx11.jpg
Σχήμα 11: Λιτό, απέριττο και συγχρόνως λειτουργικό, το εσωτερικό έχει αντί των συνηθισμένων οργάνων ένα ηλεκτρονικό όργανο της Στακ με αναλογικό στροφόμετρο και ψηφιακές ενδείξεις όλων των βασικών λειτουργιών. Το επενδεδυμένο με αλκαντάρα τιμόνι είναι διαμέτρου 40χλστ., ένδειξη της έλλειψης φυσικής κατάστασης του οδηγού.
sx12.jpg

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

LADA HELLAS RALLY TEAM
Συντονιστής: Αποστόλης Κούκος
Μηχανικοί: Αργύρης Καπίρης, Δημήτρης Ρούντικ, Γιώργος Ρέπας, Στέλιος Παύλου. Ηλεκτρολογικά: Αφοί Πάλλα
Ελαστικά: Γιώργος Σουρής
Υποστηρικτές: Σπάιμπολ, Σάκσον, Μπριτζστόουν, Ανμάρ Σίπινγκ

Συμμετοχή στο ράλλυ Ακρόπολις

Το αυτοκίνητο έχει πλούσια παρουσία στους αγώνες του ΠΠΡ και έχει κερδίσει αρκετές φορές την κλάση του. Ομοίως και στο Ράλλυ Ακρόπολις όπου οι Ρώσοι έχουν παράδοση. Την ευθύνη συμμετοχής του ελληνικού πληρώματος έχει η Λάντα Ελλάς που διακριτικά υποστηρίζει και την προσπάθεια των Ρώσων. Η παρουσία των Σαμάρα συνδέεται περισσότερο με την αγάπη των ανθρώπων της ελληνικής και της κυπριακής Λάντα με το χώρο, παρά με την ενθάρρυνση από την πλευρά των Ρώσων που μάλλον δεν γνωρίζουν τι θέλουν ακριβώς. Βάση «χρυσάφι» που περνάει ανεκμετάλλευτη για λόγους πολιτικής… Το Σαμάρα ομ. Α χρησιμοποιεί κιβώτιο 6 σχέσεων, ο κινητήρας του αποδίδει περί τους 140 ίππους και ζυγίζει περί τα 900 κιλά. Χρησιμοποιεί τροχούς 14 ιντσών με λάστιχα της Μπρίτζστοουν.
Πληρώματα:
ΝίκοςΤσάδαρης/Ηλίας Καφάογλου, Αλεξάντρ Αρτεμένκο/Βίκτορ Τιμκόφσκι, Αλεξάντρ Νικονένκο/Σεργκέι Ταλάντσεφ.
Υπέρ
• Αξιόπιστο αυτοκίνητο
• Εμπειρία της ομάδας στις ακροπολικές συνθήκες
• Εμπειρία και ταχύτητα του ελληνικού πληρώματος
• Ταχύτητα του Νικονένκο
Κατά
• Τιμόνι χωρίς υδραυλική υποβοήθηση
• Μικρή διαδρομή της ανάρτησης
• Περίεργη η πολιτική των Ρώσων στην εξέλιξη του Σαμάρα
• Απουσία του Αλιάσοφ