Vw Golf III GTi 16V group N (1993)
Kit Car Group A Group N |
Article from 4T 324, 9/1997
Το αντί-Κλειώ: Στις συγκριτικές μας δοκιμές, και όταν φυσικά μιλάμε για αυτοκίνητα δρόμου, κάθε πιθανός ανταγωνιστής για τη θέση του κορυφαίου της κατηγορίας GTi χαρακτηρίζεται, με βάση την παραδοσιακή κορυφή της κατηγορίας, «αντί- Γκολφ». Στην αντίστοιχη κατηγορία των αγώνων όμως, το γερμανικά χάτσμπακ περνά εκείνο σε ρόλο διεκδικητή και δίκαια παίρνει το χαρακτηρισμό του τίτλου μας. Όσο για το αν δικαιώνεται τελικά ο χαρακτηρισμός, μην περιμένετε θεωρητική ανάλυση. Ας αφήσουμε να αποδειχθεί στους αγώνες.Το δίλιτρο, δεκαεξαβάλβιδο τρίτης γενιάς Golf GTi αποτελεί μια πολύ καλή πλατφόρμα εξέλιξης, όχι μόνο για το πανίσχυρο Κιτ Καρ, αλλά και για ένα ευχάριστο στην οδήγηση, γρήγορο στην πίστα αλλά και αξιόπιστο στη χρήση αγωνιστικό που συμμετέχει στην ομάδα Ν. Το αυτοκίνητο που προετοίμασαν ο Παναγιώτης και ο Κώστας Καμπύλης, ξεκίνησε σαν ένα απλό 1400άρι Γκολφ 3ης γενιάς, που αγοράστηκε μεταχειρισμένο (για ένα αυτοκίνητο '94-'95 υπολογίστε περίπου 3,5 εκ) με σκοπό να μετατραπεί σε αγωνιστικό (και μάλιστα με κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας).
Από 'κει και πέρα, δεν απαιτούνται παραπάνω από 1,7 έως 2,1 εκ. (ανάλογα με τις επιλογές), ώστε το απλό 1400άρι δρόμου να μετατραπεί στο δίλιτρο αγωνιστικό των 175 ίππων που είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στην καινούρια πίστα των Μεγάρων.
Καταρχήν, το αυτοκίνητο «γδύνεται» εντελώς και το σασί του ενισχύεται με ραφές σε καίρια σημεία (διαδικασία που κοστίζει περίπου 300.000 δρχ). Έπειτα, τοποθετείται ο κλωβός ασφαλείας και σιγά σιγά το αυτοκίνητο συναρμολογείται και πάλι, με τον υπόλοιπο εξοπλισμό ασφαλείας (καθίσματα, ζώνες, πυροσβεστήρες κ.λπ.) να συμπληρώνει το ποσόν των 600.000 περίπου. Άλλες 170.000 απαιτούν οι αλλαγές στο σύστημα των φρένων (δισκόπλακες, τακάκια, τρόμπα και σωληνάκια), ενώ περίπου 120.000 πηγαίνουν στην VW Motorsport για τις αγωνιστικές βάσεις του κινητήρα και όλα τα σάιλεντ μπλοκ, που επιτρέπει ο κανονισμός του γκρ. Ν να αλλαχθούν. Ο αγωνιστικός συμπλέκτης στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο κοστίζει 180.000 και είναι της Sachs, ενώ εδώ υπάρχουν ακριβότερες αλλά και φθηνότερες λύσεις. Αντίστοιχα, πολλές επιλογές υπάρχουν όμως και στις αναρτήσεις, ίσως το πιο καίριο σημείο (μαζί με τον κινητήρα) για την επιτυχία στους αγώνες. Το αυτοκίνητο του Παναγιώτη Καμπύλη χρησιμοποιεί αγωνιστική ανάρτηση της Πρόφλεξ, η οποία κοστίζει από 600.000 έως 1 εκ., ανάλογα με το πλήθος των διαφορετικών ελατηρίων που θα προμηθευτεί κανείς ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές. Όσο για τον κινητήρα, η εξέλιξή του στα όρια του γκρ. Ν απαιτεί περίπου 350.000, ενώ περίπου άλλα τόσα μπορεί να κοστίσει ο επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου (το συγκεκριμένο αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ειδικό αγωνιστικό πρόγραμμα του γερμανικού οίκου Holz). Η βελτίωση του κινητήρα συνοδεύεται και από αλλαγή του συστήματος της εξάτμισης και εδώ η επιλογή των αδελφών Καμπύλη ήταν «χειροποίητη», κόστους περίπου 200.000 δρχ.
Απέναντι στο γαλλικό ανταγωνισμό, το Golf στην έκδοση γκρ. Ν έχει να αντιτάξει έναν πολύ καλό κινητήρα και ένα αντίστοιχα καλό στήσιμο στο δρόμο (σημειώστε ότι το γερμανικό αυτοκίνητο με τις ιδανικές διαστάσεις μεταξονίου-μετατροχίων είναι φαρδύτερο από το Clio Williams), σίγουρα όμως υστερεί στο κιβώτιο ταχυτήτων, με τον αργό και δύσχρηστο επιλογέα. Η σύντομη επαφή με το αυτοκίνητο στην πίστα, μας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, αφού κυρίως το αυτοκίνητο είναι εύκολο και εύχρηστο, με πολύ καλή κατευθυντικότητα αλλά και πολύ ομαλές αντιδράσεις σε κάθε χειρισμό, είτε σωστό είτε λανθασμένο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, αν και το αυτοκίνητο έχει δυναμομετρηθεί πρόσφατα περίπου στους 175 ίππους, στην πίστα δίνει την εντύπωση ότι έχει τουλάχιστον 50 ίππους λιγότερους, και αυτό είναι σαφής απόδειξη ενός πολύ καλού πλαισίου που η ιπποδύναμη του γκρ. Ν δεν καταφέρνει να σπρώξει στα όριά του. Όταν μάλιστα το αυτοκίνητο «στηθεί» ειδικά για την καινούρια πίστα των Μεγάρων, πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμα καλύτερο, ενώ θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να κάνουν (επιτέλους) οι Καμπύληδες το βήμα και να εμφανιστεί το αυτοκίνητο και σε ασφάλτινα ραλί, χώρο στον οποίο σίγουρα ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου θα ταιριάξει απόλυτα.
Σχήμα 1: Όλος ο εξοπλισμός ασφαλείας δεν ξεπερνά σε κόστος τις 600.000 δρχ, ενώ απλά για αγώνες ραλί απαιτείται και ένα δεύτερο αγωνιστικό μπάκετ.
Σχήμα 2: Με τις επιτρεπόμενες βελτιώσεις του γκρ. Ν, ο δίλιτρος δεκαεξαβάλβιδος κινητήρας φτάνει τους 175 ίππους, και μάλιστα διατηρώντας την ομαλή καμπύλη απόκρισης που χαρακτηρίζει έναν καλό κινητήρα «δρόμου».
Σχήμα 3: Πολύ καλό δείγμα της νέας γενιάς οδηγών, ο Παναγιώτης Καμπύλης συνδυάζει την επαγγελματική του δραστηριότητα στο χώρο του αυτοκινήτου με το προσωπικό του πάθος για τους αγώνες, παραμένοντας όμως πάντα διακριτικός και χαμηλών τόνων, είτε κερδίζει είτε χάνει.
Σχήμα 4: Στους αλουμινένιους τροχούς 6,5x15" τοποθετούνται αγωνιστικά σλικς της AVON. Υπολογίστε ότι μια φρέσκια τετράδα αντέχει για έναν αγώνα και για τα ελεύθερα δοκιμαστικά του επόμενου
page revision: 12, last edited: 17 Feb 2019 18:44